Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Hi!
2.6mH tekercsre lenne szükségem. vasmagos tekercset szeretnék, de nem tudom miként számoljam ki a menteszámot? Eddig csak légmagos tekercseket készítettem és nincs induktivitásmérőm. Mekkora vas és drót kellene egy 400watt körüli mélynyomóhoz? Van esetleg ehhez valami progi vagy képlet ami alapján tudnék számolni?
4 vagy 8 ohm terhelés?
8ohm
Akkor ahhoz bőven megfelel a H2000 ferrites tekercse, 2,5mH/0,22R értékben.
A 8Ohmos HS280 mély tekercse jó lehet? Az ferrites és kb ugyan ez az értéke. A drót átmérőjét nem tudom fejből.
Biztosan nem. Lehet, hogy 2,5 körüli, de iszonyatosan magas a DC ellenállása. Nagyjából 1,0 ohm, ha jól emlékszem.
Sziasztok! Megvettem az alkatrészeket a hangváltóhoz, össze is raktam müködik, de én ugy érzem hogy a magas így is túl mélyre megy még, 2.2 uFes kodni van vele sorba és 330uH-s tekercs párhuzamba a kondi után. Mit lehetne csináln hogy még magasabban vágjon? Nagyobb kondit bele esetleg?
Ha jobban vágod, sosem találkozik a mélyközéppel átvitelben. 1,5u-val megnézheted.
1.1el megnéztem (két 2.2est sorbakötve) hát valamivel jobbnak tűnik. Attól félek hogy igy túl sokat fog kapni a magas.
Akkor meg kellene tekernem vastagabb drótból? Ez a tekercs középhez sem lenne használható?
Az nem olyan egyszerű ,hogy vastagabb drótból áttekerni. Vastagabb huzal ami eleve több helyet foglal a csévén plussz jócskán több menet kell belőle azonos értékhez. Lehet ,hogy a tekercs csévéjének geometriai formájával van "gond" (mármint a konkrét esetben)
Ok! De mi lenne a megoldás? Milyen tekercset csináljak ami minden szempontból megfelel?
Alacsony, 0,2-0,3 körüli DC ellenállásút. De a HS280-éból nem lesz ilyen. Ha jól emlékszem az csak egy fél fazékmag, és 0,5-0,6mm körüli rézből tekerték.
Én úgy gondolom, olyan olcsón beszerezhető, hogy nem éri meg bajlódni a tekergetéssel.
Üdv.
Van egy 2x100 w erősítőm ha veszek hozzá egy 300w hangváltót az úgy jól fog szolni vagy is nem lesz neki kicsi a teljesítmény mivel csak 100w kap ?
Az, hogy a váltóval hogyan fog szólni a rendszer semmiképp nem a wattoktól függ, hanem a hangszórók, és a szűrők tulajdonságaitól.
Ha SAL-MNC vonalról vetted azt a váltót, szinte garantálható, hogy nem fog jól szólni, de még csak jól működni sem.
És hol tudok ilyet venni? Amúgy ezt a váltót csináltam meg, és a közép és magas sávhoz a hs280 váltóját alkalmaztam. Akkor ehhez a sávhoz sem jó ez a váltó? Vagy csak a mélyhez kell az alacsony ellenállású?
Nézd, attól, hogy a HS280 eredeti hangszóróihoz nem volt jó a váltó, lehet, hogy a tiédhez éppen az.
Ez nem így működik, hogy tetszőleges szűrőket pakolsz tetszőleges hangszórók elé. Hangszóró és felhasználás-függő, de mélytartományban mindenképp érdemes kis DC ellenállású tekercset használni. Ui: váltóalkatrészt lehet fehérváron a H2000-nél találni.
Rendben és ha nem így készül a váltó? Akkor hogyan? Van egy isophon középtölcsérem amire 500hz keresztezési freki van írva. Lesz hozzá egy pici reflex magas amiről semmit sem tudok. azon kívül hogy 8 ohmos...
Úgy, hogy a hangszórók tulajdonságaihoz igazítjuk a szűrőket.
Isophone hangszórókat ismerve, a tölcsérnél az 500-at szerintem szorozd meg kettővel, magashszről meg egy kép is elég, hogy tudjam, miről van szó.
Sziasztok!
A minap kábel csere miatt szétszedtem két Tesla ARS9204-es dobozomat. Arra lettem figyelmes, hogy a hangváltóban a két párhuzamosan kötött hengeres (talán olajpapír) kondik meg vannak repedve. Kell erre figyelmet fordítani és esetleg cserélni őket, vagy nem befolyásolja a működésüket annyira hogy valami kárt okozzanak? Válaszaitokat előre is köszönöm radiomano
Hi!
Linkeltem képet a magasról. A közép frekvenciát 700körül vágtam. A magasat 3000 körül. Üdv! reflex magas
Ha akusztikusan is ott van a keresztezés, akkor még kibírható a hangszóróknak. Bár szerintem olyan 30%-kal mindkettőnél emelni kéne még.
Ez viszont csak a védelmi része, egymáshoz is illeszteni kellene a három hangszórót.
Még csak 2 hangszóró van. Nem tudom milyen mélyet válasszak hozzá. Valami ötlet? Van egy dupla bolgáros mélyem. A képen pont a tetején van a közép tölcsér. Csak a doboz szerintem nagyon mélyre lett hangolva. 100hz alatt elég gyengén muzsikál ezekkel a szórókkal. Esetleg segíthetnél a mélyláda hangolásában. 80-700hz közé kellene. Csak az a legrosszabb , hogy a bolgárokon kívül egyik szóróhoz sincs adatlap....
Hát 100Hz körül még zártban is szólnak ezek a hangszórók, és ha b-reflexben túl magasra hangolod, akkor meg nagy kiemelések várhatók 70-80Hz körül. Az érzékenységük a másik két hangszóróhoz képest mondjuk nem túl magas, ~90dB@1W.
Hogy számoljam ki a mostani hangolás? Vagy miként érné meg módosítanom ?Szerintem nagyon lent van. Amúgy 2 ilyen méllyel már 93db meg van. Nem sokkal van alatta a tölcsér hangnyomsásának. Úgy gondolom pár tüske beleférne 70-80 hz körül. Felette már nem sokkal majdnem együtt szólnak a középpel.
Nettó hasznos doboztérfogat, és a reflexnyílás méretei kellenek, azokból saccolható. Vagy meg kell mérni.
Sziasztok!
Van egy 5.1-ből kimarad kis mélyládám amit használni akarok, benne egy 20W-os hangszóróval. Semmi extra kívánság, nem házbontásra kell, csak néha filmhez jól jönne a kis polcsugárzók mellé. Mi lenne a legegyszerűbb, és olcsó megoldás hangváltó terén?
Mondjuk egy másodrendű aluláteresztő szűrő.
Szia !
Ezekből választhatsz és kiszámolhatod amilyen kell. Üdv.: moele
Először inkább azt kell eldönteni, hogy mihez használja, és hol kell váltani azt a mélysugárzót.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |