Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   49 / 248
(#) blackdog válasza gkari hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Sajnos ilyen kapacitás tartományú és méretű trimmer nincsen. Mást nem tudom betenni helyette mert akkor a burkolat nem megy a helyére.
De ezzel a 8,2 pF kerámiával jónak tűnik.

Épp a kompenzálással kinlódom...

Még nem ismerem ki magam teljesen a pulzus generátoromon így kísérletezgetek és érdekes jelalakokat művelek.

Generátor

De, ha valaki tudna segíteni, hogy hogyan kell ezzel a generátorral megbízható kalibráló jelet előállítani....
Nagyon hálás lennék. :yes:
(#) Bassmester hozzászólása Nov 27, 2010 /

Sziasztok!
Ehhez a szkóphoz kéne egy mérőzsinór, de mindenhol csak BNC csatlkozósat árulnak horror pénzekért. Ezen csavaros csatlakozó van, sokkal nagyobb mint a bnc csati. Ha koaxból csinálnék "mérőzsinórt" az használható lenne? Csöves erősítőt szeretnék mérni vele, meg kapcsolóüzemű tápot, semmi nagyfreki... van valami ötletetek?
(#) gkari válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 27, 2010 / 1

Ez az "amphenol" csati, szerzel egy BNC-Amphenol átalakítót, ehhez már csatlakozik a BNC-s normál szkópcsati-nem tudom mit értesz horror ár alatt, vakerán rendszeresen 2-3eFt.-ért vadiújak is vannak, sőt itt az "apró"-ban 1párat hirdet Meszi barátunk 5500.-Ft-ért-szerintem nagyon jó ár.Megoldható persze úgy is, hogy hajlékony koaxkábel végére valami tapintó(pl."griffcsipesz), árnyékolóharisnyára krokodilcsipesz-cca.150kHz.-ig az is jó.Amphenoldugó sok helyen kapható, én is tudok adni, ha érdekel.
(#) Bassmester válasza gkari hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Akkor azt csinálom hogy egy csavaros amphenolt meg egy bnc-t összekötök egy pár centis koaxal és rendelek egy egyszerű zsinórt. Közben találtam amphenolt a faterom rádiós cuccai között és pont passzol a szkópba.
Köszi az ötletet
(#) kadarist válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Szia!
Én egyszerűen kicseréltem az Amphenol aljzatot egy BNC aljzatra egy hasonlóan régi típusnál.
(#) gkari válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Nagyon jó az ötlet,de én nem kábellel csinálnám, hanem egy rövid csődarabkával(merthogy BNC aljzat kell),amin reszelnék egy nyílást a belső ér beforrasztásához, amit a végén egy lemezdarabka betakarna,így nagyon csekély illesztetlenség várható-jó sok MHz-ig jó lesz(pl. erősítögerjedések nyomozásához).A helyedben a szkópkábelt párban venném, mert nemsokára biztos, hogy rájössz, hogy de jó is az, ha kétsugaras szkóppal mérheted egy erőlködő be-, és kimenetét egyszerre!
Persze Kadarist ötlete lehet a legjobb!
(#) kadarist válasza gkari hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Még a furattávolságok is stimmeltek. Bár mintha ez anyás felfogatású lenne.
(#) gkari válasza kadarist hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Igen, ez egy kicsit matatós feladat, de megoldható.
(#) Bassmester válasza kadarist hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Holnap belenézek hogy milyen a felfogatása, bár csak utolsó lehetőségként állnék neki megbarkácsolni. Egyébként lehet valahol venni amphenol - BNC átalakító csatit? Az lenne a legjobb.

Nem nagy ügy, mert a fiókot kihúzod és így kényelmesen, jó hozzáféréssel tudsz szerelni. Szerintem ezzel az átalakítással semmi rosszat nem okozol a műszernek.
(#) gkari válasza kadarist hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Szerintem sem ördöngösség, de van itt is.

Akkor csak az elején kell lecsavarozni a fiókokat és az elvileg kihúzható? Bocs a hülye kérdésekért, de még sosem foglalkoztam ezzel a szkóppal. Volt régebben egy kis RFT is, azt használtam párszor amíg totál el nem romlott. Most csak ez a nagy dög van, de legalább működik.

Persze. Cserélhető a fiók. Nagy erősítésű, kétsugarasító stb. fiókokat lehet beépíteni. Kicsavarozod, kihúzod és már szerelhető is. Fiók

Értem, világos. BNC aljzatot tudok is bontani, egyik nap láttam itthon valamin... holnap nekiállok.
Köszi a segítséget

Jó munkát! Még annyit, hogy az alsó szürke tekerővel tudod "kibiztosítani" a fiókot
(#) lacusska válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Ha Pesten vagy akkor gyere érte adok neked BNC aljazatot, de dugót is ha kell. ÜDv:
(#) lacusska válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Ne szedjétek szét a szkópot aljzata cserére, mert teljesen tönkreteszi a magasabb frekis átvitelt. van itt nálam még olyan amphenol dugó meg BNC aljazat amit egymásra lehet forrasztani és máris müködik az átalakitó, jelentősen jobb átvitellel mint az átalakitás.- Ha szükséged van rájuk akkor megtalálsz a ***@***.*** e-mail cimen, mert itt a topicot csak elég ritkán szoktam látogatni olvasgatni. Üdv

E-mail címet nem írunk nyilvános fórumba, mert azt vadásszák a spammerbot-ok! Arra ott az adatlap!
Frankye
(#) kadarist válasza lacusska hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Az egymásra forrasztgatás nem rontja a nagyfrekvenciás átvitelt? Ugyan már.
(#) gkari válasza kadarist hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Szerintem a legjobb megoldás mégis a csaticsere, de az is igaz, hogy az eredeti belsőhöz a legjobban azonos geometriát kell megvalósítani-de ez nem egy gigászi feladat. A nagyfrekis átvitel így is kissé elmászhat(egy toldó szerintem nagyobb esélyű erre), ha ez annyira érdekes, akkor kalibrálni kell(a cal. csatlakozóhoz jó egy Amph.-BNC kábel is).
(#) kadarist válasza gkari hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Nem hinném, hogy kalibrálni kellene ettől a csatlakozócserétől akármit is. Viszont a az osztó kompenzálását mindenképpen ellenőrizni kell, pláne egy ilyen idős készüléknél. A csövek sokat kibírnak, mert gyakran stabilizált egyenfeszültségű fűtést alkalmaznak, bár egy csőcserés próba soha sem árt.
(#) ha5kj válasza gkari hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Ne szenvedjetek már ezzel a csaticserével. Max 150 forintért lehet kapni amphenol-BNC és BNC-amphenol átmenetet is.
(#) Suncorgo hozzászólása Nov 29, 2010 /

Sziasztok!

Hatalmas problémám támadt 1-ről a kettőre.

Van/volt egy RFT EO-201 szkópom ami ugye a pincében volt a műhelyben. Nah hálistennek feljött a talajvíz a pincébe párás lett a levegő és megadta magát a szkóp...

A függőleges eltérítés egyáltalán nem reagál, nincsenek meg a feszültségek.

MP9 hez képest méregettem:

MP3 rajz szerint 15V , mért feszültség: 13,9V
MP4 rajz szerint 24V , mért feszültség: 7,6V-7,9V ingadozik lassacskán.
MP8 rajz szerint 8,5V , mért feszültség: 8,1V

A rajzon szereplő függőleges eltérítés végfokában a T2007(KT604B) és T2009(KT604B) melegszik! A rajz fenti részébe az összes tranzosztort kiszedtem már és kimérve mind jó! A kondenzátorokat már kicseréltem újakra!

A tápról: 8-9 pontok között nincs meg a -350V csak -10V

Se a fényerő se a fókusz se a függőlegest állító potméterekre nem reagál az előlapon, csak ez a homály...

Valakinek volt már dolga ilyen szkóppal és esetleg találkozott ilyen hibával? Mi lehet ennek az oka?
(#) kadarist válasza Suncorgo hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Kár volt nedvesen bekapcsolni... Szárítsd ki rendesén és utána próbálgasd.
(#) lacusska válasza Suncorgo hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Sziasztok! az a -350V az meglehetősen gond! Az lenne a képcső katódján a feszültség. Sajnos nem tudom kellően felnagyitani a csatolt kapcsrajzot, de ha a készüléket gondosan kiszáritottad akkor utána lehet "hibát keresni"

Ez a müszer elég öreg ahhoz hogy pl dióda vagy elkó döglött legyen benne. a -350V köreiben nézd meg a diódát kondit ellenállsokat értékre, vagy cseréld ki őket ! a-350 V ot erősen meg tudja szivni pl egy átnedvesedett szürő kondi vagy akár a nyáklemez is.
Üdv lacusska
(#) Suncorgo válasza kadarist hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Már megtörtént.... Hőlégfúvóval kiszárítottam + meleg radiátor kb 1 óra
(#) Suncorgo válasza lacusska hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

az ellenállásokat a 8-9 pontok között végigmértem... mindnek meg van az értéke én is gondoltam rá hátha átégett valamelyik. Többek között már 2db ilyen diódát cseréltem ki UF4007-re: csatolt kép. Az egyik semerre nem engedett át a másikon multiméterrel dióda állásba mind 2 irányba sípolt és 025 írt a műszer. (0,025V esett a diódán?)

Ezek a tápnál a GR1 a 850V egyenirányítója. Ez volt szakadt.

A másik a szintén a tápnál. A -350V részben ez volt a mind 2 irányban átengedő. +zárlatos 220nF fólia kondi csere és az R2094es ellenállás utáni 2db 5µF kondenzátor is cserére került a biztonság kedvéért.
(#) Suncorgo hozzászólása Nov 29, 2010 /

A rajzon lévő 2 db átkötés a függőleges részben 10-11 , 12-13. Oda van írva a kapcsolási rajzra hogy 13V kellene elvileg oda. én csak MP9hez képest 10-11 ponton 8,4V-9,4V ingadozó feszültséget mérek ennek ütemében ugrál is a 'kép' a másikont 12-13 7,1V van jelen.

A T2006 és T2008 bázisai előtti ellenállásnál.
(#) Suncorgo hozzászólása Nov 30, 2010 /

Végül kiforrasztottam a -350V-os egyenirányítóját és megmértem a transzformátorból kijövő feszültséget...
Háááát 150VAC amiből nem hiszem hogy 1 utas egyenirányításnál még pufferelve is lenne -350V főleg nem terhelve. Tekercselés vagy kuka...
(#) lacusska válasza Suncorgo hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

A száritással kapcsolatban szer8intem én száritásként két három hetes radiátorközeli száritást már el tudok képzelni hatásosként. 1-2 óra nem jó semmire. a - 350V emlékezetem szerint egy un DELOn kapcsolással felszültségkétszerező kapcsolásban müködik rémlik mintha valami szelén egyenirányitó patron volt ebben a szkópban 2 db. mivel itt nem kell nagy áram csak néhány mA ezért elég volt a szelén egyenirányitó is. Sajnálatos hogy tul hamar lett bekapcsolva a müszer, a nedvességtől lehet hogy meghibásodott a trafó is, de mivel a készülékben levő kondik be tudják szedni a nedvességet igy lehet hogy még helyrejön ha nem akkor célszerü lenne még száitgatni és utána jóminőségü kellően nagy üzemi feszültségü kondikkal pótolni az esetleg hibásakat.
Üdv lacusska
(#) Suncorgo válasza lacusska hozzászólására (») Dec 1, 2010 /

Már 2 napja egyfolytában szárad. A kapcsolási rajzon nem látok semmilyen feszültség 2szerezőt. Sima egy utas egyenirányítás van.

Kifejtenéd nekem ezt a DELOn kapcsolást? Még soha nem hallottam róla. Gondolom ez nem sima feszültség 2x-erező.
Következő: »»   49 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem