Fórum témák
» Több friss téma |
A betonoszlop ingyen jött, ez a lényeg! Útban nincs abszolúte, elfér ott tavaszig, eladni nagyon nem akarom. Tudom, hogy a pányvázást nem úszom meg(lesz is 4). Mixer tuti nem fér be, de van keverő. A 4m3 betont megoldom, van forrásom egy kis cementre...
Tudom hogy van jobb, szebb, könnyebb megoldás, de az pénzbe kerül, ami meg nem nagyon van. Ha a betonoszlopot sikerülne felállítani, azt többet nem szeretném ledönteni. A tetejére valami komoly állítható dolgot szánok, fater fémesztergályos, remélem megoldjuk. Kezdek megbarátkozni a csapos rögzítéssel, egyik oldalon masszív acélcsap, amin felállítjuk, másik oldalt masszív csavarral rögzíteném egy bebetonozott masszív konzolhoz. Jó ötlet lehet? Pányvázni milyen drót kellene?
Ezek szerint én is slendriánul fogalmaztam, úgy gondoltam, hogy nagyon nehéz átlátni mennyi plusz kérdést vet fel... és nem olvastam vissza.
Irigylésre méltó háttér... A pányvázó kötél szemeinek se feledkezz meg a kengyelről, a lapátok alsó végének magassága alatt valamennyivel!
A pányvázó kötél teherbírása nem kellene hogy nagy legyen, hiszen csak a szélnyomás reakcióerejét kell elviselnie, és egy 8mm-es sodrony is 6-700 kg-ot bír. A nehezebb játék a horgonyzás, mert legalább ugyanennyit érdemes tudnia, de inkább többet, hogy ne lötyögősödjön ki. mert akkor lazul a kötél, és nem látja el a feladatát.
Háttér: tudod a faluban sok a segítőkész barát, nameg munkahelyemen is meg lehet oldani egy-két dolgot
Én 12es sodronyra gondolok, 4 db-ra, de akkor azt is keményen le kell betonozni... 1m3 betonkocka szerintem elég horgonyozni... A drót szögének mi lenne ideális? Amit előbb vázoltam felállítási mód, az sikerülhet?? Mert ha nem, meg van lőve a terv..
Én nem biztattam senkit semmire sem, de mivel nálam a legnagyobb is rendesen kitér (a maga 3,6 méteres átmérőjével ) így bizton állíthatom hogy még viharban sem jelentkezik az a hatás amit írtál. Aki meg ennél nagyobbat akar építeni, az tesztelgessen, bár szerintem ha nagyobb lesz akkor a fordulatszám fog csökkenni tehát még kisebb az esélye ennek a problémának.
üdv!
Én egy beton villanyoszlop gyámot szereztem arra pedig az erdöben egy 14 m hosszú akácfát viszonylag egyenes, de még ezen is elgondolkozom hogy állítom fel.én lebeszélnélek arrol hogy betonból legyen az egész de ha mégis ahoz ragaszkodsz akkor legalább 3 méterre ásd le és ahoz nemkell drótkötél mert magátol is megáll! Mifelénk legalább is a betonvillanyoszlopok csak ugy magukban vannak és csak 2 méter az elöirt mélység amire ássák öket.
Szia generátor 24.
Egyetértek veled, abban amit a beton oszlopról írtál. Le kell ásni legalább 2m mélyre, de a 3m amit javasolsz az nyilván még jobb. Hogy daruval vagy milyen módon van a helyére szállítva és felállítva azon persze lehet elmélkedni. Ha persze semmilyen jármű nem fér be, akkor marad a kézi erő sok-sok ember formájában. És ezzel el kell felejteni az egészet. Ezen a fórumon (és a másikon is) sok esetben nem a dolgok alapos körüljárásáról van szó, hanem minden túl van lihegve. Tudom, hogy erre majd jönnek az ilyen-olyan válaszok, de kérdezem én hol vannak a félig kész ill. kész szélgépek fotói? Főleg azoktól a kollégáktól akik oly sok tanáccsal látják el az itt kérdéseket felvetőket.
Hm, kezd itt kicsit puskaporos lenni a hangulat..
Én csak tanácsot szeretnék, hogy mi lenne nekem a legjobb szerintetek, minden véleményt és tanácsot szivesen fogadok! Ami nem jó, nem megvalósítható, azt elfelejtjük, ami használható, megvalósítjuk. Amúgy a lebetonozást én is jobb ötletnek tartom, csak akkor nem tudom milyen módszerrel állítsam fel. Az előbb felvázolt húzástechnika itt veszélyes, mert az oszlop oldalra eldőlhet.
Kedves gergobmwe
A puskaporos hangulattal ne törődj, majd a moderátorok leintik azt, aki túlzásba esik. Arra vannak kiképezve és a múltkor meggyőződtem, hogy értik a dolgukat. Sziriusz meggyőzött, hogy ami előtt valamihez hozzáfogok, nem árt a számok segítségét kérni. Erre kérlek én is, hogy számolgass. Előadok egy gondolatmenetet, ami sok hibát rejthet, de elgondolkodtat. A tapasztaltabbak is útba igazítanak. Azt írod, hogy az oszlopod 4 tonna. Ha izomerővel akarod felállítani, csörlő nélkül, szerény becslésem szerint, legalább három tonna emberre van szükséged. A vázolt ábra szerint még többre. Mielőtt felállítanád, mert elszánt vagy, és megteszed, a mászó alkalmatosságokat szereld fel rá, mert a földön könnyebb. A szélgépezet talapzatát is most készítsd el, míg az oszlop lenn van. Elég hosszú kötéllel húzzátok, ahhoz, hogy ha az oszlop akár melyik irányba elszabadul, hát eldől, de senkinek sem, még a kis ujjára se essen. Fejről stb. nem is beszélek. Gondolatban én már fel is állítottam az oszlopod több módszerrel is, de a valóság és a felelősség a tied.
Csak a görgőt nem értem ami lenn van talaj-közelben. Minél magasabbról (minél közelebb az oszlopra állított merőlegeshez) húzod annál kisebb az erőszükséglet. Ha valamennyire előre meg lehet emelni a végét, az valóban segít a felállításban, de kézi erővel majdnem lehetetlen az alsó tartományban mozgatni, és nagyon veszélyes, mert oldalról is folyamatos feszített stabilizálás kell. Szükség van egy hátsó biztosításra is, hogy túl ne lendülhessen a holtponton.
A betonoszlop nagyon teherbíró, a készre-szereléshez egy emelőcsigát még akkor szerelj fel a tetejére, amíg a földön fekszik! Nagyon megkönnyíti az összes későbbi rámolást. Még mindig megfontolandónak tartom a betonoszlop eladását, és egy könnyű acéltorony építését, sokkal kisebb (olcsóbb) alappal.
Vázlat a villanyoszlop állítás hagyományos módjáról. Az emberke helyett célszerű 2, egymástól néhány méterre álló MTZ-t elképzelni drótkötéllel, hiszen akkoriban még a fenyőoszlop állítását tanultuk, amit valósággal belerántott a gödörbe a betongyám. A lépcsős gödörbe esve nem is tud az ellenkező oldalra kiborulni. Oldalra sem, mert keskeny árkot ástunk, de a biztosítás nem árt.
Eredeti használatánál azért elég neki a 2 m mély gödör betonozás nélkül, mert csak a néhány négyzetdeciméter felületén és a drótokon zenélő szél húzza. A szélkerék felülete sokkal nagyobb lesz, esetenként változó iránnyal. Emiatt nem árt a mélyebb kibetonozott alapozás és feltétlenül szükséges a kikötés. Drótkötél helyett megfelel a tömör betonvas huzal is. A kifeszítő drót szögének 45 fok szerintem megfelelne, annál meredekebbre nem célszerű venni. A laposabb meg túl messzire nyúlik. Meg a hosszával arányosan ez adja a legnagyobb tartást.
A görgőt azért gondoltam, hogy ne a traktort húzza felfelé majd az erőhatás.
Hát igen, tényleg jobb szeretnék egy acél oszlopot, de több baj is van: 1. Írtad adjam el az oszlopot.. Kinek? Felénk senki nem érdeklődik ilyen iránt. Meg havernak is kellemetlen volna elárulni, hogy eladtam, amit ő ingyen nekem adott kifejezetten szélgenerátor-oszlopnak. 2. Acéloszlop nagyon drága 12 méteren.. Kiszámoltam, borzasztóan sok. Nekem az oszlopra (12m) közel 100e jött ki. 8 szál 80as szögvas, plusz a merevítés, rengeteg csavar, festék, h.pálca...
Adtál egy kis reményt hogy mégis müködhet a dolog...
Csak ez nem egy fenyőoszlop, hanem egy 4 tonnás betoncucc. De az elvnek itt is működni kell.
Föld kitermelve a lépcső felőli oldalra, kissé megtaposni, aztán rá kell dobni néhány farönköt. Ez közelebb viszi az alátámasztást a súlyponthoz, könnyebb lesz a bebillentés megkezdése. A támasztórudak jó vastag akácfa lánccal összekötve X alakba. A gödör függőleges oldalára ha be lehetne tenni egy vaslemezt, vagy két talpfát, akkor az oszlop vége könnyebben indulna lefele.
Ami nagyon fontos: egy ember irányítson, lehetőleg olyan, aki nem először csinál ilyesmit, és semmi kapkodás, ha az emelés biztonságos, nyugodtan meg lehet állni közben.
Meg kell keresni a helyi áramszolgáltató öreg, esetleg már nyugdíjas szakijait. Ha emelni már nem is tud, de hasznos tanácsokkal ellát.
"A görgőt azért gondoltam, hogy ne a traktort húzza felfelé majd az erőhatás." Mihez horgonyzod le a görgőt, ami ér annyit, mint a traktor tonnái? Tolatva húzzon a traktor, elején max. pótterhelés, ha meg is emeli az orrát, a kerekei földön maradnak. De erre nem kell számítani.
Igen, az ajándék lovon nem illik túladni, bármilyen foga is van. És ez az oszlop egy monumentális darab, akár nagyobb gépet is elbír. A katalógusban is mellbevágó.
Két traktor elfér úgy, hogy 45-60°-os szögben két oldalról húzzák fel?
Hát, neccesen, de meglehet... Max a szomszédból.
Üdv Gaspa!
Nagyon szép a szélgéped! Az ilyen szerkezetek hozzák meg a kedvet a szélgép készítéshez. Nekem is a vasmagos generátor tetszik. Honnét tudtál szerezni hypersil vasmagot? Én nem tudtam ráakadni a forrásra.
Hiperszil vasmagnak csak akkor van értelme, ha csupán az előre meghatározott irányban haladnak benne az erővonalak, mert a hengerléssel-hőkezeléssel ezt előre meghatározzák. A többi irányban már nem olyan szuper. Akkor is csak légrés nélkül van igazán értelme, hiszen ez a lényege trafónál. Motorokhoz amúgy sem azt az anyagot használják, mint trafókhoz. Nem ok nélkül különböztetik meg: Dinamólemez...
A korábban már tárgyalt lemezcsíkból feltekercselt tárcsa, vagy az apró hiperszil U-kból kirakott kör esetén lehet, hogy icipicit jobb lenne, mint a sima trafó vagy dinamólemez, de szerintem talán nem is lehetne mérni a különbséget.
Üdv Sziriusz.
Hiperszil vasak széles választékát gyártja a Fastron Hungária Kft. t:74 540 533,emil:hungary@fastrongroup.com Postán is elküldik,de előre fizetéssel,ára elég húzós én is csak párat rendeltem mérésekhez.Egy mérési fajtát elmondok:15x90mm vaskeresztmetszet/két félmag egymáson/a hosszabb erővonal metszés miatt,vasmagszárak sugárirányban,légrés 1,5mm,kerületi sebesség 5ms.Hozzávetőleg 50W vehető ki belőle.Valamivel kevesebb vas is elég,mert ugysem lehet teljesen fölgerjeszteni,nekem 0,6T-ra sikerült/az adatokból visszaszámolva/.Gerjesztéssel és neo mágnessel is kipróbáltam,az eredmény ugyanaz.A neo mágnes hiába 1,4T,elképzelhető mi marad egy légmagos tekercsre.A 0,6T-t.bizonyára lehet még növelni,légréscsökkentéssel a precízebb mech.kialakítással,mert ez csak egy provizórikus összeállítás volt.
Elég csökönyösen azzal foglalkozom, hogy miképp lehetne olcsó szélgenerátort gyártani. Ebbe beletartozott a hiperszil vasmag felhasználása is, főleg azért, mert készen kapható, és ez egy barkácsolónak előny is lehet. Amit írsz az árról, az azt jelenti, hogy végleg kiesett a felhasználható anyagok listájából.
Ha visszaolvasol, volt itt link kerékpár agymotorok fellelési helyéről, meg hajtóműves szélgépekhez gyártott generátorokról is. Engem nem érdekelt, ezért nem jegyeztem meg róluk többet, egyet kivéve: Bővebben: Link Ezt csak azért, mert végre egy adat, hogy mit is jelent a gyakorlatban a sokat emlegetett "ragadás" dolog.
A minap belebotlottam egy 7201/min fordulatú 37kW-os asszinkron motor holttestébe (rézvadászok ejthették el szegényt). Akkor eszembe se jutott semmi, de az állórész lemezelése mondjuk 10 részre osztva (Dbelső=300mm L=600mm) mire lenne jó mágneses generátorként? 32kalicka amibe belefér a hüvelykujjam.
Ehhez Erbe ért, én meg inkább a tárcsagenerátort ismerem, azt lehet otthon inkább legyártani.
A tárcsagenerátor frekvenciáján mennyire számít a vas minősége?
Biztos számít, különben kerítés vasból csinálnék a trafót. De hogy ez a gyakorlatban mit jelent, nem tudom. Erre lennének jók a komoly szélgép építők bemérései, ha foglalkoztak ilyen gondolattal.
"az állórész lemezelése mondjuk 10 részre osztva"
Lehetne belőle 10 db 2-2,5 KW-os generátort készíteni. Hasonló lapul nálam is a pincében, 200 mm belső átm, 210 mm hossz, 48 horony. Abból 3 db 2 KW-osat terveztem. "A tárcsagenerátor frekvenciáján mennyire számít a vas minősége?" Az a lényeg, hogy lágymágneses legyen és ne 1 darabból. A várható 20-100 Hz közötti frekvencián bármi megfelel. Nem a frekvencia a lényeg, hanem a átmágnesezhetőség mértéke. Telítési érték, hiszterézis, stb.
Én evvel a módszerrel állítanám fel,mert drasztikusan lehet csökkenteni a szükséges húzóerőt!
És ellent tartani a másik oldalról egy kötéllel. De így is kell 2 traktor Vagy két nehézgép...
Rosszúl fogalmaztam, kimaradt egy vessző. Ilyere gondoltam:Bővebben: Link
Valóban sokat segíthet de ekkora méreteknél már külön problémákat is vet fel. Annak a távtartónak minimum az oszlop tömegének felét el kell bírnia, 6m-es hosszon... és ezt is fel kell állítani. Nehéz jól csinálni.
Üdv Sziriusz
Ezek a motorok csak nagy fordulathoz jók,viszont az előzőleg adott linken kínai generátorok voltak de a tudományukból nem sokat akarnak elárulni.Ezek lassú fordulatú generátorok,állórészen 72 kissé ferde horony,forgórész 16 neo mágnes.Szimpatikus megoldás, ilyesmit akarok én is,de lehet hogy gerjesztett forgórésszel,nagyobb széltartomány hasznosítható,nem midig fúj erős szél. |
Bejelentkezés
Hirdetés |