Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   96 / 211
(#) pinternorbert82 válasza shield hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Panel tervet esetleg tudsz küldeni?
(#) shield válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Igen tudok, most terveztem meg egyoldalasra. Csak még nincs csatlakozóm hozzá. Sprint-Layout-ban terveztem, jó neked a formátum?
(#) pinternorbert82 válasza shield hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Tökéletes, nagyon jo
(#) joco53 hozzászólása Nov 25, 2010 /
 
Sziasztok!
Pickit2 v2.61 nem ismeri fel automatikusan egyik pic-ket sem,Mi lehet a probléma?
Köszi a választ
(#) mazso1988 válasza joco53 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Szia
Nincsen kiválasztva véletlenül nálad a Programmer/Manual Device Select, mert ilyenkor kézzel tudod kiválasztani milyen picet használsz!

És ekkor automatikusan nem nézi meg a program hogy milyen picet csatlakoztattál rá!
(#) watt válasza joco53 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Hogy próbálod? Csak attól, hogy rádugod, nem fogja felismerni...
(#) Hp41C válasza joco53 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Szia!

Ugyan nem írtad meg, milyen típusú kontrollered van, de az itt idézett dolgokat vedd figyelembe.
(#) watt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
A 18F2550-es PIC-re gondolsz a klónban? Szilva féle verzió? Melyik FET-et kérdezed?
(#) watt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Idézet:
„Sajna nincsen gépem”

Fényképezőre gondolsz?

Tehát akkor ezt most építetted össze és nem ismeri fel a PC?

Végig kéne mérni az USB kábeltől a PIC D+ D- lábáig az USB vonalakat, tápokat, és a USB kondinál is ellenőrizned kéne, hogy mekkora ott a feszültség!

Kismértékű melegedés(kicsit melegnek érezni, éppen elviselhető) normális, miután az oszci PLL része 96 és 48MHz-el pörög és a többi osztó is melegszik.

A FET-ek eddig nem tettek tönkre egy 2550-et sem, csak a FET-ek szoktak megdögleni, cseréjükkel működik mindig a kapcsolás. De a PC-nek fel kéne ismernie, ha elektronikusan rendben lenne minden.
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Szia!

Sajnos téged is utolért....
Ha nem indul el a Szilva -féle klónban a program, akkor a fet-ek nagy veszélyben vannak, a mérés sem egyszerű...

Javasolom, hogy a fet-ek G és S kivezetése közé tegyél be egy-egy 100k smd ellenállást, amelyiknél az eredeti áramkör nem tartalmaz. Ezután kontroller nélkül meg lehet mérni a pic kivezetésein a feszültséget.

A melegedés inkább arra utál, hogy valamelyik kimeneten túl nagy áram folyik, vagy valamelyik bemenet feszültsége nem a föld és a táp között van - a védő diódán folyik az áram.

Mérd meg, megkapja-e a tápot és a földet a kontroller, van-e órajele, a Vusb ponton megjelenik-e a 3.3V.
A kontroller kimeneteit (az smd ellenállásokat beforrasztva, az L1-et kiforrasztva - 1..10k ellenállást a helyére forraszva és kontroller nélkül) lehet-e vezérelni.
(#) shield hozzászólása Nov 25, 2010 /
 
Ha a Szilva -féle klónnak meg van a fő hibája, akkor talán javítani kellene, hogy ne szívjon vele sok emberke akik most kezdik a PIC felfedezését. Szerencsére én végig olvastam a topikot és levontam a konzekvenciát és a Hp41C verzió mellett döntöttem. Igaz nincs egyenlőre szükségem a "FULL" verzióra, de hát lúd akkor legyen kövér.
(#) bencsati hozzászólása Nov 25, 2010 /
 
Használgatom én is az enyémet, eddig semmi problémám nem volt vele!

(egy két oldallal korábban felraktam az EAGLE fájlokat)

Bővebben: Link
(#) watt válasza shield hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Azért ez nem ilyen egyszerű! Ha betartja valaki a CMOS és FET szerelés szabályait, annak semmi problémája nem lehet! Tudomásom szerint számos darab megépült és rengeteg elsőre indult. Az a pár, ami itt felmerült, nem azt jelenti, hogy nem jó a kapcsolás!
(#) watt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
És kiderült, hogy mi okozta a bajt? Biztosan meghalt a PIC? Miből gondolod?
(#) watt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Privi...
(#) vicsys válasza shield hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Nincs annak semmi hibája. A megadott alkatrészekkel elsőre pöcc-röff indul! Több darabot készítettem már és kivétel nélkül mindegyik megy, hibátlanul! Na ennyit a konzekvenciákról. :bohoc:
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Ha nincs semmi probléma, akkor pöcc-röff indul, de ha nem indul és a pic lábai mind bemenetek, akkor a fet-ek kinyithatnak a mérés közben, és ennyi már elég is a Q1 -nek...
(#) Szamy hozzászólása Nov 25, 2010 /
 
Üdvözlet.
Vettem e-bayről egy pickit2-őt.Nem vagyok egy nagy guru pic-ből, de azért égettem már párat a másik égetőmmel(ez egy soros égető,egy Atmel képezi a lelkét).Ez az új csodakütyü viszont se nem ír, se nem olvas.Próbáltam 16f628,16f877,12f629,-675, 16f690-el is.Kínomban már próbáltam úgy is,hogy direktbe az pic lábára nyomtam a drótokat lemondva az áramkörben való programozásról.Ezt a topikot már végigolvastam, de sajnos semmi nincs , amit ne próbáltam volna azok közül amiket itt leírtatok,kivétel talán a firmware frissítés, azt még holnap megejtem,most nem vagyok otthon.A jelenség :akár írni, akár olvastatni akarom, pár milisec-re kiadja a tápokat (ilyenkor mindhárom led felvillan), aztán el is veszi,és közli hogy nincs rajta pic. A progi a pickit-et mindig látja. Próbáltam manuálisan is kiválasztani a pic-et-semmi eredmény. Mit tudnék még megnézni? A programozó lábakat is lecsekkoltam már,próbaképp felcseréltem a pgd-pgc lábakat is ...de semmi.
(#) patexati válasza Szamy hozzászólására (») Nov 25, 2010 / 1
 
Szia! A saját kezelőprogramját használod?? Azt használd! Állítsd be Device family/Midrange/Standard-ra és nyomnd meg a Read gombot ekkor fel kéne neki ismerni... A beállítot feszültség legyen 5 Volt (ha ezeket a kontrollereket próbálod) A kontrollerek jók? Nem fordítva dugtad rá:. Mondjuk akkor hibát írna.. Ha nem megy keress szakadást a PGD.PGC vonalon (a feszültségek megvannak az írtad).
(#) Hp41C válasza Szamy hozzászólására (») Nov 26, 2010 / 1
 
Szia!

PICKit2 saját kezelő programját töltsd le és telepítsd majd indítsd el.
-- Mindenek előtt - programozandó pic nélkül - a Tools / Toubleshoot menüpont összes lépését mérd végig - voltmérővel az ICSP vezeték végén is.
-- Vdd kalibrációt hajtsd végre.
-- Ha mindez működik, akkor próbálj meg kiolvasni egy kontrollert.
(#) shield válasza vicsys hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Végül is mindenki eltudja dönteni melyiket építi meg.

Nem hiszem, hogy Hp41C a levegőbe beszélne.
(#) Szamy hozzászólása Nov 26, 2010 /
 
KÖszönet mindkettőtöknek, segítségetekkel rögtön meglett a hiba(én nem tudtam , hogy van a pickit progiban feszültségellenőrző mód).Eddig csak az 5v-ot ellenőriztem, a 12-őt nem. Hát persze, hogy annak a kábelére rakta föl a kínai szarul a krimpet . Az elején egyszer rámértem a kábelre akkor jó volt , de mint kiderült ezek szerint általában inkább szakadt a szigetelésen belül.
Hálás köszönetem!
(#) vicsys válasza shield hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Ezt sohasem állítottam! Arra céloztam, hogy nagyon jó kis kapcsolás a Szilva mester féle és némi odafigyelés minden áramkörnél igényeltetik. Hülyebiztos berendezés pedig nincs, sajnos (vagy hála Istennek)! Ez persze Hp41C érdemeit nem kisebbíti... sőt!
(#) watt válasza vicsys hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Próbálom kibogozni a klónok háborúját.
Szilva féle áramkör tökéletesen működik, annak ellenére hogy az egyszerűsége miatt érzékeny az összeszerelésnél. A legkevesebb alkatrész szükséges hozzá, ez volt a cél, ezért jobban kell vigyázni a FET-ekre, és gondosan kell megépíteni az áramkört.
Hp41C klónja sokkal több alkatrészből áll, de nem csak 5V-os PIC-eket kezel, valamint védve vannak a FET-ek az áramkör kimérésekor. Teljes értékű áramkör, mivel az eepromok is ott figyelhetnek, ha beépítjük.
Végül itt az sajátom, melyben nincs eeprom, és ráadásul SMD is, ezért talán úgy tűnhet, hogy ezt a legnehezebb utánépíteni. Ezt csak addig gondolja valaki, amíg egyszer nem próbálja meg az SMD alkatrészek világát. Soha többé nem fog venni normál alkatrészeket.

Összefoglalva, mindhárom áramkör tökéletesen működik, ha megfelelő képzettséggel, odafigyeléssel építjük meg őket. A választás pedig legyen a felhasználóé!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
[OFF]Én megépítettem mindhárom klónt é mindnek van előnye hátránya.. Nem szeretném sorrendbe rakni őket mindegyiket használom (van a laptoptáskámban,a szobai gépen és a műhelyben most egy) . Az SMD technológia tényleg nagyon jó és egyszerű ha van gyakorlata az embernek és tud megfelelő nyákot készíteni! Hozzáteszem a watt féle klón volt életem első SMD nyákja mit megépítettem és ment is elsőre! Most már nevetve elkészíteném de akkoriban vért izzadtam (vasaló,képes újság lap,stb)Bővebben: LinkBővebben: LinkBővebben: LinkBővebben: Link
(#) Szammer hozzászólása Nov 27, 2010 /
 
Sziasztok!

No néhány tapasztalat okulásul:

Megépítettem a szilva féle klónt. Elég rosz lett a nyák, mert a tonerem majdnem üres volt. Készre szereltem, és egy csomó hiba akadt, de méréssel, javítással úgy tűnt, hogy jó. Felismerte a progi, az indítási procedúra során mért értékek jók voltak, de mégsem ismerte fel a piceket. Két délután tököltem vele, majd megállapítottam, hogy h... vagyok és rendeltem egy készreszerelt, élesztett verziót Szilvától.
Indítás u.a. mint a sajátnál, felismerés u.a. Ismételt mérések, majd kiderült, hogy az ICSP kábelem kontathibás.
Új kábel, új próba, és a saját verzió is működik (mindez a laptomomról).
Nagy öröm, majd műhely PC, megint u.a. hiba. Fejtörés, kínban áttdug másik USB portra, és megy mindkettő (a kit felismerés tökéletes volt az előző USB-nis).
Úgy-hogy elért az "állatorvosi ló" esete.

Egyébként minden itthon lévő PIC és EEPROM típusnál hibátlanúl működik.

A FET hibákat szerintem kizárólag a rosz forrasztópáka, vagy statikus feltöltődési problémák okozhatnak, mert a saját verziónál annyit forrasztottam, hogy csak na és nem szállt el semmi.

Bocsi a hosszúra nyúlt értekezésért, de látom vannak itt kezdő fórumozók is és okulásként írtam le, mert az "öreg róka" is beleesik a gödörbe, ha rutinra vesz dolgokat.
(#) watt válasza Szammer hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Igen, az ilyen hibák kivédhetetlenek sajnos. Valószínű mindenki így járna hasonló esetben és csak szenvedés árán deríthető ki a valós hiba. Volt már olyan is, hogy az USB kábel szórakozott! Ezt is érdemes kipróbálnod, lehet nem a port a hibás, amivel nem megy...
(#) Szammer hozzászólása Nov 27, 2010 /
 
Szia!

Olvasva a fórumot az USB kábel volt az egyik első tippem. De u.a. a kábel volt, illetve miden esetben két kábellel próbáltam. Inkább a két PC és a hibás ICSP kábel vezetett vakvágányra.

De azért köszi a reagálást.

Üdv:

Zsolt

U.i.: Így legalább lett 2db Szilva féle PICKIT-em. Ha Oktondi vagyok, legalább van egy + teszt
(#) Szammer hozzászólása Nov 28, 2010 /
 
Ja és mégegy dolog:
ICSP csatis programozásnál amennyiben a táp (7805) és a PIC Vdd-je között nincs egy dióda, nekem táp túlterhelést mond a program. (Lehet, hogy nem jó a kapcsolástechnika?)
(#) watt válasza Szammer hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Lehet, hogy túl nagy pufferkondi van a stabilizátor után. Nekem nem szokott gond lenni 10µF-ig...
Következő: »»   96 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem