Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó

Témaindító: sultann, idő: Feb 15, 2008
Lapozás: OK   8 / 99
(#) zoo84 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

ok, köszönöm.
Eladó a V1000. Nem érdekel?
(#) kadarist válasza zoo84 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Dobd fel az apróhirdetések közé.
(#) zoo84 hozzászólása Nov 9, 2010 /

Jó. Felteszem. Mivel olyan nagy motort nem akarok vezérelni itthon, amihez a V1000-s kéne, ezért piacra vetem és az árából veszek egy 1 fázisú invertert, ami olyan 2,2 kW-os, vagy nagyobb. Csak nem nagyon látok olyan hírdetést, ahol ilyent árulnának használt állapotban.
(#) zoo84 válasza zoo84 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

nem tudom feltenni, mert nem vagyok aktív tag
No mindegy, vannak egyéb olyan oldalak, ahová feltudom tenni
(#) zoo84 hozzászólása Nov 12, 2010 /

Tisztelt kadarist!

Az omron v7 miniket leteszteltem egy kisebb villanymotoron is. Ez a motor olyan 0,75 kW körüli, tehát ezt már simán kéne vinnie. De az eredmény ugyanaz.
Aztán átvittem egy ismerőshöz, akinek van egy 600W-os 3 fázisú motorral ellátott keverője, amit egy ssd 650-es inverterrel hajt, és azon is leteszteltük a miniket. De sajna semmi jó. Amikor az ssd 650-ről megy a keverő, akkor nagyon nagyon erős, nem is lehet lefogni, amikor meg a mini hajtotta, akkor simán le lehetett fogni. Akkor ezek szerint rossz a 2 db v7 mini?
Üdv.:AZ
(#) mgy válasza kadarist hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Szia Kadarist !
Egy kérdéssel zavarnálak, mert látom, hogy a teljesítményszabályozás témájában PROFI vagy.
Hogy viselnék el a frekvenciaváltók a "sánta " üzemet.
A sánta üzem alatt azt értem,hogy a 3 fázis kimenete közzül 2-re rákötnék egy 380/220 elválasztó trafót.
( 3. fázis a levegőben)
Igy elő tudnék állítani 110 V / 400 Hz egyfázisú galvanikusan leválasztott kimenetet, melyre szükségem lenne.
Pl. egy 370 VA - es OMRON mini 2 fázisára kötnék egy 200 VA-s 380/220 trafót.
A paramétereknél beállítanám a max kimeneti feszültséget.
Szeretik vagy elviselik-e a frekvencaváltók az ilyen üzemmódot.
Tisztelettel Kösz ! MGy
(#) kadarist válasza mgy hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Szia!
Inkább végy egy egyfázisú kimenettel rendelkező frekvenciaváltót és állíts be 110V-ra a kimeneti feszültséget. Manapság már lehet ilyen frekvenciaváltókat kapni. A sánta üzemet nem nagyon tolerálják a gyári frekvenciaváltók. Sem a bemeneti sem a kimeneti oldalon. De ki kell próbálni, lehet, hogy sikerül.
(#) mgy válasza kadarist hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Kösz !
Nem sokat hallottam még egy fázisú kimenetről, de szétnézek a Net-en.
(#) zoo84 hozzászólása Nov 12, 2010 /

Tisztelt kadarist!

Van-e még valami ötleted az omron v7 minivel kapcsolatban? Lehet-e még esetleg valami nagyon speciális config az oka mindennek? Léteznek olyan cégek, ahová be lehetne őket adni tesztelésre, átvizsgálásra?
(#) kadarist válasza zoo84 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Igazán nincs több ötletem. Szerintem átnéztünk pár kulcsbeállítást. Aztán ki tudja, hogy milyen rejtett szervízbeállítások vannak még benne, meg hogy ezekkel a szervízbeállításokkal milyen állítási lehetőségek vannak letiltva. Jobban bele kellene mélyedni az Omronok lelki világába.
(#) zoo84 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

De ehhez már tőlem egy magasabb szakértelemmel rendelkező szaki kéne, aki ismeri a lelkivilágát. Ha van is valami rejtett beállítási lehetőségük a miniknek, az user manuals azt nem írja. Léteznek egyébként olyan cégek, ahová esetleg belehetne adni átvizsgálásra őket? Találkoztál már hasonló problémával, mint az enyém? Lehet egy frekiváltó félig rossz?
(#) kadarist válasza zoo84 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Én inkább a frekiváltók alkatrészeinek gyártásával, ellenőrzésével foglalkozom. Talán valamiféle márkaképviseletet kellene megkeresni a problémát illetően.
(#) zoo84 hozzászólása Nov 14, 2010 /

Üdvözlök mindenkit!

Adott 2 db Omron omron cimr-j7azb0p7 típusú inverter. Sajnos nem tudom úgy beállítani őket, hogy a motor nagy indítónyomatékkal induljanak, ill. forgás közben is megtarcsa a nyomatékot. Indítás közben és forgás közben is simán lelehet fogni a motort. Már nagyon sok beállítási lehetőséggel próbálkoztam, sokat segítettek a fórumon is, de nem sokra jutottam. Létezik, hogy semmi hibakijelzés ellenére nem jók a frekiváltók?
(#) Szirty válasza zoo84 hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Hali zoo84!

Idézet:
„De létezik olyan frekiváltó, amely tud 1 fázirsól is menni meg három fázisról is?”

Igen. Pl. van amelyik üzemel 1x230V ról és 3x200V-ról is.
Olyan nem nagyon, ami 1x230V-ról és 3x230/400V-ról is menne.
E két esetben ugyanis eléggé eltérő közbenső DC köri feszültséggel kellene üzemelniük.
(#) Szirty válasza mgy hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Hali mgy!

Idézet:
„Hogy viselnék el a frekvenciaváltók a "sánta " üzemet.”

Rosszul.
Jobb esetben "hiányzó motorfázis" hiba keletkezik, rosszabb esetben mindenféle egyéb hibaüzenet (túláram, stb).
(#) zoo84 válasza Szirty hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Tisztelt Szirty!

Azért volt ez kérdéses, mert sok inverteren láttam már a betáp résznél a következőt:

L1 L2/N L3 . És egy fázis betáp esetén az L1 ill L2/N-t kötöm be.
Egyéb kérdés: Omron v7 mini beállításit mennyire ismered?
(#) V.Cs. hozzászólása Nov 17, 2010 /

Ha ****** megválnék tőle
(#) dfg válasza zoo84 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

szia
ez csak azért van, mert a gyártók költségcsökkentési okokból ugyanabba a müanyagba többfélét is "belecsomagolnak"
(#) zoo84 válasza dfg hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Sejtettem, hogy a külső műanyagból fröccsöntenek 100 ezer darabot, majd különféle cuccost pakolnak bele, majd más-más típustjelző matricát tesznek rá.
Omron v7 minihez volt már szerencséd? pl.: paraméterezni?
(#) Szirty válasza zoo84 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Hali zoo84!

Idézet:
„Omron v7 mini beállításit mennyire ismered?”

Használtam már omron frekiváltókat, V7-et is.
De nem merném bevállalni, hogy fejből felsorolom az összes paraméterét. (sok más is volt már azóta).
Láttam hogy meggyűlt a bajod egy ilyennel, de nem tudtam kihámozni hogy mi is a gond, pedig vagy 4 oldalt visszaolvastam.
(#) kadarist válasza Szirty hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia!
Az a baj vele, hogy gyönge a motor a frekiváltóról. Kézzel le tudja fogni a forgó tengelyt..
(#) Szirty válasza kadarist hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Hali kadarist!

Gyári beállításra visszaállítást próbáltál már?
Egy fázisú 230V-os frekiváltóról hajtott 400V-os motor?
U/F karakterisztika vs vector control?

Ezek jutnak eszembe.
(#) zoo84 válasza Szirty hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Igen, próbáltam már az alapbeállítást. N1 paraméter átírása 8-ra, és minden alap, de sajna semmi. Igen egy 400 V-os motor, de ez egy csillag delta 400/230, amely deltába van kötve. A legtöbb paramétert, próbáltam módosítani, de sajna nem mentem semmire.
(#) kadarist válasza Szirty hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Ez nem vektoros frekiváltó és deltába kötött 230/400V-os motorról van szó. Zoo84 frekiváltója.
(#) Szirty válasza kadarist hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Helló kadarist!

Idézet:
„Ez nem vektoros frekiváltó”

V7 n002-es paraméter:
Control Mode Selection (n002) = 0: V/f control mode (factory setting)
1: Vector control mode
(#) Szirty válasza zoo84 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Helló zoo84!

Idézet:
„minden alap, de sajna semmi.”

És azt meg lehetne tudni esetleg, hogy milyen V7 pontosan? A típusa az utolsó számig és betűig!?

Használt, vagy új?

A jelenségnek sok oka lehet. Pl.:

- Hibás frekiváltó (szakadt egy FET/IGBT a telj fokozatban, vagy rossz a meghajtása
- Nem megfelelő U/f karakterisztika (n011-n017 paraméterek)
- Túl kis teljesítményű frekiváltón túl nagy teljesítményű motor
- Túl hosszú és túlságosan kis keresztmetszetű motorkábel
- Túl alacsony DC köri feszültség (pl túl alacsony tápfeszültség , vagy a bemeneti egyenirányító hibája miatt)
- Nem megfelelő motor használata

Monitor módban U-08 mit jelez amikor a motort terheled? (A motor nyomatékának kijelzése a névleges nyomaték %-ában, csak vektoros módban működik)
n103-as paraméter mennyire van beállítva?
n036-os paraméter a motornak megfelelően van beállítva?
Nyomaték túlterhelés figyelése nincs bekapcsolva (n096)?
(#) zoo84 válasza Szirty hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Tisztelt Szirty!

A pontos típusa: CIMR-J7AZB0P7

A készülék nem új, de egy működő hajtásláncból lett kiszerelve. Három db villanymotoron lett kipróbálva( a legkisebb motor 600W-os, de azt is könnyen lelehet fogni). A motor és frekiváltó között 4x1,5-ös kábel van, ami kb 3 méter hosszú. Hibaüzenet nem jelenik meg a frekiváltó kijelzőjén. Az U/F karakterisztika változtatásával már sokat próbálkoztam, de nagyon minimálisat változott, és a rossz irányba. Tehát az alapbeállítással értem el a legnagyobb teljesítményt. Az n96-os paramétert is változtattam, de csak rosszabb lett. Van egy furcsa jelenség is: A motort 0 Hz-ről indítom úgy, hogy folyamatosan tekerem fel a pótmétert. Egészen 13 Hz-ig egészen jól erőlködik a motor, majd tovább tekerve a potit, lesz egy furcsa hangja a motornak és a nyomatéka már lesz erősebb. Ha feltekerem a potit 50Hz-ig, akkor a kijelző szerint 8.7A-t ad ki a frekiváltó, ami azért is érdekes, mert elméletileg 5A a max kimeneti árama.
A furcsa hang a motorból olyan, mint ha két elem úgy forogna egymáson, mintha összeérnének. Kettő darab ilyen frekiváltóm van, és mindkettőnél ugyanez a jelenség. Mindkettő egy szállítószalag rendszerbe volt beépítve.
(#) zoo84 hozzászólása Nov 22, 2010 /

Tisztelt kadarist!

készítettem egy videófelvételt a frekiváltóról hajtott motorról, amint hallani a furcsa hangját, és egy-két kiírt jellemző is látható a kijelzőn. Ha elküldeném neked, megnéznéd?
(#) kadarist válasza zoo84 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Persze, küldd el! Később rakd fel valamilyen tárhelyre, hogy más is megnézhesse-hallgathassa.
(#) tapika84 hozzászólása Nov 25, 2010 /

Sziasztok! Érdekel valakit egy szinte új Danfoss VLT 6000
tipusú 4kw os frekvenciaváltó?

kukac26@freemail.hu
Következő: »»   8 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem