Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Idézet: „Lehet, hogy nem érted, de én csak leírom, hogy nagyjából mi a valós helyzet.” Nem. Te mindenkit hülyének nézel, és automatikusan lefikázol mindent anélkül, hogy hallottad volna, csak azért mert megfizethető az ára és nem ilyen horribilis áru cuccokról van szó. A beag magasadról meg annyit, hogy akárhány ilyen régi magasatt hallottam ugyanaz a tipius "csilingelő" hang jellemezte mindenféle élet nélkül az ilyesmiket. Ott vannak a nagy híres porkoláb hangfalak is, agyon dícsérik őket, de valami undorító hangja van annak amit én hallottam és nem kívánom senkinek (a hangfal tulajdonosa a magasat már lecserélte, és a mélyet is le fogja cserélni..... Idézet: „És persze ennél is ugyanúgy hibás a frekvenciatartomány megadása” Ha nem mértél még ilyet akkor ne jelentsd ezt így ki. Én mértem és nagyonjól tudom, hogy nincs igazad. Ezek után nemértem, hogy mi a frászért ugatsz bele állandóan mindenbe. Ha nem vagy hajlandó segíteni senkinek csak mindenkit leosztasz akkor semmi értelme annak, hogy ide írkálj.
Nem fog ajánlani neked semmit, csak leoszt hogy balf@sz vagy és vegyél jó drága magasat mert arra szülsége van egy amatőrnek...
Sziasztok!
Szeretnék építeni 2 darab kétutas hangfalat. 1 éve 1 pár Videoton hangfallal buliztunk, 20 centis SAL mélyek voltak benne, az egyik ki is ment. Szóval a lényeg az lenne, hogy ezt a szintet túl lépve, egy nyugodtan használható hangfalpárt szeretnék kisebb házibulikra, és itt a mélyhangszóró a kérdéses számomra. Viszont nem nagyon találtam, összvissz ezzel szemeztem. Kérdésem, normális használat mellett bírná-e ez a hsz, és ezzel a ládatervezés a másik problémám, VAGY esetleg tudtok ajánlani max 9000FT-ig erre a célra használható mély hsz-t? Annyit tudok mondani még, hogy annó ha nem megy ki a SAL akkor még most is eltűrnénk teljesítményre. Szóval nem nagyok az elvárások, de most szeretnénk, hangosabb és megbízhatóbb hangfalakat.
Értem lehet h igy van de egy kérdés még a 33355 nek több a watt szám mint a 33356 nak jelent ez valamennyi különbséget?
Hali itt nézz szétBővebben: Link
Hali agressiv te milyen mélyközép hangszorót ajánlanál vagy az megfelelő amit shalafi mondott? Már nagyon bezavartatok itt nekem.
Ezzel szemezgetek szerintetek milyen?Bővebben: Link
Ezt kérem most azonnal befejezni, különben baj lesz.
Majd ha teljesen egyforma lesz az emberek hallása és ízlése, akkor lehet a jó-nem jó tényéről érdemben is vitatkozni, addig viszont jellemzően szubjektív véleményekről lehet szó, még ha grafikonokat mutogatunk mellé, akkor is. Ebből következően az egyet nem értés joga mindenki számára adott - de ennek kifejezésmódja maradjon meg a normális hangnemű vita keretei között. Arra ugyanis végképp nincs szükségünk, hogy egy laza legyintés helyett provokatív, feleslegesen indulatokat keltő hozzászólásokkal teljen meg a fórum.
Te írtad, hogy nem érted. Én csak válaszoltam rá.
Valószínűleg hitelesített a hallásod (hetente elviszik a füled a mérésügyiek ), és megrajzolod az átvitelt ha bekapcsolják a hangsugárzót. Vagy mégsem? Nézd meg a csatolt mérést HT 101 ügyben. Erre mondták a régi öregek, hogy: "Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna". Valószínűleg rosszul mérted akkor, vagy nem tudod értelmezni helyesen a mérési eredményeket. Persze kérdés még az is, hogy mivel mérted. Nos, az ugatás jelző szerintem sokkal inkább érvényes a félkövérrel írt soraidra. Amit én írok az csak a realitás, de ha szerinted ennek nincs értelme, akkor valahol, valami probléma lehet; már csak azért is, mert kicsit sem felel meg a valóságnak amit pl. velem kapcsolatban írsz.
Persze, hogy jelent nagyobb teljesítményű, de nemhiszem, hogy szükséged lenne olyan nagy teljesítményre.
A Stage-Line, Monacor felől jövő mélyközéphangszórók kifejezetten rossz ár/használati érték aránnyal bírnak, ha hangoskodás a cél, akkor sokkal inkább az Em. hangszórók között érdemes jelenleg nézelődni.
Nagyon korlátozott költségvetésnél jön szóba esetleg a két kínaibb hangszórócsalád, az RH és az FS, utóbbi egész elfogadhatóan, nagyjából 30% eltéréssel tartja a megadott paramétereket, de azért érdemes jól megnézni vásárlás előtt.
Az az érdekes helyzet áll elő ezeknél a hangszóróknál, hogy az 55-nek valamivel, na nem annyival, mint a forgalmazó adatai szerint, csak ~50%-kal nagyobb az elektromos terhelhetősége (nem teljesítmény!), viszont mechanikailag jóval kevesebb, így ha kötelező a kettő közül választani, mindenképp az 56-os számít használhatóbbnak. Ilyen az, amikor a marketingesek írják a hangszórókhoz a wattokat.
Idézet: „Valószínűleg rosszul mérted akkor, vagy nem tudod értelmezni helyesen a mérési eredményeket. Persze kérdés még az is, hogy mivel mérted.” Tudom én ostoba vagyok és te vagy a világ egyetlen értelmes embere.. Újra megkérdezem. Mérted te azt a 33356-os drivert egy hozzávaló tölcsérrel??? Mondj neki akkor egy hangszóró összeállítást, hogy bebizonyítsd,hogy tévedek. Mellesleg én mikor mondtam olyat, hogy a fülemmel mérek? Kitudja lehet, hogy ha hallásra valami gáz van a hangszóróval akkor valóban rossz. És lehet, hogy hitelesített a fülem. De az is lehet, hogy neked van rosszabb füled mint azt hiszed.
Ha mindegy hogy szól, akkor megfelel az RH is, de az a baj vele, hogy kétútban nehéz hozzá magasat illeszteni, és persze a megfelelő tölcséres driver sem olcsó.
A H2000-től esetleg a HA22-599-et szoktam ilyen célokra ajánlani, hangsugárzónként kettő mélyközéppel. Ez még bőven alkalmas 3000 körüli váltásra, így nem támaszt nagy igényeket a magassal szemben, két darabnak már elég jó az érzékenysége, és a mélyátvitellel sincsenek gondok, b-reflex dobozban kb. 40Hz az alsó határ, a 2-3dB kiemelés pedig bulizáshoz mindenképp jól jön.
Teljesen mindegy mit mértél , mert két egyformát 20 db-ból sem tudsz kiválasztani. Legjobb ha a hangváltó úgy készül , hogy közben folyamatosan mérjük az átvitelt. Te mivel mérsz? Program , mérő apparát.
Az em et eminence hangszóróra érted?
Értem szóval nem mindig számit a watt szám köszi
ARTA-val mérek egy kis elektret kapszulával aminek ismerem a karakterisztikáját.
Spexcel veboldala szerint csináltam meg mindent, ha tehetem szabadtéren mérek. Ha nincs rá lehetőség (szél ) akkor a szoba közepén. A két mnc driver amit vettem nagyon kismértékben tér el egymástól (meg is lepődtem) amikor másik szervízpillét raktam bele akkor is csak nagyon kismértékben változott a karakterisztika.
Arra gondoltam igen.
Pedig ha tudnád, hogy még a kapszuláknak is mekkora szórása van egymáshoz képest.
A mérési-értékelési módszertől is függ, hogy mit nevezel kis, vagy nagy mértéknek. És attól sem lesz jobb sajnos a hangszóró, hogy véletlenül volt köztük két egyforma. Persze magasaknál inkább más gond szokott lenni olcsókínai szinteken, sok a rosszul vagy egyáltalán nem központos példány köztük (de ezt is említettem korábban).
Idézet: „Pedig ha tudnád, hogy még a kapszuláknak is mekkora szórása van egymáshoz képest.” És mi van ha tudom, hogy nem egyformák a kapszulák? És az enyémről nincs semmilyen dokumentációm. akkor valyon honnan tudom, hogy milyen? Utoljára mondom el, hogy tisztában vagyok a te tudásoddal és tiszteleben is tartom, de attól még nem kellene mindenkit lenézned... Idézet: „Persze magasaknál inkább más gond szokott lenni olcsókínai szinteken, sok a rosszul vagy egyáltalán nem központos példány köztük (de ezt is említettem korábban).” Arégebbi MNC magasak valóban ilyenek voltak, de ezek az újabb driverek egész jók, az árukhoz képest pedig nagyon jók. Hidd el, ha nem próbáltam volna ki, bárkinek aki ilyet akart volna venni leosztottam volna a fejét, hogy ne csináljon hülyeséget. De kipróbáltam és tényleg lehet belőlük jó dolgot csinálni. Az igaz, hogy maga a hátuljának a műanyagborítása kritikán aluli, de meglehetett oldani. Ha nekem nem hiszel vegyél egyet és próbáld ki, de ha nem próbáétad ki akkor nem kellene mindjárt leírni, főleg, ha van valaki aki foglalkozott már ilyennel.
Ha nem a mélytartományra vagy precizen kíváncsi akkor nem muszály kimenned. Jó a szoba közepe is , mert a magastartományba nem nagyon szól bele a szoba. Spexcel RMAA mal mér , nem ARTA-val.
Idézet: „Arégebbi MNC magasak valóban ilyenek voltak, de ezek az újabb driverek egész jók, az árukhoz képest pedig nagyon jók. Hidd el, ha nem próbáltam volna ki, bárkinek aki ilyet akart volna venni leosztottam volna a fejét, hogy ne csináljon hülyeséget.” A mostaniak is pontosan ugyanolyanok. Azon kívül, hogy egy másik szállítmányról van szó, gyakorlatilag semmi nem változott. A jótól olyan messze vannak ezek a hangszórók, hogy a szót is kár pazarolni rá. Nekem nem kell kipróbálni, ránézésre több használható információt tudok kideríteni a több ezer megmért/javított és megtervezett hangszóró után, mint mérés után valaki, aki nincs tisztában a mérési-értékelési módszerekkel. Idézet: „Utoljára mondom el, hogy tisztában vagyok a te tudásoddal és tiszteleben is tartom, de attól még nem kellene mindenkit lenézned...” Már először is kár volt, ha írtál ilyet, mert holtbiztos, hogy még csak nem is sejted mit tudok (persze ez egyértelmű, hiszen ilyen témában nem cseréltünk eszmét), másrészt én senkit nem néztem le, csak a valós helyzetről írtam. Az hogy te két darabot kipróbáltál, sajnos nem jelenti azt, hogy érdemes foglalkozni a hangszóróval. Mindössze annyit jelent, hogy épp most véletlenül szerencséd volt. Ennek persze gondolom mindannyian örülünk akik csak olvassuk a hírt. Talán ki kéne próbálni, mert másban is szerencséd lenne. De ettől függetlenül a dokumentáció ugyanúgy hibás, a forgalmazó nem tudja mit árul, mert olyan számokat írnak a hangszóróra, amit még a legjobb állapotában sem teljesít, lásd: 105dB@1W vagy 1k-s alsó, 20k-s felső határ, sok közülük eleve rosszul központosított, a cséve már alapesetben vashoz ér, stb. lehetne sorolni hosszan. Szóval ilyen MNC-s drivereket megvenni inkább szerencsejáték, mint hangszóróvásárlás. Nagyjából a kaparós sorsjegyhez mérhető esélyekkel.
Hozzá tartozik, hogy spexcel mért anno LspLABbal is, de azt nem akarta közölni elsőre a weblapon, mert kicsit nehezebb megemészteni.
Annyit biztosan tudok, hogy mostanában már nem mér. Az, hogy mit, hol és mivel mérünk inkább attól függ, hogy mire vagyunk kíváncsiak, nincs rá általános szabály, hogy csak kint jó, vagy csak a szobaközepén, esetleg csak csillapított helyiségben, vagy süketszobában.
Azt tudom, hogy spexcel RMAA-val mér, én itt most csak a mérés hardvers eszközeire gondoltam.
A mostaniak is pontosan ugyanolyanok. Azon kívül, hogy egy másik szállítmányról van szó, gyakorlatilag semmi nem változott.
Hogyne változott volna. volt nekem régebbim amiben valóban beleért a cséve a vasmagba stb. De már a fényképeken is látszik, hogy mások a mostaniak és még a tipikus MNC problémát is leküzdötték azaz nem szakad meg a bekötőszál. Sosem mondtam, hogy ez egy high tech cucc, de már lehet használni. Viszont azt látom, hogy semmilyen körülmények között nem vagy hajlandó elfogadni más véleményét ezért semmi értelme veled vitatkozni. Szóval hagyjuk ezt inkább....
Másnak mi a véleménye? Szeretnék meghallgatni még párat.
Jól néz ki, zárt ládában milyen? Mert pont beférne a SAL helyére, és akkor csak kettőt vennék ebből, a 2 Videoton hangfalba, és kiegészíteném őket még egy mélyládával. És ezek a hangszórók ugye jobb minőségűek a SAL-nál, mert azt látom, hogy hangban sokkal jobb?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |