Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   306 / 843
(#) emmzolee válasza Akashi hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Én is ezt a tápot építettem meg. A DC OFF kapcsolónak van egy kis gyíkja. Éppen ezért nem is használom.
A probléma az, ha rátettél ugye egy áramkört, és le kapcsolod a DC OFF kapcsolót, ugye azt gondolván, hogy semmilyen körülmények közt nem juthat ki feszültség a kimenetre. Eddig nincs is baj. A Gáz akkor kezdődik, ha lekapcsolod a táp főkapcsolóját, azaz áramtalanítod. A munkapontok kezdenek elengedni, és egyszer csak a maximális feszültség egy pillanatra megjelenik a kimeneten! Amikor fejlesztette Alkotó a cuccot, akkor ez már szóba került, mert valakinek tönkre ment egy pic -e , és nem tudta mitől.
Én nem használom, hanem egy sima 2 áramkörös kapcsolót tettem be a kimenetre.
(#) Akashi válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Igen olvastam én is. Már tervezem a V1.1-verziót. Azon is gondolkodom, hogy tudnám az áramkorlátot úgy beállítani (leolvasni a kijelzőn a beállított értéket) hogy nem a kimenetet zárom rövidre. Mert ugye ha rá van kötve valami, nem biztos hogy az örülni fog neki. A DC-off kapcsolást én is a kimenet megszakításával gondoltam megoldani. Mondjuk valami relével, amit tudok a hővédelemmel is kombinálni.
Még mindig el vagyok keseredve a hülyeségemen hogy elrontottam a műszerpanelem. Hüpp...
(#) Akashi válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Talán még úgy lehetne módosítani a kapcsolást, hogy a DC-off kapcsoló a vezérlőtranyó bázisát szakítaná meg, vagy az áramerősség potit húzná le. Igy nem tud felszaladni a kimeneten a fesz egy pillanatra sem. Ugye?
..és akkor nem kell terhelést kapcsolgatni.
(#) Alkotó válasza Akashi hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Az is megoldás lehet, ha "helyesen" értelmezed a DC-Off kapcsolót.
Ugyanis nem magával a kapcsolóval van a baj, hanem a használat módjával. Mert a feszültség akkor is el fog mászni, ha nem a DC-Off kapcsolóval nullázod, hanem csak simán a potival állítasz be mondjuk 10V-ot, és akkor kezded a hálózati kapcsolót babrálni.
A DC-Off annyit tesz -és azt jól is csinálja-, hogy azonnal nullázza a kimenetet, a feszültségszabályzó poti eltekerése nélkül.
Tehát hiába raksz a kimenetre egy kapcsolót, ha mondjuk jön egy hirtelen áramkimaradás a hálózatban -ami gyorsabb mint a te kapcsolási készséged-, akkor bizony nem tudni éppen mi fog a kimeneten megjelenni.
(már nem emlékszem pontosan, de korábban is írtam, hogy ez csak rövid ideig meglévő, kisáramú "billenés", ami nagyon gyorsan lecseng, nekem az eddigi évek alatt nem okozott problémát, de nem árt odafigyelni erre is)
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Egy relével a problémát tökéletesen orvosolni lehet, azt hiszem én is ezt teszem majd. Készülőben az egyszerűbb labortáp. Az elektoros labortápon amit az rt helytelenül közölt le AC off van nálam, nem tudom miért, anno így döntöttem. A mostani ajándékba lesz, de nem is bonyolítom túl, igaz kedvenc építőelememet a reléket ki nem hagynám belőle.
(#) Akashi válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Szerintetek hogyan lehet egyszerűen megoldani a beállított áramkorlát érték leolvasást anélkül hogy rövidre zárjam a kimenetet? Relézzem le? Mert biztos nem tesz jót a rákötött fogyasztónak amit a tápra köt az ember.
(#) Alkotó válasza Akashi hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
A rövidzárra szavazok. Nekem semmilyen gondot nem okoz a csatlakozó kábelek végét összezárni, amíg beállítom az áramkorlát értékét.
(#) Petjaa hozzászólása Dec 8, 2010 1 /
 
Sziasztok!

Terveztem egy tápegységet és érdekelne, hogy mi a véleményetek róla?! A rajzot csatoltam!

Üdv Petjaa
(#) vilmosd válasza Petjaa hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Hali
A "Curent Ref" es a "Voltage Ref" potikat nem igy kellene megcsinalni. Gondolj bele, ha a poti KH-s lesz es megszakad a csuszka. Azonnal megjelenik a kimeneten a max tap, ami nem egeszen jo dolog egy szabalyozhato tapegysegtol. Az LM324-et nem artana a nyers taprol jaratni, ha az nem nagyobb mint 36 V, mert igy nem tud dolgozni. Nagyon kicsi a tap. Az IC7C ellenallasai nagyon nagyok, inkabb 10k-22k tartomanyban kellene hasznalni. Problema meg az arammero aramkor kialakitasa, mert az IC7C bemenete magasabb feszt kaphat, mint a tapja, es ott nem tud dolgozni.
Amugy az elkepzeles hasznalhato.
Csa Vili
(#) Akashi válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Én beépítettem az előlapra egy nyomókapcsolót. Végülis nekem se okoz nagyobb problémát beállítani, csak hangosan töprengtem..
(#) elektromos hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Sziasztok!
Akinek van megépített tápegysége, az nem-e nézné meg, hogy terhelés nélkül beállítunk 12V-ot, és ha teszünk rá pl: 3A-es terhelést, akkor a kimeneti feszültség menyit fog változni? Kérem, nézze meg valaki.
(#) Gabi válasza elektromos hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Melyik fajta tápegység?
(#) elektromos válasza Gabi hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
bármilyen táp jó nekem
(#) Alkotó válasza elektromos hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Semennyit. Pontosabban a műszerem nem tudja kijelezni. (hiszen stabilizálva van!!)
Változás akkor van, ha a referencia imbolyog valami miatt, mint pl. hőfokfüggés.
(#) Gabi válasza elektromos hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Nálam kb. 10-20 mV-ot mászik 2A-nél. A 12.00 lemegy 11.99-11.98V-ra. Ha ez segít. De ez sok mindentől függhet...
(#) Akashi válasza elektromos hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Nekem 1,76 amper áramfelvétellel (12voltos autóféklámpa izzó). 0,12 Volttal esik a feszültség az üresen beállított 12 Volthoz képest. Tehát 11,88- ra esik vissza.
De ezt szépen ki tudom korrigálni, feljebb pöckölöm a potit és lőn 12,00 volt.
De most akkor nem mászhatna el??
(#) dB_Thunder válasza Akashi hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Nem kéne neki..
(#) elektromos válasza Akashi hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Nekem is ez a bajom, hogy 200-250mV-ot esik, de többet nem, 4 ampernál sem.
(#) elektromos válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Te melyik tápot építetted meg?
(#) dB_Thunder válasza elektromos hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Egyiket sem.
Van egy saját tervezésű, hasonló a Pioneer& Alkotó-s hoz. Azokhoz vadászom az alkatrészeket, illetve van még pár dolog amit nem döntöttem el.
De mindezek előtt javítom az oszcilloszkópomat..
(#) BarnaPili hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Sziasztok!
Az Attila86 nevével fémjelzett labortápegység megépítése mellett döntöttem.Egy gyors kérdés.EZ a Nyáktrafó elég lenne a segédtápoknak és a műszernek?Vagy keressek egy kottásabbat?Attila 200mA-t ír a cikkben,ez tudja .
István
(#) Proci_85 hozzászólása Dec 9, 2010 /
 
Nagy áramkimenetnél amennyiben nem a nyákon méritek a kapocsfeszültséget, esetekben lazán lehet 100-200mV feszültségesés. Az előlapi csatlakozóig elmenő vezetékeken, kapcsoló(k)on eshet ennyi 3-4A környékén (nekem sajna ennyi volt). Ekkor jöhet a 4 vezetékes mérési mód.
2 vezetéken megy a delej, 2 vezetéken pedig a kimeneti kapcsokról visszavezeted a feszültséget az áramkörre. Így nem számít, hogy addig mennyi feszültség esne. Annyival rákompenzál, hisz a legkülső pontot figyeli a szab.kör.

Többek között Freddy kolléga segítségével sikerült átalakítani az egyik klasszikus labortáp rajzát úgy, hogy 4 vezetékes legyen. Mindezt én már csak utólag tudtam megtenni, ennek ellenére így remekül teljesít.
Ezt + alatta lévőt olvasd el

Nem a legtökéletesebb, de mint láthatod, utólag sem olyan vészes belenyúlni: Link
(#) Ghoost válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Szia!

Ugy indul a dolog, hogy a muszereknek kulon-kulon tap dukal! tehat 2 fuggetlen tekercs Ha Alkoto fele digitalis muszer epited a tapodba, akkor mint fentebb is olvashatod az 200-500mA kozott eszik, a kijelzes fuggvenyeben. 8V bemenovel szamolgatva az 4W tehat egy 5VA-s trafocska szerintem karcsu lesz oda.
a segedtap aramfogyasztasarol nem birok informacioval.
(#) BarnaPili válasza Ghoost hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Köszi!
Mivel a szerző ezt az áramértéket jelöli meg,gyanúzom hogy elég lesz a segédtápnak,a műszer pedig ez lesz.3digites PIC-es Voltmérő.Talán megbírja.Elég kis dobozom van ,amibe beleálmodtam.A külön tekercs műszerenként tiszta sor.Itt nekem egy műszer lesz,azt fogom átkapcsolgatni áram és feszültségméréshez.
István
(#) Ghoost válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
En kerek elnezest muszereKET olvastam
szerintem digitenkent szamolhatsz 13-18mA aramfelvetelt
+ az elektronika fogyasztasa.
(#) BarnaPili válasza Ghoost hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
A 200-500mA hasznos info volt,tervben van ,hogy esetleg olyan ICL7107-es műszer is lehet benne,ha a PIC nem hozza a hozzáfűzött reményeket.Akkor meg kell az izmosabb trafó.
István
(#) Hetope válasza Proci_85 hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Nálam a 4 vezetékesnél 0.02 voltot esett
(#) Proci_85 válasza Hetope hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Gondolom a DC OFF kapcsolót neked is ki kellett hagynod a körből, különben off állásban felkoppant volna a kimenet vezérlése.
DC OFF kapcsoló miatt egy 10mV-os különbség nekem is jelentkezett, de ez már belefér szerintem otthoni felhasználásnál.
(#) Hetope válasza Proci_85 hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Egy kis magyarázattal tarozom. Az a táp fix 13.8 voltra lett tervezve 1 darab 723-assal A 2 század Volt feszültségesés 42 ampernál volt mert nem volt több izzóm ugyanis a táp 50 amperra lett készítve. De ez nem tartozik ide viszont a 4 drótos az igazi megoldás a jó labortápoknál is vagyis a tesztelést úgy végzem hogy a beállított veszültségen a megadott áram mellet hol rá kapcsolom a max áramot hol nem és a kettő feszültseg közötti külöbség nem szabad hogy pár századtól több legyen! Viszont ne feledkezzünk meg a minimális áramról sem mert szerintem egy labortáppal akkor lehet igazán kisérletezgetni ha a minimális áram mellet nem megy tönkre még egy germánium kis tranyó sem !
(#) R4v3n hozzászólása Dec 11, 2010 /
 
ÜDV Mindenkinek! Találtam egy kapcsolást az oldalon: Ő az.
Annyi a helyzet, hogy nem találok hozzá sehol sem 25Voltos transzformátort. Tudom helyettesíteni esetleg 24 vagy inkább 26 Voltossal, vagy kérdezősködjek a "hol kapható?" topicban?
Előre is köszönöm a segítséget!
Következő: »»   306 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem