Fórum témák
» Több friss téma |
Szia !
Ez egy rádiófrekvenciás, programozható, digitális szobatermosztát és hordozható is 50m-en belül érzékel. Keringetőszivattyút is lehet vele vezérelni, de egy relé közbeiktatása szükséges a szivattyú elé és azt vezérelheti a termosztát. Valamilyen (omron 230V~2A, lehet dugaszolható is vagy forrasztható kivitel). Innen pontosan lekövetheted a működést . http://www.computherm.hu/letoltes/Q7RF.pdf Üdv.: moele
Szia! Tudnál küldeni egy linket a reléről?
Köszi!
Szia !
Itt van egy , de nagyon sok más fajta is van. http://www.hqelektronik.hu/info/hu/relay-my2240vac.html Üdv.: moele
Sziasztok!
Új vagyok, és őszintén szólva nem olvastam végig az előttem érdeklődőket, csak átfutottam. Kérdésem a következő lenne: van egy Vaillant WUV 242/2-3 típusú cirkó, ami eddig 3 vezetékes termosztátról (gyári) üzemelt. Mivel az tönkrement vettem egy Siemens RDE 20.1 -es termosztátot. Annyit kiderítettem, hogy a cirkóból kikötöm a 7,8,9-es bekötést, és a 3,4- ből kiveszem az áthidalást, és annak helyére kötöm be a 2 vezetéket. De a termosztátban mit hová kötök??? Ott van Q11, Q14 és Q12 pont. Előre is köszönöm a válaszokat, és elnézést még egyszer, ha már egy megválaszolt kérdést tettem volna fel!
Szia !
Ezen az oldalon megtalálhatod a RDE 20.1 termosztát bekötését ! http://www.hotwire.co.nz/brochures/UTH%20Install%20Instructions.pdf Üdv.: moele
Sziasztok!
Hatalmas porblémám van, ezért regisztráltam be ide, és szerintem ti tudtok segíteni termosztát bekötés ügyében, mert rengeteg jó tanácsot olvastam itt, de annyira nem értek a villanyszereléshez, hogy na... Az első oldal legalján valaki már tett fel hasonló kérdést és kapott is jó választ, szóval: Teljes fűtéskorszerűsítés után a helyzetkép nálunk: BAXI Prime HT kondenzációs turbós lángmodulációs kazán a falon, radiátorok a helyükön, horror áron kéménybélelés, viszont a kéz szaki közül -aki a kazánt, meg a csöveket szerelgette, egyik se kötötte be a termosztátot, meg a külső hőmérséklet érzékelőt. Pedig mondtam neki, de siettek és egyéb kifogásokkal éltek. A termosztát 20 eFt-ba kerülő öntanulós SIEMENS REV24 típusú, az érzékelő meg SIEMENS QAC34 -es típus. Most ott tartok, hogy ezért nem hívnék villanyszerelőt, nem lehet ez akkora ördöngősség. A BAXI kazán papírjaiból kiderült, hogy a termosztátot M1-es sorkapocs 1-2 kapcsára kéne bekötni, most ez rövidre van zárva gyárilag. A hőmérséklet szondát meg az M2 kapocs 7-8 pontjára. Ez utóbbival semmi gond, egyértelmű. Gondolom tápot a kazántól kap. Viszont a termosztát bekötése számomra nem egyértelmű. A hátsó lapon, ami a falra kerül van egy kettes és egy hármas bekötési lehetőség. Nekem a hármas kell, a papírok szerint. A csatik jelzései: L, L1 és L2. Ahogy én elképzelem ( a leírás szerint), az L kap egy fix fázist, és a továbbiakban az L1-et meg az L2-őt kéne összekötnöm a kazán fent említett sorkapocs pontjaival? Minek a termosztátnak táp, ha két cerkaelemmel működik? Minek három vezeték, ha kettőn keresztül megy a ki- és bekapcs? Miért lángmodulációs a kazán, ha szimpla kapcsolgatással kell szabályozni? Ezek a dolgok kezdenek összezavarni. Az a termosztát, amit a kazánhoz ajánlanak 40 eFt-ba kerül (BAXI QAA73, de szerintem belül ez is Siemens cucc) szintén két ponton megy a kazánhoz, de ennek van egy interfészen keresztüli kapcsolata is a kazánhoz, így ez tud service beállításokat is módosítani. Szóval felmerül kérdésként, hogy az én termosztátomat, ne a gyári BAXI termosztát csatlakozópontjaira (M2 es sorkapocs 4-5 pontok) kössem be? Hosszúra sikerült, KÖSZÖNÖM, ha elolvastátok, még jobban, ha valaki tud is segíteni. Mellékeltem pár fotót is.BAXI kazán szerelési útmutató
Van még három fotóm. Hátha segít nektek segíteni nekem.
Sziasztok!
Vettem egy computherm q7 rf termosztátot. C24 FÉG kombi cirkóm van. A kérdésem, hogy a három vezetékből ( kék,barna,fekete) melyik kettőt és hova kell kötni ( NO,COM) az új termosztátnál? köszönöm a választ.
Még mielőtt elrontanád.
A rövidzárat eltávolítva az L és az L2 kapcsokat kell bekötnöd. A háromvezetékes bekötést (és a folyamatos szabályozást) általában csak a saját termosztátok tudják. A lángmoulációd így csak a vízhőmérsékletre lesz felhasználva. A 230-ba meg se próbáld bekötni!!!
Én úgy látom hogy a 8-9-es kapocsra kell kötni a termosztátot, a szineket nem tudom...
Bővebben: Link
Sziasztok!
Egy olyan problémával fordulok hozzátok, hogy a CT Q7 RF-es termosztátom megbolondult, egyik nap arra ért haza a párom, hogy a lakásban 27 fok van(19 helyett) és a kazán pedig fűt állandóan. Utána átmenetileg megjavult, de később meg nem kapcsolt be illetve amikor meg kapcsolt akkor később nem kapcsolta ki a kazánt. Úgy vettem észre, hogy a termosztát kijelzi a megfelelő jelet és talán küldi is, de a vevő nem reagál. Manuális kapcsolásnál teljesen jól működik. Elkeseredésemben elemet cseréltem benne és várom, hogy működik-e vagy nem. Van-e vkinek tapasztalata, ötlete? Köszönettel
Köszönöm a választ, de én nagyon hülye vagyok ehhez. Csak azt látom, hogy elvileg a cirkón van 2 kivezetésem, a termosztáton meg 3 helyem, hogy a két "madzagot" bekössem. De fogalmam sincs hová! Azért köszönöm!
Szia !
Nagyon egyszerű kipróbálni, hogy melyik bekötés a helyes a 3 pont közül. Van egy közös pontja a termosztátnak és egy záró és egy nyitó kontaktus. Tedd bele az elemtartóba az elemeket, a termosztátot ne szereld fel addig még ki nem próbáltad. Ha műszered nincs akkor fogsz egy zseblámpaelemet és egy izzót. A termosztátot beállítod pl. +5 -fokra, A három pont közül valamelyik 2-ponton világítani kell az elemmel sorba kötött izzónak. (ebben az állásban kéri a termosztát a meleget)Ezt a két pontot jegyezd meg. Beállítod a termosztátot pl. +20-fok-ra az izzónak el kell aludni , ha a termosztátot meleg helyre viszed ahol +20 fok van. ( ilyenkor éri el a beállított meleget és kikapcsol) Arra a két pontra kell kötni a kazán vezérlését amelyiket így leellenőrizted a harmadik pont üresen marad. (Vannak termosztátok amelyiknél a harmadik bekötési pont egy 5-fok süllyesztést tesz lehetővé "nap-hold" állás) ez nem ilyen. Ennél egyszerűbben nem tudtam leírni. A kazánt áramtalanítsd mielőtt rákötöd a vezetékeket, mert lehet, hogy a hálózati 230V~ feszültséget kapcsolja. (van amikor gyengeáramú vagy törpefeszültség, vagy csak egy jelet kapcsol, kazánja válogatja) Remélem, hogy segítettem. Üdv.: moele
Szia!
Köszönöm a segítséget! Egy ELADÓ a boltban (azért a nagybetű, mert manapság ritka az ilyen) elmagyarázta, és fel is szereltem. Mint kiderült nekem a q11, és a q14 a lényeg. Kb 10 perce lettem kész, még tesztelek, de úgy néz ki jó lesz! Köszönöm még egyszer a segítségedet!!!
Sziasztok!
Nemrég vettünk egy régi házat,rengeteg probléma mellett a fűtés sem úgy működik ahogyan szeretném. Éti25-ös kazánt tudom-e vezérelni az egyik szobában lévő EBERLE (Typ 17 225 6129) termosztáttal? Jelenleg csak a keringető szivattyút vezérli. 3 vezetékes bekötése van. Esetleg a kazán mellett a szivattyút is rá lehetne kötni,vagy azt vezérelje a kazán egy csőtermosztáttal? Válaszotokat előre is köszönöm! :smoke:
Most mit is vezérel a termosztát? A keringtető szivattyút? A kazánon mit akarsz vezérelni?
Szia !
Most akkor kettő keringető szivattyú van ? Vagy nem jól értelmezem. Két fűtőkör van ? Vagy ? Üdv.: moele
Amennyire én értek hozzá (ami ugye kevés mert nem ez a szakmám) az ÉTI25 egy öntöttvas kazán kazántermosztáttal. Egyszer begyújtja az ember gyufával ősszel az őrlángot és ég tavaszig.
A kazántermosztát tartja a jó nagy hőtehetlenségű kazántestben a a beállitott hőfokot. A lakástermosztát pedig a konkrét fűtési igény alapján kapcsolgatja ki/be a keringető szivattyút. Azaz a kazánban mindig van forró viz, és a szivattyúval veszünk belőle ha kell fűteni (akár több külön független körrel/szivattyúval). Persze forditva is működhet a dolog, azaz nincs szivattyú, gravitációs kerigetés és szobatermosztát. Mindkettőre láttam már példát. Egyébként mi a konkrét bajod a fűtéssel (szerintem nálad az első változat van)? Mármint a működési elv ismeretében
A kazánon lévő tekerhető gyári potméterrel a vízhőfokot állítom be. A kazán,függetlenül a kinti és a házban lévő hőmérséklettől ezt a vízhőfokot próbálja előállítani.
Azt lehetne-e,hogy a szobatermosztát által beállított hőfokértéket vegye a kazán beállítandó értéknek,a keringető meg csak addig menjen míg a kazán fűt+még vagy 5 percig?
Az első mondatot értettem. Én is ezt próbáltam leírni.
A másodikat nem. Az öntöttvas kazán nem egy agytröszt az igazat megvallva De mi az elképzelésed?
Van megoldás, csak akkor a kazán hőmérséklete leesik és kondenz víz képződik. Kikapcsoláskor a kazántól elvesszük a 230V~ feszültséget a termosztáttal, ekkor a keringető is leállna, de egy kis relével, időkapcsolós megoldással tovább működtetjük a keringető szivattyút a beállított ideig. A folyamat ismétlődik, de a gyártó nem ajánlja az ilyen működtetést a kazán meghibásodása miatt. Sok helyen ilyen megoldással működik évek óta a fűtés.
Erre gondoltam,szóval megoldható a bekötése. Köszönöm a segítségeteket! 1 vagy 2 évet ha kibírna így jó lenne,úgyis le tervezem cserélni, ha lesz egy kis lóvém rá.
A termosztát 3 kábele pedig: fázis,nulla és egy vezérlő fázis,ugye?
Attól függ melyik fajta termosztát ?
Ha régi fajta tekerős ,és süllyesztési lehetőség van rajta "hold-nap" akkor a bekötés az amit írtál, ha nem ez a típus akkor elég a fázis szál és az elmenő vezérlő. Esetleg, ha digitális akkor csak egy közbeiktatott relével oldható meg.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
:yes:
Sziasztok!
Nekem kb 3 éve üzemel egy CT Q7RF termosztát. Eddig egyszer kellett elemet cserélni benne, amikor 27 fokra felfűtötte a lakást (nem kapcsolta le a kazánt). Az elem merülését nem jelezte, de a csere orvosolta a problémát. A vevőt is kihoztam a lakás közepére a biztosabb vétel érdekében. A probléma amivel az utóbbi hónapban szembesültem, hogy időnként, néhány másodpercre bekapcsolja a kazánt, de ahogy az begyullad, rögtön le is kapcsolja. Ilyenkor - erre a pár másodpercre - a kijelzőn egy másfél fokkal alacsonyabb hőmérséklet jelenik meg, majd visszaugrik az eredeti hőmérsékletre. Mi lehet a probléma?
Sziasztok!
CT Q7-es termosztátot szeretnék összekötni Féghterm c18 cirkóval. A régi termosztáthoz 2 vezeték volt, azokból a földet kihagytam és a másik 2 vezetéket bekötöttem az 1-2 pontokta. Sajnos nem indult el a cirkó. Ezután a cirkó kapcsolódobozán a 7-8-9-es pontokból kihúztam a termosztátról jövő vezetékeket és csak a 8-9esre kötöttem a fent említett 2 vezetéket, de így sem indul a kazán. Valaki tudna segíteni? Előre is THX!
Először is figyelmedbe ajánlom ezt (15. oldal)
Meg esetleg megnézném hogy a másik termosztátnál nem a földet kötötték e be valahová. Ugyanis gyakran előfordul, hogy aki köti nem nézi a szinjelölés szabványos értelmezését...
Legelőször az elemtartó érintkezését nézném meg, aztán az érzékelő és környékén a forrasztásokat.
Ja, meg az elemeket sem árt.... Esetleg megmozgatnám a panelt, merthogy erősen kontakthiba gyanús a leírás.
Szia !
Itt pontosan le van írva a termosztát bekötése ! http://www.computherm.hu/letoltes/Q7.pdf Üdv.: moele |
Bejelentkezés
Hirdetés |