Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok! Mit tudtok a 6p41c illetve gyakrabban használt jelölés a 6p41s-ről. Magyar megfelelője a PL508 más fűtőfeszültséggel. Milyen impedanciájú kimenő tr kell hozzá és kb hány wattot tud? Hány voltról üzemeltethető? Esetleg kapcs rajzot ha tud valaki....
PL508 anóddisszipációja 12W, azaz SE-ben 3-4W-ot ad, PP-ben 15-18-at, mint egy EL84.
Sok kis hiba volt benne. Így csináld meg és biztos, hogy jó lesz.
Kicsit erősebb PP-ben mint egy EL84. El84PP 12-15W (15 már nagyon nehezen) PL508 15-20W. Hiába azonos az anóddiszipáció. A nagyobb anódlemez megetszi a hatását.
Izmosabb az 508-nál.
Életem legjobb erősitője ezzel készült Trióda PP 10Watt. Porig alázott, egy 9000$ -os duál mono gyári OTL-t (Klimo Van den Hullal rendelve) Valaki vett egy kitet, (Ismert hozzáértő ittholi embertől ) nagyon gyér volt, rámlöcsölte. Sziszifusz bele, és agybaj ahogy szólt Probálom megkeresni irkáját, és képeit. A kapccsal nem sokra mész, mert az anyagok miatt volt eszelös. Különlegesen jó ellenálások, általam tuningolt papir kondik, elkók, rezgéscsillapitott ház, trafók stb. Vagy 2évig gyakorlatoztam rajta.
Azért kaptam én is kedvet ezekhez a csövekhez, mert.
1 hallottam egy pp szólni, és lepadlóztam tőle 2 nagyon jókat írnak a csőről a neten, jók a tulajdonságai függetlenül attól, hogy nem ismert. 3 nagyon olcsó 4 jól nézki, pont jó méretű cső. A rajzot légyszíves küld meg ha megtalálod. az alkatrész tuning az már egy másik történet. A 3,5 kohm os kimenő jó lehet hozzá?
A pentóda katódellenállásának csökkentése nem növeli meg túlzottan a nyugalmi áramot?
Egyébként úgy is próbáltam, hogy volt egy 10µF-es elkó a triódán, ahová a 22µF-est tetted, de az sem okozott semmi változást a működésben.
Ha megtalálom irom, felrakom
Arra emlékszem, hohyha nem triódába hsználtam 40-50Wattot ki lehetett maszironi belőle. De nem birta volna a trafója, meg sokkal rosszab volta hangja. Trióda pp talán 15Watt kiférhetne belőle. Valószinüsitem, hogy a PL 504 mégjobb lenne. Talán 30Watt trióda PP némi izadással
RT.2004 évkönyvben is van kapcsolás (Hetényi L.) 15W ITT IS
Hali!
Kipróbáltam ezt a meghajtót is, hasonlóan jó mint a másik 6E5P-s megoldás. A 4k7-es potival mit kéne állítanom? Szimmetriát talán? Ha a GND felé eltekerem, akkor dörren egyet és elhallgat. Szerinted mit kéne változtatnom rajta, hogy a kivezérelhetősége jó maradjon, de ne hajtsa torzításba az előtte lévő fokozat?
Hmm, a gerjedést véletlen be nem kötött árnyékolás okozta.
Viszont a 150ohm betoldása a trióda katódjára (1k + 150ohm van ott most), valamint a 100µF-es elkó a pentóda katódjára valamit megoldott, mert most közvetlen vonal szintről hajtom bemeneti osztó nélkül, és úgy kb. a hangkari csúszkájának feléig lehet neki küldeni, addig bírja. Korábban bazira le kellett osztani a jelet, most legfeljebb egy egyszerű felezős osztóval jó lesz. A 100-as elkó majd cserélve lesz 220µF-ra, ha nekiállok megcsinálni a nyákot a csatornáknak. Tina szerint 20,5dB az erősítés, ha ez számít valamit.
Ma már , megfelelő idejű járatást követően , elvégeztem én is a végleges beállításokat . Úgy érzem sikerült a megfelelő szimmetriát és munkapontokat belőnöm .Hallgatva is nagyon meggyőző .
Gondolom Te sem tétlenkedsz , várjuk az eredményeket és a képeket .
6P3Sz PP-nek 370V anódfesszel hány ohm Raa-s kimenő kell?
Én 6k-ra méretezném .
Ne azzal görcsölj, hogy 100 vagy 220mikro az elkó. inkább azzal, hogy milyen minőségü auditiv
Köszi!
A többi kondim tömbkondi, pl. MKP, de az sima közönséges Capxon elkó. Milyen kondit érdemes oda tenni helyette?
Az AC szimetrát lehet állitani vele. Szkóp nélkül nehéz az optimum keresése mivel függ a 2. cső etrösitésétől is
Igen, a szimmetriát lehet beállítani vele. Mivel nincs szkópod csináld azt, hogy a bemenetre rávezetsz 50-100 mV-nyi 50 HZ-es színusz jelet (vagy amilyen van, de azért ne legyen több 1Khz-nél) és a fix oldalon megméred multiméterrel (váltófesz állásban) hány volt van (pl. a végcső rácsán), utána a potis oldalon beállítasz ugyanakkorát (a másik végcső rácsán). Ha ez megvan, be van állítva a szimmetria. :yes:
Nem kéne "dörrenie". Esetleg segit, ha 1-10k soros ellenálást sorbakötsz a vezráccsal
Rajz nem korrekt , a 4k7 trimmer alsó pontját kb. 10k -22k ellenállással földeld , könnyebb lesz beállítani ..
Attól is függ, mekkora telejesítményt szeretnél. Ha jól számolom 6 Kohm Raa-val (kb. ez az ideális. Az AN PSE-ben 1,5 K-t használ, az 18 W-os. PP-ben az 6K-nak felelne meg) 22 W körüli teljesítmény lesz igen jó minőségben. Valamivel kisebb minőségi igény esetén 4,5 K-ig simán jó AB osztályú beállítás lenne szerintem (kb. 30 W még mindig kiváló minőségben (30 % maradékfeszültséggel számoltam, ami még elég nagyvonalú egy pentódás kapcsolásnál)).
Az szerintem nem lesz jó, mert a 6E5P-k igen nagyot erősítenek ebben a beállításban, ha felemeled 10-22 K-val a potit tuti, hogy az ellenfázisú 6E5P túlvezérlődik "mint állat".
Gyönyörű az erősítőd, sugárzik belőle a méltóság és az erő (a jó fényképezésnek is köszönhetően).
Hali!
A potit tekergetve, hallhatóan nem sok minden változik, csak a végállás felé közelítve. Milyen módon tudnám meghatározni a poti és az ellenállás optimális értékét? Akkor, kell alá ellenállás vagy inkább nem? Azért lenne jó bele, hogy ne durrogjon ha tekergetem?
Azt a potit nem kell tekergetni, egyszer kell beállítani (utána ki is cserélhető fix ellenállásokra), és az biztosan nem a telejesen letekert állásban lesz (ahol koppan), mert akkor az ellenfázisú 6E5P nem kap vezérlést. Ha úgy beállítod ahogyan javasoltam jó lesz. (ha sok a bemenetre 50-100 mV, akkor kisebb bemenőjellel kell egyforma nagyságú feszültségeket állítani a végcsövek vezérlőrácsán, ezt füllel nem lehet megcsinálni, mérni kell valahogy, ha nincs szkóp akkor multiméterrel, fontos a szimmetrikus vezérlés ott).
Szisztok...csak egy kérdéssel szeretnék nektek feltenni mégpedig vettem kb 1 éve kondikat az erősitőmhőz de úgy vettem észre hogy ellustultak tudnátok ajánlani egy másik strapabirobb márkát.A mostani helyett.Előre is kőszi.A mostani 400 v 330yF
Erre aztán fölöttébb kíváncsi lennék hogy ezt hogyan vélted felfedezni ? A képen csöveket látni nem kondikat
Én meg arra, hogyha nem irod mihelyet akarsz jobbat, és nem irod a tipust hogyan lehet tudni miről van szó. !
Én nem akarok semmit ! félre címezted nem de jobban figyelj kinek mit írsz , melyik hozzászólásra válaszolsz !
Na szerencsémre sikerült "megjavítani" a szkópomat.
2 db 6N13SZ csövet kellett kicserélni a tápjában és láss csodát Csinálok koaxból valami mérőzsinór szerűséget, aztán nekiállok szkópolni az erősítőmet. Érdekességnek, íme a "kicsike": |
Bejelentkezés
Hirdetés |