Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
olvastam egy ottani hozzászólást később rájöttem, hogy lengyelek. De ahogy felsorolja a PIN-eket, ott is kérdéses hogy a PROTECTED és a STANDBY mire való, hogyan lehet kikerülni? Mellesleg addig nem kapcsol be az erősítő amíg rövidre nem zárom? Passz nem tudom. Lehet kéne neki +5V?
üdv
A protection kimenet kapcsolja a kimenetet egy relén keresztül,van ott egy 3 vagy 4 tranzisztorból álló áramkör a föpanelon és ottvan valahol a relé is,valamikor javitottam egy hi-fi tornyot ijen ic vel,a próbához ez a kimenet nemszügséges én megnézném hogy közvetlen az ic kimenetén van e erösitett jel ha a bemenetére jelet adsz,a standby kimenetre meg egy ellenálláson keresztül kösd a + tápágba,mondjuk egy 10K ohmossal.De azis lehet hogy ha szabadon hagyod azt a lábat akkor mennifog úgyis.Kisérletezni kell vele.
Szerviz doksi kellene, vagy visszakövetni a panelrajzolat alapján a kapcsolást. A Protect (védelem) többféleképpen is működhet. Az IC túlhevülés, és túláramvédelemmel rendelkezik, de egyéb hasznosítható adatot nem találtam róla. A standby (készenlét) is kétféleképp működhet, tehát legalább egy gyári ajánlott kapcsolás kellene róla.
Üdv!
Hol is kezdjem... Szereztem egy házilag épitett Quad 405-öst! A jobb fele tökéletesen megy míg a bal a következő hiba jelenséget brodukálja: Amikor ráadom a támot a nyákról sípoló hang jön ki mikor hangfal van rá kötve a mélynyomó kiemelkedik és nem tér vissza nyugalmi álapotba. megpróbáltam kicserélni a jó oldalról a kondenzátorokat de nincs javulás. Borzasztóan forasztoták be a végfok tranzisztorokat azokat is kijabitottam. Sejtelmem sincs milyen alkatrész képes sípoló hangot kiadni. Most jut eszembe kikapcsolás utén is tart a sípolás amíg a kondenzátorok ki nem ürülnek. A segítséget előre is köszönöm!
Szkóppal méregetni kéne :yes: Ha nincs, akkor a jó oldalhoz képest sima műszerrel, hogy milyen eltérések vannak. A mélynyomó kiemelkedése jelentheti az egyenfeszültség kikerülését is a hangszóróra, de lehet gerjedés miatt is. Sípolni talán valamilyen tekercs tudna, ha van benne. Rövidre zárt bemenetnél mit csinál?
A gond az hogy a nyákon sípol egy alkatrész. Nem a hangfal!
A nyákon az egyetlen ami sípolhat az az induktivitás.
Ami vagy azéer sípol mert szimplán begerjed az erősítő vagy azért mert elszállt az egyik végtranzisztor, vagy meghajtótranzisztor és a kimeneten DC van ami valószínű abból, hogy "kinyomja" a hangszórót, és emiatt még be is gerjed! Kezdetnek ellenőrizd, hogy nem zárlatosak e a tranzisztorok.
Én ellenőrizném, hogy a csillámok jól szigetelnek e, azaz, hogy a végfok tranzisztorok és a meghajtó tranzisztorok, nincsenek e elektromos kapcsolatban a hűtőbordával, a kimeneten megjelenő DC arra utal, hogy el van billenve az erősítő kimeneti fokozata, ez több okból is lehetséges, mindenképpen mérd ki a végtranzisztorokat, és az azokat meghajtó TO-220 as tokozású tranyókat is. Ellenőrizd a tápfeszültségeket a végtranyókon, a 0,091ohmos ellenállásokat is megméregetném. Nagyon valószínű, hogy az erősítőt kiütötték, de nem lehet nagy baja. Így hirtelen ennyi.
Sziasztok! Megtudná nekem valaki mondani,hogy mi a külömbség a Giant Soundos RH SOUND SP 850,és az RH SOUND SP 850QL közt??
Ma szétszedtem teljsen a végfokot és amit észrevettem hogy hiányzik a szigetelés a végfok tranzisztoroknál azaz közvetlen éritkeznek a hűtő bordával! Ez a zérlat okozhat ilyen gondot? Csak az egyik tranzisztornál!
No összeraktam és bekapcsoltam a sípolás megszűnt gondoltam ráteszek valami kis 4 omos pár wattos hangszórót. A végeredmény egy kis búgó hang majd leégett a hangszóró! Ez megtörténhet akkor is ha túl kicsi hangszórót teszek rá?
Szia!
Ha az erősítő kimenetén nem nulla volt van, hanem valamekkora egyenfeszültség, akkor mindig ez a vége, hacsak nem ég le valami hamarabb az erősítőben vagy nem olvad ki egy bizti.
Megnéztem a biztositékot és megadta magát! Valami nagyon nem tuti de ugyérzem ehez kevésvagyok :S
Először is, ha bekapcsolsz egy végerősítőt az a minimum, hogy megméred a kimeneti DC szintet, maximum 10-20mV lehet rajta, szigorúan tilos mindjárt hangszórót rakni rá, mert mint látod füst a végeredmény.
Az, hogy nincs szigetelve a tranzisztor hatalmas probléma, és mint mondtam meg kell mérni a tranzisztorokat, hogy zárlatosak-e, ha azok akkor egyértelműen csere, ha nem akkor tovább kell méregetni az erősítőt, bekapcsolt állapotban ha megméred a DC szintet akkor az is sokat segíthet, hogy milyen polarítású a DC fesz.
Sőt, a táp ágakba kötött 12/24V 5-10W-os izzó is "életeket" ment.
A zárlat biztos mert terhelés nélkül feszt adok rá akkor eszi a biztositékot a + feszültség nekiálok kiszedni a tranzisztorokat szépen sorba és azakadásméréssel végig vizslatni Remélem több füstöt nem érek el vele. az eddigi segitségeket is köszönöm!
Az első észrevétel a komojabb átnézésben a Quad 405 általam megismert kapcsolási rajzán bc 300 as tranzisztór hejett bc183 asat találtam!
A BC182 lehet probléma, mivel az jóval alacsonyabb feszültségű mint a 300-as és áramot is kevesebbet bír.
A BC183 csak 30V-os max.CE feszültségű, úgyhogy már ezért sem való Quad-ba.
További észrevételek a tekercs is külömbözik amik benne vannak es a vég illetve a bd 240 es gyártója is külömbözik. Úgy látom több munkám lesz mint gondoltam!
Nics valami oldal ahol le tudom kérdezni az alkatrészek árait?
Olyas valakit keresnék aki megépítette ezt a fetes erősítőt, vagy van némi véleménye róla.
Valahol igen. Csak most épp nem találom, viszont aki megépítette az tuti felismeri a nyákról is.
Ez anno, "N-mos project"-ként volt fennt a neten, de ide is már jópáran feltöltötték korábban, többek közt én is
Sajnos most nincs kéznél. Nem lehet valahogy PDF-eket keresni a topikban? Régóta tervezem megépíteni, mert állítólag jófajta kapcsolás.
Sokszor kérdezik hogy mekkora teljesítmény vehető ki adott körülmények között egy erősítőből. Most töltöttem le egy progit amivel lehet grafikonos ábrázolást készíteni, (bár a % jelet nem akarja felismerni ) és könnyítésként íme egy gráf.
Sziasztok. Lehet tévedek de nekem nagyon úgy tűnik mintha ez lenne az. Van kapcsolás is hozzá, csak nem tudom hogy jó vagy sem.
Igen, ez az egyik variánsa a fenetudja hányból. Az otthoni gépemen mind megvan, ha érdekel valakit. Bár szerintem ebben a topikban is fellelhetőek
Nem lehet valahogy kigyűjteni az eddig feltöltött PDF-eket? Ha igen, akkor segítsen már valaki
Hogyan tudnám megszüntetni egy vidi erősítő trafójának idegesítő búgását ? A csavarokat már meghúztam amennyire csak lehetett de nem használt semmit. Nem is a mag rezeg hanem a tekercsek ? Utálom.
Sziasztok!
Olyan kérésem lenne, építettem egy sub ládát 250w-os ehhez kellene erősítő és sub kiemelő. Nem autóba, és egyszerű legyen. Nagyon köszönöm !
Bontsd le a szigetelést és igazits a tekercsen. Valószinüleg a legutolsó menetek közül valamelyik a laza. Legvégső esetben valamivel, mondjuk lakkal öntsd ki a tekercseket. Csak arra figyelj, hogy mélyebbre is jusson különben nem érsz semmit ugyanúgy zizegni fog.
Szia
Keresés=> fájlmellékletek=> és a keresendő szöveghez *.pdf . Ha bizonyos témában keresnéd a pdf fájlokat, akkor: *.pdf topic:2987 ( például ez a topic). Természetesen ha más kiterjesztésű fájlt keresel, akkor a *. után azt írod be. De nagyon hasznos segítség a súgó a keresésnél (Köszi Topi ) Ha lenne még kérdésed, szívesen segítek privátban, hogy ne offoljunk. |
Bejelentkezés
Hirdetés |