Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   843 / 1319
(#) messer válasza tardis hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Bagatel hiba volt köszönöm mindenkinek, hogy foglalkozott a dologgal. A pickit2-nél usart módban a kis pici ablakban nem pipáltam be a VDD-t .Ezért volt mindig a megszakítás nem tartotta magas szinten az rx bemenetet. Szégyen de okuljanak belőle mások is. (csak scope-n néztem a jeleket nem is figyeltem fel rá hogy nincs meg az 5v....
(#) messer hozzászólása Nov 22, 2010 /

Sziasztok. Mplab-ban 8bites eszközöknél icd2-vel kifogástalanul látom a watch ablakban a regiszterek értékeit viszont dspic-nél (16bit) néhány regiszternél a reserved memory felirat van. Nem tudom miért lehet ez hiszen a másik pic-nél (8bit) simán megkaptam az értékeket. Gyanakszom, hogy valahol valami az icd2 beállításaival nem stimmel. Van ötletetek?
(#) messer válasza messer hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Jól el vagyok itt magamban Build options/C Compiler/pipa a Compile for use with ICD Debugger jelölő négyzetbe
(#) MetexM hozzászólása Nov 22, 2010 /

Hello. Amerre én tanulok több mint 2 hónapja oktatják a PIC programozást hivatalosan iskolai keretek között papírforma szerint...
A tudásom nagyon kevés e téren és szeretném elmélyíteni, mert a vizsgához is szükséges lesz, de ezt csak itthon tehetem meg.

Mit javasoltok, mivel kezdjem? PIC-el milyen alkatrészeket lehet helyettesíteni? Mikor Használjuk?

Szeretnék építeni PIC égetőt otthoni használatra. Ezután egy LC mérőt PIC-el megépíteni.

Milyet PIC égetőt javasoltok?

A segítséget előre is köszi.

M.
(#) vilmosd válasza MetexM hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Hali
Eloszor is az alapoknal. Itt es a "PIC kezdoknek" topikban sokan emlitettuk a T-es-T sitet, ahol magyarul eleg erthetoen elmagyarazzak a PIC mukodeset, trukkjeit. Az egetot, jobb lenne ha megvenned, mert sajnos sokan elverzettek a PIC-ezes hajnalan egy a neten talalt hasznalhatatlan egeto megepitese soran. PK2 jo valasztas lehet induloban. Projekt: eloszor inkabb villogtatos- kapcsolgatos alapokat kellene csinalni, nem nuklearis eromu vezerlest megcsinalni a neten talalt leirassal. Ha igyekszel, es erdekel is a dolog rovid idon belul sikereket erhetsz el.
Ja hogy mit lehet helyettesiteni PIC-el, ez csak tudas es fantazia kerdese (es sok munka).
Udv Vili
(#) watt válasza MetexM hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Ha nem lenne jelenleg rossz az oldalam, mondanám, hogy nézz fel, így csak annyit, hogy remélem hamarosan eléred(kb. délután 4 felé). Találsz linkeket, égetőket stb.
(#) icserny válasza MetexM hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Nézz körül ezen az oldalon!

Továbbá erre az oldalra is kukkants be. A PIC mikrovezérlőknek egymástól nagyon eltérő kategóriái vannak, s jó volna tisztázni, hogy konkrétan melyikről van szó. Egy PIC16, PIC18 vagy PIC24 más-más fordítót és utasításkészletet jelent.
(#) Lozsa hozzászólása Nov 23, 2010 /

nem tudna valaki adni nekem egy szabvány LCD-t működtető C kódot, vagy libraryt?

A működő assembly kódot megpróbáltam átültetni C-be de nem igazán sikerült
(#) icserny válasza Lozsa hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Itt biztosan találsz. (például ez + az)
(#) Attila86 válasza MetexM hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Én így kezdtem: Vegyél a Chipcadben egy PICKit2-t meg egy soklábú 18F-es PIC-et, illetve a Kónya-féle könyvet. Ezt bújjad reggeltől estig, meg ezt az oldalt:
Bővebben: Link
és ezt:
Bővebben: Link

Ha bármi kérdésed van, gondolkozz rajta fél órát és keress rá a neten vagy a könyvben, ha így se megy akkor tedd fel a kérdésedet itt a fórumban.
Én így tanultam meg PIC-et programozni. A lényeg hogy bárki bármit mond, 18F-es PIC-kel kezdj és assembly nyelven!
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Idézet:
„A lényeg hogy bárki bármit mond, 18F-es PIC-kel kezdj és assembly nyelven!”

Ámen!
(#) messer hozzászólása Nov 23, 2010 /

Hello! Szépen haladok , de mindig van valami ami kicsit megfog. Mivel dmx512 jeleket akarok feldolgozni a pic uart bemenetével, szeretném a Framing Error Status bitet használni. Jó volna az egészet Mplab-ban szimulálni. Volna javaslatok, hogy a soros jelet, vagy esetleg( dmx512) hogyan lehet szimulálni az Mplab-ban?
(#) watt válasza messer hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Van erre a stimulus generáló rész, ahol egy fájlban lehet adatokat generáltatni a soros portra, de ilyen speciális jelalakokat nem hiszem, hogy elő lehet állítani ezzel. Mindenesetre nézd meg a stimulust, hátha rájösz. Én néha használtam A/D szimulálására, de nagyon macerás, ezért inkább debuggoltam...
Nézted a DMX topicot?
(#) messer válasza watt hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Az A/D-re már használtam azt mikor regiszter értékeket kért be, viszont itt tényleg jel alakokat kellene szimulálni, mert a DMX512 tartalmaz egy minimum 88uS-os break jelet majd utána jönnek a csomagok. Azt olvasgattam össze, hogy miután bejön a break azt tudom detektálni az FERR bittel majd fogadom a start byte-t ami nulla értékű és jöhetnek soraba az értékek amik már soros jelek. Ahogy néztem a dmx fórumot nem igazán vitte végig a projektet senki sem.
(#) messer válasza messer hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

OHH találtam egy jó kis alapot AN1076 csak az egészet át kell ültetni dsPic-re és c-ben
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Kézzel is be lehet állítani (birkatürelemmel) hogy egy adott bemenet jelszintje mikor (hányadik utasításciklusban) váltson 1-be vagy nullába. Ilyenekből össze lehet állítani egy táblázatot, tehát tetszőleges jelsorozatot. Én valamikor szoftveres I2C slave tesztelésével próbálkoztam, arra jó volt, amire nekem kellett.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Igen, én is gondoltam ilyesmire, de ez aztán igen kacifántos dolog lenne! Bár lehet, hogy ha nekiáll az ember, nem is...

Próbáld meg, amiről icsernyvel beszéltünk! Ilyen spéci jelalakot csak felépíteni lehet.
(#) robing16 hozzászólása Nov 23, 2010 /

Sziasztok!

Tapasztalatot szerettem, miszerint egy kis figyelmetlenség és már pontatlan a program és az egész Mikrokontroller pontatlanná válik.
Nemrég egy óra rutinját szerettem volna összerakni.
Számolásom szerint 16MHz / 4 (timer0) / 256 (Timer0 osztója) = 15625
Nos, ennyit kell számlálnom, hogy 1 másodpercet kapjak. Egy Excel számolással kiderítettem, hogy 125 X 125-öt számolok akkor megkapom a 15625 értéket.

A számolás jó, de a figyelmetlenségem ott alakult ki, hogy a Timer0 számláló regiszterét 125-ről indítottam
Így nem 125-öt számol, hanem 131-et...

Ezért késett mindig az óra. Ezt most vettem észre, most már 131-ről indul, 15 perce megy és pontos

Üdv.
(#) watt válasza robing16 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Majd írd meg, hogy hosszabb távon is pontos-e!
(#) Ideiglenes válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Ha esetleg olyan vezérlőre írod a programot, ahol a programlapot is változtatni kell, akkor még a PCLATH regisztert is érdemes belerakni ( persze csak akkor, ha módosítod a megszakításon belül ). Milyen vezérlőre készíted a programodat?
(#) messer válasza watt hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Inkább nem szenvedek tesztelem icd2-vel, max megpunnyad a dsPic-em-ben a flash
(#) tardis válasza robing16 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

+számold bele azt az 5-10 utasításnyi időt is, amivel lekezeled a Timer újratöltést, persze ha nem automaikusan újratöltődő fajtát használsz!
(#) watt válasza tardis hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

És ha nem ugyannnyi időről van szó mindig?
Nem rég volt erről szó itt, a megoldás a hozzáadás, nem pedig a fix érték beírása. Persze a lekezelési időt ettől még bele kell számolni, ebben maxi igazad van.

Ez a dsPIC(2010) 10e* újraírható, nem lesz gond!
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Én erre most nem mondok Ament. Ez neked bejött Attila, de sokan nem akarnak eljutni erre a szintre. Hidd el, hogy jó oda egy C és egy 16F széria is. Nem vitatkozom, csak más szemszögből nézem ugyanazt a világot.
(#) icserny válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Idézet:
„A lényeg hogy bárki bármit mond, 18F-es PIC-kel kezdj és assembly nyelven!”
Most miért kell lebeszélni a kezdőket a PIC24-ről? Bővebben: Link
(#) Kisvé hozzászólása Nov 23, 2010 /

Helló!
Nekem is 4 bites módban lenne problémám.
Első körben csak a kurzort akarom bekapcsolni, ha azt sikerülne, már egyenesben lennék.
PIC Simulator IDE-val (Oshonsoft) próbálom, de nem hajlik a jóra.
Valaki tudna segíteni?
Előre is kösz!
(#) AZoli hozzászólása Nov 23, 2010 /

Sziasztok!

dsPIC30F6012A -val küzdök assembyben, de elég homályos a megszakítások kezelése a 18F sorozat után. Az világos hogy minden megszakítást kiváltó eseménynek külön megsz.vektora van, de mi kerül oda a programban, egy PC érték, és akkor megszakításkor az az érték töltődik PC-be? És hogyan kell ezt megadni a fordítónak?
Jó volna látni valami egyszerű példán keresztül.
(#) icserny válasza AZoli hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Szétnézhetsz itt is, de én csak C-ben fogallkoztam az interrupttal.

Kötelező olvasmány a dsPIC30 Family Reference Manual.

Ajánlott olvasmány az "Intelligent Sensor Design Using the Microchip dsPIC" c. könyv, ami a Google Books-tól kezdve sok könyvtárban megtalálható. Bővebben (link)
Következő: »»   843 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem