Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1047 / 3996
(#) c27 válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Sajnos nem jó csak SAJ-os adatlapot hoz be, de nem azt amit nekem kéne.
(#) c27 hozzászólása Nov 10, 2010 /

Valaki el tudá nekem magyarázni, hogy ez a kapcsolás pontosan hogy is működik ez a hőfokszabályzó/hőkioldó? Az egyik egy ventillátor a másik egy relé. Tudom van hasonló a kapcsolásoknál, de nem egészen ugyan az. Leginkább az ellenállások szerepére lennék kíváncsi, hogy melyik ellenállás miért felelős. És miért tud lassan felpörögni a ventillátor és azt mivel lehet befolyásolni, ill. a relé kapcsoli hőfokát hogy lehet beállítani. (Nem a kísérletezgetésekre gondolok.) talán oda eljutottam hogy az R3 ellenállás minél nagyobb annál hamarabb indul el a ventillátor, de hogy miért az nem értem.

2.JPG

1.JPG

(#) smiler79 válasza c27 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Nem értem, hogy az R1 miért nem a tápról megy, miért az R4-ről, mert ha T1 kinyit, az visszaszabályizza az egész folyamatot, de ha jól gondolom:
Minél nagyobb a hőmérséklet, annál kisebb az ellenállása, az R1 NTC-nek, és annál jobban nyitó irányba vezérli a FET-eket. röviden ennyi. Az R3-al elvileg a kapcsolási különbséget tudod állítani. Tehát minél nagyobb az értéke, annál hamarabb éri el a T1 gate a nyitófeszültséget, a T2-ét, pedig az R2 -vel tudod állítani, de ezzel együtt megy a T1-is, mivel sorba vannak, én ezt mindíg párhuzamos feszültségosztóval csinálom! Lehet 1 db NTC, de a 2 tranzisztor Gate elennállását szétválasztom. Mintha itt az R2 és R3 párhuzamosan lenne! Számomra az R1 bekötése a kérdés, szerintem így nem működik, de valaki elmmagyarázhatná hogy igen és miért!
(#) c27 válasza smiler79 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Az R4 és R5 a ventillátort és a relét szimbolizálják.
Én nem értem, most akkor az R2 és R3 fesz osztóként működik nem? Azzal lehet beállítani hogy milyen hőfoknál kapcsoljon a venti és milyennél a relé nem?
Az MBR ellenállása a hőmérséklet növekedésével csökkel így elkezd kinyitni a T1, de nem egészen értem hogy hogy is működik, most az R2 és R3 felel a T1 és T2 bekapcsolásáért, de ha az R3-at növelem hamarabb kapcsol a venti miért? A ventillátorna is van egy fordulatszám felfutása az miért van és azt mi befolyásolja? Sajnos nem értem ezt a kapcsolást.

Mostmár értem! Ahogy működni fog jól: Az R1-et tedd párhuzamosan az SD1-el! Ebben a bekötésben az R1 az egy NTC, ahogy nő a hőfok csökken az ellenállása, és húzza felfelé a FET-eket. Az R2 és R3 a kapcsolási határértékeket határozza meg, egyszerű feszültségosztó. Ha R2-t növeled, akkor hamarabb kapcsol a venti is és a relé is, ha az R3-at növeled, akkor a venti hamarabb kapcsol, de a relé nem! Ilyen egyszerű!
Ha ebben a formában nézzük szerintem azért nem megy, mert az R4 (venti) ahogy elkezd nyitni rajta a T1 elkezdi föld irányába húzni, és a feszültségosztó referencia fesze is megy lefelé, és visszazárja a FET-et!
(#) smiler79 válasza smiler79 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

"Lehet 1 db NTC, de a 2 tranzisztor Gate elennállását szétválasztom. Mintha itt az R2 és R3 párhuzamosan lenne!" Ebben a formában nem működik, akkor még plussz áramköri elem kell bele, a te verziód egyszerűbb lesz! Most néztem meg a kapcsolási rajzomat!

R2 szabályozza a RELÉT,
R2+R3 szabályozza a ventillátort,
A ventillátor felfutása a FET karakterisztikájából adódik!
A relénél meg van egy kapcsolási feszültség, ahol a tekercs meghúz, addíg lebegni fog az érintkező (ez nem tesz túl jót a relének). Ezért használok én más kapcsolást, én komparálásos elven kapcsolom a relét, a ventinél jó ez a kapcsolás, mert jó, hogy szépen lassan pörög föl! A relénél nem biztos, de mivel az nem kapcsolgat állandóan, azért itt nem biztos, hogy probléma!

Húha, na akkor az R1-et párhuzamosan tegyem az MBR-el?
"Az R2 és R3 a kapcsolási határértékeket határozza meg, egyszerű feszültségosztó. Ha R2-t növeled, akkor hamarabb kapcsol a venti is és a relé is, ha az R3-at növeled, akkor a venti hamarabb kapcsol, de a relé nem!"
Ha az R2-t állítom akkor tolódik mindkét kapcsolási idő minél nagyobb annál hamarabb kapcsol a venti és a relé is. Eddig eljutottam. Akkor az R3 csak a reléért felelős?
A motor felfutása pedig biztos hogy nem csak a fet karakterisztikája a felelős, hanem ha variálom az ellenállásokat akkor is változzik.
(#) valaki2 hozzászólása Nov 10, 2010 /

Hali,

tud valaki olyan kapcsolási rajzot ajánlani, ami +5V és -24V -t állít elő? Neten sajnos nem találtam ilyent...:s Egy Seiko grafikus kijelzőhöz lenne.
(#) bbalazs_ válasza valaki2 hozzászólására (») Nov 10, 2010 / 1

Stepup invertalo modban. pl. az MC34xxx stepup modban a vezerlo adatlapjan ott a peldakapcsolas is. A negativ segedfesznek nem kell nagy teljesitmeny, szoval 100mA boven eleg lesz. Csak az osztot kell mashogyan meretezni, hogy pl. -12V helyett -24-et kapj.
Ugyis potit kellene odatenni, mert az a kontrasztfesz.

Na szóval megfejtettem az R1 szerepét. Az R1 ellenállás felel a ventillátor fordulatszámának felfutásáért, bár nem értem miért is pontosan talán azért ha a T1 kinyit akkor az R1 visszaszabályoz egy kicsit így nem tud hirtelen felugrani a fesz. De ebben megerősítésre várok, mert ez csak az én elméletem és nem biztos hogy jól látom a dolgokat.
Az R2 és R3 feszosztó szerepével a T1 és T2 kapcsolásáért felelős. Az R2 növelésével és csökkentésével a venti és a relé egymáshoz viszonyított kapcsolását lehet változtatni mennyi hőfok különbséggel kapcsoljanak, az R3 meg nagyjából mindkettőt tologatja valamennyire de az arányok tartásával mégis változik a kapcsolási hőmérséklet pl: ha az R2 és R3-at a duplájára emelem. Szóval még az R2 és R3 pontos szerepe nekem nem világos részletes működésüket nem értem. Jó lenne ha valaki elmagyarázná nekem.
(#) Bigya hozzászólása Nov 10, 2010 /

Sziasztok!

LM338 5A-es tabilizátor IC-t szeretnék használni.
Az adatlapon van bemeneti és kimeneti feszültség különbség érték, ami max 40V. Ez stimmel!

Tapasztalatból vagy elméletben tudnátok segíteni abban, hogy ~68V bemeneti és 36V kimeneti feszültség esetén fellépő 32V különbséget mennyire szereti tartósan? (a diszipációt elhagyva)

Kösz!
(#) lapose válasza Bigya hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Szia!

Idézet:
„~68V”
Ez most váltó vagy közelítőleg akart lenni? Mennyi lenne a terhelő áram? Ha a működési paramétereken belül maradsz szerintem nem lesz gond.
(#) Bigya válasza lapose hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Jogos, bocs. Közelítőleg 68V (üresjáratban)
Terhelő áram maximum 3A lehet, mert adott a trafóm: 2x45V 300W.
(#) lapose válasza c27 hozzászólására (») Nov 10, 2010 / 1

Jól látod az R1 szerepét. Az R1 alakítja ki az emelkedő karakterisztikát, hogy a hőmérséklet növekedésével emelkedjen a ventilátor feszültsége, ezzel együtt a fordulatszáma(negatív visszacsatolás). Ez addig tart, mig a T1 teljesen ki nem nyit. Az R2-R3 feszültségosztó szerepe az, hogy késleltesse a relé bekapcsolását. Miután a T1 teljesen kinyitott az R1 linearizáló szerepe is megszűnik, ezért, ha a hőmérséklet továbbnövekedik a T2 már nem lineárisan, hanem hirtelen nyit ki, bekapcsolva a rélét. Az R2-R3 arányával állítható be, hogy a ventilátor teljes felfutása után mekkora hőmérsékletnél kapcsoljon a relé.
(#) lapose válasza Bigya hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Szerintem necces lesz. Így közel 100W-ot kellene eldisszipálni, ami nagyon sok. Nem tudom mennyire stabil 36V kell, ha nem lényeges a nagy stabilitás, lehet, hogy érdemes volna inkább egy tranzisztoros stabilizátort építeni, vagy egy előstabilizátort az LM338 részére, Bár ekkor a veszteségi disszipáció nem csökken csak eloszlik a több aktív elemen.
Jobb megoldás egy kapcsoló üzemű stabilizátor építése ekkora teljesítményre. Pl. UC3843 plusz egy FET.
(#) c27 válasza lapose hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

De az R2 és R3 aránya nem elegendő, mert ha duplájára emelem mindkét ellenállást az arány megmarad de a karakterisztika változik.
A T1 nyitását akkor csak az MBR diódán átfolyó áram befolyásolja (azt meg a hőmérséklet), most ha kivesszük az R1-et mert akkor azt most értem, de akkor az R2 és R3-al csak a relé kapcsolását befolyásoljuk? Én nem látom át hogy az R2 és R3nak van e köze a T1-hez, mert a T1 source-ja gnd-re van kapcsolva és a gate az mbr-en átfolyó feszt. kapja ami akkor nő ha hő a hőmérséklet így egy bizonyos hőmérsékletnél kinyit a T1(ha most nincs R1) akkor az R2 R3 arányában kapcsolna be a relé? És akkor ez az arány határozná meg azt, hogy amint bekapcsol a T1 utánna mikor kapcsol be a T2? De akkor ha nem változik az arnyánya az R2 és R3-nak, de változik az értékük (arányuk nem) mégis változik a grafikon jelentősen. Még mindig nem teljesen tiszta az R2 és R3 milyen szerepe van ha külön változtatom őket akkor sem egyértelmű hogy mit csinálnak mert a ventire is hatással vannak tologatják a kapcsolási hőmérsékletét.
(#) lapose válasza c27 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Idézet:
„De az R2 és R3 aránya nem elegendő”

Persze, hogy változik a karakterisztika, mert az R1 feszültségosztót képez az R2-R3-al. Változik a visszacsatolás mértéke, ezért változik a T1 bekapcsolási karakterisztikája.
(#) c27 válasza lapose hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Akkor ha kiveszem az R1-et elvileg ha az R2 és R3 aránya ugyan akkor akárhányszorosára növelem ugyan az marad a grafikon? (Ki is próbáltam most de igaz a venti és a relé között ugyan akkora hőfok különbség maradt de hamarabb kapcsolnak ha duplájára emelem mindkét ellenállást az R2 és R3-at. Az R1 még előtte kivettem.)
(#) Tüske hozzászólása Nov 10, 2010 /

Helló,

ehhez a kijelzőhöz elvileg +-5V kell. Tud valaki ehhez tápkapcsolást adni? Sajnos én nem találtam. A kijelzőt mellékeltem.
(#) misi93 hozzászólása Nov 10, 2010 /

Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Bocsánatot kérek előre is ha már foglalkoznak ilyennel. ilyen kapcsolást hol találok? Mert szeretnék építeni egy ilyet. Gondolom valami fotoellenállás kell bele, de nem tudom.
Tudtok e bben segíteni?
Előre is Köszönöm
(#) kadarist válasza Tüske hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Szia!
Ebben van beépített negatív feszültségforrás poti számára. Lásd 9. oldal.
(#) sromi hozzászólása Nov 10, 2010 /

mért van az hogy az FM transzmittert amit vettem újan, abban egy 0,75 A bizti volt kiégve, és egy F2 A jelű, ugyanúgy kiégett, persze üzemelt vele, de kiégett... mért van ez, és mi ez az F2? 2 A?
(#) bbalazs_ válasza sromi hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Fast, gyors bizti. Tegyel bele Lassut vagy lomhat.
A fast a hirtelen, rovid tulterhelesre is kiold.
(#) rolandi350 hozzászólása Nov 10, 2010 /

Hali
Van két 2700mAh-es 1,2V-os NiMH akkumulátorom.
Ma vettem, lemértem 1,2V volt rajta.
Betettem a fényképezőgépbe és kiírta, hogy akku lemerülve.
Boltban is mondták hogy töltsem fel mert minimális töltöttségen van.
Az akkura az van ráírva hogy 16 órán át kell tölteni 250mA-al a töltő pedig 220mA-os.
Rátettem a töltőre 1,2V-osan 5 óra múlva megfogtam és kicsit már melegek az akkuk. Lemértem 1,39 V.
Namármost ezek az akkuk mikor vannak feltöltve teljesen? Akkor amikor a feszültségük eléri az 1,4V-ot?
És lemerülve 0,8V?
Na és ezt hogy kell lemérni?
Egyszerű multiméterrel terhelés nélkül?
Ha terheléssel akkor hány ohm-essel?

Ha lehet mihamarabb válaszoljatok, mert nemtudom, hogy hagyhatom-e reggelig a töltőn. A töltő amúgy egy GP Power Bank Nite - Lite.
(#) sromi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Köszi!
(#) bbalazs_ válasza rolandi350 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Ha automata a toltod, akkor igen. NiMH allasban van?
Egyebkent akkutol fuggoen kb 1.4 a feltoltott, 1.2 a lemerult uresen. Ez ala ne vidd, mert tonkremegy.
(#) rolandi350 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Nincs rajta semmilyen állítási lehetőség.
A 4 akkuhoz volt eredetileg az a töltő.

Akkor terhelés nélkül mérjem az akkufeszt?
Na és ha most 5 óra utáni töltésnél 1,4 V-osak akkor már levehetem, akkor is ha nem töltötte az előírt 16 órán át?
Amúgy vadi új az akku és a töltő is, még sosem volt használva.
(#) MolnarG hozzászólása Nov 10, 2010 /

Lenne egy zavaró problémám... Van egy mikrovezérlős áramköröm, amellyel relén keresztül 12V-os membránszivattyút kapcsolgatok, a relé a szivattyú tápját szakítja meg, a föld fixen a rá van kötve a tápegységre (kapcsolóüzemű). Kapcsolásnál a szivattyú elég sokszor "visszarúg" a földön keresztül az elektronikának és a mikrovezérlő bebolondul. Valamiféle zavarvédő kellene, arra gondoltam esetleg lehetne használni valami emi-filter szerűt, vagy csak egy sima 1-100 nF-os kondi is elég lenne közel a szivattyúhoz?
(#) blackdog hozzászólása Nov 10, 2010 /

Sziasztok!

A következő kapcsolást készülök kipróbálni (4.old):
Bővebben: Link

Viszont nem fér a fejembe, hogy az a FET minek oda.
Valaki eltudja magyarázni?
Előre is köszönöm!
Következő: »»   1047 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem