Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1066 / 3982
(#) jem123 hozzászólása Nov 27, 2010 /

Sziasztok!

Abban szeretném segítségeteket kérni hogy hogyan lehet ne egy vezeték nélküli USB portot csinálni?
(#) misi93 hozzászólása Nov 27, 2010 / 2

Sziasztok. Ma készítettem egy knight rideres futófényt.
De nem akar úgy működni ahogy kell. Teszek fel egy videót, mert nem tudom elmagyarázni
(#) kadarist válasza misi93 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Szia!
Nem kötöttél be egy-két diódát fordítva?
(#) misi93 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Nem hiszem, mert 2x is átnéztem a nyákot és minden jónak tűnik.
(#) kadarist válasza misi93 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

És az IC kimeneteit sem cserélted fel?
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Sziasztok!

WUSB
A vezetéknélküli USB szabványos megoldás. A lényege, hogy segítségével fel lehet oldani a USB kapcsolatokra előírt maximális kábelhosszból származó megkötést.
Wikipedia oldal
Magyarul...
Inkább venni érdemes egy WUSB hub-ot, mint magaunknak megcsinálni: nem könnyű bemérni, elfogadtatni (certify) egy 3.1 .. 10.6 GHz -en működő berendezést, nem is szólva arról, hogy az USB protokollhoz szükséges Vendor Id -ért fizetni kell...
(#) misi93 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Most "sípoltattam" ki a dióda és az ic között. És egy hajszálvékony rézdarab volt két dióda között. kiszedtem és működik. nagyítóval is alig láttam
Bocsi a zaklatásért, mindent köszönök!!!
(#) dannu hozzászólása Nov 27, 2010 /

Hello olyan kérdésem lenne hogyan lehet olyat csinálni hogy a egyen áramot felerősíteni mert van egy elvégot rca kébelem az erősítőmbe beledugtam és rákötöttem egy ledet és ritmusra villogot na és pcn egy elvégot jack dugodra rá kötöttem és nem villogot ötlet ?
(#) Műszerész válasza dannu hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

valami kis erősítővel (1W) vagy valami művelet erősítő is elég hozzá, de utánna bekell tenni egy soros ellenálást, és valamilyen kis gratez hidat.

Valami kicsi kapcsolási rajzot tudnál adni egyszere kénne kb 8 ledet villogtatni
(#) Műszerész válasza jem123 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

inkább Wifiben gondolkozz szerintem, nézz szét itt

oldalanként 8-8 ?

milyen feszültségek állnak rendelkezésre?

ez elég egyszerű +12V-ról is megy Bővebben: Link

Kössy ez nagyon király TDA2003 ezzel megcsinálom
Ez tda2030a vagy ez utc203 valamelyik jó hozzá ? Mert csak ez van kéznél ?
(#) adamka16 hozzászólása Nov 27, 2010 /

Sziasztok !
Azzal a kérdéssel fordulok ide hogy kaptam egy hangfalat. egy pici mini hordozható, ami 4db AAA.s elemmel működik. de ha van hozzá 6V adapter nem kell elem.
Nekem van egy olyan adapterem ami 3,7V-ot ad de jól szól vele meg stb. tönkre teszi ? arra lennék kíváncsi !
előre is köszönöm a segítséget.
(#) nikolatesla hozzászólása Nov 27, 2010 /

Hali!
Olyan embert keresnék aki nekem egy szimpla köszönőmért a PDF-ben található rajzhoz csinálna vagy küldene egy nyák rajzot. Az a baj,hogy én SMD-ben nem bírtam meg csinálni a nyákot így hozzátok fordulok.
Előre is köszönöm! PDF
(#) lorylaci válasza adamka16 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

A kisebb feszültség a hangfalat nem hiszem, hogy tönkre fogja tenni, maximum nem ad le akkora teljesítményt. Amennyiben a kisebb feszültséget adó adapter is bírja a teljesítményt, azzal sem lehet probléma.
(#) Műszerész válasza dannu hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

tda 2030-ból is lehet csinálni csak az nagyobb teljesítményű (18W) arra már hangfalat is lehet tenni. Itt találsz hozzá rajzot: Bővebben: Link
(#) lapose válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 28, 2010 / 1

Szia!

Ebben van.

slou171.pdf

(#) nikolatesla válasza lapose hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Köszi szépen!
(#) ZsoltiD hozzászólása Nov 28, 2010 /

Hali!

Nemrég próbáltam "összedobni" egy olyan kis szerkentyűt, aminek a segítségével egy merülő elemet tudok vizsgálni primitív módon.
A lényeg, hogy ha a vizsgálandó elem feszültsége bizonyos mérték alá csökken, akkor egy kétszínű led (piros-zöld) színe zöldről pirosra vált.

A dolog már részben működik is. A következő Móricka (nem kinevetni ) ábrát raktam össze, csak hogy hogyan kötöttem össze a dolgokat.
Hozzávalók voltak:
- 5 voltos tápfesz.
- 5 volt a vizsgálandó fesz.
- egy 3 voltos kétszínű, 3 lábú led-dióda
- egy HCF4000BE IC

A bajom az, hogy ha közelítek az ic felé a kezemmel (akár már 15 cm-re is), akkor a led magától színt vált, halványodik... stb.... (vagy ha mozgatom az ic-t)

A kérdésem: ez mitől van, hogy lehet orvosolni, és az ic-n mit jelent az NC (1-2) láb?

Előre is nagyon köszi!

Üdv.:
Zsolti

hehe.jpg

(#) bankimajki válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 28, 2010 / 1

Szia, az NC az Not Connect-et jelöl. (Nem kell bekötni, mert az egy üres kivezetés.) És valószínűleg a kezed villamos tere zavarja az IC-t. (A hálózati 50Hz-es szinusz jel, rajtad is mérhető, ha akarod, ha nem.) Ez ellen úgy védekezhetsz hogy nagy értékű ellenállással az érzékeny pontokat GND-re kötöd. Vagy csak simán egy árnyékolt dobozkába teszed a kütyüd. Bocsi, de a kapcsolásod elemzésére fáradt vagyok. (Használj inkább valami tervező progit.)
(#) dannu hozzászólása Nov 28, 2010 /

Kösszy a választ Akkor inkáb ebből csinálok tda 2030 mert úgy is több ledet akarok rá kötni
(#) storm hozzászólása Nov 28, 2010 /

Sziasztok!
Szükségem lenne egy olyan kapcsolásra ami figyeli a kimenetet és ha ott mondjuk 5V felé megy a fesz akkor leválasztja a kimenetet. Van valakinek iLYen kapcsolása?
előre is köszi
(#) bbalazs_ válasza storm hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Szerintem zener dioda vagy stabIC. Mondjuk ezek nem valasztanak le...
(#) Hurkafej1 hozzászólása Nov 28, 2010 /

Erősitőt épitek, és most rendelek majd alkatrészeket. Lenne pár kérdésem:
1) Egy dobozba tervezem rakni majd a tápot és a többi panelt is. Még nem tudom, hogy fém vagy fa lesz, de inkább az utóbbi. A tápon belül a trafót el kell valahogy szigetelnem a többi alkatrésztől, vagy elég lesz mindenhova árnyékolt kábeleket használnom?
2) Szerintetek milyen graetz hid a jobb? A nyák-ba forrasztható, vagy a saruval csatlakoztatható megoldás? A sarusat könyebb lenne hűtőbordára csavarozni ha esetleg szüksége lenne rá. Saru nyák
(#) storm válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Egy lm723-as stabil 5V-os tápot szeretnék épiteni és ennek a kimenetére kéne egy védelem, hogyha mondjuka fesz 5,5V felé megy akkor megszakítja a kimenetet
(#) proli007 válasza storm hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Hello!
Nagyon nem mindegy, mekkora terhelhetőségű a táp. Mekkora a megengedhető feszültségesés, milyen gyorsan kell bontani és egyáltalán miért..
Amúgy 723-al nem érdemes 5V-os tápot készíteni, mert 9..10V alatt nem is tud működni. Így meg a fele villanyt el kell párologtatni..
üdv! proli007
(#) gg630504 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

A te döntésed, hogy milyen érintésvédelmi osztályú készüléket építesz. Bővebben: Link
Következő: »»   1066 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem