Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC

Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 99
(#) petemazi válasza Milan90 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Éppen taglalunk egy TDA1541-hez való I/V-t.
Az ellenállás egészen kicsi feszültséget hoz létre, ezért erősíteni kell a jelet..
(#) Milan90 válasza petemazi hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Arra jutottam, hogy a műveleti erősítős áram/fesz konverter a legjobb. Sima ellenállást szerintem nem célszerű használni, a kialakuló hőtorzítás miatt. Mivel az ellenállás eléggé hőfokfüggő, ha növeled az áramot változik az ellenállása, szóval nem teljesen lineáris, tehát egy igen zavaró torzítás -akár 0.01% is lehet-, amit ugye nem szeretünk. Ha ezt ki akarod küszöbölni, UPR ellenállásokat használj. Ott a vezető réteg pozitív és negatív hőfokfüggésű anyagok összetétele, ezzel gyakorlatilag nullára csökkentik a hőfüggést (akár 1ppm/fokC -ig). Ez lenne a legjobb megoldás, viszont a legdrágább is. Egy ilyen ellenállás 2-3e forintnál kezdődik. Ennek csak úgy lenne értelme, ha utána valami csöves kapcsolással erősítenéd ezt a pár tíz mV-os jelet. De gondolom műveleti erősítővel akartad, akkor meg már el is veszne minden előnye az UPR-nek. Használd azt a műveletit áram/fesz átalakítónak. NE5534 elég, de talán LM833 is beszerezhető. Esetleg meg lehetne próbálni tranyókból egy egyszerűbb műveletit. Full szimmetrikus kapcsolással, kaszkód bemenettel, előfeszített A osztályú kimenettel akár jobb is lehet mint egy integrált. Meg kéne próbálni. Persze ott vannak a Burr-Brown OPAxxx műveletik, és a visszacsatoló ellenállás UPR lenne azt már mondhatnánk tökéletesenek, csak hát ezek a műveletik nemhogy drágák, de beszerezhetetlenek is.

(most nézem az enyémben 1541A-van. Még jó hogy rosszul emlékeztem, most még többre becsülöm a kicsikét. Ha jól tudom ez a jobb nem ? Persze így is át fogom alakítani)
(#) gb197 válasza Milan90 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

"Egy ellenállás eléggé hőfokfüggő, ha még áramot is akarunk rajta átfolyatni, abból már hőtorzítás lesz" :
Ez nem feltétlen igaz, mivel egy aktív fokozat legjobb esetben is nem csinál semmit a jelben, de inkább torzítást fog hozzá tenni.
A DA -k I/V átalakítójában mégis sokan az aktív fokozatra esküdnek (én is), mivel tapasztalatok szerint az "egy ellenállás" valamit kihagy a jelből. /nem torzít, csak elvesznek részletek a zenéből /
Véleményem szerint az OPA a legjobb megoldás e-feladatra, a lineáris viselkedésével , csekély torzításával és nagy dinamikájával semmi nem vetekedhet. Igen drága, milliós berendezésekben is ezt a megoldást használják többnyire.
(#) CHZ válasza petemazi hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Ez függ a következő fokozat terhelésétől , nagyobb terhelő impedancia esetén elég .
Megtaláltam a tranyós I/V nyákját , DAC +/- 18V és az I/V tápja is rajta van . Ezen a panelen 10u 63V MKP kondi van .
(#) Milan90 válasza gb197 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Már miért ne lenne fontos a hőtorzítás ? Vegyünk egy átlagos 100ppm/fokC hőfüggésű ellenállást. Ami azt jelenti, hogy 1fokC hőváltozásra az értéke kb 1 tízezred részével fog megváltozni. Egy TDA1541 max kimenő árama 4mA körül van egy 1k-s ellenálláson (katalógus adat). Szóval a teljesítmény rajta közel nulla és 16mW körül változik. Tegyük fel ez egy 0.125W-os ellenállás, ami ezen a teljesítményen úgy 200fokC-ra melegszik fel, szóval 16mW-on kb 25fokC-ra. A vezető réteg mondjuk valamilyen fém (mondjuk legyen nikkel), tehát a fajhője szinte elhanyagolható. Ez a 25fokC változás az ellenállást akár 0.01 százalékkal is megváltoztathatja. Negatív csúcsnál a vezető a tok átlaghőmérsékletére hűl vissza, pozitív csúcsnál ennél 25fokkal többre. Szóval a fesz nem fog abszolút lineárisan változni az áram hatására. Sőt a fajhő miatt még kicsit késni is fog az ellenállásváltozás a teljesítményhez képest.
Mi ez ha nem fontos ? Komolyabb csöves kollektorkövetőkben, és visszacsatolásokban (mondjuk Alexander) mind UPR-t használnak.

A "nem vesz el a hangból inkább hozzátesz" jelentésén gondolkozz el. Szerinted mit jelen ? Ez nem egy elektronikai fogalom, se nem fizikai számítás, csupán egy "érzés". Vagy mit vesz el egy ellenállás ? Egy bizonyos "részletet". Igen tudom van ilyen, hallom is, de attól még az fizikailag semmit nem vesz el. Persze elvesz valamit, csak azt a valamit máshová teszi. Mondjuk egy szép szinuszhullám nullátmenetét gyorsítja, a tetejéből meg levág kicsit, ahogy ezt egy negatív hőfüggésű terhelés/shunt is csinálja -persze nagyon kis mértékben-, csak hát mi azt a keveset is halljuk.

Szóval az aktív tényleg hozzátesz, de egy ellenállás csak hogyis mondjam "átalakít".
Szóval tényleg az opa a legjobb, feltéve ha eléggé nagy a nyílthurkú erősítése, akkor vcs-vel jól el lehet nyomni a saját torzításait, és ha kicsik a késleltetései (tranziens intermodulációval összefüggésben). Ami persze nem olcsó dolog.
(#) petemazi válasza CHZ hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Két opció lenne, a végfokomnak 47k, a fejeserősítőnek meg 220k. Fejest biztosan kihajtaná. Azt tudnám még csinálni, hogy szerzek még 2-2 iylen 4µF kondit, és akkor kettőt párhuzamosan raknék.
Jól sejtem, hogy a stabilizátorok LM317-ek?

Stabilizátorokhoz értékeket tudsz mondani? Nem megy ez nekem

Adatlapja alapján számolható .
OUT/ ADJAST kivezetésekre 240 ohm (mindig ) , ADJAST/GND 2k7 =15V és 3k3 =18V . Remélem érthető , de be is írogathatom ...

Köszönöm, majd belefirkálom.
Amúgy találtam egy egész pofás I/V-t.

Ehhez hasonló , egyszerűbb is van , szerintem jobb is .
Itt van néhány nagyon jó ötlet
(#) petemazi válasza gb197 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Tudnál mesélni erről az I/V-ról?
OPA-s I/V-nek nekem ez a legszimpatikusabb, de ez nem jó a TDA-hoz.

Igen ez szimmetrikus bement , de OPA-val ott van az TDA1541 adatlapon , egyszerű .
Nem nézted ?

De néztem, csak nem tudtam eldönteni, hogy a + vagy a - lábra csatlakozzon majdan az a jel. Szerintem a -nak kell a földön lennie. Talán ezt fogom először megépíteni, csak hogy működjön az áramkör, aztán utána lehet ráérősen építgetni valami komolyabbat.
(#) Doncso válasza CHZ hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Szia Zoli, én azt szeretném kérdezni, hogy a DIR9001-es IC-t és valamely TDA-t, nem lehet összeházasítani? Csakmert olyan DIR9001-em lenne itthon, TDA pedig nem olya drága. Működne ez?
Üdv.
(#) petemazi válasza Doncso hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

DIR9001 nekem is van. Létezik hozzá valami konverter kapcsolás, amivel a cs8412 helyére illeszthető. Viszont ha jól tudom, az egyik szükséges IC nem igazán kapható itthon..
(#) Doncso válasza petemazi hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Értem, köszi. Akkor a DIR9001-hez a PCM1793 dukál? Erre találtam kapcsolást, csak nem tudom érdemes e foglalkozni vele, mit gondolsz? Bővebben: Link Persze OPA helyett inkább valami csőben gondolkoznék. Azért ebbe gondolkozom, mert ezek mind vannak itthon 1-1 db, így gondoltam megépíteném, egyáltalán tetszik e a DAC hangja, ha igen, akkor érdemes lenne komolyabbat összehozni.
(#) petemazi válasza Doncso hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Ezzel ne próbálkozz, sorozatosan kudarcot vallottunk vele, itt a topicban hárman próbáltuk megépíteni..
(#) saraha válasza petemazi hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Teljesen egyetértek ezzel.Kezdésnek abszolut nem ajánlom én sem.
Doncso csinálj kezdésnek egy usb-st.Én egyébként kiderült a forrasztásnál buktam meg mert a kreálmányaim szaki szerint jók voltak csak a kivitelezés...
(#) Doncso válasza petemazi hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Ja most , hogy mondod, pontosan erről kérdezősködtem, nem is olyan régen, hogy végül is sikerült e életképes verziót kialakítani, de akkor ez volt az amit nem.

Saraha: az USB-s ről mondanál pár szót? Mi alapján épült, ilyenek.
Köszi urak.
(#) gb197 válasza Milan90 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Nem a hőtorzítás jelenségét vitatom, csak az ok okozati összefüggést, ami konkrét helyzetben (I/V konverter ) áll fent. Nem bizonyított tudomásom szerint, hogy az aktív fokozat szükségességét, ill. a gyengébb hangot kifejezetten a hőtorzítás okozná, erre irányuló mérésekről nem tudok.
Nem vitatott, hogy ott a torzítás ott van , csak kérdés az ezt halljuk-e a végén.
(#) saraha válasza Doncso hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Csak BB usb DA-t csinálgattam(igaz már 8-at,többfélét).Az adatlapja alapján .De itt vannak okosságok.
(#) gb197 válasza petemazi hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Amit én készítettem I / V átalakító a TDA1541A adatlapján találhatóval tökéletesen megegyezik, az opa AD797 + 2,2nF polypropilén kondi + 1,8K 0,5 W-os karbonfilm ellenállás.
(#) CHZ válasza Doncso hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Szia !

Szerintem sem érdemes foglalkozni vele , biztos lesz IC ...
(#) Doncso válasza CHZ hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Oké, meggyőztetek, kezdésre összerakok egy usb-set, aztán meg összegyűjtögetem a TDA-hoz való finomságokat.
(#) Doncso válasza saraha hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Köszi.
(#) petemazi válasza gb197 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

És ha jól idézem, "millantós gépek hangját alázza"? Hm, jól hangzik
(#) gb197 válasza Doncso hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Az USB-s kodec ic ( PCM27xx) re is rá lehet kapcsolni a TDA1541 és 1543-at is, és nem is szól rosszul...
(#) gb197 válasza petemazi hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Két diszkrét OPA-s kapcsolással is találkoztam, amit úgy gondolok érdemes lenne kipróbálni, mindkét megoldás "full J-FET-es"opa . Egy a Marantz CD7-ben, és a Borbély Ernő féle megoldás. Ígéretesnek tűnik a szimulációk alapján.
(#) Doncso válasza gb197 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Na, ez egész jól hangzik, akkor mindenképp megépítem ezt a PCM2704-et, csinálok egy kivezetést, amire majd felfűzöm a TDA-t. Köszi az infót.
(#) gb197 válasza Doncso hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

A neten van is olyan kapcsolás ahol TDA1543 hajt, talán még pontos rajz is van hozzá.
Szívesen az infót.
Következő: »»   16 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem