Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   138 / 274
(#) ibpeti hozzászólása Nov 25, 2010 /

Hello! Ilyen IC-t lehet-e üzemeltetni 34V-ról? Sima, vagy Hid kapcsolásban. Köszi
(#) nikolatesla válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Hát esetleg ha 2db MONO erősítőt sorba kötsz.
Úgy max 36V!
Híd kapcsolásban a legjobb mert akkor a tápot a kétfélénél sorba kötöd és így nincs gond!
(#) zenetom válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Asszimmetrikus tápnál? Ott igen, mehet "sima" kapcsolásnál.
(#) nikolatesla válasza zenetom hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Én nekem 30V-nál elfüstölt akárhogy csináltam. :no:
(#) nikolatesla válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Hát elkötés nem lehet az biztos de gerjedés sem. Tudomásom szerint ezek az IC-l max 10V-ot kaphatnak,nem?
Én sima 30V-ot adtam neki és elpukkant a közepi és ki szabadult a kis füst.
A füstgépbe meg mi tesszük bele házilag.
(#) nikolatesla válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Ja igen max 18V. Akkor nem tudom mért ment el 30V DC-ről. Én simán csináltam nem +/-/GND-vel.
(#) hangszoros válasza squalor hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Nem biztos, hogy gáz mertha hidas akkor a másik hangszoró polus is + hasonló DC-re. Vagyis a hangszorón DC-re nem lesz feszültség.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Nov 28, 2010 /

Üdvözletem a fórumban résztvevőknek ! Szeretném a segítségeteket kérni , előre is meg köszönném hasznos információtokat. Mostanában kezdek ilyen egyszerűb kapcsolásokat építeni , amúgy a szakmám vill.szerelő tehát nem épen az én területem ezek a dolgok. Szeretnék építeni egy ilyen erősítőt TDA2030al amit a BSS elektronikában találtam , ami itt található:http://bsselektronika.hu/index.php?id=426
Van benne egy pár darab elen álás amire csak egy számot írtak, de igazából azt nem hogy az értéke kiloóhmban, vagy Megaóhmban értendő . Azt hiszem óhmban csak , de nagyon örülnék ha valaki segítene mert nem ez az első hogy ilyen rajzot találok és ez miat nem építem meg . És anak is örülnék ha egy két hozzá értő adna róla egy rövid véleményt , mivel elégé kezdő vagyok . Köszönöm szépen segítségeteket !
(#) kadarist válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Ahol nincs betűjelzés a szám után írva, azt ohm-ban kell érteni.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Nov 28, 2010 /

Köszi szépen Még az üzenetet is duplán írtam ki el nézéseteket kérem
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Dec 12, 2010 /

Üdvözletem! Szükségem volna a segítségetekre , nagyon megköszönném.Meg építettem ezt a kapcsolást amit itt található:http://bsselektronika.hu/index.php
Át elenőriztem mindent szerintem jól csináltam meg de az a helyzet hogy én vill.szerelő vagyok és nem vagyok tisztában ezekel a dolgokkal. Ezt egy rádióhoz használnám és azt nem tudom hogyan álapítom meg azt hogy a rádió ki vezetései közül melyiket kössem a GND re , és melyiket a másik oldalra ami az erősítő be menetére megy. Utána néztem a TDA2030 Láb ki osztásának ami ugye úgy van hogy az a rész amire a hűtő bordát csavarozuk, az is negatív táp oldal. Szükségszerű ide is negatív táp oldalt kötni? Válaszotokat megköszönném !
Amúgy ez egy 30w os erősítő TDA 2030al híd kapcsolásban .
(#) punkkazy válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Üdv!
A rádiókhoz sajnos nem értek, abban nem tudok segíteni.
Viszont a TDA2030A hűtőfelületét szigeteld el a megszokott csillám vagy szilikon szigetelővel, illetve a rögzítő csavar alá is kell műanyag gyűrű. Illetve nem árt a az IC-csillám-borda rétegek közé hővezető paszta.
Paszta
Szigetelő lapok
Azért kell szigetelni, mert, mint mondtad, a hűtőzászló negatív tápon van, és nem jó ha pl. a dobozod fémrészéhez ér, ami le van védőföldelve. Pár pillanat és füst... Bár, ha aszimmetrikus a tápegység (csak pozitív van és GND) akkor ez nem okoz olyan nagy bajt, viszont nehéz lesz kialakítani a csillagpontos földeléseket.
Egyébként a tranyókon és minden hasonlóan fém hűtőfelülettel rendelkező félvezető alkatrésznél a hűtőzászló valamelyik lábbal elektronikailag össze van kötve (3 lábúaknál sokszor a középső láb).
(#) gabesz.mi074 válasza punkkazy hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

ok rendben. Tehát amit írtál nekem azt úgy értelmezem hogy a hűtő bordát szigeteljem el az ic től, és a hűtő bordát is szigetelten rögzítsem . Ne haragudj mivel ez új nekem , meg fogalmam sincs kihez forduljak ezzel a kérdéssel , mert én csak ilyen relés vezérléseket csináltam, idáig melóban , és ha gond volt meg rángatam a vezetéket és tudtam mi a baj , mit hagytam ki de ez nem olyan most Persze tanulmányozni fogom az ezel kapcsolatos szak irodalmat. Még csak anyi a kérdésem hogy az ic hűtő borda felületére eső csavara szükség szerű e a negatív táp. Ha jól tudom ez az ic 3ik kivezetése , és onan kapja. 4es a ki menet, 5ös a pozitív tápja .
(#) punkkazy válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Nem teljesen értetted jól.
Elég az IC hűtőzászlóját teljesen elszigetelni a bordától. A bordával ezután nem kell foglalkozni, épp ez a lényeg. Sokkal macerásabb a bordát szigetelten rögzíteni, mint magát a félvezetőt.
Csatoltam két képet. Az szükséges rögzítő és szigetelőelemek vannak rajta. A robbantott rajz pedig talán érthetőbbé teszi a dolgot.

Szóval Felülre a csavar, ráhúzni a szigetelőgyűrűt, átbújtatni a csavart az IC/tranyó zászlóján, átbújtatni a szigetelő csillám/szilikon lyukán, majd a bordán fúrt lyukon átvezetve anyával rögzíteni.
A bordára fúrt lyukat teljesen simává kell tenni, ez nagyon fontos! Különben átszúrja a szigetelést!
Remélem érthető.
Sok sikert!
(#) gabesz.mi074 válasza punkkazy hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Így érthető igen köszi a segítséged Amúgy ma sikerült fel élesztenem egész jól működik. Élmény volt örültem mint majom a f......k. A hangerőt a rádió potméterével tudom szabályozni . Még a hűtő bordát meg oldom jelenleg a hűtése 4mm vastag falú alu lemezből van csinálva , de teszek rá valami job ki nézetűt. A nyugalmi áram felvétele a 2db TDA IC nek 0.8A . 12volton . A rádió rá volt kötve és teljesen le halkítottam így mértem le. Ez normális szerinted ?
(#) hangszoros válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Kicsit sokkalom, de ha jól müködik akkor a segget a földhöz. A hangjának jót tesz a nagyobb nyugalmi, ha nem valami gerjedésből fakad
(#) macskarecska hozzászólása Dec 13, 2010 /

Sziasztok!

Nemrégiben építettem egy 40W teljesítményű erősítőt TDA2030-al Az integrált áramköre BD 245 , BD 246 komplementer tranzisztor.

De viszont nincs tápom hozzá ami plusz minuszos.
Gondolkoztam számítógép tápon de az csak 12V és nekem kellene mind 17V mert akkor 28W De jobb lenne 19V ami már 35W. Valaki nemtudna valami tippet esetleg kapcsolásirajzot adni tápról vagy valami információt arról ,hogy miként tudnám megoldani?

Őszintén megszolva nemakartam 141 oldalt végigolvasni!

Segítséget előre is köszönöm

ÜDv. Gyula!
(#) nikolatesla válasza macskarecska hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Hali!
Talán ez segít
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Dec 14, 2010 /

Sziasztok ! Olvasgatva itt a régi hozzá szólásokat a fórumban a TDA2030ról kapcsolatban 36v ig lehet emelni a tápját persze nem ajánlatos mert ahogy írták itt ki jöt belöle a gyárilag bele helyezett füst . Arra volnék kíváncsi hogy a táp feszültség emelésével , hogyan nő a teljesítménye , ha mondjuk 24voltot adok rá . Ha üzem közben megmérem az Amper felvételét a tápon , ki tudom számolni belőle a hangszórókra le adot teljesítményt? Mondjuk ha felvesz 12volton a tápfesz oldalon 1Ampert Akor a hangszóró kimenetnél kb 12w a teljesítmény ? Hogy tudnám ki számolni a hangszóróra eső teljesítményt ?
(#) kadarist válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Szia!
Nézd meg az adatlapon a "Figure 2. Output power vs.
supply voltage" diagramot. Ott meglátod az összefüggéseket. Adatlap: Bővebben: Link
(#) potenciameter hozzászólása Dec 19, 2010 /

Sziasztok. Azt szeretném tudni, hogy mekkora tápot igényel egy ilyen végfok és hogy mekkora a torzitása? PC-hez gondolom elég egy ilyen kis sztereo őerositő.
(#) punkkazy válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Üdv!
Jól látod, a teljesítménye bőven elég. Tápigénye ha 20W-ot ki szeretnél venni belőle, akkor legalább 40W legyen, ez kb. 50%-os hatásfok. A torzítási grafikont megnézheted az adatlapján: Bővebben: Link (Total Harmonic Distortion versus
Output Power)
Sok sikert az építéshez!
(#) potenciameter válasza punkkazy hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Köszönöm az infokat!
(#) fidelcastro válasza punkkazy hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Üdv!
Az adatlapja szerint ez csak 14W-ot tud. Szóval 20W nem nagyon jön ki belőle.
(#) punkkazy válasza fidelcastro hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Az adatlap szerint (lásd Output Power versus Supply Voltage az egyes ajánlott kapcsolási rajzok után) 4 ohmon 34VDC mellett 20 W-ot "tud". 8ohmon persze csak maxmimum 18W-ot lehet belőle kipréselni, de ehez már 44VDC szükséges. Az adatlap elején feltüntetett Po teljesítmény 38VDC-re érvényes, de ott is 18W van feltüntetve. Persze nem a sima TDA2030-ról vanszó, hanem a TDA2030A típusról.
(#) potenciameter hozzászólása Dec 20, 2010 /

Sziasztok. A hidalt változatot ha megépitem ugy hogy kb 25wot adjon le, gondolom ott még nincs olyan nagy torzitás, akkor szerintetek kapok olyan hangminőséget, mint mondjuk egy középkategóriás HIFI erősitőjé? Nem egy profi cuccra kell gondolni, csak azt szeretném tudni, hogy halgatható, vagy reménytelen foglalkoznom vele?

Ha mondjuk csinálnék hozzá egy hangszinszabályzót is, akkor ellehet érni vele szép telt erős mélyeket( szeretem a mellbevágó basszust)? Ezt főként olyanoktól kérdezem akik már megépitették, az adatlapját megnéztem és ha igaz lenne minden amit leirtak akkor nem is lenne rossz.

Igazából azért érdekel ez a kis ic, mert nagyon olcsó, kevés alkatrész kell hozzá, nem egy alkatrésztemető és elég sokan megvannak elégedve vele, ezért gondoltam, hogy én is kipróbálok egyet.
(#) Bassmester válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Átviszi a mélyet az erősítő, azzal nem lesz gond, viszont a "mellbevágó basszushoz" olyan hangsugárzó kell ami képes ilyesmire. 25W-tól ne várj csodát! Ha döngetni akarsz, akkor kell pluszban egy mono TDA7294 (akár hidalt) meg egy jó szubláda, aztán az majd jól mellbevág
(#) fidelcastro válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 20, 2010 / 1

A "mellbevágó basszus" élménye az esetek nagy többségében nem az erősítőn szokott múlni, itt a fő kérdés a hangdoboz. Ha nagy teljesítményt akarsz a mély frekvenciákon akkor egy olyan hangszóró is kelleni fog hozzá aminek megfelelően alacsony az alsó határfrekvenciája, és persze nem árt ha az érzékenysége is megfelelően nagy mivel ez az erősítő nem olyan nagy teljesítményű hogy csak úgy elpazaroljuk belőle a wattokat.
(#) potenciameter hozzászólása Dec 21, 2010 /

Sziasztok. Én is azon gondolkozok, hogy 2.1 be lenne a legjobb megépitenem. Úgy gondoltam ki, hogy csinálok két hidalt végfokot TDA2030al amik sztereóban fognak müködni és egy TDA 7294est ami monoban megy majd, és csak egy mélynyomót fog hajtani, csak azt nem tudom, hogy mire képes 1 7294es el szerelt végfok, mert még soha nem volt szerencsém ilyet meghalgatni. De ha gyengének találom hidalni fogom, ahogy Bassmaster is mondta. Ja és még egy kérdés egyszer valakitől hallottam olyat, hogy ha hidalunk két végfokot, például két TDA7294est, akkor csak 8 ohmos hangszórót hajthatok vele, kisebbet 4 ohmosat nem szabad. Ez tényleg igaz, vagy csak tévhit?
(#) pixels válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Ez így van. Hidalással ugyanis a teljesítmény négyszereződne, de ezt az erősítők nem bírnák módosítás nélkül. Ezért ilyenkor 4 ohmos hangszóró helyett 8 ohmosat kell rárakni, így a teljesítmény kb 2x annyi lesz, mint egy panellel 4 ohmon. Ezt a teljesítményt az erősítők módosítás nélkül tudják produkálni.
Következő: »»   138 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem