Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   44 / 97
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Akkor már csak találnom kell egy megfelelő trafót.... Köszi a tippet!
(#) flytech hozzászólása Nov 4, 2010 /

Szevasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy a képen látható flyback vagy sorkimenő trafóval lehet-e nagyfeszültségü impulzust mondjuk letranszformálni. Azt tudom a sorkimenőről, hogy a nagyfeszültségű impulzus akkor keletkezik a szekunder körben amikor az áram megszakad a primer körben. A kérdés az , hogy ugyanez visszafele is működik-e egy ilyen transzformátorban, mert ahogy tudjuk a szekunder kör induktivitása meglehetősen nagy, de ha berezgetjük akkor akár 60-90khz-en is működhet. Tehát én szeretnék 15kv nagyságú impulzusokat letranszformálni, működhet ez?

flypvm+.jpg

(#) alfa007 válasza flytech hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Hát mivel a sorkimenő ugyan úgy működik mint egy normál trafó, csak annyi különbséggel hogy magas frekin megy (15-25kHz).
Szóval gyakorlatilag működhet.
(#) karpi válasza flytech hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Mindent lehet .Most mar csak a megoldas valamint a hasznalhatosag a kerdes.
(#) HA3GX hozzászólása Nov 5, 2010 /

Sziasztok!

Van rá lehetőség, hogy egy sorkimenő transzformátornak tudjam állítani a frekvenciáját?
(#) alfa007 válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Lehet állítgatni a frekit, főként az IC-s verzióknál érdemes alkalmazni.
(#) ha6pc válasza (») Nov 6, 2010 /

Nekem is vannak kételyeim.
Elvileg mehet a dolog,de a gyakorlatban szinte mindegyik trafóban a nagyfesz-szekció tartalmazza az egyenirányító dióda-sort is. Ez komplikációkat okoz.
(#) HA3GX hozzászólása Nov 7, 2010 /

Sziasztok!

5-7kV és ~100uA áramerősség mellett az alacsonyabb frekvenciák felé húz nagyobb, "csattogósabb" ívet, vagy a magasabb frekvenciák felé (15-30kHz)?
(#) Collector válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Ezt nem értem. Mi az, hogy csattogósabb? A frekvenciának ehhez nem sok köze van. 100uA pedig elég kevés.
(#) HA3GX válasza Collector hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Hali!

A "csattogósabb" kifejezést tekintsd semmisnek. Hangosabbra gondoltam. Van ami elég "csendes" és ívet húz. Azonban láttam olyat, ami rettentően hangos volt, és szikrázott (6V és 300mA akkumulátorról). Így értettem.

Utólag szerk.: 770uA és 7.4kV

Köszi
(#) Collector válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Hát ha hangosat akarsz, akkor növeld meg a teljesítményt (főleg az áramot) és szaggasd a tápját 2kHz körül. Vagy köss be egy apró kapacitást, akkor meg valóban csattogós lesz.
(#) HA3GX válasza Collector hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Szia!

Köszönöm a segítségedet.
(#) HA3GX hozzászólása Nov 8, 2010 /

Sziasztok!

Egy 47nF-os kondival oldottam végül meg, ez lett a végeredmény.
(#) Collector válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

No és így már elég hangos?
(#) HA3GX válasza Collector hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Igen!
Adós vagyok egy
(#) alfa007 válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

De vigyázz, ha hozzá nyúlsz, az nagyon fájdalmas tud lenni.
(#) Akashi hozzászólása Nov 10, 2010 /

Üdv.

Próbaképp megépítettem az alábbi kapcsolást, de nem múkodik. .Szikra egy szál se, viszont kb 2mp ig sipolt aztán bezárlatosodott a 2N3055. (2db-om is ráment.)
A sorkimenő egy régi csöves videoton tv-ből való. Primer oldalon 1,5 Ohm a tekercs. Az áramfelvétele igy kb 8 amper. (12v akksiról hajtottam) Lehet emiatt ment ki a tranyó?
Valami ötlet, hogy tudnék szép nagy ívet csinálni?
Az ellenállások értéke mennyire befolyásolja az áramkört? (bocs a láma kérdésért de szeretném megérteni)

nagyfesz.jpg

(#) moele válasza Akashi hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Szia !
Ez a készülék pedig működik ! Én is megépítettem, sőt olyan nagyfesz. tekercset tettem rá amelyikben benne van a dióda és így egyen fesz. lesz még nagyobb ívvel. Vigyázni kell a menetirányra és a kezdet-vég bekötésére ! Nem mindegy ! Vigyázni nagyon nagyot tud ütni !!! :felkialtas:
Üdv.: moele
(#) Collector válasza Akashi hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Ezt az összeföldelést szüntesd meg, semmi szükség nincsen rá. Ha nem működik úgy sem, valamit elkötöttél, vagy zárlatos a sorkimenő.
(#) alfa007 válasza Akashi hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Ha hallottál sípolást, akkor van rezgés. A primert, és a visszacsatoló tekercset elkészítetted, vagy a gyári tekercseket használtad?
A tranyó amit használsz, nem igazán szereti az ilyen felhasználást.
Itt az adatlapja.
Nem kötelező pont ezt a típust használni.
Ja, és semmi kép ne nyúlj a primerhez, nem lesz kellemes!
Javaslom hogy a kimeneteket kúpos fogóval fogdosd!
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Ezt a képet én is láttam, nem a powerlabs-ról származik.
(#) Hodinka válasza Akashi hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Idézet:
„hogy tudnék szép nagy ívet csinálni?”

Hát ezzel a kapcsolással sehogy.Talán inkább ez alapján építsd meg,igaz az ív itt sem nagy,de legalább jól működik.
Idézet:
„Az ellenállások értéke mennyire befolyásolja az áramkört?”

Az ellenállások itt döntő szerepet töltenek be.Tulajdonképpen egy két db ellenállásból álló áramosztót képeznek ami biztosítja a tranzisztor megfelelő ideűleg történő nyitását és zárását.
Üdv!
(#) Akashi válasza alfa007 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

A sorkimenő gyári primerjeit használtam. Egy ff csöves vidi tv-ből bontottam ki. Van hozzá egyenirányitó rúd is.
Sipolt a trafó de 2 mp után a tranyó bezárlatosodott, nem értem miért. Elvileg a 1,5 ohmos primeren 12 voltról max 8 amper mehetett át, a tranyónak meg birnia kellene 15 ig... Lehet hamis tranyók voltak?
(#) alfa007 válasza Akashi hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Akkor sikerül meg cserélni a tekercseket megcserélni, csöves tv-ben a primer tekercs 30-40 menet.
Inkább Hodinka kapcsolását építsd meg.

Idézet:
„Lehet hamis tranyók voltak?”

Lehet hogy át lett ütve az alváz számuk.
(#) Gyimate válasza alfa007 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Szevasztok!
Én már régen nem használok 2N3055-öt, ugyanis tényleg hamisítják őket, és így az adatlapban leírt tulajdonságokat nem tudja még csak megközelíteni sem. (Szétszedtem én is egy pár darabot és eddig még nem találtam olyat amelyik igazi lett volna.) Használj inkább BU508-at, azt szokták használni a TV-kben is. Nekem eddig bevállt! Vagy ha tényleg nagy ívet akarsz akkor épísd meg a ZVS meghajtót.
(#) Akashi válasza Gyimate hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Az mi? Mármint a ZVS meghajtó? Van kapcsolás hozzá?
(#) alfa007 válasza Akashi hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Igen van hozzá.
Nekem is van egy. A teljesítménye akár 10× nagyobb mint a tranyós verzió.
(#) alfa007 válasza Gyimate hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Hát igen a BU xxx tranyók sokkal jobbak. Én BU 208-al hajtottam sorkimenőt.
(#) tápos hozzászólása Nov 11, 2010 /

Hello!

Próbáljátok meg a gyári tranyót használni a 2n3055 helyett és kimérni a tekercseket!
Ha nincs meg a tv gyári tranyója akkor érdemes olyat használni ami tud kb. 1500 V-ot és 5-7 A-t kapcsolni, kb. 4-500 Ft!
Én így építettem meg a sajátom tettem rá egy hűtőbordát de az is csak az ellenállásokat hűti mert a tranyó nem is melegszik, az ellenállások 5W-os 27 és 240 ohmosak!
Én kb 18 V-ról hajtom akkor elég hangosan "vonyít"
és kb. 2-3 cm-es az ív!
(#) alfa007 válasza tápos hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

BU208, 1×250ohm/5W, 1×47ohm/5W 12-24V/ 6-8A
Jól szűrt táp!
3-4cm ív.
Viszonylag egy jó minőségű táp, kb 90-100W teljesítmény.
De a ZVS nyomába se tud érni. Nekem egy 190W-s van, és az egyik kedvencem.
Következő: »»   44 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem