Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1063 / 3982
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Szia!
Egy homályos folt maradt számomra a leírásodban a többit tökéletesen felfogtam, átszámolta és rámutattál ill. választ adtál egyéb kérdéseimre is.
Idézet:
„- A feszültségosztóban (ez az R2-es poti) ennél jó ha 5..10-szer nagyobb áram folyik. 7*5,6mA=39,2mA. Tehát legyen mondjuk 40mA.”

Ezt az 5x - 10x nagyobb áramot nem értem és a 7-es szorzót. Ez miből adódik?
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Az "5...10"-nek a középértéke ~7.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

oké. erre én is rájöttem , de az 5-10 eredetét nem értem és gondoltam a 7 is máshonnan ered.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Azért folyik 5...10-szeres áram a zener felől, mert a potin keresztül a test (föld, GND, -) irányába is folyik áram, meg még a tranzisztor bázisa is kér áramot. Tehát egy csomó "veszteséged" van, mert a zenerről nem csak a tranyót vezérled, hanem a potit is fűtöd.
(#) kendre256 válasza blackdog hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Az a potenciméter egy terhelt feszültségosztó. Azért kell sokkal nagyobb áramnak folynia a potenciométeren, hogy a bázisárammal terhelve ne sokat csökkenjen a feszültsége. A 10-szeres áram egy "ökölszabály", bázisosztónál is hasonlóan számolunk. Ha az osztó árama 10-szer nagyobb, mint a terhelés (jelen esetben a bázisáram), akkor a leosztott feszültség (bázisfeszültség) csak kb. 10%-nyit csökken terhelés hatására, és az általában elfogadható.
(#) blackdog válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Köszi. Sejtettem, hogy valami ökölszabályról van szó.
(#) Jazzy28 hozzászólása Nov 25, 2010 /

Üdv!
LIYCY 0,14mm2es kábel kibír 12V DC maximum 5A-t?
(#) yohnsee válasza Jazzy28 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

1 pillanat erejéig meglehet. Folyamatosan biztos hogy nem. Sajnos a DC áramra nem emlékszem, de AC-nál (trafóméretezésnél) 2,5-3A/mm2-el szoktunk számolni. A tied még 1/5 mm2 sincs, úgyhogy személy szerint 1,5-2 mm2 -es vezetéket javasolnék, és abból sem a tömöret.
Üdv
(#) Jazzy28 hozzászólása Nov 25, 2010 /

Hmm... És elképzelhető, hogy EC szaküzletben ilyet hibázzanak? Én nem értek hozzá sajnos annyira. Ismerősöm RGB LED világítás kialakításához vette. 4 eres, sodort rézszálakból van. Vélemény? 5let?
5050-030 SMD LED szalagról van szó. Méterenként 7,2 W 12 V és állitólag színenként 5A a max. ehhez kéne kábel
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Hello!
Természetesen megértem. Én is az "alaptudásomat" kezdetben autodidakta módon sajátítottam el, csak már 50 éve. Akkor még nem volt Net, néhány hozzáférhető könyv volt kapható. És főleg Öveges professzor kísérletei nyomán indultam el. A bányánál, volt egy rádiós klub, ahol helységet, meleget kaptunk és főleg néhány "hozzáértő" vájár gondoskodott a szakképzésről. De igen hálás voltam, hogy legalább lehetett valakitől megkérdezni hogy "mi is az a rácsfeszültség". Szóval nem kell elkeseredni, lehetőség sokkal több van mint anno, csak iparkodni kell. Mert "mindenki gépésznek születik, csak van aki továbbtanul."- szoktuk mondani, hogy legyen egy kis felháborodás a szakmák között..
üdv! proli007
(#) yohnsee válasza Jazzy28 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Most megfogtál. Olyat kellene adniuk, ami való hozzá. Remélem jár majd erre nálam okosabb, aki megmondja a választ.
Üdv
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Hello!
Nagyon egyszerű.. Hogy egy feszültségosztó "ne legyen terhelhető", pontosabban az ezt követő terhelés (bázisáram) ne csökkentse jelentősen a leosztott feszültséget, az osztó belsőellenállásának sokkal kisebbnek kell lenni, mint a terhelő ellenállásnak. A kisebb poti ellenállás automatikusan nagyobb potméteren átfolyó áramot jelent. Ez az 5-ször..10-szer nagyobb áram értéke. Természetesen annál kisebb a visszahatás, minél nagyobb az arány. Én a példa kedvéért, így a köztes 7-et választottam. Ha nem ennyi a viszony, akkor sincs gond, csak mondjuk a poti középállásában nem a fele lesz a kimenő feszültség, hanem kisebb. És mivel a növekvő kollektoráram növekvő bázisáramot is jelent (minek hatására csökken a leosztott feszültség is), több lesz a terhelés hatásának változására a kimenő feszültség változása is.
Ha belegondolsz, a poti középállásában van a legnagyobb ellenállás (kb. a poti fele) amit a tranyó lát, ítt a legkevésbé stabil is a feszültség. (már amennyiben a zéneren kellő mértékű áram folyik, azaz terhelhető a referencia)
üdv! proli007
(#) szikla33 hozzászólása Nov 25, 2010 /

üdv mindenkinek! Kérdésem az lenne: Hogyan tudom multiméterrel megmérni egy lakás áramfelvételét? M92A mérőm van! Hogyan és hol kel a mérést elvégezni!
(#) dudzsi hozzászólása Nov 25, 2010 /

Sziasztok!
Ennél a kapcsolásnál a diakot mindegy hogy rakom be? Az ellenállásoknak hány watosnak kel lenni? Elég a negyed wattos? Az 1-es 2-es láb mindegy hogy mejik végéhez megy a gyujtó helyén?
Köszi
(#) yohnsee válasza dudzsi hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Szia! Igen, mindegy.
Szerintem elég a negyed wattos ellenállás, a mostani energiatakarékos fénycsövek gyújtásánál is smd ellenállások vannak, azok sem nagyobb teljesítményűek.
Üdv
(#) dudzsi válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Oké. Köszi
(#) csabacsaba hozzászólása Nov 25, 2010 /

Sziasztok.Lenne egy kérdésem hogy mire lehet használni ezeket az icéket?
Tda3653B
Tda1013B
An17830A
Köszönöm.
(#) Abukodonozo válasza csabacsaba hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Szia!

Ezen az oldalon rákereshetsz.
(#) jdani hozzászólása Nov 25, 2010 /

Helló. Egy nyomásérzékelőröl lenne szó. Bővebben: Link Hogyan tudok ezzel mérni? Mondjuk PIC-vel szeretném mérni a nyomást, ezzel a nyomásmérővel. Esetleg a jelet felerősíteni egy műveleti erősítővel?
(#) bbalazs_ válasza jdani hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Pontosan. Ahogy latod, a tartomany kb 140mV
A PIC-nel is megoldhatod, hogy a referenciafeszeket ide allitod, de inkabb erositsd fel 0-5V tartomanyba.
Van 12 bites felbontasu PIC, pl a PIC18F4553/2553, de hasznalhatsz kulso AD-t is.
A nyomas, amit merni akarsz mekkora? Abszolut vagy relativ kell? Aszerint valassz a szenzorok kozul.
(#) jdani válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Nagyon nem vagyok tisztába a nyomás mértékével. Benzinszintmérő lenne. Max 15L benzin nyomását kell mérnem. Az hány Pa?
(#) mex válasza jdani hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Nem a nyomását,hanem a súlyát kell mérned. A nyomás változik, követi a külső légnyomásváltozást.
(#) jdani válasza mex hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Az ilyen mérő nem alkalmas rá?
(#) HA3GX hozzászólása Nov 25, 2010 /

Sziasztok!

560pF-ot mivel tudom helyettesíteni? Nincs nyitva a bolt, de még a nap folyamán fel szeretném éleszteni ezt az adót.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Nov 25, 2010 /

Ha épitek egy tápot ami mondjuk 50V-ot ad le, de nekem csak 40 kell, akkor a feszt letudnám csökkenteni úgy, hogy berakok egy potmétert, lemérem a feszültséget majd ellenálásra cserélem?
(#) blackdog válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Párhuzamosan kötsz kisebb kondikat.
Vagy sorosan, de akkor ki kell számolni az értékeket és az eredő kapacitás kissebb lesz mint a soros kötés legkisebb eleme.
Vagy 470 pF.
(#) mex válasza blackdog hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Vagy sorba nagyobb értékűeket, és ha még ez sem segít, akkor vegyes kapcsolást kell alkalmazni.
(#) blackdog hozzászólása Nov 25, 2010 /

Darlington Tranzisztor.

Ha erre lenne szükségem, de nincs itthon gondolom saját magam is megépíthetem.
Pl.: BD679

Látom, hogy 2db tranzisztor, 2db ellenállás és 1db dióda
Tudom, hogy mekkora az ellenállások értéke.
A dióda gondolom mezei egyenirányító.
De milyen legyen a két tranzisztor?
1db BC546 és 1db BD441 ?
Diódának elég az 1N4007?
(#) Hurkafej1 hozzászólása Nov 25, 2010 /

A TDA 7294 8 és 16 Ohmos hangfalakat tud működtetni. ha 4 vagy 6 Ohmosat rakok rá akkor mi történik?
(#) gg630504 válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

CCIR sáv alján
270 pF -6,74 * i Ω.
560 pF -3,25 * i Ω.
1 nF -1,82 * i Ω.
Hangfrekvencia sáv tetején
270 pF -29,5 * i kΩ.
560 pF -14,2 * i kΩ.
1 nF -7,96 * i kΩ.
Szóval amilyen kerámiát találsz a fiókban, azt tedd be.
Még csak egyformáknak sem kell lenniük.
Ne feledd, a felső kondenzátornak a '+' a hideg oldala.
Következő: »»   1063 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem