Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1114 / 2208
(#) mark.budai válasza cruisher hozzászólására (») Nov 14, 2010
Bocsi, de Te orosz csöveket írtál, ami egyértelműen orosz tulajdon alatt álló gyárak által gyártott csöveket jelent. De majd kiderül. Pityunak mióta mennek a 6P3Sz-E-k az erősítőjében 400V tápfeszről..
(#) cruisher válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 14, 2010
Végig a 6p3s csövekről volt szó gondoltam egyértelmű hogy ha azt írom, hogy "orosz" akkor arra gondolok, nem pedig egyéb orosz csövekre amikről szó se volt. Ezek szerint nem. Ja és nem tudom mióta mennek Pityu csövei 400V-ról, azt se, hogy napi szinten mennyit használja
(#) mark.budai válasza cruisher hozzászólására (») Nov 14, 2010
Igen, igazad van, én kérek elnézést. Majd kiderül, hogy nálam mennyit bírnak, beírom, hány mA lesz a nyugalmi áram, és akkor is írok, ha ki kell cserélni a csöveket. Bár ez elég hosszú idő, de legalább megtudjuk igaz-e, amit több helyen is írnak.
(#) cruisher válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 14, 2010
Ha szerzek jó áron akkor belevágok én is a próbába.
(#) hgy hozzászólása Nov 14, 2010
Az Audio Note is 400 V-on járatja a 6P3S-E-t (SORO SE, P2SE)
(#) EcoPityu válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 14, 2010
Srácok!
Azért ne vegyétek ennyire szentírásnak az e-cső.hu-s cikket, valójában leesik vagy 50V az áteresztő csöveken és a trafón véggázon... Tehát jó ha 350V-ról járatom. Volt azért használva sokat, ha mostanában nem is annyira hangoskodhatok vele, van helyette más aki hangoskodjon...
Az is igaz, hogy vagy 5 éve már megvan!
A 6L6GC-nek viszont tényleg meg sem kottyan a 400V!(ott legalább nem esik le semmin, max 10V...)

Mi ez a nagy 6P3Sz PP dömping?
(#) cruisher válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 14, 2010
Én már régóta le szeretném cserélni az EL34 eket a 057 eseimbe, csak nem akarok 20ezret kiadni 4db végcsőért. A 6p3s-t jóval barátibb áron mérik, börzén láttam többször is.
(#) sturbi válasza cruisher hozzászólására (») Nov 14, 2010
Igazából, ha disszipáción belül vagyok, és nem keletkezik ív a csőben, nemigen tudom belátni mi baja lehetne a 400 (380) V-tól (pl a 057-esben). Az elektródákra kapcsolt feszültség önmagában (ha ennek nincsen észlelhető mellékhatása) ugyan milyen fizikai folyamatokat indít el, amitől a cső túl hamar tönkremegy.
(#) sturbi válasza cruisher hozzászólására (») Nov 14, 2010
A 6P3S-nek magasabb feszültségek vannak megadva (400/300 V), kevesebb ígért élettartamért cserébe. Ha a 6P3S-E-nek is kevesebb élettartamot ígérnének minden bizonnyal nagyobb feszültségeket is be mertek volna írni (de a garancia nagy úr, úgy vannak az adatok megadva, hogy minél kevesebb vitás kérdés eredhessen a rendeltetés szerinti üzem közben).
(#) hgy válasza sturbi hozzászólására (») Nov 14, 2010
És akkor még nem beszéltünk a hadiiparban (6P3S-E) elvárt tobbszáz százalékos biztonságról...Mikori is ez a típus??!!
(#) istvan3 hozzászólása Nov 14, 2010
Ha már 6p3s-E, pont ma készültem el egy kimenővel, RT ÉK 2010-es leirás alapján, gitárhoz lesz majd. Azt épitette már meg amúgy valaki?
(#) kirally válasza buburobi hozzászólására (») Nov 15, 2010
Igen ezt értem de elméletileg ami a tv ben van abból meg lehet építeni vagy nem? Légyszi jelöld be a képen hogy mi kell...

TV.jpg
    
(#) mark.budai válasza kirally hozzászólására (») Nov 15, 2010
A TV-ben nem volt hálózati transzformátor! Az antenna kondenzátorokkal volt leválasztva, hogy ne rázzon meg, ha megfogod! A csőfűtések sorosan voltak kapcsolva, és pár teljesítmény ellenálláson keresztül a 220V-ról fűtöttek. Az anódfeszültséget szintén a 220V egyenirányításából nyerték. De ez így életveszélyes, nem szabad a 230V-ot egyenirányítani ilyen cuccban, mint az erősítő, mert a be és a kimeneten is ott lehet a fázis.
(#) kirally válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 15, 2010
Na * de akkor hogyan?
(#) CIROKL válasza kirally hozzászólására (») Nov 15, 2010
Mi hogyan ? már ezerszer leírtuk itt hogy egy csöves erősítőben csak is megfelelően elkészített erre a célra gyártott hálózati trafót lehet , szabad használni !
A 230 Volt az veszélyes játék azzal nem szabad szórakozni , minden esetben leválasztó trafó alkalmazása szigorúan kötelező és nem szabad ez nélkül játszadozni a hálózati feszültséggel .
(#) varttina válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 15, 2010
Láttam már néhány "elvetemült" kapcsolási rajzot hálózati trafó nélküli erősítőkről. Oda viszont becsatoló transzformátorok kellenek, amelyek többe kerülnek mint egy hálózati trafó. Így ezzel spórolni sem lehet.
(#) kirally hozzászólása Nov 15, 2010
Ok köszi a válaszokat majd összehozok valamit....
(#) CIROKL válasza varttina hozzászólására (») Nov 15, 2010
Van sajnos ilyen elvetemült megoldás ezt viszont nem ajánlanám mert egy normális becsatoló transzformátor az egy vagyonba kerül aminek az árából akár 10 darab hálózati trafót is lehet vásárolni !
(#) buburobi válasza kirally hozzászólására (») Nov 15, 2010
Üdv!
Én is ezen elmélkedtem mint te de rájöttem, hogy nem járható út. Egy kezdő számára elég nehézkes út vezet egy csöves építéséig pénz és megfelelő ismerősök nélkül. Először én is a TV maradványaiból próbáltam "kimásolni" egy erősítőt, de feladtam. Egyszerűbb beírni a keresőbe, hogy mit szeretnél, mint kibogarászni abból a maradványból. Itt a fórumon mindent megtalálsz olvasgatással, kérdések nélkül is. Ha valami nem kerek, kérdezz. én megértelek és szivesen segítek.
(#) kirally válasza buburobi hozzászólására (») Nov 15, 2010
kössz...
(#) buburobi válasza kirally hozzászólására (») Nov 15, 2010
Az eredeti TV-s kapcsolás (csak a hang végfok) ez:

PCL86TV.JPG
    
(#) kirally válasza buburobi hozzászólására (») Nov 15, 2010
Jah addig én is eljutottam csak hirtelen ott akadtam el hogy a +220V hirtelen mii.... akkor két hálózati trafót kell összekötni...
(#) buburobi válasza kirally hozzászólására (») Nov 15, 2010
Ha máshogy nem tudod megoldani, az is megteszi. De a fűtést is meg kell valahogy oldanod. +1trafó... L ehetőleg ne nagyon térjen el az eredeti fűtőfesztől, mert akkor nem lessz hosszú életű...
(#) s.sanyi hozzászólása Nov 15, 2010
Sziasztok. Mi a véleményetek a CK 1006-os jelzésü egyenirányitó csöröl? Szerintem jót tudna mutatni eggy erösitöben nagyon látványos. Sikerült beszereznem 8 csövet katonai bontatlan dobozban a közeli méhtelepröl 50 euro centért.Nem tudtam csak sejtettem,hogy mi lehet még meg nem néztem a neten ,de ha lessz veszek még pár darabot nekem nagyon tetszik.Vettem még pár oc3 stab csövet és 1n5 gt csövet erröl nem sokat tudok rengeteg csö van mindez 2,5 euro kilójáért szinte hihetetlen ár.
(#) Action2K válasza buburobi hozzászólására (») Nov 15, 2010
nem kell három trafó, ha a két fordítós trafó kisfesz része egyezik a fűtő fesszel. ha picit magasabb nem baj, ellehet azt fűteni, pár volt nem számít. A lényeg, bírja amperrel.
(#) moltam válasza buburobi hozzászólására (») Nov 15, 2010
Ha szembeköt két trafót, akkor az első trafóról lehet fűteni. Ha túl nagy a fesz, legfeljebb egy ellenállást sorbaköt vele. Én is így csináltam a PCL86 osomhoz tápot.
(#) buburobi válasza Action2K hozzászólására (») Nov 15, 2010
Én arra az esetre gondoltam amikor a kisfesz pont nem felel meg a fűtőfesznek.
(#) klemo86 válasza s.sanyi hozzászólására (») Nov 15, 2010
Az nulla cé három Ha adok egy ötöst, hozol nekem is?
(#) bakos13gab válasza s.sanyi hozzászólására (») Nov 15, 2010
Ez jó! Meg szabad tudni, hogy merrefele is van ez?
(#) joepapa hozzászólása Nov 15, 2010
Hétvégén a 6sz19p hangja miatt nekiálltam a 6p3s se boncollásnak, amíg egy gólyafészek nem lett ismét..a vége egy 10 órás ujjraépítés lett (pedig önmagában tökéletesnek hittem, de a triódához viszonyítva...)

Aztán felépült ma éjjel 02 óra felé, de még a NVCS nem volt bekötve, illetve bekötve be volt a helye, csak a RC tagot kell beforrasztani egy fenntartott helyre.

Ma meghallgattam, elsőre nyílt hurokban, meglepő...van mélye, kis középemelés, de nem vészes, inkább csak magas csökkenést hallani, de szkópon is láttam, bár 20mikrosec alatt felfut...kis tetőesés miatt "NINCS" MÉLYE NEM IGAZOLÓDOTT BE, MERT VAN.

Ilyet még nem hallottam semelyik kapcsolásomban, hogy a tetróda nyílt hurokban hallgatható...

1 óra után beállt a fülem a bode diagrammjának kompenzációjára, az éles csikorgást még így sem fedeztem fel semilyen zenei anyagon.

Kipróbáltm töb csövet is, 6p3s ben igazán nyílt hurokban van különbség a rlgebbi csövek javára 1986 már jó, 1978 jobb talán már magasai is vannak, 1959 nagyon tiszta, még középemelése sincs.

Aztán többféle meghajtócsövet...(a kapcsolásom elején ismét SRPP-ben megy a duplatrióda, de 2k2-vel, ez jött be 6n9s re fülre 290V tápról 20k val drop.)
betettem minden mérés számítás nélkül a 6n8s-t (majd beáll valahová, ha nagyon pirítana a 20k-n úgyis elfűti a felesleget), 6n8s és egy 1978 as 6p3s nvcs nélkül egy kellemes erősítő.

Aztán betettem a hurok RC tagot...2k2 680piko csillám.

Na most nagyon ott van... talán trióda szintű (6sz19p trafós), de megjött a család a triódához holnap tudom viszonyítani (talán)

Pink Floyd Final Cut 5 ös track, 2 perc körül a Dréééééééém ének közben az a saxofon, és utánna az a saxofon sír, kegyetlenül üt.
Van vér - erő dinamika, és az apró részleteket nem nyomja el semmi. jó lett...

Segédrácsot 260V ra tettem 290V os táp mellett.
200Ohm Rk 13,5V (14V)

DE BETETTEM MÉG NYILT hurokban a 6p3s-e-t....iszonyat rosszul szólt, visított fémesen...

gondolom túl magas volt neki a rácsfeszültség, pedig rendesen folyhatott áram, és alulterhelt volt, és mégsem volt hallgatható...

Ezek a tetródák nagyon segédrács ellátás függőek hangilag...

DE A 6P3S-E szerintem inkább erre hajaz, mint a 6l6gc re:
5881
Következő: »»   1114 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem