Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 151
(#) pbalazs válasza Skip hozzászólására (») Máj 12, 2007 /
 
Nekem volt dolgom mindkét típussal, egyikkel sem volt gond. Valószínűleg az alapkapcsolást csináltam meg mindegyikkel (erősítés/fesztologatás után), de már nem tudom pontosan.
Hogy hogyan kell több LED-et hajtani vele, az benne van az adatlapban.
Csináltam már sok komparátorból is kivezérlésmérőt, ami egy pénztárgép VFD-jén mutatta a feszt, ezzel sem volt gond, csak sok IC kell bele.
(#) Skip válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 12, 2007 /
 
azt mondod Szabi bácsi hogy jobb lenne tranyókkal? azt anyira nem vágom azér mer csak ezekkel az ickel értem a kpcsolást nagyjából. nem nehezebb a tranyós jóval? az adatlapot pedig áttanulmányozom még a mai napon! köszi
(#) szabi83 válasza Skip hozzászólására (») Máj 12, 2007 /
 
Idézet:
„azt mondod Szabi bácsi hogy jobb lenne tranyókkal?”


ezt te tudod + a pénz tárcád.. :yes:

Olcsóbb, mint az ic-s az biztos: Bővebben: Link
itt az ict kiváltja 10 db tranyó ~100FT
20 db R és 9 db D ~100FT

az ic 200FT -nál olcsóbb?/vagy 200 ft/? :pias:

ui: az icbe is ezek vannak ált

üdv
(#) Skip válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 12, 2007 /
 
azt hiszem kipróbálom mind a két verziót... mer utánna többet is szeretnék összerakni. ezzel a tranzisztoros megoldással az általad mutatott cikkben 10 db ledvan... ezt át lehet alakítani több darabosra? meg ezzel talán megtanulhatnák vmilyen szinten nyákot tervezni... bár még sose próbáltam
az UAA180 as adatlapját megnéztem és tényleg ott van a megoldás! köszönöm szépen ennek azér nagoyn örültem hogy ha másnem azzal megtudom csinálni valószínűleg... de a tranyós talán jobban érdekelne.
(#) Márk válasza Skip hozzászólására (») Máj 12, 2007 /
 
Én úgy tudom ki lehet egészíteni de majd kijavítanak ha nem így van. Ha jól tudom elég mindig a többi led mintájára folytatni a "sort".
(#) Kovidivi válasza KeserűCukor hozzászólására (») Máj 12, 2007 /
 
Hello!én ezt a kapcsolást építettem meg.Sztem nem drága ahhoz képest amit nyújt.Azlm3915 Ic-je nagyon jó sztem,és a legfonotsabb,h egyszerű.Még azt is meg tudod mondani,hogy futópontként vagy csík-ként mozogjanak a ledek.nagyon szép.Ajánlom,hogy nézd meg ezeket.Egyébként ezt én a hangkártyám kimenetére kötöttem, párhuzamosan az erősítő bemenenetével, és onnan kapja a jelet.nem lett halkabb a zene,nem torzít, semmi baj nincs.(Ezt azért csináltam,mert én mindig szeretném látni,hogy mozognak a ledek,akár halk,akár hangos a zene szobába).Egy változtatást csináltam,azt ,hogy az audio jel és audio füld közé tettem egy potit(100kohm), a középső lábára tettem ic-nek a bementét,így tudom szabályozni a jelszintet(mondjuk nem kell,mert a hangkártya pont megfelelő jelet bocsát ki,de ha nagyobbat kap,lejjebb veszem egy picit,vagy ha nem kell,akkor a potival ki lehet kapcsolni)
A linkkel a "ki mit épített" oldalra jutsz,a lap alján van pár kép,meg videó: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_634_103_ASC.html
jó építést.
(#) Master_of_the_web hozzászólása Máj 13, 2007 /
 
Helló!

Ezzel a módszerrel lehet akárhány LED-es VU metert építeni?

üdv
(#) lgyk válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Máj 13, 2007 /
 
Hát, akárhányat nem, max. 7-et.

UAA180 nyákterv; a felirat a beültetési oldalról legyen olvasható! Egy dióda és egy ellenállás véletlenül fel lett cserélve (3-as láb) a terven, de ez nyák-szinten nem okoz problémát, kijavítani meg lusta vagyok. Potméterek helyett ellenállások jelölve (csak beforrasztottam a megfelelő értékű ellenállásokat egyszeri beállítás után.

A BSS-féle kapcsrajz alapján, PCBExpress 5.6.

UAA180.pcb
    
(#) Skip válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 13, 2007 /
 
ezzel az Ic vel már én is építettem de sajna ez is csak 12 LED es. Nekem pedig többre lenne szükségem... amugy ugyanazon módszerrel hangártya után szeretném rakni én is hasonló módszerrel. holnap kipróbálom tranyókkal és majd ha az nem jön össze akkor nem tudom mi lesz...
Master_of_the_web:
ez lehet hogy jó de értékek nincsenek ráírva és így nehéz akármit is csinálni vele... de ha tudsz hozzá értékeket akkor ne tartsdd vissza
lgyk:
azzal a 7 es számmal mire gondolsz? 7 led vagy 7 IC?
(ha esetleg megvan nem PCB fájlba a dolog akkor légyszi rakdd fel úgy is köszi)
köszi és majd holnap megírom mi lett a tranyóssal
(#) Master_of_the_web válasza lgyk hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Hi
Tegnap probalkoztam vele, es addig eljutottam, hogy a ket ic együttmüködik vagyis szepen jön egymas utan mind a 24 LED. Viszont az a fura, hogy az elsö 12 lednel vagyis az elsö IC-nel a ledek szepen athalvanyulnak egyik a masikba es ugy növekszik a csik hosszusaga, de mikor a masodik ic-hez er csak egymas utan felvillannak, nem halvanyulnak olyan szepen mint naz elsö ic-nel..

Ez miert lehet? Megepitette esetleg mar valaki a 24 LED-es valtozatot?

üdv
(#) Gab_Bee hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
Sziasztok!
A nagy LED-es kivezérlés jelzö építés alkalmával én is úgy döntöttem, hogy építek 1-et! LM3915-el! Ezt a kapcsolást ÉS minden müxik remekül, kivéve az, hogy az elsö led állandóan világít, meg a 10. led nem hajlandó felvillanni! Ez sz.tek minek köszönhetö?
Köszönöm a segítségeteket elöre is!
Üdv: Gab_Bee
(#) Márk válasza Gab_Bee hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Nekem hasonlót az LM3914 csinált. Azt hiszem a hőtől a volt, amit az utólagos forrasztásnál kapott.
(#) Master_of_the_web válasza Gab_Bee hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
hi

azu utolsót lehet, hogy fordítva raktad be,azért nem világít. Az első meg valószínűleg azért világít folyton, mert folyamatosan kap némi jelet amit kijelez, ez lehet zaj miatt, vagy ha a műv. erősítő túl sokat erősít.

üdv
(#) Master_of_the_web válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
hoppá ebben nincs is műv. erősítő... bocs!
(#) Gab_Bee válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Az utolsó led nincsen fordítva berakva... dugaszolós panelon raktam össze! És a sz.gépröl kapja a jelet, de ha semmi jelet nem rakok rá, akkor is világít... az 1 led.. :no:
(#) Gab_Bee válasza Márk hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Jelenleg még nem forrasztottam össze! Még csak panelon van.
Neked megoldódott a probléma?
(#) Gab_Bee válasza Gab_Bee hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Ha teljesen kiveszem az 5. lábáról a jelet, és ha BAR módban van, akkor világít az összzes led! Még a 10. is! Ha nem BAR módban van akkor meg csak az elsö világít!mihelyst bedugom a hangkártyába, akkor elalszik az utolsó 9 és csak az elö világít!
(#) Márk válasza Gab_Bee hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Sajnos nem oldódott meg. :no: Annyit ki tudtam mérni hogy az első lednél az ic-n belül lehetett valami zárlat ami miatt világított. Azóta nem is törődtem szegénnyel. Csináltam helyette BA6154-est.
(#) Gab_Bee válasza Gab_Bee hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Fejlemény... Ha az erösítö kimenetére kötöm, akkor szépen villog minden led! Igaz ezt nem oda kellene kötni, de ott legalább müködik rendesen...

igaz, változatlanul világít az 1. led.. de a többi funkció oké! :yes:
(#) Márk válasza Gab_Bee hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
(#) eSDi hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
Üdv! Valamikor a közeljövőben kellene építenem egy 6 + 2 csatornás kivezérlésjelzőt.... Csatornánként 19LED
És LM3915 + 3916 kombinációjábol lenne összeállítva. Csak egy gond van... spórolni kellene a hellyel és a pénzel is. S ezért úgy gondoltam Multiplex módon lehetne meghajtani a ledeket... Van valakinek ilyen téren tapasztalat? Ha igen és szívesen meg osztaná velem, az írjon. Nem a működési elvre vagyok kíváncsi, azzal tisztában vagyok. Hanem az érdekelne, hogy működhet e az ilyen fajta megoldás vagy össze-vissza hülyeségeket mutatna.... Mert digitális technikában a Multiplex teljesen jól működik, de itt a bemeneteket is kapcsolgatni kell, ami ugyebár analóg jelszint...
(#) Skip hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
no összeraktam vagyis próbálgattam a tranyós kivjelzőt...
egyenlőre csak pár led-el de működik... össze fogok rakni egy UAA 180 at is és összehasonlítom mer nem tom olyan érdekessen alszanak ki a ledek... vhogy mintha lassú lenne vagy én nem is tudom olyan érdekes a dolog (bár lehet azért mert csak pár led van benne.... sőt erre nagy az esély véleményem szerint)
majd még próbálkozok és beszámolok róla/róluk!
pápá
(#) adorjan81 hozzászólása Máj 15, 2007 /
 
Nekem is világított az első 3 led, de az én kapcsolásomban volt ZPD dióda olyan 5V6 körüli és kicseréltem 12 vagy 15 re és jó lett.
(#) Skip hozzászólása Máj 15, 2007 /
 
no összeraktam... a maximum led szám 13 12V ról ami elmegy!
és most BC183 van benne a BC549 helyett...
rákapcsoltam 22 VOLT ot és meghalt működni nagyon valószínű a BC183 nem bírta szuflával....(ha jól néztem az adatlapján akkor max 15V jevítsatok ki légyszíves ha nem igaz)
no most ha ezt a tranyót kicserélném (node milyen NPN tranyóra ami monyuk 25 V ig jó.?!) akkor a többi alkatrész bírná-e a kiképzést? (gondolok itt konkrétan a BC547re?!) mer ledek ellenállás növeléssel elmennek az tuti. kondik között a legkisebb is 25V os szóval azzal se lehet baj...

mer Ha rá tudnám adni a 22V körüli feszt akkor a ledszám minimum 20 ra megemelkedni ami már elég lenne...
előre is köszi ha valaki segít... ha ezt megtudnám oldani akkor már csak a "dobozolás" lenne hátra amihez szintugy megvan az alapanyag!
köszönöm Skip
(#) eSDi válasza Skip hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
Szerintem elnéztél valamit de nagyon az adatlapon.

BC183
VCBO= 45V
VCEO= 30V
VEBO= 6V
IC= 200mA

BC549
VCBO= 30V
VCEO= 30V
VEBO= 5V
IC= 200mA
(#) ethcbi hozzászólása Máj 16, 2007 /
 
Érti valaki hogy pontosan mi a szerepe az LM3914 -nél a REF OUT, REF ADJ kimeneteknek. Azt sejtem hogy az Rhi és Rlo a mutatandó feszültségtartomány szélsőértékeit állitja be, de mi szerepe van az OUTnak és az ADJnak ebben?
(#) Skip válasza eSDi hozzászólására (») Máj 16, 2007 /
 
igazad van kicsit elnéztem nagyon inkább!
az a helyzet hogy 18 ledig mentem el mert többre nincs szükség. ez működik is rendesen de még egyet szeretnék kérdezni.

az érdekelne hogy megoldható-e vhogy az hogy ha nem kap jelet a fényorgona akkor mondjuk egy 3 perc tétlenség után bekapcsolna egy futófény (4017es futófényre gondoltam. igaz hgoy az csak 10 ledet képes vezérelni de nem számít.) szal ez megoldható-e vmi kütyüvel? vagy szimplán tegyek be egy kapcsolot hogy kézzel át tudjam kapcsolni?!

etchbi:
Ref out Ref adj közötti trimmerrel álítható véleményem szerint az érzékenység. Rhi ről véleményem sincs!
nem sokkal lettél okosabb tudom
(#) sunad válasza eSDi hozzászólására (») Máj 16, 2007 /
 
Szerintem müködne a multiplex,gondolj csak a sztereó adásra az is analóg.
(#) adorjan81 hozzászólása Máj 19, 2007 /
 
Hello, nekem kellene 1 olyan kapcsolás ami a hangerő szintjét hivatott jelezni, pl ha fél hangerőn van, akkor mondjuk a 10 ledből 5 világít, és így tovább. Jó lenne még hogyha a ledek csak akkor világítanának ha teljes fényerőn tudnak világítani és nam úgy hogy mikor elérik a nyitófeszültséget, akkor már elkezdenek pislákolni. Előre is köszi a segítséget
(#) Kovidivi válasza adorjan81 hozzászólására (») Máj 20, 2007 /
 
Hello!olvasd el a fórumot elejéről,és akkor minden kérdésedre választ kapsz.(ez kis áldozat ugyan...)
Következő: »»   10 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem