Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   63 / 107
(#) gaben62 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Előerősítőnek is zajos a Bc182, de adóba oszcillátorba végképp nem való.
Nem érdemes vitázni se róla, 25éve én is azzal kínlódtam,100MHz-en nem akart beindulni,csak 88-92MHz környékén, de ott is nagyon instabil volt.
Amikor berezgett, nagy kollektorárammal, akkor meg rendesen termelte a felharmonikusokat, zavarta a tv-ket.
Szerintem a kezdők is jobban járnak Bf199,Bf224-el,ezt lehet kapni bárhol, bontott rádióból, tunerből, kf.ből is kinyerhető.
Persze a frekvenciamérő, /olcsóbb fajta/ mindenképpen szükséges, rf.oszci építéshez,az érzékeny vevő mellett.
(#) bbatka válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Teljesen egyetértek veled. Most már mérni is tudom.
A gyakran használt általános tranzisztorok (2n2222, BC548, 2n3904) BE kapacitása túl nagy. Szerintem ez az igazi probléma velük.
Bár 80MHz alatt komoly teljesítményt adnak le. Szerintem sokan abba a hibába esnek hogy a maximális teljesítményű frekvenciára hangolták rá a vevőjüket. Pedig csak valamelyik harmonikusára, de inkább valószínű hogy valami kikevert frekvenciára.
megfigyeléseim
(#) kadarist válasza bbatka hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Igen, az egytranzisztoros oszcillátor-adónak nagyon nagy a felharmónikustermelő képessége. Könnyen felharmónikusra lehet hangolni. Erre ügyelni kell.
(#) bbatka válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Amin még mostanában töprengek az hogy hogyan lehetne térerő mérésre használni az oszcilloszkópot. Vagyis hogy lehetne a huzal antennát optimális hosszra hangolni.
Végül is az a lényeg hogy az antennán a maximális térerő jöjjön létre.
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

[OFF]kozben felelevenitve az idei EK Quad405 nosztalgias cikket, ugy tunik, hogy amikor az Ezermester cikk irodott valoban nehez volt foleg videken normalis felvezetohoz jutni. Amelyik volt, allitolag az is a selejt kozeli eszkoz lehetett, szoval valoszinu ez is motivalta a cikk irojat. Ezt nehez megitelni mai szemmel, amikor roskad a kuka a video es szines monitor alkatreszekkel
(#) szendi001 válasza bbatka hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

En is jartam igy! Segelyhivo amator adonal elony
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Tudod, hogy miből szedtem ki annak idején tranzisztorokat. A tönkrement Unitra kazettás magnómból. AF tranyót nem láttam akkortájt... Szegény srác azzal főzött, amiből tudott. Hobbisták vagyunk vagy mi a szösz.
(#) pucuka válasza bbatka hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Igazándiból sehogy. Egy oszcilloszkóp meglehetősen érzéketlen jószág. Még ha a vizsgálandó jel bele is fér a frekvenciatartományba, rendes méretű mérhető amlitudóhoz legalább 10 - 100 mV jel kell, ez meg már akkora, hogy akár egy ledet is kigyújthatsz vele. A térerősségmérésekhez már a 100 uV os jel is sok, ez meg a szkópon nem is látszik, nemhogy mérhető lenne.
Ennél jobb érzékenység érhető el egy diódás mérőáramkörrel, és egy egyszerű deprez műszerrel. Frekvenciában pedig alapból tud több száz MHz -et.
(#) kadarist válasza bbatka hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Egy ilyennel lehetne. 300-350MHz-ig jó a vertikális erősítője, és 50ohm-os a bemenete. Nálam is lapul egy ilyen példány a sufniban. Persze egy előerősítős mérőantenna is kellene hozzá.
(#) bbatka válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Ezek szerint kénytelen leszek egy térerő mérőt össze dobni.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Na jó csak vicceltem. Indikálásra jó a szkóp, de ennyi.
(#) pucuka válasza bbatka hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Igen, hacsak nincs neked is egy 500 MHz -es szkópod a sufniban, mit kadarist -nak(de hogy egy ilyen kincset mér ott aszalja, az relytély, nekem biztos a műhelyasztal közepén lenne)
Minek akarod a térerejét mérni, mert nem mindegy. A skála nagyon széles, az egyszerűtől a komolyig.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Azért nem használom, mert 50ohm-osak a bemenetei. Én nem tudom kihasználni ezt az adottságát. Egy normális nagyimpedanciás aktív mérőfejet meg lusta vagyok készíteni hozzá.
(#) Dániel X hozzászólása Nov 9, 2010 /

Hali!

Van egy urh miniadó aminek a tekercséhez 15 mm hosszú és 8 mm átmérőjű csévetest kell amit rádióból lehet kitermelni! Na most én kitermeltem kettőből is viszont az egyik 55 mm x 12 mm x 5mm a másik 60mm x12 mm x 4 mm. Melyiket használjam? Másik kérdésem hogy rajz alapján a tekercsből jön az antenna: Azt hogyan valósítsam meg?

Köszi!
(#) kadarist válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Nem kell csévetestet használni, ha vasmag nélküli a tekercs. Saját magát megtartja a tekercs. Az antennavezetéket (ami egy vékony hajlékony vezeték) egyszerűen ráforrasztod a tekercs megfelelő menetére. Ez a vezeték egyben az antenna is.
(#) Dániel X válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Köszi!
(#) bbatka válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Hát a térerő mérőkkel még nem foglalkoztam, de mivel elég sokat nézegetem a rádiótechnikás cikkeket úgy rémlik hogy vannak egyszerű kapcsolások. Germánium diódám, BFR90A, BFR91, BFR93, BFR96 is akad néhány. Egyébként elvileg 100MHz-es az analóg sávszélessége a szkópomnak.
(#) Novak hozzászólása Nov 11, 2010 /

Az elmúlt pár napban figyeltem itt a BC-s tranzisztorok körül kialakult beszélgetést...
Tegnap volt időm, és építettem egy 3 tranzisztorból álló kis FM mikrofont. Mindhárom tranzisztor BC817-es.
9V-os elemről táplálva, 80 cm-es antennával nyílt területen 250 méter volt a hatótáv. Hihetetlenül stabil a frekvencia, ha kézbe veszem és tapogatom, akkor sem mászik vagy ugrik el máshová. Bár ez részben a gyári, SMD induktivitásnak köszönhető...
Ismerősnek kellett, úgyhogy építettem most belőle hármat is, mindegyik első bekapcsolásra hibátlanul működött.
Adatlapban ft=100 MHz van, de mindhármat kipróbáltam, még 120-122 MHz-en is stabilan mentek.
(#) bbatka válasza Novak hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Igazán szép munka. Gratulálok.
Próbáltam a BC817 adatlapjain az EB kapacitásról valamit találni. Hát semmit nem írnak róla.
Hát igen az smd az más világ. Kisebbek a szórt kapacitások, így a tranzisztor EB kapacitásából kiadódó rezgőköri frekvencia is magasabb.
(#) pucuka válasza bbatka hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Pedig ott van, C cbo 12 pF, ezzel csak az a gáz, hogy az emitterkörbe az erősítésszerese transzfornálódik.
(#) skero válasza Novak hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Szép munka! Jómagam is összedobtam egy kis transmitert 2 bc 548 tranyóval (egy a rezgőkörnek és egy kimeneti fokozatnak) ,elsőre stabilan indult és szintúgy kézbentartva sem volt probléma vele.
(#) lalcsi hozzászólása Nov 15, 2010 /

Sziasztok! Lenne 1 kérdésem. Találtam 1 külföldi oldalon FM PCI Transmitterts és az lenne a kérdésem hogy tudja e valaki hogy ez jó e FM rádió adás sugárzáshoz és milyen hatótávolságú, vagy egyáltalán mire használható.
http://www.dreammachine-radio.nl/pci-max-3000-3w-p-792.html
(#) HA3GX válasza lalcsi hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Szia!

A viszonyítás kedvéért, 446Mhz-en (PMR sáv) 500mW teljesítménnyel, 24km-t hidaltam át. Falun lakunk, és a balatont "átszelve" értem el a kollégát. Ugye, minél magasabb a frekvencia, annál nagyobb a hullámhossz, ami nagyban befolyásolja a terjedést. Egy kihangolt antennával a ~3m-es sávon (~ 100Mhz), 3W-al jó pozícióval, megfelelő adóval nagyon nagy távolságok hidalhatók át. (akár 100km felett is!)
Baráti tanács: A műsorszóró sávokon való forgalmazás (sugárzás), engedély köteles. Egy óra sem kell hozzá, és tudják az adód pozícióját, elkobozzák még meg is büntetnek. Inkább készíts te is a fórum található 1-2 tranzisztoros fm adó-t amit ha nem teszel ki egy kihangolt antennára (pl.: tetőre egy kőrsugárzót) akkor a Nagy Hívójel Hivatallal nem fog összeütközni a bajszotok.
(#) szendi001 válasza lalcsi hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Jopofa eszkoz amugy, lehetne hasznalni masra is, bemeresre vevoknel, vagy atvitel meresre PC segitsegevel.

Gondolom vannak olyan orszagok, ahol adokent hasznalhato...fadarabbal nem lehet bemerni , de suli radiokent (nem tul sok engedellyel vagy 20 evig mukodott egy hasonlo kimenoteljesitmenyu cucc a kornyekemen)

Ettol fuggetlenul irrealisan draga, hasonlo adot (egy frekire) szerintem joval olcsobban realizalni lehet. Elonye a szoftveres hangolas, a szeles sav. Kvarc cserevel es sok munkaval valoszinu athuzhato olyan frekire, ahol legalisan hasznalni lehet mint pl jelado.

Nem rossz. Nekem tetszik az , hogy legalabb lehet kapni.
(#) skero válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Kíváncsi vagyok arra a 446 Mhz -es berendezésre. Te magad építetted?
(#) kendre256 válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

"minél magasabb a frekvencia, annál nagyobb a hullámhossz"
Helyesen:
minél magasabb a frekvencia, annál kisebb a hullámhossz
(#) gaben62 válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Nagyot írni én is tudok.
Még hogy 24km,446MHz-en 500mW,ez kamu,144MHz, 20Km.esetleg.
A frekvencia növelésével a hullámhossz csökken, tehát 446MHz,70cm. hullámhossz,100MHz 3m. hullámhossz.
Az antennák adók tudják a fizikát, nem úgy mint az emberek, öregségükre felejtenek.
(#) gaben62 válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Úgy van, ebből megállapítható hogy a frekvencianövekedése fordítottan arányos a hullámhosszal.
(#) gg630504 válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Idézet:
„20Km.esetleg.”

A kelvinméter micsoda?
---
145.065 MHz-en GDO-val induktívan csatolt körsugárzóval indítottam 17 km-re lévő átjátszót.
145 MHz-es sávban 2 wattal 1 elemes antennával hallott a MIR űrállomás csomagrádiós csomópontja. QRB 300 .. 1000 km.
---
A műsorszóró rádiónak sokkal nagyobb a lökete - sávszélessége, mint az kommunikációé, tehát a teljesítmény nagyobb sávszélességen terül el. Ugyanakkor a vevő érzékenysége sokkal kisebb. Tehát kisebb hatótávolságra lehet számítani.
(#) Medve válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

PMR-rel én ennél is többet tudok, 2m-en pedig a sokszorosát. Le sem írom mennyit, nehogy megzavarjalak
Persze nem én vagyok jó, hanem a rádió...meg a fizika?
Következő: »»   63 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem