Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Beruháztam egy ilyenre:ARM DSO Nano Oscilloscope. 50KHz-ig tökéletes, afelett már kezd látszani a mintavételezés hiányossága. Alapból van 5 - 10 mV mérési hibája pluszban, viszont minden értéket élből kiír. A másik szkópomhoz képest kb 0,01% a frekvenciamérés és 1% a voltmérés eltérése. Sajnos csak közvetlen DC bemenete van, ezért nem árt vigyázni rá. Ettől eltekintve nagyon jó kis hordozható műszer.
Szia dinokal
A #765884 számú bejegyzésemben ezt a szkópot ajánlottam valakinek az általa kérdezett helyett. Egyetlen hozzászóló volt „dinokal”. Idézem -Ez hiába 12 bites, csak max. 1Msps a digitalizálás. 1 megás az analóg átvitele.- Egyébként gratulálok hozzá. Ára?
Szia! 21 volt a vaterán, van még, csak nehezen jön meg. 50 KHz fölött már nem maga a tökély, az 1MHz-es átvitel erősen kérdéses. Átvariálni, bővíteni nem lehet. Még olyan csatlakozót sem kaptam hozzá, amivel másik szondát tudnék rá tenni. 10:1 osztású szondát csak akkor, ha kiszámolod az ellenállást hozzá méréshatáronként. Viszont hatalmas előnye kompakt, zsebpiszoknyi mérete.
Szia.
Az kétségtelen, hogy a konstrukció módosítása nélkül nincs változtatási lehetőség. Viszont benne van a kétcsatornás lehetőség (1x100kHz, 2x50khz), az USB porton keresztül megfelelő PC-s szoftverhez való csatlakozási lehetőség, ezáltal hosszú jelsorok rögzítése és utólagos analizálásának lehetősége. De maradjunk a valóságnál, első lépésként a TL072-est kellene lecserélni egy korszerűbb nagyobb sávszélességű IC-re. Ritkán kapható készen olyan szkóp, amelynek a szoftvere, kapcsolása, firmware-ja nyílt forráskódú. Ez pedig olyan.
Esetleg tennél fel egy 50KHz-es szinusz mérésről képet. Csak kíváncsi vagyok rá.
1MSPS mintavétellel is a szükséges mérések nagy része elvégezhető egy átlagos felhasználásnál. Vagy esetleg egy osztóval kibővítve a drágább mérő műszer helyett inkább ezt kockáztatod egy nagy feszültségű mérésnél.
Szia! Néhány kép. Az 50KHz már nem egészséges, kétcsatornás mérésnél max 20KHz csatornánként. Bővíteni csak akkor tudod ha magad építesz egyet. Találtam hozzávaló csatlakozót a Conradnál, 1000-1300 Ft.
Szia! Szerintem klassz kis műszer. Igen, valóban a négyszögnél és a háromszögnél már látszik a mintavételi korlát hatása. Köszi a képeket.
Úgy látom Spektrum analízist is tud. Minden egyben van egy végerősítő beméréséhez.
Szia! Spektrum analízist sajnos nem tud, tudása kimerül a kitöltési tényező, és az egyenfeszültségű eltolás mérésében.. A PC-vel csak akkutöltés erejéig van kapcsolata USB-n keresztül, ami érthetetlen, mert az SD kártya használata helyett inkább a gépre küldhetné az adatokat. Egy egyszerű szkóp progival már lehetne FFT-t nézni. A hanggenerátora nem rendelkezik külön föld kimenettel, azt sajnos a mérőkábelről kell levenni. A generátor csak TTL jelet szolgáltat(kb 3,6V), ehhez kellene legalább egy osztó. Ha lesz időm rá csinálok is egyet, színuszosítóval, egyenfesz eltolással.Az utolsó képen a másik szkópom progija látható, annak a generátoráról vettem le a mérendő jeleket. Az viszont mindent tud : Viszont a hordozhatósága miatt tényleg nélkülözhetetlen kis kütyü!
Bbatka. Szeretném utánépíteni a szkópodat, de egy kis gondom akadt a digitális rész megépítésével. Mégpedig az, hogy nem találtam itthon csak TQFP tokozású procit. Szerinted tervezzem át a digipanelt, vagy csináljak neki egy külön nyákot?
Szerintem csinálj egy adapter kártyát és ne tervezd át a digitális panelt. Ne csinálj magadnak plusz munkát.
Az SRAM -od milyen típus? A 62256/55ns akadt problémám és ezért ha jól emlékszem 71256-ost használok. A probléma az hogy a RAM -> PC adatkiolvasáskor az adat átvitel megszakad. A VB6 lehet szerintem a bűnös. Abban írtam. Ha kérdésed lesz akkor ha lehet itt a fórumon tedd majd fel. Lehet hogy később még valaki hasznát veszi. Még az forgott a fejembe hogy esetleg érdemes lenne FT232RL USB-USART átalakítóval kipróbálni hogy működik-e. Tehát a MAX232 nem kellene hanem az FT232RL panel közvetlenül a PIC-hez kapcsolódna. Holnap ha jut rá időm ki is próbálom.
A rammal nincs gond, van itthon egy pár darab 486-os alaplap, abba van 71256-15 ös ram. Azért gondoltam az áttervezésre mert a ram-ból is van dip-es és TQFP-s is és így már ha nem a DIP-es ramot használom SMD ben lehetne az egész digi részt készíteni. A TLC5510i-t mint minden más alkatrészt úgy bontottam, az remélem nem gond.
Hát elég sok átkötést tettem a digi panelre. Így is sokat dolgoztam vele. Akárhogy is döntesz zárlat és összekötés szempontjából alaposan nézd majd át a panelt az alkatrész beültetés előtt.
Ahogy ígértem kipróbáltam a mini szkópot FT232RL USB-USART átalakítóval és működik vele. A MAX232 IC-t ki kell emelni a tokjából és az IC csatlakozó 11 pin TX, 12 pin RX, 15 pin GND-re kell csatlakozni. Értelemszerűen a TX és RX-ek keresztbe kötésével és 220Ohm áramkorlátozó ellenállások felhasználásával.
USART panel csatolva.
Összedobtam a scopot, de nem igazán indult be. Az analóg panel beméréséhez nincs valami egyszerübb módszer?
Sajnos nincs egyszerűbb módszer a bemérésére.
Hol akadtál el?
Nincs függvénygenerátorom ígyhát egy 40106-al adtam neki négyszögjelet. Eddig semmi gond nem volt, beállítottam a kimenő jelet, hogy szép legyen. Azután rádugtam a digi részre + a PC-re és mintavétel. A képernyőn csak egy csík más semmi. Azután átkapcsoltam 1/10 -be hátha történik valami és a digi részre rákapcsolt Amp mérő elkezdett felfele menni. A TLC valószinü megadta magát mert nagyon felforrósódott. Pedig csak 400mA ig engedtem utána kikapcsoltam. Azóta nem próbáltam.
* Addig még pontosan be nem állítottad az analóg panelt nem szabadott volna rákapcsolni az A/D átalakítóra. Ettől függetlenül nem hiszem hogy tönkre ment. Mindenképpen ha nincs függvény generátorod, akkor használj valamilyen PC-s programot a jel előállítására.
A kimenet egyen szintjének beállítása a legfontosabb. Ez multiméterrel kimérhető. Jellemzően az analóg panel begerjed , ezért kapacitással be kell korlátozni a sávszélességét. Ez le van írva a cikkben. * Amikor normálisan működik a szkóp a bekapcsolás utáni első mintavételnél zagyva jelet fog beolvasni. A miértje rejtély számomra. A második mintavétel már normális értéket fog mutatni.
Egy régi orosz szkóppal néztem a kimeneti jelszintet ami igazából csak arra jó, hogy egy pici képernyőn ugráljon valami zöld csík,de nem is ez a fontos ami feltünt nekem az az ,hogy a bemenetre adott jel ugyan úgy néz ki mint a kimeneten. Multival néztem a kimenetet ott 2,00v-2,24 -ig mértem DC-t.
Próbáld ki hogy csak a digitális panelt bemérve az A/D bemenetére DC=1,6V-ot adsz. Ekkor a képernyő közepén kell majd látnod a csíkot. Módosítok az Rpot1 3-as lábán kell 1,6V-nak lennie. A beállítás idejére javaslom hogy a TLC5510i kártyát húzd ki, nehogy túlfeszt kapjon.
Megpróbálom majd csak most gyerekfürdetés van. A soros usb-s átalakító beleszolhat valamit az adatátvitelbe?
Első körben soros portról próbálnám. A Portmon nevű programmal esetleg monitorozhatod az oda-vissza átvitelt.
Na kipróbáltam. 1,6v, soros port és semmi, csak egy csík alul. Az A/D melegszik egy kicsit ha ráadom az analog 5v. de stabil 48,6mA vesz fel.
Az előző hozzászólásodat nem értem. Miért vegyem ki az A/D kártyát? Akkor minek az 1,6v a potira? Csatolom a mentést.
Csak a túlfeszültségtől való megkímélés miatt gondoltam hogy ki kellene venni a A/D-t. Úgy emlékszem +5V a maximum amitől még nem megy tönkre.
A mintavételedre visszatérve csupa 15-ös értékből áll úgy tűnik mintavételez csak nem jó értéket. Növeld meg 2V-ra a bemenő feszültséget, aztán csatold az eredményt.
Ha nincs változás akkor szedd ki az A/D-t, memóriát. A PIC-től kell elindulni, mármint hogy minden lába működik-e aminek működnie kell. Az ellenőrzést lehetőleg ne a PIC lábain végezd hanem a memória illetve A/D foglalatán, abból az okból kifolyólag hogy ki kell zárni a nyák hibákat. A soros kapcsolat (max232) marad a tokjában, mert PC-ről el kell indítanod a mintavételezést. Lehetőleg valami nagyon alacsony mintavételezési sebességgel, mert egyébként nem lesz időd mérni. Most lenne jó ha lenne logikai analizátorod.
Ugyanazt mérte megint. Sajna nincs analizátor. Átnézem a PIC-et és környékét bár a nyákot átneztem vagy kétszer és nem volt hiba.
Millió egy hiba lehetőség lehet. Azt javaslom szedj ki mindent a nyákból és kezd az elején a nyák ellenőrzést. A kapcsolási rajzot nyomtasd ki és a nyákot az után ellenőrizd végig egy filccel bejelölve ami már ellenőrizve volt. Az IC tokok között végezd a kontakt ellenőrzés. A zárlat gyanús helyeket sem árt kizárni. Miután a nyák rendbe a memória és az A/D kivételével bepakolhatsz mindent. Ahogy azt előző hozzászólásomban írtam a PIC végig ellenőrzése. A következő pont a memória behelyezése a tokba. Elindítod a szkópot A/D nélkül. Valószínűleg valami zajos képet fogsz látni, mert a memória tartalma véletlenszerű lesz. Ez utóbbit még sosem próbáltam.
Esetleg még annyi, hogy a NYÁK ellenőrzése után / közben nem árt kicsit alkoholba mártott tisztítópálcával vagy erre használt fogkefével megtisztítani, átdörzsölgetni finoman a vezetősávokat, a forrszemeket, szóval lényegében mindent, ami kritikus lehet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |