Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség kétszerező

Témaindító: elek-tronika, idő: Ápr 5, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) bberti261 válasza Joci77 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

hello
az utolsó kép a dc-dc oknverterről ami 12VDC-ből 20VDC-t csinál az 555 utáni 1k + 4,7v zenet + T1, T2 működését el tudnád magyarázni?
addig világos, hogy az 555 kimenetén 12V és 0V -os négyszögjel jelenik meg és a végén a 2db C és 2 db dióda az egy fesz kétszerező ha jól gondolom. Az a kérdés, hogy: az előbb említett tranzisztoros rész "A" pontján milyen fesz jelenik meg? 0...+ vagy -...+ ?
(#) bberti261 válasza Sanyika1981 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

ha ez váltó fesz elég egy graets + pufferkondi + 2 db dióda fesz emelésre a földtől.
(#) staci123 válasza Sanyika1981 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Szia,
a kimeneti teljesítményed igy is "törpe" ... jobb volna ha szilárdtest relét használnál,nem kell kétszerező,és a kontaktusok sem égnek be kéthavonta...
(#) Sanyika1981 válasza staci123 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Válaszolva a krédésekre: Ez egyenfesz ami kijön a cuccbol. Mire gondoltál azzal, hogy szilárdtest relé? Valahogy nem áll össze igy a kép sajna...
(#) Sanyika1981 válasza Sanyika1981 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

A másik pedig, hogy nem találtam sajna olyan feszültségűt amivel megtudnám huzatni...Ezért gondoltam arra, hogy megduplázom, vagy valamilyen egyszerúbb BD-vel felépitett cuccal emelem kicsit a feszt
(#) erbe válasza Sanyika1981 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Esetedben nem duplázni kell a feszültséget, hanem a relé elé kell tenni 1 tranzisztort. A pulzáló jeledet dióda+kondenzátorral megszűrni, utána stabil meghúzó áramot kap a relé. Mint nagytudású kollégám már említette, nem fog beégni a relékontaktus. Reed relénél még az sem mindegy, mit kapcsoltatsz vele. Az érintkezőik általában nem bírnak néhány mA-nál többet és olyan gyorsak, hogy lassúbb pulzáló jelet képesek követni. Nem csoda, ha szétég szegény attól az X ampertől, amit átkergetsz rajta.
(#) bberti261 hozzászólása Nov 24, 2010 /

megnéztem megint és az egy 2007es hozzászólás, gondolom ezért nem válaszolt.
remélem ti tudtok segíteni.
ebben a fórumban az első oldalon lévő harmadik hozzászóláshoz fűzött utolsó kép (555ös DC DC) "A" pontján (a két tranzisztor között) milyen jel jelenik meg?
(#) mex válasza bberti261 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Szevasz.
Az A ponton, közel tápfeszültségnyi amplitudójú négyszögjelet látni például oszcilloszkópon. A kitöltés gyakorlatilag 50%.
(#) Sanyika1981 válasza erbe hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Ok, a tranyó elé teszek egy BD242-t? Az talán segit, amugy Omron relét használok, ami 3v-os behuzó tekercsel bir, az érintkező is meg elvileg 220V-ot birnak. De én csak 24-et küldök át rajta meg kb 0,6A ! Egy elvil sémát kaphatok ha szépen kérek?
(#) polgiy hozzászólása Nov 24, 2010 1 /

Tiszteletem uraim.
Lenne itt 1 fontos kérés.
Van egy 18-24 V 300Wos trafóm. ugyebár AC,
Na most szükségem lenne egy olyan kapcsolásra hogy 45-60V között legyen DC ben.
Valahol olvastam fesz duplázó egyenirányító vagy valami ilyesmiről csak már nem tudom hol.
Na meg az az igazság hogy nem tudom kiszámolgatni az alkatrészek értékeit, nincs elektronikai végzetségem de már csináltam 1-2 nyákot.
Ja egyebként 24V os motorokat akarok hajtani vele, házi elektromos kapu lessz mert így lassú. JA és olyan max 6 amper kellene ha megakad a motor.
Tudna valaki segíteni rajtam 1 kis rajzzal + értékekkel???
(#) kadarist válasza polgiy hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Szia!
Egy 24V-os motort nem lenne jó 60V-ról hajtani. Hamar megnyekkennének ekkora feszültségtől!
(#) vgyula válasza polgiy hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Szia!

A trafód 18V-os kivezetése egyenirányítás és pufferelés után 25V és egy kicsi. Ez megfelel a motorodhoz.

Üdv.: Gyula
(#) vgyula válasza polgiy hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Ezt nem igazán kell méretezni. Veszel egy 10A-es diódahidat és utána raksz egy kondit ami legalább 35V-ot elvisel és mondjuk 2200µF vagy ettől több.
(#) erbe válasza Sanyika1981 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

A vázlat a képen. A 3 V-os Omron relével ne nagyon akarjál 24 V 0,6 A-t kapcsoltatni. Keress valami komolyabbat. Nem hinném, hogy 220-at bírnak az érintkezők, de ennyi hozzászólásban már a relé típusát is leírhattad volna.
(#) polgiy válasza kadarist hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

elég lenne nekem a 40-48 volt is csak gyorsabban firogjon.
most lada ablaktőrlő motort hajtok 24V rol pedig az csak 12V ugye és hibátlanul megy.
De le akarom cserélni a motorokat.
És az a baj hogy azt a kondit sem tudom hová kell kötni
most egy általam gyártott egyenirányítoról megy az egész de abban csak 4 dióda van.azért egy kis rajznak mégis örülnék.
(#) polgiy hozzászólása Nov 30, 2010 /

Akkor senki nem tud nekem segíteni?
(#) erbe válasza polgiy hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

A mellékelt kapcsolás nagy áramokon is elég jól használható.

feszdup.JPG

(#) Sanyika1981 válasza erbe hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Köszönöm a rajzot,remélem sikerülni fog. Átgondoltam a dolgot, és igazad van teljesen rossz iránybol közelitettem. Eszembe se jutott volna negativot, testet kapcsoltatni. Kis tranyót beszereztem igy már lassan össze is épitem. Igy már használhatok 24V os relét is. Köszönöm addig is!
(#) Sanyika1981 hozzászólása Jan 7, 2011 /

Hello!

Hát a fennt emlitett kapcsolás nem akar igazán menni. Azaz sehogy sem hajlandó megindulni, hiába adok rá bemeneti jelet. A kondi amit beleraktam az elko, lehet ez a baj? Vagy egyéb ötlet? Köszönöm!

fesz.jpg

(#) mex válasza Sanyika1981 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Nem okoz gondot az elko, csak helyes polaritással kell berakni. A tranyó a rajzon látható típus? Mekkora a bemeneti feszültség?
(#) Sanyika1981 válasza mex hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

A bemenő fesz 1,2 - 1,6V. Pulzáló jel. Gondoltam,h lehet annyit esik a fesz már az első diódán,h nem tudja nyitni már a tranyót. A tranyó amúgy az ami a rajzon van. Fesz.kétszerezőt érdemes lenne betenni elé? De hogyan?
(#) erbe válasza Sanyika1981 hozzászólására (») Jan 7, 2011 /

Inkább a meghajtó résszel lehet a gond. Mértél úgy is, ha rá volt kötve ez a kapcsolás?
Dióda nyitófeszültsége ~0,6 V, a tranzisztor bázisdiódáé úgyszintén. Ha ezt az 1,2 V-ot meghaladó impulzusok érkeznek, ki kell nyitnia. Az ellenállás után kötött diódát elhagyhatod. Akkor ugyan visszafelé is folyhat áram a kondiból, de már kisebb feszültségen nyithat.
(#) kiborg válasza Joci77 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Hali!
Nagyon szimpi a 5V ből 30V kapcsolásod.
Megoldható lenne, hogy -30V-t csináljon ? (az 5V GNDje legyen a közös). Vélemény ?
Kiborg
(#) kiborg válasza Joci77 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Dupla
(#) gaben62 válasza kiborg hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Az 5-6V ból 30V-ot állítani elő legegyszerűbb dolog.
Egy teljesítményoszcillátor kapcsolás 20KHz-en Bd245 tranyóval és egy fazékmagos tekercsel, ennyi az egész.
Relé sem kell bele.
(#) Sanyika1981 válasza erbe hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Na azért sikerült megoldanom, csak nem volt időm nagyon ide irni! A hiba ott volt, hogy a jelem és az általa működtetett relét egy test potencilálra kellet tennem! Máris megy minden ! Köszönöm a segitséget!
(#) kiborg válasza gaben62 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Köszi, ez OK, DE direkt ki akarom hagyni a tekercset. Egy LCD-nek lesz a kontraszt szabályzása (pár mA kell csak) és oda nem akarok fazékvasmagot használni.
Kiborg
(#) susus hozzászólása Jan 30, 2011 /

Építettem egy egyszerű feszültség kétszerezőt.

Kapcsolási rajz

A problémám annyi vele, hogy betáplálom a 13,6 V-ot ugye, (autó 12V) és elv 20 V-ot kéne leadnia,ehelyett 12,8V-ot kapok.

-A két tranzisztorpárt BDW83C-re és BDW84C-re cseréltem, az volt itthon. A két kimeneti diódát 4048-asra cseréltem. Védő diódaként 1N4007-est raktam bele. A többi alkatrész maradt
Esetleg az alkatrész cserélgetés miatt lett valami hiba? Vagy egyéb hiba? Aki tud pls segítsen

Üdv Ádám
(#) susus válasza susus hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Utána mértem pár dolognak és ezekre jutottam:

Ha bent vannak a trafók 7A-es Zárlatot produkál a kapcsolás, ezalatt a bemeneti 12V-ből 3 jön ki a kimeneten, valamint a bemeneti fesz-t természetesen 8-9V közé csökkenti.
Tranzisztor nélkül, nincs zárlat, ezért gondoltam rá, hogy kiveszem rakok bele újakat... Ismét zárlat

Valakinek valami ötlet?
(#) reloop válasza Krisz03 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Helló! Mire jutottál a 4 évvel ezelőtti kísérlettel?
A feladatom: 6V Simsonra led-es index készítés. UJT-vel, tranzisztorral és induktivitással szeretném megoldani. A led panelek 12V 70mA áramigényűek. Volt róla rajzom, de elkallódott. Nagyon hasonlított arra amit felraktál, az induktivitás érték és frekvencia ismerete nélkül nem merek belevágni a kísérletezésbe. :help:
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem