Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » BEAG APX 100
Témaindító: Gubán_Gábor, idő: Márc 1, 2009
Témakörök:
Ha jobban belegondolok, nem vettem észre különbséget. A bizonytalanság valószínűleg az elültetett "bogár" miatt volt.
Más kérdés: milyen potit tegyek a bemenetre? Most ugye a gyári van, ami mondjuk ki: már halott. Na most ALPS és társait egyelőre mellőzném. A legtöbb erősítőmben eddig a tök sima fémtokos potit tettem és nem volt velük semmi bajom. Na most megláttam ezt: ALPHA 24mm. Ezekről mi a vélemény? Olvastam, hogy az erősítő bemenete 220K. Elég egy ekkora értékű logaritmikus poti is akár? Én a listából a mono 500K log potit nézegettem és 600Ft körül még hajlandó is lennék vele egy próbát tenni (illetve eszembe jutott, ha két jelforrást kezelnék, akkor sztereót raknék bele, de ez még csak ötlet). A panelen jelenleg nem kötöttem ki a P2 trimmert. A kimeneti teljesítmény korlátozásánál jól jön, hogy véletlenül se robbantsam ki a hangdobozokat. Gondolom, ahhoz hogy HIFI-bb legyen, ezt ki kéne majd venni és a hangerőt nem tekergetni... Amúgy ez a P2 miért került beépítésre a gyári változatban? Kimeneti teljesítmény korlátozása? Túlvezérlés elkerülése nem hozzáértő kezekben vagy ezzel lehetett az aktuális rendszerhez állítani az erősítőt?
Az Alpha potikról jó véleménnyel vagyok. Az AV760/C erősítőmben ilyenekkel (220k lin.) állítom a szimmetriát, mert ahhoz még nem készült táppanel, csak, ha majd 1 közös dobozba kerülnek.
APX bemenetére 220k logaritmikust tennék, egy 220 nF MKP becsatoló kondival elválasztva a legelső fokozat rácsától. A gyári konstrukcióban azzal a bemeneti potival hangolták össze az erősítők hangerejét, mert a gyári szórás és a nem tökéletes alkatrészek miatt nem mindig azonos volt a fokozatok erősítése, tehát, lehet hogy az egyik már 1/4 hangerőn olyan hangos volt, mint a másik majdnem 1/2 hangerőn. természetesen szedd ki, és csak az 1 db ALPHA poti legyen a jel útjában lecsatolva a kondival, hogy a bemenő fokozat triódájának rácsán lévő DC munkaponti egyenfesz ne kerüljön ki a poti csúszkájára, mert nekem ez esetben erősen zúgott. Mert ugye a rácslevezető ellenállást a poti 0 állásában kisöntölte.
Igen, valóban egy "hifibuzi" irta ezt. Tudod nem mindenki hangosítani jár APX-el, van még olyan aki a minőségre megy nem a mennyiségre. Nem tudom milyen hangfalakkal tesztelted az erősítőid, de kicsi rá az esély, hogy azokkal a hangfalakkal amikkel hangosítasz kiderül mit is tud valójában az erősítő. A wattokkal lehet dobálózni de az nem minden.
A másik pedig, hogy egy 40éves elkóra ami kitudja hány 10 éve áll használaton kívül NEM engedjük csak úgy rá a teljes feszültséget, mert akkor megnézheted magad. (neked sikerült is) Jobb esetbe csak a kondi robban fel, rosszabb esetbe a trafó is leéghet. Előtte meg kell szépen formázni, majd ha ez kész meglehet mérni a kapacitást is aztán le lehet vonni a következtetéseket. Nem egy régi MM kondit tettem már így helyre. Kíváncsi leszek hogy a mostani daewoo és yageo és hasonló szarok hol lesznek 40 év múlva. Persze aki lusta formázgatni az vegyen csak újat...
Mondjuk kezdjük úgy, hogy fogalmam sincs, miért veszed ezt magadra, másrészt engem meg végképp nem kell oktatni az Elektronikára, mert nagyon tisztában vagyok azzal mit is beszélek, és egyáltalán nem dobálózok a wattokkal, mert nagyon is tudom, mit mennyit tud, és mit kell tudnia. Én senkinek sem akarok beszólni, mert nem volt ilyen szándékom. És találkoztunk is már, és nem olyannak láttalak, aki másokkal kötözködni akar. Én sem ezt akarom, tehát ezért nem tudom, miért vetted magadra, mert én általánosságban mondtam, hogy én semmi jót nem várok ezektől a 40 éves régi ELKO-któl, ha neked van vele időd, és kedved foglalkozni, akkor hajrá, csináld, én azért javasoltam a kollegának, hogy tegyen bele újakat, mert nem célszerű egy nem annyira hozzá értőnek a kondiformázásokkal bajlódnia. Én segíteni próbáltam neki, nem pedig beszólni a fórumtársaknak, mert nem tudom honnan vetted magadra, de nem neked céloztam semmit. Én is nagyon sok tévhitet és rossz elgondolást hallottam nagyon sok helyről, és ezeket mérlegelve írtam meg a hozzászólást.
De akkor félreismertelek, ha tőled csak annyi telt ki , hogy lehordjál nyíltan a fórumon. Az elektronikát pedig nekem nemigazán kell elmagyarázni, mert megvan a végzettségem belőle, és megfelelő gyakorlattal is rendelkezem, úgy érzem. És abba is gondolj bele, hogy mikor találkoztunk beszélgettünk pár dologról, és az APX-ek is úgy kerültek szóba, hogy hangosítani járok velük, de Hifi célra is tökéletesen alkalmasok lennének, Amúgy én sem a teljesítményre megyek, hanem én is nézem azt, hogy mégis milyen hangminőség mellett tudja azt kiadni magából, máskülönben nem építenék csövest, mert nagy hangerőt tranzisztorosból is ki lehet venni, és feleannyiba se kerül. És még annyit, hogy akik ismernek személyesen a fórumról, azok is elmondhatják ugyanezeket, hogy nagyon-nagyon sok jó tanácsot adtam, és nagyon sok köszönet érkezett ezekért. Ha magadra vetted, akkor sajnálom, de abszolúte nem neked szántam, csak általánosságban írtam, hogy miket hallottam.
Ez nekem elég parttalan vitának tűnik. Nálam elsősorban a hifi része számít és nem a hangerő. A gyári MM elkós és az új változat között én nem találtam olyan eget rengető különbséget (még). Azt fogom majd csinálni, hogy összekábelezve kipróbálom az új táppanelt a régi és új elkokkal. Formázást sosem csináltam még, de nekem nincs NOS MM elkóm itthon. Van itt egy topic a formázásról, olvasgattam már, lehet ki fogom próbálni a dolgot. Gondolom, ha nem folyt még ki az elko akkor érdemes vele próbálkozni.
Még annyit, hogy szerintem nem érdemes abszolút formázni próbálni olyan ELKO-t, aminek fullra ki van száradva az elektrolitja (mert én még csak ilyen MM-mel találkoztam), mert annál szerintem nem nagyon fogsz eredményt elérni, meg én azt is figyelembe vettem amikor Bakos kollegának tanácsot adtam, hogy az eredeti konstrukcióban az eredő pufferkapacitás 100µF volt 700V terhelhetőséggel.
Én azért javasoltam a nagyobb pufferkapacitást, mert én azt tapasztaltam, hogy az új (szerinted szar) pufferekből tettem bele 100µF-ot eredőbe, mint az eredeti gyári konstrukcióban, és azt tapasztaltam, hogy kevés a tartalék bennük, és a stabcső is villogott nagy hangerőnél, ezért döntöttem úgy, hogy felemelem 235µF-ra (2db 470µF sorosan) és 900V terhelhetőségűre, és itt már abszolúte nem jelentkeztek ezek a problémák, és egy esetleges feszültségimpulzus sem teszi tönkre az ELKO-kat, és szerintem 250Ft nem sok egy 470µF-os Daewoo kondiért, és amúgy sem szeretem az alumínium házas kondikat, mert kettő sorba kötésénél az egymás mellett álló kondiknál a 2 ház szabad szigeteletlen tetejei között fél tápfeszültség mérhető ami nem túl biztonságos. És én nem szoktam a korhű megoldásokat választani a csöves technikában sem, hanem a korszerű biztonságos szerelést és alkatrészeket részesítem előnyben, mert szerintem azokkal is nagyon szép erősítőket lehet építeni. Elhiszem, hogy jobban illik a csövesekhez az MM ELKO, de nem megbízhatóak ennyi idő után, és azt meg egyáltalán nem osztom, amit a Gábor mondott, hogy ő úgy hallotta valahonnan, hogy erőtlenebb lenne tőle az erősítő dinamikája. Mert ha példának veszünk egy 100µF-os MM ELKO-t, feltöltjük 300V-ra, és összehasonlítjuk egy ugyanakkora kapacitású, például Daewoo-val, amit ugyanakkora feszültségre töltünk fel akkor a benne tárolt töltés és energia is meg fog egyezni Q=CU összefüggés szerint. Tehát én személyes tapasztalat szerint azt mondom, hogy egy hálózati tápegységbe tervezett MM, és egy Daewoo közt nincsen semmilyen különbség. ha már egy Daewoo-t hasonlítok össze egy pl. Jensen gyártmányú kifejezetten gyors működésű kapcsolóüzemű tápokba tervezett kondival, akkor ott már egyértelmű a különbség, de egyenlőre nem gondolom, hogy kapcsolóüzemű tápnak helye lenne egy csöves erősítőben.
Pontosan ezt mondom én is, hogy én eddig nem találkoztam olyan MM-mel, ami nem csörgött volna belűl, vagy a tetején nem folyt volna ki az elektrolit, ami biztos jele annak, hogy össze van száradva teljesen, és nem is csodálkoztam a pillanatnyi ijedtség után, hogy felrobbant.
Én a tapasztalataimat osztottam meg veled, mert ugye ez a fórum célja, és örültem is, mikor pozitív fogadtatásra talált. Én nem akartam Cruisher kollegát megsérteni semmivel, mert nem abszolút nem neki szántam a hozzászólásom arra utaló részét. Csak én is elmondtam az érveimet, és próbáltam ezeket gyakorlati példával alátámasztani, mert már úgy gondolom, van egy pár éves tapasztalatom a témában, és mindig csak akkor szoktam hozzászólni, ha biztos megoldást tudok mondani. Ezzel a vitát lezárom
Hol vetted 250Ft-ért a Daewookat? Nekem a börzén a bácsi 400-ért adta anno. Ha ugyanúgy a nagyterembe vetted, akkor nagyon jóba lehettek...
kb 1 éve vettem őket, amikor felújítottam az APX-eket, volt a bácsinak egy csomó, és komlyan 250Ft ért adta őket, de lehet, hogy éppen akciósak voltak, ezért nem is bajlódtam a formálással, főleg, hogy mind csontszáraz volt, amik benne voltak az erősítőkben, amikor vettem őket.
Akció nála... . Azt sajnálom, hogy csak 4-et vettem. De hát ki tudhatta akkor, hogy a GU50SE-n kívül kell még majd valahova 450V-os elko...
Szerintem valakivel keversz, mert mi még nem találkoztunk. Bocs hogy így a lelkemre vettem a dolgot, és nem volt célom a lehordás se, csak nekem túl jók voltak a tapasztalataim a régi MM ekkel és ugynézki tulzásba vittem a védelmezésüket. De kinek a pap kinek a papné
Kinek meg a kántor :beka3:
Hát igen. Valakinek érdekes hóbortjai vannak...
Ezt most nem magamra értettem
Én sem rád, csak úgy... :beka3:
Na mindjárt fenékbe rúgnak itt a totyikrongálásért. :gumicsirke:
Nos számomra tegnap megerősítésre került, hogy igen is megéri ezzel az erősítővel foglalkozni. Megfelelő körülmények között - jó hangdoboz és tapasztalt segítség mellett (itt Gubán kollégára gondolok) - kiválóan szól a ketyere. Kivéve az első fokozatot és a visszacsatolást hihetetlen jó hangja van. Jelenleg (átkábelezve) csak a végfok előtti fokozatot meghagyva annyira csendes az erősítő, hogy nem lehet hallani, hogy be van kapcsolva bemenő jel nélkül! Ennek ellenére a számítógép képes szobahangerőre bőven kihajtani, ki fogom próbálni asztali CD-ről is. Nálam sajnos a DC2050E-ken bukik meg a hangzás. Nagyon jól szól ezekkel is, de most hogy hallottam egy nagyobb Yamahára kötve, már látom, hogy előbb-utóbb cserélni kell a ládákat. A mély tartomány nagyon nincs rendben errefelé...
Én nem vettem észre különbséget a 6N2P-vel szerelt és a ECC808-as meghajtás között, így marad az olcsóbb cső benne. Összemérve a gyári (és itt olyan állapotúra gondoljunk, ami nemrég lett kivéve eredeti csomagolásából) és az általam után épített táppanelt, nem észrevehető a különbség. Szóval nálam marad az új, jobban szűrt táp. Az erősítő egyelőre a hálótrafó 240V-os ágán van táplálva. Így a fűtés a még elfogadható 5,8-5,9V, míg az anódfeszültség olyan 400-410V körüli. Ki fogom próbálni a 220V-os ágon meghajtva is. Amúgy az itthon lévő gyári állapotú erősítő elkoival biztos, hogy valami nincs rendben, mert nagyobb kivezérlésnél a stabcső pillogni kezd. Készítek majd egy átfogóbb leírást is a változtatásokról. Gábor lerajzolta tegnap az átalakított kapcsolást. Engedelmével azt is fel fogom rakni, hogy minden meglegyen egy helyen, mert a topic nehezen visszakövethető.
Mikor még én is APX-eztem, az Ágoston könyvből kinéztem a Williamson erősítőt. Ennek a meghajtását akartam megépíteni az APX hez. Aztán végül is nem került sor rá, mert jött a 057. Azért felteszem, hátha valaki kedvet kap hozzá. 6sn7/6H8C vagy ECC82-es csövekkel.
Hoppá, mit találtam. Ha valaki szeretne hozzájutni, itt a soha vissza nem térő alkalom (potom 70000Ft-tól): APX 101
A bugyigumiból biztos adnak hozzá tartalékot is . Jobban belegondolva, hetvenért nem olyan rossz ez, csak azért kell még picit alakítani rajta... Azt a frekimenetet azért nem kellett volna kiírni.
A www.elektroncso.hu oldalon láttam erről a konkrét erősítőről egy cikket, nagyjából egy éve. Üdv.: Baji Béla
Igen, én is ismerem a cikket, azért is linkeltem be ide.
Mi baj a frekimenettel?
"Frekvenciamenete: 30Hz ... 15KHz ą1dB"
Arra gondoltam, hogy a 15KHz nem igazán fér bele a HIFI kategóriába. Ez a gyári specifikáció. Nekem ez mindenképpen szemet szúrna, ha megvenném. Ma bármilyen ketyerét nézel, azért a 18-20kHz szerintem elvárható, hogy átmenjen rajta (igazából meg kellene mérni). De laikus vagyok ezen a téren, lehet nem számít (tudom, hogy többet is átvisz kis hangerőn torzítás nélkül is).
Szerintem nem ér meg 70000Ft-ot a mieinkből sokkal szebbet lehet csinálni fele ennyi pénzből Nekem amúgy a doboz formája sem tetszik, túl nagy a csövekhez képest, kb feleekkora dobozba is befért volna bőven az egész 1 db 320W-os trafóval, a belsejéről nem is beszélek, mert az teljességgel káosz, és átláthatatlan.
Elvileg nem brummos, amit én kizártnak tartok
Jól van na. Igazat adok neked.
Ha minden maradt az eredetiben, akkor nem egy jó konstrukcióval állunk szemben. Arra értette, hogy nem rossz, ha leosztod wattra, akkor 350Ft-ot fizetsz egy csöves wattért, ami azért nem rossz. Most sikerült szereznem két vékonyka PL509-est 1200Ft-ért. Kiderült, hogy az eladója egy mérnök, aki néha a börzén is megfordul. Jó sok érdekes dolgot tudtam meg tőle (Ő azon emberek táborához tartozik, akik szerint a GU50 nem a legjobb audióra ).
320W-ból 2 apx-et hajtani? Nem kevés az egy kicsit? 1 apx-nek van alapból ekkora trafó. Szerintem elírás a hirdetésben is a felvett teljesítményre vonatkozó adat, mert az az eredetire vonatkozik, itt pedig kettő van egy közös dobozban.
Sziasztok!
6KD6-tal próbálkoztatok már az APX 100-ban? Paramétereit tekintve hasonlít a PL 509-re. Ha ismeritek ezt a csövet, akkor kiváncsi volnék hogy milyen egyenáramú beállításokkal hozza a legjobb formáját. Ilyen csövekből építgetem ezt a gitárerősítőt, 420V anódról megy, a kimenőtrafó Ra= 3,5kOhm-os toroid (a képen még kocka van). Jelenleg 51W tiszta szinuszt ad le 8 Ohm-os műterhelésre, lineáris sávszélessége 60Hz-17 kHz. Először én is az APX-100 kapcsolásból indultam ki, de a meghajtása sajnos hamar leszerepelt a 6KD6-oknál. A legjobb eredményt eddig egy ilyen, 6E5P meghajtással értem el.
Hello.
A 320W-os trafó, ha az tényleg 320W-os TH209-F jelzésű, akkor az tökéletesen elég 2 csatornára, gondolj bele, ha még a max 100W-ot kiveszem belőle, akkor is az 200W felvett teljesítmény, a hatásfokot beleszámolva 260W környéke, plusz az a 20W fűtés, az 280W, és a trafó 320W-os teljesen elég hozzá, én megépítettem haveromnak, és semmi gond nincs vele, csak egy kicsit melegszik, tökéletesen elbírja, de házi Hifi használatban amúgy sem veszi ki senki a 100W/oldalt, mert jó hangfalakkal a 20-30W bőségesen elég.De mi teszteltük max teljesítményen is és tökéletesen vitte. APX-ben a trafót 250%-osan túlméretezték gyárilag, nem véletlenül, mert a megbízhatóság volt a fontos.
Hú. Azt a meghajtást én is nézegettem a csöves témában. Mindenképpen ki szeretnék próbálni egy más meghajtást. Nézegettem cruisher williamson meghajtását is. A 6e5p cső jutott nekem is eszembe. Gáborral arról beszélgettünk, hogy esetleg egy pentódás fázisfordító jó lenne. Nekem már akkor eszemben volt ez a cső.
Történt valami változtatás a rajzon lévőhöz képest?
Akkor talán majd egyszer ha sor kerül rá, hogy átalakítom sztereóra és nem kell majd még egy táptrafó.
Amúgy az APX 100 meghajtása azt hiszem nem a legjobban sikerült valami. Láthatjátok, hogy kivéve az első fokozatot is lehet rajta javítani (már szólni majdnem ugyan úgy szól, kicsit talán melegebb, amit a visszacsatolás hiánya is okozhat) csendességben. A gyári nálam elég határozottan sistereg (mármint a hangszóró részen...).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |