Fórum témák
» Több friss téma |
Magában a radiátorban keletkezik mechanikai feszültség. Le kell cserélni újra. (tudom, válság van...)
Mechanikai feszültség??
Az meg mitől van?? Az a megoldás, hogy lecserélem? 3 ilyen radiátor van a házban és mind így pattog...
Sziasztok!
Nálunk is egy ilyen ősi termosztát végzi a házunk fűtésének vezérlését. Jelenleg egy Honeywell RTH7500D típusú napi programozható termosztát van beszerzés alatt ami tudom, bőven felülmúlja az alap kívánalmakat: kazán ki-be kapcsolás. A régi 230V-ot kapcsolt, de tudom ennél max 24V a megengedett, amelyet egy 5V/230V-os relé közbeiktatásával szeretnék megoldani (5V már adott egy másik kapcsolásból). A kérdésem az, hogy valaki meg tudná -e adni a szerelési utasításban csak "G", "Y", "W", "R", "Rc"-vel hivatkozott az esetlegesen a falból előtűnő vezetékek szerepét?! Örülnék, ha megtudnám a vezérlőbe beköthető egyéb csatlakozások (C, O/B, Aux, E, L) funkcióját is! Köszönöm!
Azt hiszem megtaláltam! Amennyiben tévednék, úgy javítsatok ki pls!
R (Red) - Power, 24 VAC transformer Rc (Red) - Power from cooling system, 24 VAC transformer Rh (Red) - Power from heat system, 24 VAC transformer C (Black/Blue) - Common of 24 VAC transformer W (White) - Primary heat call relay W2 - Backup heat E (Brown) - Emergency heat relay Y (Yellow) - Primary cool call relay Y2 (Yellow) - Secondary cool call relay G (Green) - Fan relay O/OB (Orange) - Change-over relay to cool relay B (Blue) - Change-over relay to heat relay A - Heat & Cool active to any relay L - Emergency heat active lamp X - System malfunction lamp P - Defrost control lamp Bővebben: Link
Sziasztok,
egy fix szobai termosztát lecserélését tervezem Computhermo Q7 RF-re, olvasgattam a fórumot is, okosodtam is, de mikor leszedtem a régi termosztát fedelét, picit tanácstalan lettem. A hozzászólások alapján 3, de inkább 4 kábelt vártam, erre a csatolt képen látható látvány fogadott. A kazán egy Saunier Duval gyártmány, a termosztát egy hozzá való Exacontrol fantázianévre halllgató valami. A kép szerint be van kötve egy kék és egy barna vezeték. Ha megveszem az új termosztátot, akkor elég bele ez a két vezeték? Vagy ki kellene még vezetni valamit a kazánból pluszba? Előre is köszi!
Ha a kék és a barna zárásakor indul a fűtés, nyitásakor pedig leáll, akkor jó hozzá. Lásd a kazán kézikönyvében a bekötési rajzot!
Na, megnéztem és szerintem NEM jó hozzá, mert ez van neked:
Programozás nélküli modulációs helyiségtermosztát A beállított hőmérséklet alapján a készülék ki/bekapcsolását végzi. Az E-bus kommunikáció segítségével a használati melegvíz hőmérsékletének állítására is lehetőséget biztosít. Csak a Semia, Renova Mini, Isotwin, Thema Condens és Ecosy típusokhoz alkalmazható. Típus: Exacontrol E
Szia,
köszi, hogy megnézted. Gyakorlatban megpróbáltam bekötni az új termosztátot, és sikerült is, vezérli is a fűtést, melegvíz is van. Gondolom az az eredeti termosztát beállításaival megy, de azt amúgy sem állítgatom. Ha mégis állítani kéne, gondolom vissza tudom tenni addig a régit. Elvileg ha a fűtés és a melegvíz rendesen megy, akkor nem kell aggódnom, gondolom. köszi
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy van egy már korábban említett MMG AM szobatermosztátom, ami működik is rendesen, de a padlófűtés szivattyúja nincs rákötve, hanem folyamatosan megy télen, tavasszal pedig ki van húzva. A szobatermosztát vezérlő jelével szeretném vezérelni a szivattyút is, és ebben szeretném a segítségeteket kérni. A korábban belinkelt kapcsolási rajz (MMG AM), 3 vezeték; kikapcsolt állapotban 2-es 3-as pont között 380 V-ot mérek, bekapcsolt állapotban 1-es 2-es pont között mérem ugyanezt. Nem nagyon értek a villanyszereléshez, teljesen a fellépő feszültségek miértjét sem értem. A kérdés az lenne, milyen módszerrel tudnám vezérelni az említett szivattyút? Gondoltam relés megoldásra, de 380 V az sok, én azt hittem a vezérlőjel 24 VDC lehet,de nem találtam el, így ötlet nélkül maradtam. Nem akarok kontárkodni, valami egyszerű és logikus megoldásra lenne szükség. A válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok
A kovetkezo megvalositasahoz kernem a segitsegeteket. Adott egy szobatermosztat, ami vagy ker futest (rovidzar), vagy nem (szakadas). Amennyiben ker, egy homerseklet erzekelo fuggvenyeben kellene vezerelni ket morse relet. Elso eset: termosztat ker futest, de a homerseklet erzekelo szerint limit alatt (50fok) van a vizhofok, behuz a morse1. Masodik eset: termosztat ker futest, a homerseklet erzekelo szerint limit felett van a vizhofok, behuz a morse2. Harmadik eset: fuggetlenul attol hogy ker-e futest a termosztat vagy sem, a homerseklet erzekelo szerint max. felett (95fok) van a vizhofok, behuz a morse2 Ezt szeretnem megvalositani. Elore is koszonom a segitsegeteket.
Szerintem roppant egyszerű veszel még két kazántermosztátot olyan kialakításút aminek mindkét kapcsolóállása ki van vezetve.Az egyik a morse 2 relét működteti ,a másik termosztát közepére rákötöd a szobatermosztát kimenetét ,az alapban zárón megkapod a termosztát zár hideg a víz állapotot ,a húzva záróra kötött jelfogón pedig megkapod a kapcsolt a termosztát meleg a víz állapotot.
Apróság a max. hőfok érzékelést ne bízd ugyanarra a hőmérséklet mérőre ami egyébként a fűtést vezérli.
Vettem egy COMPUTERM Q7 PROGRAMOZHATÓ SZOBATERMOSZTÁTOT
Nekem csak 2 ér kell a fűtéshez a com és az 1-es Volt előtte 5013-0-005 tipusú termosztát 3 vezeték van a kazán központjában 7. ponton a termosztát 1-es pontja 8. ponton a termosztát 3-as pontja 9. ponton a termosztát 2-es pontja ezek közül melyiket kell bekötni az új termosztátba és a kazán központjába kell valahova áthidalás? Segítségeteket előre is köszönöm Gabi
sziasztok
lenne egy kérdésem: adott egy vaillant vcw240-es falikazán és egy cewal RQ szobatermosztát, hogy lehet öket össze kapcsolni hogy a kazán ki be kapcsoljon?? a termosztat csak 19 es nagyobb hömersekleteken zár a méeéseim szerint. ez normális nem forditva kellene lennie?? a kazánon a 3-4-es kimenet atvan hidalva miert mi lesz ha leveszem?? várom az ötleteket!
Sziasztok!
Van egy Computherm Q7 digitális szobatermosztátom, és annak a rajzára lennék kíváncsi. Ha valakinek megvan kérem küldje el nekem. Válaszokat előre is köszönöm: pumpa
Általában váltóérintkező van benne (relé), mérd meg a COM és a NC között is! (eddig a COM és a NO között mértél)
Üdv Inhouse
Idézet:
A.A gyári rövidzár eltávolítása után a 3 és a 4 jelű kapcsokra normál (230 V) szobatermosztát köthető be. Ez esetben a 7-8-9 jelű kapcsok szabadon maradnak. B.A Vaillant gyártmányú (törpe-feszültségű) helyiséghőmérséklet- (vagy időjárásfüggő), analóg kimenetű szabályozókat is ide lehet bekötni. Ez esetben a 3 és a 4 jelű kapcsok között lévő gyári rövidzár a helyén marad. Tehát ha a 3-4 rövidzár akkor fűt.
Nálad is az a helyzet hogy a háromvezetékes NEM összeköthető a kétvezetékessel.
Úgyhogy valószínűleg rád is igaz az előző hozzászólásom, bár nem ismert a kazán tipusa...
Szia! Úgy látom eléggé értesz a termosztátokhoz ezért kérnék egy kis segítséget. Ma vettünk egy COMPUTERM Q7 programozható termosztátot a Waillant 242 tipusú kazánhoz tartozó VRT 40 helyett. Az lehetséges, hogy az eredeti 3 vezetékkel szemben ami a (7,8,9 -es pozícióba volt kötve) ezzel ellentétben 4 vezeték szükséges a jó működéshez ( fázis L, nulla N, és a két vezérlő szál) ami az 1,2 pontba van kötve, a kazánon pedig ez a kettő a 3,4 pontba van kötve ami eredetileg át volt hidalva?
Köszi.
A COMPUTERM Q7 Com és a No pontját kösd a kazán 3-4 pontjára a rövidzár eltávolítása után.A 7-8-9 szabadon marad.
Cak megjegyzés: a kazán Q7-el működéstechnikailag le fog butulni, megszűnik a lángmoduláció. Sok sikert.
Sziasztok!
Egy apró kérdésem lenne! Valószínűleg nagyon egyszerű, csak nem nekem és nem találtam hasonló felvetést! Albérletben lakom, ahol termosztát vezérelt cirkó fűtés van! A termosztát, ami fel van szerelve időnként érdekez hangot ad! Kicsit olyan, mint a zárlatos konnektor. Ezért arra gondoltam, hogy (minél kisebb legyen a költségem ) amit anno az anyám leszerelt, tökéletes állapotban lévő termosztátot teszem a helyére! Az ötlet szerintem jó is, csak nem tudom, mit hova kössek? Ebben szeretnék segítséget kérni! Mellékelem a jelenleg bekötött és a bekötendő termosztátok külső, belső képét és a benne lévő kapcsolási rajzokat! Előre is köszönöm a segítséget! Jelenlegi külső Jelenlegi belső Jelenlegi kapcsolás Bekötendő külső Bekötendő belső Bekötendő kapcsolás
Junkers Cerastar kazánom van.A Junkers fali termosztátot lecseréltem Siemens Rádiofrekvenciás termosztátra,hogy hidegebb helyről vezéreljem a kazánt.Az eredeti Junkers szobatermosztátot nem sikerült kikötni, mert akkor áálandóan menne a kazán.A padlófűtés azonban nem indítja be a kazánt,csak a padlókör szivattyuját indítja,a kazán nem kapcsol,pedig a padlóérzékelő kérné a hőt,a relé kapcsol,de a padlókör nem fűt.Mi lehet a hiba?Segítsetek, villanyszerelő brátom kötötte be a RF-es Siemens teromsztátot,az eredti junkers 3 kábellel cstlakozott a kazánhoz.
Köszönöm aki segíteni tud!!!
Szia ha jól látom két vezeték van be kötve a régi termosztátodban. Ebben az esetben az új termosztátod ugy tudod be kötni, hogy felhajtod maximum hőfokra. A termosztátod rajza szerint a 4-es pont a közöspont. Majd a 4-es ponthoz képest szakadás vizsgálóval meg keresed azt a pontot (vagy 3 vagy 2) amihez most át ad (ha lehajtod 0-ra akkor megszakad). Ha meg van akkor arra a pontra és a 4-esre kell kötnöd.
Nagyon köszönöm! Sosem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű lesz!
szia mugab.
mi van akkor ha a 3-4 pontrol leveszem a rövidzárat s a kazán akkor is megy. Szerinted ez normális? a szoba termosztáttal magát a kazánhoz vezető 220-at szakitom meg (1-2 pontok). ez nem tesz kárt a kazánban??
Hívd vissza a barátodat.
A kazánt a következőképpen kell bekötni. Ahova a régi termosztát volt kötve nem szabad mást bekötni. Az 1.2.3 pontok szabadon maradnak. A 7-8 közötti rövidzárat el kell távolítani, és oda kell az új termosztátot bekötni. A mellékelt rajz szerint. Sok sikert.
Sziasztok,
remélem jó helyen járok, lenne egy kis problémám egy Computherm Q7 RF készülékkel. November elejéig úgy tűnt, hogy tökéletesen működik, de azóta minden nap 1-2 alkalommal egyszerűen resetel, villog a kijelző az óra nullázódik. Már próbáltam a kódváltást többször is, mi lehet a hiba oka? Faradozásaitokat előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |