Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sajnos nem jó csak SAJ-os adatlapot hoz be, de nem azt amit nekem kéne.
Valaki el tudá nekem magyarázni, hogy ez a kapcsolás pontosan hogy is működik ez a hőfokszabályzó/hőkioldó? Az egyik egy ventillátor a másik egy relé. Tudom van hasonló a kapcsolásoknál, de nem egészen ugyan az. Leginkább az ellenállások szerepére lennék kíváncsi, hogy melyik ellenállás miért felelős. És miért tud lassan felpörögni a ventillátor és azt mivel lehet befolyásolni, ill. a relé kapcsoli hőfokát hogy lehet beállítani. (Nem a kísérletezgetésekre gondolok.) talán oda eljutottam hogy az R3 ellenállás minél nagyobb annál hamarabb indul el a ventillátor, de hogy miért az nem értem.
Nem értem, hogy az R1 miért nem a tápról megy, miért az R4-ről, mert ha T1 kinyit, az visszaszabályizza az egész folyamatot, de ha jól gondolom:
Minél nagyobb a hőmérséklet, annál kisebb az ellenállása, az R1 NTC-nek, és annál jobban nyitó irányba vezérli a FET-eket. röviden ennyi. Az R3-al elvileg a kapcsolási különbséget tudod állítani. Tehát minél nagyobb az értéke, annál hamarabb éri el a T1 gate a nyitófeszültséget, a T2-ét, pedig az R2 -vel tudod állítani, de ezzel együtt megy a T1-is, mivel sorba vannak, én ezt mindíg párhuzamos feszültségosztóval csinálom! Lehet 1 db NTC, de a 2 tranzisztor Gate elennállását szétválasztom. Mintha itt az R2 és R3 párhuzamosan lenne! Számomra az R1 bekötése a kérdés, szerintem így nem működik, de valaki elmmagyarázhatná hogy igen és miért!
Az R4 és R5 a ventillátort és a relét szimbolizálják.
Én nem értem, most akkor az R2 és R3 fesz osztóként működik nem? Azzal lehet beállítani hogy milyen hőfoknál kapcsoljon a venti és milyennél a relé nem? Az MBR ellenállása a hőmérséklet növekedésével csökkel így elkezd kinyitni a T1, de nem egészen értem hogy hogy is működik, most az R2 és R3 felel a T1 és T2 bekapcsolásáért, de ha az R3-at növelem hamarabb kapcsol a venti miért? A ventillátorna is van egy fordulatszám felfutása az miért van és azt mi befolyásolja? Sajnos nem értem ezt a kapcsolást.
Mostmár értem! Ahogy működni fog jól: Az R1-et tedd párhuzamosan az SD1-el! Ebben a bekötésben az R1 az egy NTC, ahogy nő a hőfok csökken az ellenállása, és húzza felfelé a FET-eket. Az R2 és R3 a kapcsolási határértékeket határozza meg, egyszerű feszültségosztó. Ha R2-t növeled, akkor hamarabb kapcsol a venti is és a relé is, ha az R3-at növeled, akkor a venti hamarabb kapcsol, de a relé nem! Ilyen egyszerű!
Ha ebben a formában nézzük szerintem azért nem megy, mert az R4 (venti) ahogy elkezd nyitni rajta a T1 elkezdi föld irányába húzni, és a feszültségosztó referencia fesze is megy lefelé, és visszazárja a FET-et!
"Lehet 1 db NTC, de a 2 tranzisztor Gate elennállását szétválasztom. Mintha itt az R2 és R3 párhuzamosan lenne!" Ebben a formában nem működik, akkor még plussz áramköri elem kell bele, a te verziód egyszerűbb lesz! Most néztem meg a kapcsolási rajzomat!
R2 szabályozza a RELÉT,
R2+R3 szabályozza a ventillátort, A ventillátor felfutása a FET karakterisztikájából adódik! A relénél meg van egy kapcsolási feszültség, ahol a tekercs meghúz, addíg lebegni fog az érintkező (ez nem tesz túl jót a relének). Ezért használok én más kapcsolást, én komparálásos elven kapcsolom a relét, a ventinél jó ez a kapcsolás, mert jó, hogy szépen lassan pörög föl! A relénél nem biztos, de mivel az nem kapcsolgat állandóan, azért itt nem biztos, hogy probléma!
Húha, na akkor az R1-et párhuzamosan tegyem az MBR-el?
"Az R2 és R3 a kapcsolási határértékeket határozza meg, egyszerű feszültségosztó. Ha R2-t növeled, akkor hamarabb kapcsol a venti is és a relé is, ha az R3-at növeled, akkor a venti hamarabb kapcsol, de a relé nem!" Ha az R2-t állítom akkor tolódik mindkét kapcsolási idő minél nagyobb annál hamarabb kapcsol a venti és a relé is. Eddig eljutottam. Akkor az R3 csak a reléért felelős? A motor felfutása pedig biztos hogy nem csak a fet karakterisztikája a felelős, hanem ha variálom az ellenállásokat akkor is változzik.
Hali,
tud valaki olyan kapcsolási rajzot ajánlani, ami +5V és -24V -t állít elő? Neten sajnos nem találtam ilyent...:s Egy Seiko grafikus kijelzőhöz lenne.
Stepup invertalo modban. pl. az MC34xxx stepup modban a vezerlo adatlapjan ott a peldakapcsolas is. A negativ segedfesznek nem kell nagy teljesitmeny, szoval 100mA boven eleg lesz. Csak az osztot kell mashogyan meretezni, hogy pl. -12V helyett -24-et kapj.
Ugyis potit kellene odatenni, mert az a kontrasztfesz.
Na szóval megfejtettem az R1 szerepét. Az R1 ellenállás felel a ventillátor fordulatszámának felfutásáért, bár nem értem miért is pontosan talán azért ha a T1 kinyit akkor az R1 visszaszabályoz egy kicsit így nem tud hirtelen felugrani a fesz. De ebben megerősítésre várok, mert ez csak az én elméletem és nem biztos hogy jól látom a dolgokat.
Az R2 és R3 feszosztó szerepével a T1 és T2 kapcsolásáért felelős. Az R2 növelésével és csökkentésével a venti és a relé egymáshoz viszonyított kapcsolását lehet változtatni mennyi hőfok különbséggel kapcsoljanak, az R3 meg nagyjából mindkettőt tologatja valamennyire de az arányok tartásával mégis változik a kapcsolási hőmérséklet pl: ha az R2 és R3-at a duplájára emelem. Szóval még az R2 és R3 pontos szerepe nekem nem világos részletes működésüket nem értem. Jó lenne ha valaki elmagyarázná nekem.
Sziasztok!
LM338 5A-es tabilizátor IC-t szeretnék használni. Az adatlapon van bemeneti és kimeneti feszültség különbség érték, ami max 40V. Ez stimmel! Tapasztalatból vagy elméletben tudnátok segíteni abban, hogy ~68V bemeneti és 36V kimeneti feszültség esetén fellépő 32V különbséget mennyire szereti tartósan? (a diszipációt elhagyva) Kösz!
Szia!
Idézet: Ez most váltó vagy közelítőleg akart lenni? Mennyi lenne a terhelő áram? Ha a működési paramétereken belül maradsz szerintem nem lesz gond. „~68V”
Jogos, bocs. Közelítőleg 68V (üresjáratban)
Terhelő áram maximum 3A lehet, mert adott a trafóm: 2x45V 300W.
Jól látod az R1 szerepét. Az R1 alakítja ki az emelkedő karakterisztikát, hogy a hőmérséklet növekedésével emelkedjen a ventilátor feszültsége, ezzel együtt a fordulatszáma(negatív visszacsatolás). Ez addig tart, mig a T1 teljesen ki nem nyit. Az R2-R3 feszültségosztó szerepe az, hogy késleltesse a relé bekapcsolását. Miután a T1 teljesen kinyitott az R1 linearizáló szerepe is megszűnik, ezért, ha a hőmérséklet továbbnövekedik a T2 már nem lineárisan, hanem hirtelen nyit ki, bekapcsolva a rélét. Az R2-R3 arányával állítható be, hogy a ventilátor teljes felfutása után mekkora hőmérsékletnél kapcsoljon a relé.
Szerintem necces lesz. Így közel 100W-ot kellene eldisszipálni, ami nagyon sok. Nem tudom mennyire stabil 36V kell, ha nem lényeges a nagy stabilitás, lehet, hogy érdemes volna inkább egy tranzisztoros stabilizátort építeni, vagy egy előstabilizátort az LM338 részére, Bár ekkor a veszteségi disszipáció nem csökken csak eloszlik a több aktív elemen.
Jobb megoldás egy kapcsoló üzemű stabilizátor építése ekkora teljesítményre. Pl. UC3843 plusz egy FET.
De az R2 és R3 aránya nem elegendő, mert ha duplájára emelem mindkét ellenállást az arány megmarad de a karakterisztika változik.
A T1 nyitását akkor csak az MBR diódán átfolyó áram befolyásolja (azt meg a hőmérséklet), most ha kivesszük az R1-et mert akkor azt most értem, de akkor az R2 és R3-al csak a relé kapcsolását befolyásoljuk? Én nem látom át hogy az R2 és R3nak van e köze a T1-hez, mert a T1 source-ja gnd-re van kapcsolva és a gate az mbr-en átfolyó feszt. kapja ami akkor nő ha hő a hőmérséklet így egy bizonyos hőmérsékletnél kinyit a T1(ha most nincs R1) akkor az R2 R3 arányában kapcsolna be a relé? És akkor ez az arány határozná meg azt, hogy amint bekapcsol a T1 utánna mikor kapcsol be a T2? De akkor ha nem változik az arnyánya az R2 és R3-nak, de változik az értékük (arányuk nem) mégis változik a grafikon jelentősen. Még mindig nem teljesen tiszta az R2 és R3 milyen szerepe van ha külön változtatom őket akkor sem egyértelmű hogy mit csinálnak mert a ventire is hatással vannak tologatják a kapcsolási hőmérsékletét. Idézet: „De az R2 és R3 aránya nem elegendő” Persze, hogy változik a karakterisztika, mert az R1 feszültségosztót képez az R2-R3-al. Változik a visszacsatolás mértéke, ezért változik a T1 bekapcsolási karakterisztikája.
Akkor ha kiveszem az R1-et elvileg ha az R2 és R3 aránya ugyan akkor akárhányszorosára növelem ugyan az marad a grafikon? (Ki is próbáltam most de igaz a venti és a relé között ugyan akkora hőfok különbség maradt de hamarabb kapcsolnak ha duplájára emelem mindkét ellenállást az R2 és R3-at. Az R1 még előtte kivettem.)
Helló,
ehhez a kijelzőhöz elvileg +-5V kell. Tud valaki ehhez tápkapcsolást adni? Sajnos én nem találtam. A kijelzőt mellékeltem.
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Bocsánatot kérek előre is ha már foglalkoznak ilyennel. ilyen kapcsolást hol találok? Mert szeretnék építeni egy ilyet. Gondolom valami fotoellenállás kell bele, de nem tudom.
Tudtok e bben segíteni? Előre is Köszönöm
Szia!
Ebben van beépített negatív feszültségforrás poti számára. Lásd 9. oldal.
mért van az hogy az FM transzmittert amit vettem újan, abban egy 0,75 A bizti volt kiégve, és egy F2 A jelű, ugyanúgy kiégett, persze üzemelt vele, de kiégett... mért van ez, és mi ez az F2? 2 A?
Fast, gyors bizti. Tegyel bele Lassut vagy lomhat.
A fast a hirtelen, rovid tulterhelesre is kiold.
Hali
Van két 2700mAh-es 1,2V-os NiMH akkumulátorom. Ma vettem, lemértem 1,2V volt rajta. Betettem a fényképezőgépbe és kiírta, hogy akku lemerülve. Boltban is mondták hogy töltsem fel mert minimális töltöttségen van. Az akkura az van ráírva hogy 16 órán át kell tölteni 250mA-al a töltő pedig 220mA-os. Rátettem a töltőre 1,2V-osan 5 óra múlva megfogtam és kicsit már melegek az akkuk. Lemértem 1,39 V. Namármost ezek az akkuk mikor vannak feltöltve teljesen? Akkor amikor a feszültségük eléri az 1,4V-ot? És lemerülve 0,8V? Na és ezt hogy kell lemérni? Egyszerű multiméterrel terhelés nélkül? Ha terheléssel akkor hány ohm-essel? Ha lehet mihamarabb válaszoljatok, mert nemtudom, hogy hagyhatom-e reggelig a töltőn. A töltő amúgy egy GP Power Bank Nite - Lite.
Ha automata a toltod, akkor igen. NiMH allasban van?
Egyebkent akkutol fuggoen kb 1.4 a feltoltott, 1.2 a lemerult uresen. Ez ala ne vidd, mert tonkremegy.
Nincs rajta semmilyen állítási lehetőség.
A 4 akkuhoz volt eredetileg az a töltő. Akkor terhelés nélkül mérjem az akkufeszt? Na és ha most 5 óra utáni töltésnél 1,4 V-osak akkor már levehetem, akkor is ha nem töltötte az előírt 16 órán át? Amúgy vadi új az akku és a töltő is, még sosem volt használva.
Lenne egy zavaró problémám... Van egy mikrovezérlős áramköröm, amellyel relén keresztül 12V-os membránszivattyút kapcsolgatok, a relé a szivattyú tápját szakítja meg, a föld fixen a rá van kötve a tápegységre (kapcsolóüzemű). Kapcsolásnál a szivattyú elég sokszor "visszarúg" a földön keresztül az elektronikának és a mikrovezérlő bebolondul. Valamiféle zavarvédő kellene, arra gondoltam esetleg lehetne használni valami emi-filter szerűt, vagy csak egy sima 1-100 nF-os kondi is elég lenne közel a szivattyúhoz?
Sziasztok!
A következő kapcsolást készülök kipróbálni (4.old): Bővebben: Link Viszont nem fér a fejembe, hogy az a FET minek oda. Valaki eltudja magyarázni? Előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |