Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
Sziasztok.
Van egy elég combos trafóm, gondolkodtam a felhasználásán, és szóba jött az a lehetőség, hogy mi lenne, ha hegesztőtrafót csinálnék belőle. Per pillanat 220/26-32-38V feszültsére van megtekerve, és az adattábla szerint 1kVA teljesítményű. Én mondjuk többnek nézem... Az áttekerésnél problémát jelent, hogy a tekercsek műgyantába vannak öntve, nem tudom ilyesmivel volt-e már valakinek tapasztalata. A vasmag keresztmetszete: 70x45mm Kérdésem az lenne, hogy érdemes lenne-e megtekerni hegesztőtrafónak?
Szerintem nem éri meg a várhatóan sok belefektetett munkaórát,mert a végtermék valószínűleg igen gyengécske lesz.Ennél azért nagyobb vas kell hegesztőtrafónak. A ráírt 1kVA névleges teljesítmény is erre utal. Co trafónak még elmenne,de csak kompromisszumokkal.
Köszönöm, akkor meghagyom így ahogy van.
Sziasztok. Sikerült megcsinálni a hegesztőtrafót hiperszil vasmagból, de nehezen fog ívet. Mit lehetne vele csinálni hogy könnyebb legyen az ívfogás. Ebben a témában olvastam, hogy egy akkora vasmagra (mint amilyen a hegesztőé) tekert induktivitással lehet rajta javitani, de ez nekem nem lenne jó mert nincs vasmagom. Valami más ötletet várnék ha tud valaki.
Hány volt a szekunder üresjárási feszültsége?
35V. Nem fért fel több huzal. De már ívfogás után szépen megy minden.
Sajnos a 35 volt kevés ezzel ne is csodálkozz ha nehéz az ívfogás sőt szerintem az ívet tartani is nehéz lehet.
Milyen szekunder huzalt használsz? Kellene rá még sok menet 45 voltal már lefet ívet fogni de jobb ha 50 volt.
Több szálas huzalt használok, mert nem volt se fazonhuzalom, se normál huzalom ilyen méretben. Lehet, hogy még pár menetet fel tudnák tekerni de ezt már csak holnap tudom megnézni. Az egyenirányitás segitene valamit? Ha az egyenirányitás nincs pufferelve akkor van értelme egyenirányitani?
Az a vasmag amit használsz(hipersil)sokkal jobb lenne Co hegesztőhöz. Az MMA hegesztők dinamikája,azaz ívtartó képessége alapvetően a vastól függ. Ehhez szükségeltetik némi vastömeg is, tehát a vas tömegének csökkenése merevvé teszik a trafót. Az MMA hegesztéshez a 34V igen kevés, 50-60V lenne szükséges, és ennek a feszültségnek kellene leesni hegesztés közben 20-25V-ra,még pedig úgy,hogy a vasból kilépnek azok az erővonalak amelyek a gyújtófeszültség előállításában részt vettek, csak annyi erővonal marad a vasban,ami az ív teljesítményét meghatározza. Ezt szórótranszformátorként való kialakítással érik el. A hipersil nem alkalmas szórótrafónak,hiszen a kialakítása pont azért olyan, amilyen, hogy minél kevesebb erővonal lépjen ki belőle.Ha netán rá fért volna az 50V-hoz szükséges menetszám, akkor is inkább csak vágni lehetett volna vele,mintsem hegeszteni.
Ezért írtam korábban azt,hogy ez a vas az elképzelt célra alkalmatlan.
Szia. Amit leirtál azt megértettem elsőre is. Azért csináltam abból a vasból mert csak ez van és nem is tudnák egykönnyen másikat szerezni. Amugy ívgyujtás után már megy rendesen (igaz ez az első hegesztőtrafóm, így szerintem rendesen). Az egyenirányitás javitana valamit? Puffer nélkül ér valamit az egyenirányitás?
Merre laksz? Van néhány felesleges vasam. A huzal viszont drága, nem biztos hogy megéri görcsölni vele, nem sokkal többől kijön egy inverter is.
Én Ukrajnában Kárpátalján a Nagyszőlősi-járásban egy faluban lakom. Az invertereshez nincs elég tapasztalatom.
Na akkoz nem is vagy olyan messze
Azt kellene csinálni hogy feljebb tornázni a menetszámot hogy nagyobb gyújtó fesz legyen. Ezután pedig készíteni kell egy folytót ami azt fogja csinálni hogy az ívgyújtás pillanatában még meglessz a feszültséged de hegesztés közben számottevő ellenállással van jelen az áramkörben. Ezért a munkafeszültség alacsonyabb lesz. A folytó lesz a szórótrafó.
Attól függ, hogy mihez képest nem vagyok messze, mert a hármas-határ elég közel van. De a tegnap felvetett kérdésem az volt, hogy valami mással kellene megoldani, mert nincs a folytóhoz megfelelő vasmag.
Ge Lee köszönöm a nagylelkü felajánlást.
A folytóhoz nem kell igényes vasmag.
Ha összeraksz betonacélokat kb majdnem akkora keresztmetszetben mint a trafód arra is megtekecselheted a folytót. Én tömör vasrudra is csináltam már és működött. Énhozzám közel vagy mert 30km záhony ide.
Köszönöm ezt nem tudtam, hogy akármilyen vas jó. A feszültséget nem tudnám már növelni, mert nem fér fel több huzal. Énhozzám Záhony úgy 100km-re van.
A szekundert milyen huzalból tekerted?
Nem lehet hogy pvc szigetelésű vezeték azért nincs több helyed? Ha több szálat párhuzamosan tekertél próbáld sorosan kapcsolni . Ekkor kb 70 volt lesz de tekersz le belőle és legalább lesz anyagod a folytóhoz is.
Sziasztok!
Valaki tekercselt már sárgarézből trafót? csak a szekunderre szeretném, ezzel optimális lenne a hely kihasználtság. Szerintetek?
A sárgaréz sokkal keményebb és törékenyebb mint a vörösréz szerintem nem lehet feltekerni megfelelően.
Na meg rugalmas is és feltekerés után visszarug. Az elektromos tulajdonságai is rosszabbak talán még az alunál is rosszabb de ebben nem vagyok biztos.
A sárgarezet egyfázisú motorok segédfázisaként szokták használni,mert sokkal nagyobb a fajlagos ellenállása mint a vörösrézé illetve az alumíniumé, és így a szükséges fázistolást elérték vele. Ebből következik,hogy a viszonylag magas ellenállása miatt nem alkalmas trafótekerési célra,kivéve ha nem pont ez a cél.De akkor számolni kell azzal,hogy a magas ohmos ellenállás miatt lényegesen több veszteség fog keletkezni a sárgarézből készült tekercsen mint a vörösrézből vagy aluból készült tekercsen..
egy fésűs kétoszlopos heggestőtrafóról lenne szó csak találtam boltban 20X1 mm-es sárgaréz szalaot, amit méterre lehet venni. sok trafót hajtottam már, de mindet rézből azokkal nem volt semmi gond, de sárgarézzel még nem dolgoztam, ez csak egy ötlet lett volna. de ahogy a motor tekercselést emítetted úgy már nekem is beugrottak az iskolás dolgok Üdv
szisasztok en egy hegesztot szertenek epiteni es segitseget szeretnék kérni ,elore is kösz
Már régóta filóztam azon, hogy építeni kellene egy hegesztőtrafót mikrohullámú sütő trafóból mivel abból viszonylag könnyen és olcsón be lehetne szerezni 2-3-4db-ot, és egy ilyen trafó nagyjából 2000V-ot csinál, ami azt jelenti, hogy az áttéte kb 1:10-hez, a primer szigetelése minimum 250V-ig visz, a szekunderé 2000-ig min., a szekunderre kötve a 230V-os hálózati feszültséget kb 20-25V-ot nyernénk az eredetileg primeren, és olyan 1000W körüli terhelhetőségben, ez már jó lenne kiindulásnak, nem? Mondjuk egyenirányítani és pufferelni, aztán párhuzamosan kötni párat? Vagy hasonló közösítési módszerek? Senkise gondolkodott még ezen? Ötletek/vélemények?
Szia. Az igaz, hogy ha a MOT szekundrét kötöd a hálózatra akkor a az eredeti primer tekercsen megjelenik a 20-25V, de nem a kivánt teljesítménnyel. Ez azért van mert nagyon vékony a szekunderen lévő huzal vastagsága. Ha leszeded a szekunder tekercset és oda tekersz valamilyen vastag réz drótot akkor azt is lehetne használni hegesztéshez, csak nagyon rövid ideig, mert a MOT alapból túl van gerjesztve ezért melegedne a vasmag és a primer tekercs, még akkor is ha nem hegesztel vele.
sziasztok. most akatam a forumra nemojan rég nagyon örülök hogy van ijen .imádok mindent barkácsolni .hegesztöm még nincs,mindig kölcsön gépel heggesztek máramikor sikerül kölcsönkérni.olvastam volt aki tv trafobol és egyéb lim-lombol épitet jo kis trafot.énis szeretnék rég egy sajátot amit én épitek,nemtudom hogyan kell légyszi segitcsetek .van egy 220v bemenetü trafom aminek van a másik oldalán egy közöspont,220v,380v,415v,440v,kimenet.100va.0,5a.na ijen .leher e valahogy hegesztöt épiteni belöle sok limi lomis dolgot betudok szerezni.csak irjátok mutasátok hogyan kell hadcsináljam segitcsetek köszi.0,8-4 lv.lemezzel szoktam barkácsolni ha lehet én is egyenirányitot gépet szeretnék.
Cimbora, én nem vagyok valami hatalmas hegesztőtrafó szakember, de szerintem 100VA édeskevés lesz. És amúgy is inkább 220V=>50V körül keresgélj.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |