Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv Mindenkinek!
Érdeklődnék, hogy LCD monitor tápegységébe 680µF-os kondenzátor helyet be lehet e tenni 470uf-os kondenzátort, mert 680uf-os kondenzátort még eddig nem találtam olyat, ami a magassága miatt beférne a régi helyére.
Helló!
Én a helyedben nem tenném.Inkább keresnék,esetleg fektetve tenném be. Máté.
Hali! Írj egy feszültséghatárt a kondihoz és a méreteit, lehet, hogy nekem van itthon (rengeteget bontottam), küldök neked egyet.
Üdv
ami a videópályázatra készült és első lett
Szia!
Köszönöm a válaszodat, én is arra jutottam, hogy futok még néhány kört, és szét nézek, hátha találok megfelelő tipust.
Üdv mindenkinek! Elkezdtem tervezni az alábbi labortápot.
Itt ütköztem akadályba: Idézet: .„Módosítottam még az R7-es ellenálláson, mert nagyon forrósodott. Látható, hogy kettő darab 1,2 Ω / 5W-os ellenállást kötöttem be párhuzamosan, így az R7-es és R23-as ellenálláson az áram "kettéosztódik" ezáltal nem fognak felforrni.” Helyettesíthetem ezt a két ellenállást egy 0,68ohmos 5Wos ellenállással? Vagy ha ezzel nem akkor milyennel? Előre is köszönöm a választ.
Szia!
Köszönöm a felajánlásodat, de egyelőre nem élnék a lehetőséggel, hátha sikerül találnom megfelelő típust. Egyébként 3 db kell bele, ebből 2 párhuzamosan van és ezek után a harmadik pedig egy induktivitás után van táp kimenetén. Méretei 680µF/25V lowESR átm10x16 mm 5 mm-es lábtávval. Amit még be tudok építeni kb. átm12x20 mm 5 mm-es lábtávval. Esetleg milyen értékűvel helyettesíthetném, ha ilyet nem sikerül szereznem?
Fórumszabályzat,VIII.pont...
Amit én is meg tudok válaszolni:A -12 és GND között van különbség(szám szerint -12V).A dióda jól van úgy,már az oldalon is úgy van.A cikkben írja is,hogy 70m 0,45mm-es huzal kell,valami ferritre,vasra.A foto dolgokban nem tudok segíteni. Máté.
Hello mindenki!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy van-e lehetőség egy 7812-es feszültség stabilizátor IC úgymond állítani? Azaz mondjuk nem 12V-ot hanem 13V-ot adjon ki magából? Már egyszer használtam ilyet de akkor egy előre elkészített áramköri rajz alapján dolgoztam és nem tudom, hogy teljesen egészséges-e az IC-re nézve a dolog nem is beszélve az utána kötött cuccokról. Köszönöm a választ előre is!
Köszi,de akkor mi a különbség a -12V és Gnd között?
Sziasztok!
Nem tudom, hogy helyénvaló-e a kérdés... Ha nem töröljétek. Szóval: Gondolkodom rajta, hogy 2011-re előfizetek a Rádiótechnika újságra. Van értelme? (mert hallottam sok rosszat is róla)
0,68 ohm 2x sorba kötve.
Így helyettesítheted, de ugye ekkor összesen 4db 0,68 ohm kell.
Na hasonló negatív véleményeket hallottam. Pontosan:
- sok a reklám - unalomig ismételt kapcsolások
Húsz évvel ezelőttig azt mondtam: feltétlenül.
Én jó pár éve lemondtam. Én csak a "Ham Bazár Alkalmazástechnikai Segédletének" nevezem.
Mint írtam volt 12V a különbség.A GND a 0.Ehhez képest van +12V és -12V.Ezt hívják szimmetrikusnak.
Máté.
Húúú....
Ez nekem is jól jött. Az egyik kapcsolásomhoz kell +/- 5V és nincs középkivezetéssel ellátott transzformátorom, de így már nem is kell. ![]()
Jól rajzoltam le?de akkor elvileg az akksik 6 voltosak és sorba 12 és a kettő között a gnd,igaz?
A rajz jó,de az akksik 12V-osak legyenek !Az oké,hogy sorba két 6V=12V,de vigyázz,mert +/- 12V kell! Ez így +/-6V!
Máté.
Áh mostmár értek mindent.Köszönöm neked és köbzolinak is.
Még egy utolsó:akkor egy akksival meg sem oldható a dolog?
Üdv... :integet2:
Előre Bocsi mindenkitől, de a MODI javaslatára teszem ide is be a segítség kérésemet, valamint, mivel nem nagy érdeklödés övezi a felvetett műszaki megoldási gondolatomra a válaszokat... Akit a részletek is érdeklik, az kérem nézzen be a "Napelemes rendszerek töltésszabályozása" Topikba is, mert ott már több minden adatott és feltett kérdésre válaszoltam azt hiszem... ![]() A következő az elgondolásom, hogy egy elektronikus eszköznek a táp ellátását, pontosabban annak a 9V-os Akkuját egy max. 8cm X 10cm-es SOLAR napelemmel szeretném folyamatos használat mellett tölteni napközben, hogy ne keljen minden másnap kivennem az akkut és feltöltenem, ezért is szeretnék rá szerelni egy Napelemet a készülékre, ehhez kellene a segítség. A kérdésem, hogy milyet ajánlanátok hozzá, hol és honnan tudnék venn ilyet és hogy mi kell még hozzá a Napelemen kívűl hozzá vagy elég annyi is, hogy közvetlenűl a 9V csatlakozójára forrasztom... Nézegettem a Conradban és találltam kettőt, amiről úgy olvastam, hogy az méretileg is megfelellne és -40 C°-tól + 85 C°-ig használható, de12V-os és az egyik csak... 1. Műszaki adatok Névleges feszültség: 3,6 V Névleges áram: 27 mA. Hőmérsékleti tartomány: -40 °C - + 85 °C. Méret: 70 x 30 x 3 mm. 2. Műszaki adatok Névleges feszültség: 4,8 V Névleges áram: 81 mA. Hőmérsékleti tartomány: -40 °C - + 85 °C. Méret: 97 x 80 x 3 mm. Szóval melyiket és mi kell még hozzá, és honnan, hogy éjjel a napelem ne szívja, szivárogjon visszafelé az akkuból az energia… No meg nem tudom, hogy most miért is ír 12V-ot ha az egyik csak 3,6V a másik meg 4,8V akkor gondolom így csak ráforrasztva közvetlenül nem fog érni semmit, ezért kellene némi segítség hozzá, hogy milyen egység vagy mit kell még hozzá vennem elkészítenem, hogy ez működjön is... ? Köszönöm az esetleges segítségeket. :smoke:
Fotoszenzorral ki-be kapcsolgatnám a napelemet, én is így tervezem, de először a napraforgót akarom megcsinálni, mert a napelemnél nagyon fontos, hogy merőlegesen essen a napsugár rá, mert így jó a hatásfoka!
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_6489_from.html
Sziasztok van egy rajzom amit meg szeretnék valósítani is de van valami amit nem igazán értek rajta.Az első karika azt nagyjából sejtem hogy a 9 volt után jön egy 22kohmos ellenálás valószínű az akar lenni de másikat a lednél azt a kockát a ledel meg az ellenállással mért rajzolták oda azt nem értem meg nem is tudom milyen értékűnek kell lenni az ellenálásnak mert nincs ott ebbe kérném segítségeteket.
Szia!
1. Az szerintem csak egy 22 ohm-os ellenállás. 2. LDR Az egy fényérzékeny ellenállás, nem adták meg az értékét. Jellemzője, hogy sötétben 100k-s nagyságrendű az ellenállása, fény hatására nagyságrenddel csökken. Pl. innen lehet válogatni: Bővebben: Link
Akkor nyugodtan tehetek oda egy 100k-s ellenállást ha nincs ilyen fényellenállásom attól még működni fog minden?
Hello!
Szerintem neked fogalmad sincs, mi is ez a kapcsolás valójában. Ez az "optocsatoló" ennek fő alkatrésze. E-nélkül az egésznek értelme sincs.. üdv! proli007
Üdv... :integet2:
Hát ha kell bele, nekem úgy is jó lenne, bár nekem 24h-24h folyamatos használatra kell az eszköz, hogy müködjön, tehát nem kerti lámpára akarom szerelni... :smoke: Csak az a baj, hogy most karácsony előtt, senki nem fog itt segíteni, úgy gondolom, hogy a terv megvalósítása, jövőre fog átcsúszni, így az immár kb.4 éves elméleti elgondolásom, sajnos továbbra is Platói szinten fog terv maradni... De ha van jobb topik ahol több eséllyel járnék és átirányítana oda valaki, azt is megköszönném egyenlőre, mivel most a tél folyamán jobban ráérek a tervem megvalósításában... Köszönööööm... :eeknoes: |
Bejelentkezés
Hirdetés |