Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   152 / 564
(#) (Felhasználó 46585) válasza kadarist hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Semmivel sem jobb..
(#) mpisti válasza kadarist hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

OK!
Megpróbálom még egyszer.

XMT400.jpg

(#) kadarist válasza mpisti hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Ez az! Köszönjük szépen a rajzot!
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Egész jó lett. Tudsz valamit mondani a tranyókkal sorbakötött L1...L4 fojtókról? Esetleg méret, vagy induktivitás? Mekkora a C1,C2?
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Hát, a fojtók nagysága... nézőpont kérdése. Pont emiatt szeretnék minél több fotót eljuttatni a gépről a fórumra,hogy "több szem többet lát"-alapon talán lényegi információhoz jutunk a gép lelkivilágát illetően. Ebben a gépben szerintem pont ez a rezgőkörös izé lehet a trükk-különösen,ha a kimeneti oszcillogrammokat veszem alapul.A mellékletben ilyen jelalak látható,-bár nem ezé a gépé,de ugyanehhez a gépcsaládhoz tartozó 300A-es masináé. Alkalmasint az adattábláját is beszkennelem elég érdekes adatok találhatók rajta a gép teljesítményére vonatkozólag. Ez különösen annak fényében lesz érdekes,ha már lesznek fotók is, talán adatokkal ellátva.
,

jelalakok.jpg

(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

A C1-C2 0,9µF 900V-os egyedi kondi. Ezek az induktivitások nem túl nagyok, készítek majd minden lényeges alkatrészről képet, elképzelésem szerint beméretezve, vagy kísérőszöveggel.Képeket sajnos
csak azután tudok küldeni,miután megjött az új fényképezőm, ezt jövő hétre ígérték. Kedden el kell mennem Spital-ba(Ausztria)onnan csak pénteken érek haza. A géppel kapcsolatos lényegi információval csak akkor tudok legközelebb szolgálni. Az L1-L4 fojtókról, illetve a kimeneti fojtókról is bővebben csak ezt követően.
(#) micetto válasza kadarist hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

A Miller honlapján fent van a teljes használati útmutató, aminek a 31-edik oldalán ott van a rajz nagy méretben. Bővebben: Miller XMT 400
(#) mpisti válasza kadarist hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Na még egyszer a jelalakok, hátha jobb lesz.

jelalakok.jpg

(#) kadarist válasza micetto hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Csakhogy ez a rajz nem egyezik a beszkennelt rajzzal. Ez a bökkenő.
(#) mpisti válasza micetto hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Igen,csak hogy annak a rajznak köze nincs ahhoz,ami a gépben van. A tapasztalat alapján viszont állítom,hogy a beszkennelt rajz egyezik a valóságos kivitellel. A gyári gépkönyv pl. tirisztoros előtöltő áramkört ábrázol, az XMT 400 általam ismert verziójában ilyen nincs, de viszont az XMT304-ben találkoztam ezzel a megoldással. A tirisztor az XMT 304-nél bele van integrálva a 3 fázisú graetz hídba. Az XMT400-ban előtöltő ellenállások vannak, mint ahogy a beszkennelt rajzon is látszik.
(#) micetto válasza mpisti hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Bocsánat, csak mivel nem láttam rendesen az általad felrakott rajzot, ezért gondoltam megkeresem, és mivel találtam is egyet, ezért megosztottam. Ezek szerint elkapkodtam
(#) mpisti válasza micetto hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Nincs miért bocsánatot kérni. Te honnan tudhatnád,hogy a Miller hányféle változatban készítette el a gépet ugyanazzal a típusjelzéssel. Az általam beszkennelt rajz abból a gépből való amelyikről -reményeim szerint- a legtöbb információt tudom megosztani veletek.
(#) dobo válasza mpisti hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Brutális kis jószág
És mindent tud
Nagyon kiváncsi leszek hogy valaki megpróbálkozik-e vele utánépíteni.
Mindenesetre ez már nem hobbi kategória.
Mondjuk ha kész lesz a vezérlésről a visszarajzolás érdemes lenne kialakítani belőle olcsóbb kissebb teljesítményű IGBT felhasználással egy hobbi gépet .
Elérhető alkatrészek felhasználásával.

A panelek felületszereltek vagy smd kivitelüek esetleg processzoros a vezérlése (félek hogy igen)?
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Az eredeti verzióban bárhol beszerezhető alkatrészekből, hagyományos furatgalvános (nem SMD)kétoldalas nyákon van elkészítve a vezérlés.Egyedül a két meghajtó IC (MIC4423)ami talán probléma, de szerintem az is helyettesíthető valamelyik TC típussal.
Proci nincs benne. Pont ezért tetszik.
(#) X Sügi X válasza csabee hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Hali!

Jaja, megvan a majdnem teljes kapcsolási rajz (csak a főtrafó utáni egyenirányítás hiányzik), de nemsokára azt is visszarajzolom, és akkor teljes lesz a kép.
Ha sikerül berajzolnom valami értelmes formátumba, akkor felteszem. Csak idő hiányában ez csúszik. :no: Egyébként mire vagy kíváncsi? Vannak dolgok, amik elég érdekesek ebben a gépben... (lemezes magú fojtó.. pl..)
(#) BarnaPili hozzászólása Nov 14, 2010 /

Uraim!
Elkezdtem éleszteni az általam épített "Macit".Az előzetes mérések jónak mutatták a gépet,pár kivezetés nem passzolt,azokat helyre variáltam.Először 42V AC-t kötöttem a Graetzre,ekkor a kimeneti fesz kb 9V lett.Ezután kapott 230V AC-t.A kiment beállt 30V-ra,de ha a potmétert tekergettem,akkor elkezdett egy pontom visítani a gép.Ha csendben volt,akkor nem volt ereje,csak szikrázott a pálca.Utána behoztam ,és egy zseniális szkópméréssel kinyiffantottam az egyik HGTG-t. . A gyengeségre nem tudtam rájönni.A trafók kezdeti és végpontjai szerintem jók.Az áramváltó fázishelyzete is passzol.Megfordítva veszett hangja van.Kissé tanácstalan vagyok.
István
(#) mpisti válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Nézd meg a snubber kör alkatrészeit. De szerintem erre neked a gép legfőbb ismerője,Erdgab fog kielégítő választ adni.
(#) csabee válasza X Sügi X hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Üdv!
Azért érdekelne az egész rajz mert lehet, hogy kapok én is egyet és szeretném megjavítani.Doksi hiányában ez elég nehéz... Egyszer már megbütyköltem egy merklét de abban nem voltak ilyen furcsaságok és az IGBT-kel volt szerelve. Azt hiszem az elektrosta fettes. Előre is köszönöm a fáradozásod...
(#) X Sügi X válasza csabee hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Hát, majd felrakom. De amúgy ez egy Elektrosta Elektro 150, és ez is igbt-kel működik. Konkrétan 4 db HGTG 30N60A4 kell bele. Egyébként tényleg vannak benne furcsaságok. Pl a segédtáp a vezérlőáramkörnek az egyenirányított hálózati feszből van levéve ellenállásokkal.. Meg még ilyen apróságok.. Lehet a héten felrakom. Az a baj, tényleg nem nagyon van időm berajzolni, scannerem meg nincs.
(#) csabee válasza X Sügi X hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Hiii.... Akkor engem már most megvezettek egy kicsit! Egy (szaki) mondta nekem, hogy ez fettes... Na, ezért jó ha vannak rajzok... Rendben, nem hajt a tatár senkit!
(#) Master_of_the_web hozzászólása Nov 15, 2010 /

Üdv!

Valamelyikőtök használt már 10k -s potit a macis vezérlésben?

Ugyanis most a digitális vezérlésben egy 10k-s digitális potmétert használok hasonló kapcsolásban. Az ellenállásokat úgy számoltam át, hogy kb 0.8V-3.3V ig ossza a feszt. (a macis vezérlésben is ennyit mértem)
Ez oké, csak a 33k-s ellenállások helyére is más érték kéne, hogy az 1. lábon a fesz megfelelően változzon.

Valaki tudna esetleg irányértékeket adni?
(#) erdgab válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Mekkora feszültséget mértél a zénereken,poti tekergetéssel változott e,milyen a meghajtótrafó (mag esetleg légrés),stabil a segédtáp (12V DC),milyen fetek vannak az IGBT-k G meghajtókban,mekkora a lehúzó ellenállásuk,A leragadáskor védő áramkör csatlakoztatva volt e.Biztosan helyesek a trafók kezdő és végpontjai?Működik a lemágnesezés a meghajtó trafónál (4-es tekercs és dióda)?UC3845 rendben?Mekkora a frekvencia,bár ez másodlagos.Visítani akkor szokott,ha a trafók k és v pontjai el vannak kötve vagy nem megfelelő a meghajtótrafó kialakítása vagy nem jó a meghajtó áramkörben a fetek G lehúzó ellenállása,ezeknél a gép erőtlen is,de a többi fent leírt is okozhatja.Ha az áramváltó van elkötve akkor a szabályzás nem működik és akkor is visít a gép,de csak ívfogáskor.Amit a kimeneten mértél (30V) nagyon kevés,legalább 45V környékén kell mérni főtrafó 19/6 vagy 20/6 áttételnél.Snubbert ellenőrizni.
(#) erdgab válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Nem használtam,de a rajzaimat nézegetve pl: a 4,7k potméter esetében a 33k ellenállások helyett 27k van és találtam egy rajzot ahol a poti 10k és a 33k ellenállások helyett 10-10k van.Mellékelem.

4000top.djvu

(#) guliver83 válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Egy apróság.
Mikor én csináltam a gépemet nekem is volt ilyen hangja.
És a potit akár hova tekertem nem változott semmit.
Nekem a poti volt a baja.
(#) mpisti válasza erdgab hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Szia Gábor!
A Pistinek talán azt még érdemes lenne megnézni,hogy a szekunder "felső" oldali vége azonos
tekercselési irányú -e a primer "felső"oldali végével? Mert ha nem,akkor igen gyenge lehet az áram. Bár ez nem ok a sípolásra. Illetve terhelés alatt talán igen, de én így még soha nem próbáltam invertert járatni.
(#) Zerocross hozzászólása Nov 15, 2010 /

Tisztelt fórumtársak.
Néhány oldallal ezelőtt ajánlottam egy "hűtőtömböt" cserére.
Nem tudom... lehet megszegtem valami szabályt ezzel?
Csupán a jó szándék irányított, hogy először itt dobom fel, hogy először TI lássátok. Rosszul tettem?
(#) mpisti válasza Zerocross hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Szerintem jól tetted,hogy felajánlottad, ha valakinek szüksége lenne rá, ne kelljen másutt keresnie.
Talán a modik megdorgáltak érte?
(#) Zerocross válasza mpisti hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Végül is nem dorgáltak meg, lehet csak jóindulatból, mert nem vagyok "rosszfiú". Csak, azért kérdeztem meg, mert senki nem reagált rá, még csak, hogy:
Oké láttuk, ha kell majd szólunk... sem volt.
Ebből gondoltam, hogy talán megszegtem egy szabályt.

Nekem nagy a tömb, és csak alkatrészért cserélném...
Végül is nem sietek sehová.
(#) Zerocross válasza erdgab hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Üdv. Ehhez a rajzhoz (4000top) vannak üzemi adatok? -és csak én nem látom- Mert hasonló felépítésű gép van most szétbontva javítási célból az asztalon. Doksi nélkül (magad uram, ha szolgád nincs) nekifogtam lefirkálni a rajzát, de kétoldalas SMD a vezérlés
(#) BarnaPili válasza erdgab hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Köszönöm a válaszokat,viszont most egy kis időt kérek.A mostani konstrukciómat át akarom dolgozni.Mivel az IGBT panel hátoldalán vannak a fóliák,így nem lehet rendesen hozzáférni,ezt meg akarom változtatni.Most mindent szét kell szednem ,hogy hozzáférjek a zárlatos alkatrészhez.
A leírt dolgokat átnézem.Ami biztos,hogy terhelés nélkül is visított,és a potival a kimenti feszt tudtam állítgatni,kb 40 V-on kezdett sivítani,ívet nem tudtam vele fogni,kb akkorát szikrázott csak mint egy izmosabb dugasztáp.Ha átalakítottam,jelentkezek.Addig is köszönöm.
István
Következő: »»   152 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem