Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   846 / 1319
(#) Beachway válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Köszi a segítséget. Beszerzek egyet gyorsan. Lehet ,hogy van is kint a garázsban. Azt gondoltam ,hogy a nyomtató porton TTL szabványú a kimenet. Alaplapi LTP portot használtam.
(#) smuller hozzászólása Nov 27, 2010 /

Sziasztok! Nem vagyok hozzáértő a segítségeteket szeretném kérni. Egy hűtőben a vezérlést egy PIC16F877-04/P mikrovezérlő látja el. Sajnos a panelon egy javítás során valamilyen sérülés érte a mikrovezérlőt, azt gondoltam, hogy teljesen tönkrement. Ajánlottak valakit aki beletette egy kütyübe és meg tudta szólaltatni, legalább is a számítógépen úgy látszott. A programot szerettük volna kiolvasni, hogy egy újba be tudjuk írni. Azt mondta, hogy olvasásávédett ezért men tudja kiolvasni.
Itt a fórumot sok hozzáértő olvassa. Tényleg lehetetlen egy védett PIC- ből kiolvasni a programot? Előre is köszönöm a válaszotokat.
(#) potyo válasza smuller hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Idézet:
„Tényleg lehetetlen egy védett PIC- ből kiolvasni a programot?”

Vajon mit érne a védelem, ha csak épp a feladatát nem látná el?

Nem lehetetlen egyébként. A chip felépítésének ismeretében elektronmikroszkóp alatt megfelelő műszerezettséggel rendelkezve ki lehet olvasni. CIA, KGB és hasonlók biztosan tudják is olvasni.
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Nemcsak kemek tudnak ilyeneket Pontosabban nem csak politikai / katonai kemek, hanem ipariak is. Anno ugye a Szoviet rezsim alatt eleg sokmindent lekoppintottak, gondolom most is van ra lehetoseg es pl Kinaban nyilvan csinaljak is. Kerdes mekkora energiat erdemes bele feccolni egy ilyenbe?
(#) smuller válasza trudnai hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Köszönöm az építő jellegű hozzászólásaitokat, gondoltam olyan sok programot feltörtek már, hátha lehet itt is. Nem is foglalkoznék a kérdéssel, ha a márkaszerviz meg tudná oldani a kérdést, akár csere panellal. Sajna már 5 hónapja nincs megoldás.
(#) icserny válasza smuller hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Idézet:
„gondoltam olyan sok programot feltörtek már, hátha lehet itt is.”
Ez nem szoftveres védelem, hanem hardveres. Fizikailag zár ki, s csak a program teljes törlésével lehet feloldani. A szoftveres védelem más: nem zár ki, csak bonyolult...
(#) icserny válasza Beachway hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Idézet:
„Azt gondoltam ,hogy a nyomtató porton TTL szabványú a kimenet.”
Jól gondoltad. De a TTL szabványú jel kevés lehet a Schmitt-triggeres CMOS bemenet számára, nem fogja magas szintnek érzékelni.
Link: Egy lehetséges megoldás.
(#) jdani hozzászólása Nov 27, 2010 /

Helló. A mociban a lendkerék alól, egy HALL szenzorral, és 1m kábellal a PIC-hez vezetve mérem a fordulatot. Ha meggázolom a mocit, az LCD kijelző befagy (a fordulatszámláló megáll egy bizonyos számnál), vagy valamikor befagy, és méghozzá hülye karaktereket is kiír. Hogyan lehet ezt kiküszöbölni?
(#) brato válasza jdani hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Üdv!

Valószínű, hogy sok zavart szed össze a kábelen.
Zavarszűrést csinálni a tápra és a mérőkábelra, pic-et árnyékolt dobozba tenni.
Talán megoldja a problémát.
(#) fokti Attila hozzászólása Nov 28, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Végső kétségbeesésemben fordulok hozzátok. Van-e esetleg köztetek valakinek tapasztalata SPi kommunikációval kapcsolatban. Tehát a lényeg: egy EADOGM162 kijelzőt szeretnék meghajtani egy 18f2221 vezérlővel SPI buszon keresztül. Már végigpróbáltam minden hardveres és szoftveres beállítás összes(!) permutációját, de ez a fránya kijelző nem akar éledni. Tud-e valaki ebben segíteni?
Az inicializáló rutin a következő: (RS=RB5 CSB=RB4)

1. void LCD_INIT (void)
  2. {
  3.         //T2CON=0x7F;
  4.         //PR2=0x0F;
  5.        
  6. SSPSTATbits.SMP=1;
  7. SSPCON1=0b00110010;
  8. SSPSTATbits.CKE=1;
  9. SSPCON1bits.CKP=1;
  10. SSPCON1bits.SSPEN=1;
  11. CLR_RS;
  12. CLR_CSB;
  13. delay10us(40);
  14. SSPBUF=0x38; //clear disp
  15. while(!PIR1bits.SSPIF);
  16. SET_CSB;
  17. delayms(1);
  18. //PIR1bits.SSPIF=0;
  19. //delay10us(30);
(#) icserny válasza fokti Attila hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Nem láttam még ilyen modult, de itt található egy működő CCS C meghajtó hozzá, ebben megnézheted, hogy milyen parancsokat küld ki.
(#) jdani válasza brato hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Helló. De akkor arra mi a válasz, hogy egyszer probaltam egy 877A-val, ugyanilyen bekötés, és ott nem volt ilyen gond.
(#) fokti Attila válasza icserny hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Igen, ezzel a meghajtóval már találkoztam, de ez hozzá sem nyúl az SSBUF-hoz. Tehát maga az írás valahol máshol van kódolva.
Azt tudom hogy melyik parancsokat kell kiadni, de szkóp hiányában nem tudom megnézni hogy kimennek-e az adatvonalra, ill hogy egyáltalán órajel van-e.

Azt nem tudom most milyen pic van benne de itt a fórumon olvastam, hogy a nyák vonalvezetése sem mindegy.
Méregesd ki szkóppal, akkor látható lesz a zavarjel és könnyebb lesz kiküszöbölni ha tudod, hogy hol jut be.

Ezek szerint minél rövidebb legyen az út a PIC-hez?
Egy kis OFF, de a képen látható kábel jó lesz hozzá? Árnyékolt?
(#) peti13 hozzászólása Nov 28, 2010 /

Sziasztok! Az MPLAB MPASM fordítójával ha a következő sort akarom (többek közt) lefordítani,
Idézet:
„__CONFIG _CP_OFF & _WDT_OFF& _LVP_OFF & _XT_OSC”
egy 16F882-es pic-be akkor buildnál ezt:
Idézet:
„Argument out of range (not a valid config register address”
írja ki. Mit lehet ezzel kezdeni? Előre is köszönöm, üdv!

Igen, minél rövidebb annál kevésbé szed össze zavart.
Szerintem jó lesz, a hall elem adatlapján van ajánlott bekötés kondenzátorral és ellenállásal, azokat is beletetted?

Nem én! A hall számát nem tudom, így az adatlapját se. Esetleg egy alap bekötés van mindegyiknél?
(#) Hp41C válasza peti13 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Szia!

A kontrollrenek két (vagy több) konfigurációs szava van, így az első paraméter a konfigurációs szót kell azonosítsa:
  1. __CONFIG _CONFIG1,_CP_OFF & _WDT_OFF& _LVP_OFF & _XT_OSC
(#) peti13 válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Köszönöm szépen a segítséget, működik !
(#) Hp41C válasza peti13 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Szia!

A második szót is meg kell adni:
  1. __CONFIG _CONFIG2, ....
(#) icserny válasza fokti Attila hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Idézet:
„Azt tudom hogy melyik parancsokat kell kiadni, de szkóp hiányában nem tudom megnézni hogy kimennek-e az adatvonalra, ill hogy egyáltalán órajel van-e.”

PICkit2 logikai analizátor módban meg tudja mutatni (ha elég alacsonyra veszed az SPI frekvenciát).

Meg lehet próbálni szoftveres SPI emulációval is a dolgot, s akkor kiderül, hogy jól tudod-e, hogy mit kell kiküldeni a kijelzőnek.

Pickit3-am van. Az is tudja a logikai analizátor módot? Eddig még nem találkoztam vele.
(#) icserny válasza fokti Attila hozzászólására (») Nov 28, 2010 / 1

Idézet:
„Pickit3-am van.”
Nem, neked peched van!
Idézet:
„Az is tudja a logikai analizátor módot?”
Szerintem nem.
(#) Lucifer hozzászólása Nov 28, 2010 /

Van egy pár PIC aminek nem találom sehol az EAGLE alkatrészkönyvtárát. 18F6x90 és 18F6xJ90, és még LCD-s caslád. Más alkatrészeknél szokott lenni táblázat a lábakról az adatlapban, amit kis OOOban formázgatás a make-symbol-device-package-bsdl.ulp-vel etetek meg az EAGLE-val. A PIC-ek adatlapjában ilyet nem találtam.

Az Atmel az Avrstudiohoz ad egy raklap XML fájlt amiben benne van minden, azt könnyen fel tudom egy ULP-vel parsolni. MPLAB telepítést nézegettem semmi ilyen nincsen.

Tehát valami adatforrásra lenne szükségem amiben a lábak nevei illetve azok száma szerepel. Bármilyen ötletet üdvözlök
(#) dinokal válasza jdani hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Szia! A motortól minden zavart összeszed! Táp szűrve legalább 2200uF, vele párhuzamosan 100nF, utána feszstab ic, utána 1-10uF, vele párhuzamosan 100nF. Nem tudom most kapásból hány voltot ad a mocid, ha 12V, akkor 78L05, ha kisebb akkor low drop-os feszstab ic. Az áramkört mindenképpen árnyékolt dobozba tedd! Erre jó a moci csomagtartója is ha van neki. A jelet árnyékolt kábelen vezesd hozzá. A fényképen 75 ohmos árnyékolt kábel van, amit a TV-k hez használnak, ez jó hozzá. Ne feledkezz meg a PIC táplábainak szűréséről sem, 100nF! Az hogy egyszer próbáltad 877A-val, és működött, nem jelent semmit! Egyszeri alkalom nem számít. Más a PIC, a nyák, a körülmények, stb. Én még annyit megtennék, hogy a tápot és a bemenetet levédeném egy-egy ellenkezőleg bekötött diódával, ami negatív feszültség esetén rövidzárat csinál a föld felé, mert az áramkörben generátor is van!!! Ezt minden olyan áramkörnél meg kéne tenni amiben tekercs van. A pic nem szereti a negatív feszültségeket!
(#) peti13 válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Sikerült összehozni, köszi a segítséget!

Jótékony hatással vagy az áramkörre. Most minimális módosítással elindult! Több dolgot állítottam, így most nem tudom hogy mi volt a rossz, de a lényeg hogy működik.
(#) trudnai válasza fokti Attila hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Idézet:
„Több dolgot állítottam, így most nem tudom hogy mi volt a rossz, de a lényeg hogy működik.”

Igy biztosan tanulsz belole...
(#) icserny válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

A Microchip honlapját kell felkeresni (CAD/CAE Schematic Symbols and Footprints by Accelerated Designs Ultra Librarian).

1. Innen letöltendő és telepítendő az Ultra Librarian software
2. Letöltendő és kicsomagolandó az adott gyártmánycsalád (jelen esetben PIC18) összecsomagolt leíró állományai (ZIP csomagban sok BXL állomány).
3. Az Ultra Librarian segítségével konvertálható a kiválasztott BXL állomány az adott tervezőprogram (jelen esetben EAGLE) formátumára.

Az Eagle számára konvertált állomány egy script lesz (.scr), amit Eagle alkatrészkönyvtár létrehozáskor vagy szerkesztéskor kell lefuttatni.
Következő: »»   846 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem