Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   845 / 1319
(#) Moderátor hozzászólása vlacexx hozzászólására (») Nov 25, 2010

Van ám egy hasznos segédeszköz az oldalon, úgy hívják, hogy "Kereső"...
(#) vlacexx válasza (») Nov 25, 2010 /

Koszonom a gyors valaszokat de mar rakerestem a pickit3 ra a topikban de nem talaltam egyenes valaszt a kerdesemre es azert batorkodtam megkerdezni toletek, elnezest kerek ha hibaztam, amugy azt hiszem a pickit2 melett maradok. Kosz megegyszer.
(#) robing16 válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Szia!

Igen, most épp azt böngészgetem. Mivel ti elsősorban olyan példákat mutattatok, és a Zéró Error Second oldalon is 4MHz-es kvarczot használtok, így gondoltam, hogy minél nagyobb egy órajel, annál pontatlanabb...

Lehet, megpróbálok alacsony frekvenciás kvarczot használni. Gondolom itt a tápfeszültség sem mindegy, hogy 5,06 vagy 5,3
Jelenleg egy számítógépes ATX-es tápegységre van rátéve és saját stabilizátora van, arra gondoltam még, hogy a tápegységből kijön Stab 5V 700mA az USB-nek, lehet, azon a feszültségen változik a késés-sietés arány
(#) Hp41C válasza robing16 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Szia!

A tászültséget tartsd 5.00V közelében, ne legyen nagyobb...
Mérd meg egy nap elteltével mennyit siet/késik az óra. Az elméleti számítás 125 -ös utóosztást eredményez. Ha egy nap = 24 óra alatt 12sec -et siet az órád, akkor a 24 óra = 86400 sec helyett 86412 sec zajlott le az óraában, azaz a gyakorlati osztásviszony 125.0173611 lenne.
Ha egy 4 byte-os állatotszóhoz minden timer programbeli utóosztó átforduláskor a 0x7D0471C7 -et hozzáadod, és a legfelső byte-ot használod az utóosztóosztóként, sokkal pontosabb számítást érnél el.
(#) watt válasza robing16 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

A kristály pontatlanságát csak akkor tudod kiküszöbölni, ha az állandó.
A hiba függ a hőmérséklettől, páratartalomtól. Megoldás, termosztálni kell a kristály körüli teret(panelszakaszt is).
Ezzel valamilyen mértékben kizártad a hőfokfüggő hibát, ekkor meg lehet mérni a kristály gyártásából fakadó eltérést hosszú távon. Ezt utólagos számításokkal lehet korrigálni, akár tized másodperces eltérések esetén is, vagy kerek, másodperc körüli időintervallumokhoz érve.
A maradék hibát is lehet mérni és korrigálni ha az még mindig magasabb, mint a kristály hőkompenzálás tökéletlenségéből eredő számolt hiba.

És ha mindezt az ember megunta, akkor vesz egy RTC-t(pl. R2025 785+fa) és kihasználja az 5ppm-es beépített kritály és a komplett óra előnyeit...
(#) trudnai válasza robing16 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

4MHz-es kvarczot használtok, így gondoltam, hogy minél nagyobb egy órajel, annál pontatlanabb...

Nem, ez a parameter fuggetlen ettol. Olyan, mintha azt mondanad 20% elteres nagyobb frekinel mar nem 20% hanem 200% -- a szazalek az mindig szazalek marad, mindegy mekkora frekirol van szo...

A kristalyod ho es paratartalom fuggo is, az oszcillator aramkor pedig valoban lehet, hogy meg feszultseg fuggo is. Vannak persze kompenzalt aramkorok, amik ugy vannak kialakitva, hogy a ho, feszultseg ill paratartalom ne (nagyon) befolyasolja az oszcillaciot.

Kristaly oszcillatort amugy lehet hangolni kicsit egy trimmer kondival, igy pl ha csak szobaban hasznalod az aramkor amiben a homerseklet es para tartalom nem valtozik akkor eleg jo eredmenyeket el tudsz erni. Szilva multkor valami egeszen pontos orat barkacsolt, igaz ora kristallyal a Timer1-re kotve. PIC aramkor LCD-vel 1 elemmel evekig elmegy ugy, es evente par masodperc az elteres neki ha jol emlekszem (Szilva?)
(#) icserny hozzászólása Nov 25, 2010 /

Elkészült a PICula projekt ((Ismerkedés a PIC18 mikrovezérlőkkel) újabb fejezete: Analóg perifériák.

A fejezet tartalma:
* Analóg komparátorok
* Feszültségreferencia modul
* Analóg-digitális átalakító (ADC)
* Az analóg-digitális átalakító vezérlése
+ Az ADCON0 regiszter
+ Az ADCON1 regiszter
+ Az ADCON2 regiszter
+ Az ADRESH és ADRESL regiszterek
* Hőmérséklet mérése a TC1047A típusú analóg hőmérővel (thermometer.c)
* Pontosabb mérés átlagolással (thermometer2.c)
* Az ADC kezelése támogatói könyvtárak használatával
+ Mintaprogram analóg jellel történő vezérlésre (ledek.c)
+ Megjegyzések a Microchip PIC18 támogatói programkönyvtárának használatához
+ Mintaprogram az OpenADC() függvény használatára (adclib.c)

Ezzel "utolértem magamat", már fej-fej mellett halad a PICCOLO projekt és a PICula projekt . Emlékeztetőül: előbbi az USB-vel ellátott PIC18F14K50 és PIC18F4550 programozásával, utóbbi pedig a soros porton kommunikáló PIC18F4520 mikrovezérlő programozásával foglalkozik.
(#) MetexM hozzászólása Nov 25, 2010 /

Hello, tudnátok segíteni abban, hogy milyen PIC égetőre lenne szükségem? Mindenképp valami egyszerűt és olcsót szeretnék USB csatlakozással. Tanuláshoz kellene. Várom a segítségeteket. M.
(#) icserny válasza MetexM hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Ha építeni akarsz, akkor a "Kapcsolások" PIC szekciójában nézz szét. Ha venni akarsz, akkor eredeti vagy utángyártott PICkit2.... A többi vagy drágább, vagy nem USB-s.
(#) valaki2 hozzászólása Nov 26, 2010 /

Helló,

pickit2 -es panelre (PIC16F887) kötöttem rá egy BG12864DYPLHn BOLYMIN grafikus LCD -t ( LCD ).

Írtam hozzá kódot, de nem működik rendesen. Szerintem az inicializáló rész rendben lefut. Próbálnék kiíratni első körben karaktereket, de nem jelenik meg semmi. Egy vízszintes vonal ugrál a kijelzőn 3-4 sorban. Valószínű, hogy ezeket a pozíciókat állítottam be.
(MPLAB -t és Hi-tech fordított használok)

Tudna valaki küldeni egy működő kódot, ami alapján tovább tudnék menni? Vagy esetleg mi az enyémben a hiba?
(#) jdani hozzászólása Nov 26, 2010 /

Helló. A PIC12F675 használható, mint 6db I/O, vagy 4Analog-Digital bemenet, és még akkor azon kívül 1 I/O?
(#) Hp41C válasza jdani hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Szia!

Igen - belső oszcillátorról kell járatni. A programozásánál kell odefigyelni:
- Vagy Vpp First Entry, ekkor a Vdd-t a programozónak kell adnia.
- Vagy a program elején - mielőtt a PGC/ICSPCLK és PGD/ICSPDAT lábakra kimeneti funkciót állítana be a program - egy néhány ms várakozást kell betenni.
(#) jdani válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Nem vagyok otthon még annyira a programozással, én parsiccal foglalkozom. Abban össze lehet kötni 2 PIC-t, de azonos oszcillátorra van szükség. EZt a PIC-t össze lehetne kötni 16F877Aval?
(#) icserny válasza jdani hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Idézet:
„mint 6db I/O”
Ebből a hatból egy csak I, nem I/O. Az MCLR funkció letiltható, de csak digitális bemenet lehet, kimenet nem.
(#) cassis hozzászólása Nov 26, 2010 /

dsPIC30F assembly kérdésem lenne. Az alábbi minta kód debuggolásakor a _reset címke után lévő sorokban a W15 d'2048', a W0 d'2150' re áll be. A __SP_init és __SPLIM_init 8 bites literálisok hol vesznek fel értéket?

dsPIC_AD-1.s

(#) Beachway hozzászólása Nov 26, 2010 /

Üdvözlök mindenkit az oldalon. Segítséget szeretnék kérni, mert kezdő vagyok a témában. Megépítettem egy programozót, konkrétan ezt. Bővebben: Link Szerettem volna winpic-el felprogramozni egy 12F629-et. Próbáltam bedugni a 8 lábú helyére, és mi után nem sikerült megpróbáltam kivezetékelni egy forrasztás nélküli próba panelre is. Így sem sikerült. 1 láb Vdd. 4 láb MCIR, 6 láb PGC, 7 láb PGD, 8 láb GND. Igazából azt sem tudom eldönteni, hogy a programozó vagy a program beállítása a rossz. Viszont ami fura, hogy a tápfesz mindössze 3,3V És mikor ráküldöm a hexa filét, és elindul alul a fekete vízszintes vonal (ami a programozást szimbolizálja) az MCLR feszültség még az 1V-ot sem éri el. Minden segítséget előre is köszönök!
(#) Beachway hozzászólása Nov 26, 2010 /

És még van itt pár beállítás amit nem tudom, hogy jól e pipáltam be. Az osc ec i/o ,a bandgap közepesen alacsony, és a WDTE-nél van pipa meg a MCLRE-nél, és a BOREN-nál van pipám.
(#) vilmosd válasza valaki2 hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Hali
Esetleg CCS C-re talaltam kodot a CCSC Forumon. Nem tudom jo-e neked, de gondolom at lehet alakitani Hi-tech C-re.
Udv Vili
(#) icserny válasza cassis hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Idézet:
„A __SP_init és __SPLIM_init 8 bites literálisok hol vesznek fel értéket?”
Ezeket a literálisokat a linker definiálja.
(#) icserny válasza Beachway hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Idézet:
„Megépítettem egy programozót, konkrétan ezt.”
Bár előtte tetted volna fel a kérdést!
Ha ezeket a hozzászólásokat elolvasod, akkor kiderül, hogy rossz lóra tettél....
(#) Beachway válasza icserny hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Hát igen. Azt gondoltam ,hogy ha egy ilyen szép oldalt készítenek a projeknek akkor tutira működik is. Most ott tartok, hogy a 3-dik számítógép amin próbálom, a tápfeszek már megfelelőek. A zöld led is világít mikor éget. Csak a 85% feltöltésénél leáll valami bandgapos hibaüzenettel. Esetleg meg tudnád mondani ,hogy ezek a beállítások mit jelentenek? És melyiket hová kellene állítani?? Nagyon úgy tűnik, hogy ez az égetőnek nevezett ketyere gépfüggő. Ráadásul a 8 lábúnak kialakított foglalatba nem megfelelően vannak a lábak bekötései kialakítva.
(#) icserny válasza Beachway hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Jól mondod: gép- és operációs-rendszer függő.
Idézet:
„Esetleg meg tudnád mondani ,hogy ezek a beállítások mit jelentenek?”
Fogalmam sincs. Nekem már az óvodában is PICkit2 volt a jelem. :smoke:
(#) Beachway válasza icserny hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Lehet ,hogy én is beszerzem, vagy megépítem! Most már ott tartok, hogy 85%-nál kiírja ,hogy "Használja a bufferben lévő értéket 0x03 Yes vagy No. És akár mit is választok Hiba cím írása 0x00000 beírva: 0x288E kiolvasás:0x0000 Nem tudok ezzel mit kezdeni.
(#) watt válasza Beachway hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Nézz fel az oldalamra, szerintem megvannak a válaszok a kérdésedre, bár lehet, hogy nem pont ezt szeretnéd hallani.
(#) Beachway válasza watt hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Határozottan tetszik az oldalad. Sok dologra magyarázatot kapok. Nagyon részletesen össze van szedve minden okosság. Köszi! Megpróbálom a nyomtató portosat már csak a kíváncsiságom kielégítése véget, de a vége a PICkit lesz úgy látom!!
(#) watt válasza Beachway hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Éveken át használtam LPT-st és COM-ost, de a PICKit2 nagyon gyors és jó égető, ezért a sorrendeddel csak egyet tudok érteni.
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Idézet:
„Fogalmam sincs. Nekem már az óvodában is PICkit2 volt a jelem.”

Tetszik :taps:
(#) valaki2 válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Oké, kösz, megnézem.
(#) Beachway hozzászólása Nov 27, 2010 /

Elkészítettem az egyszerű égetőt, ami nem tartalmaz csak 2 ellenállást, és 2 diódát. Winpic800- al szerettem volna felprogramozni egy 12F629-et. A program 683-nak ismeri fel, és továbbra is hibaüzenetet küld. Másik mikrovezérlővel is próbáltam, hátha az előző tönkre ment a JDM-től. Mi lehet a probléma?? 1láb vdd 4láb MCLR 6láb pgc 7láb pgd 8láb Vss
(#) bbalazs_ válasza Beachway hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Ha LPT-s, akkor a port nem ad eleg magas feszultseget.
Vegyel vagy kerj kolcson egy teszt idejere egy PCI-s LPT kartyat. Kb 1500 Ft, hasznaltan meg utanad dobjak par szazasert.
Következő: »»   845 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem