Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Bagatel hiba volt köszönöm mindenkinek, hogy foglalkozott a dologgal. A pickit2-nél usart módban a kis pici ablakban nem pipáltam be a VDD-t .Ezért volt mindig a megszakítás nem tartotta magas szinten az rx bemenetet. Szégyen de okuljanak belőle mások is. (csak scope-n néztem a jeleket nem is figyeltem fel rá hogy nincs meg az 5v....
Sziasztok. Mplab-ban 8bites eszközöknél icd2-vel kifogástalanul látom a watch ablakban a regiszterek értékeit viszont dspic-nél (16bit) néhány regiszternél a reserved memory felirat van. Nem tudom miért lehet ez hiszen a másik pic-nél (8bit) simán megkaptam az értékeket. Gyanakszom, hogy valahol valami az icd2 beállításaival nem stimmel. Van ötletetek?
Jól el vagyok itt magamban Build options/C Compiler/pipa a Compile for use with ICD Debugger jelölő négyzetbe
Hello. Amerre én tanulok több mint 2 hónapja oktatják a PIC programozást hivatalosan iskolai keretek között papírforma szerint...
A tudásom nagyon kevés e téren és szeretném elmélyíteni, mert a vizsgához is szükséges lesz, de ezt csak itthon tehetem meg. Mit javasoltok, mivel kezdjem? PIC-el milyen alkatrészeket lehet helyettesíteni? Mikor Használjuk? Szeretnék építeni PIC égetőt otthoni használatra. Ezután egy LC mérőt PIC-el megépíteni. Milyet PIC égetőt javasoltok? A segítséget előre is köszi. M.
Hali
Eloszor is az alapoknal. Itt es a "PIC kezdoknek" topikban sokan emlitettuk a T-es-T sitet, ahol magyarul eleg erthetoen elmagyarazzak a PIC mukodeset, trukkjeit. Az egetot, jobb lenne ha megvenned, mert sajnos sokan elverzettek a PIC-ezes hajnalan egy a neten talalt hasznalhatatlan egeto megepitese soran. PK2 jo valasztas lehet induloban. Projekt: eloszor inkabb villogtatos- kapcsolgatos alapokat kellene csinalni, nem nuklearis eromu vezerlest megcsinalni a neten talalt leirassal. Ha igyekszel, es erdekel is a dolog rovid idon belul sikereket erhetsz el. Ja hogy mit lehet helyettesiteni PIC-el, ez csak tudas es fantazia kerdese (es sok munka). Udv Vili
Ha nem lenne jelenleg rossz az oldalam, mondanám, hogy nézz fel, így csak annyit, hogy remélem hamarosan eléred(kb. délután 4 felé). Találsz linkeket, égetőket stb.
Nézz körül ezen az oldalon!
Továbbá erre az oldalra is kukkants be. A PIC mikrovezérlőknek egymástól nagyon eltérő kategóriái vannak, s jó volna tisztázni, hogy konkrétan melyikről van szó. Egy PIC16, PIC18 vagy PIC24 más-más fordítót és utasításkészletet jelent.
nem tudna valaki adni nekem egy szabvány LCD-t működtető C kódot, vagy libraryt?
A működő assembly kódot megpróbáltam átültetni C-be de nem igazán sikerült
Én így kezdtem: Vegyél a Chipcadben egy PICKit2-t meg egy soklábú 18F-es PIC-et, illetve a Kónya-féle könyvet. Ezt bújjad reggeltől estig, meg ezt az oldalt:
Bővebben: Link és ezt: Bővebben: Link Ha bármi kérdésed van, gondolkozz rajta fél órát és keress rá a neten vagy a könyvben, ha így se megy akkor tedd fel a kérdésedet itt a fórumban. Én így tanultam meg PIC-et programozni. A lényeg hogy bárki bármit mond, 18F-es PIC-kel kezdj és assembly nyelven! Idézet: „A lényeg hogy bárki bármit mond, 18F-es PIC-kel kezdj és assembly nyelven!” Ámen!
Hello! Szépen haladok , de mindig van valami ami kicsit megfog. Mivel dmx512 jeleket akarok feldolgozni a pic uart bemenetével, szeretném a Framing Error Status bitet használni. Jó volna az egészet Mplab-ban szimulálni. Volna javaslatok, hogy a soros jelet, vagy esetleg( dmx512) hogyan lehet szimulálni az Mplab-ban?
Van erre a stimulus generáló rész, ahol egy fájlban lehet adatokat generáltatni a soros portra, de ilyen speciális jelalakokat nem hiszem, hogy elő lehet állítani ezzel. Mindenesetre nézd meg a stimulust, hátha rájösz. Én néha használtam A/D szimulálására, de nagyon macerás, ezért inkább debuggoltam...
Nézted a DMX topicot?
Az A/D-re már használtam azt mikor regiszter értékeket kért be, viszont itt tényleg jel alakokat kellene szimulálni, mert a DMX512 tartalmaz egy minimum 88uS-os break jelet majd utána jönnek a csomagok. Azt olvasgattam össze, hogy miután bejön a break azt tudom detektálni az FERR bittel majd fogadom a start byte-t ami nulla értékű és jöhetnek soraba az értékek amik már soros jelek. Ahogy néztem a dmx fórumot nem igazán vitte végig a projektet senki sem.
OHH találtam egy jó kis alapot AN1076 csak az egészet át kell ültetni dsPic-re és c-ben
Kézzel is be lehet állítani (birkatürelemmel) hogy egy adott bemenet jelszintje mikor (hányadik utasításciklusban) váltson 1-be vagy nullába. Ilyenekből össze lehet állítani egy táblázatot, tehát tetszőleges jelsorozatot. Én valamikor szoftveres I2C slave tesztelésével próbálkoztam, arra jó volt, amire nekem kellett.
Igen, én is gondoltam ilyesmire, de ez aztán igen kacifántos dolog lenne! Bár lehet, hogy ha nekiáll az ember, nem is...
Próbáld meg, amiről icsernyvel beszéltünk! Ilyen spéci jelalakot csak felépíteni lehet.
Sziasztok!
Tapasztalatot szerettem, miszerint egy kis figyelmetlenség és már pontatlan a program és az egész Mikrokontroller pontatlanná válik. Nemrég egy óra rutinját szerettem volna összerakni. Számolásom szerint 16MHz / 4 (timer0) / 256 (Timer0 osztója) = 15625 Nos, ennyit kell számlálnom, hogy 1 másodpercet kapjak. Egy Excel számolással kiderítettem, hogy 125 X 125-öt számolok akkor megkapom a 15625 értéket. A számolás jó, de a figyelmetlenségem ott alakult ki, hogy a Timer0 számláló regiszterét 125-ről indítottam Így nem 125-öt számol, hanem 131-et... Ezért késett mindig az óra. Ezt most vettem észre, most már 131-ről indul, 15 perce megy és pontos Üdv.
Majd írd meg, hogy hosszabb távon is pontos-e!
Ha esetleg olyan vezérlőre írod a programot, ahol a programlapot is változtatni kell, akkor még a PCLATH regisztert is érdemes belerakni ( persze csak akkor, ha módosítod a megszakításon belül ). Milyen vezérlőre készíted a programodat?
Inkább nem szenvedek tesztelem icd2-vel, max megpunnyad a dsPic-em-ben a flash
+számold bele azt az 5-10 utasításnyi időt is, amivel lekezeled a Timer újratöltést, persze ha nem automaikusan újratöltődő fajtát használsz!
És ha nem ugyannnyi időről van szó mindig?
Nem rég volt erről szó itt, a megoldás a hozzáadás, nem pedig a fix érték beírása. Persze a lekezelési időt ettől még bele kell számolni, ebben maxi igazad van.
Ez a dsPIC(2010) 10e* újraírható, nem lesz gond!
Én erre most nem mondok Ament. Ez neked bejött Attila, de sokan nem akarnak eljutni erre a szintre. Hidd el, hogy jó oda egy C és egy 16F széria is. Nem vitatkozom, csak más szemszögből nézem ugyanazt a világot.
Idézet: Most miért kell lebeszélni a kezdőket a PIC24-ről? Bővebben: Link „A lényeg hogy bárki bármit mond, 18F-es PIC-kel kezdj és assembly nyelven!”
Helló!
Nekem is 4 bites módban lenne problémám. Első körben csak a kurzort akarom bekapcsolni, ha azt sikerülne, már egyenesben lennék. PIC Simulator IDE-val (Oshonsoft) próbálom, de nem hajlik a jóra. Valaki tudna segíteni? Előre is kösz!
Sziasztok!
dsPIC30F6012A -val küzdök assembyben, de elég homályos a megszakítások kezelése a 18F sorozat után. Az világos hogy minden megszakítást kiváltó eseménynek külön megsz.vektora van, de mi kerül oda a programban, egy PC érték, és akkor megszakításkor az az érték töltődik PC-be? És hogyan kell ezt megadni a fordítónak? Jó volna látni valami egyszerű példán keresztül.
Szétnézhetsz itt is, de én csak C-ben fogallkoztam az interrupttal.
Kötelező olvasmány a dsPIC30 Family Reference Manual. Ajánlott olvasmány az "Intelligent Sensor Design Using the Microchip dsPIC" c. könyv, ami a Google Books-tól kezdve sok könyvtárban megtalálható. Bővebben (link) |
Bejelentkezés
Hirdetés |