Fórum témák
» Több friss téma |
Srácok
Kér generátort akarok használni a szélkerékhez. Az egyik egy vw autógenerátor aminek a forgórészét már kiberháltam és kapott állandó mágnest, a másik egy Ikarus generátor aminek marad a gerjesztő tekercse. Utóbbi csak akkor kap gerjesztést ha a szél sebessége már megkívánja azt. Szerintetek melyik megoldás lenne az egyszerűbb és célszerűbb, ha a rotor fordulat számának függvényébe kapná a második generátor a gerjesztő feszültséget ( a rotorba már be van építve a fordulatszámláló), avagy a kisebbik generátor feszültsége függvényébe. A másik kérésem, kérdésem, tudna e valaki egy 10-12 es áttétel készítésére ötletet adni, lehetőleg minél kisebb és esztétikai szempontból se legyen utolsó.
Tejbegyűjtőknek van valamilyen vicces centrifugájuk, épít(tes)s hasonlót. Maga a készülék nem jó szélgenerátorhoz, mert mindig elnyírja a vízszintes tengely stiftszegét. Amúgy a készülék ötletes, könnyen forog és a két fogaskerék olajban forog.
Valamilyen autó fogaskoszorúja, és önindító fogaskereke. Igaz nem túl esztétikus, de 2Kw-ot biztos kibír.
Nem vagyok gépész, de úgy gondolom, hogy ezt az áttétel nagyságot gyorsító irányban, jó hatásfokkal, kis méretben a bolygóműves technika elégíti ki.
2 fogaskereses (bordásszíjas, láncos, ékszíjas..) áttétel szerintem úgy 2-5 közötti áttételig még jó (elkészíthető), de a 10 egy kicst sok (gyorsító irányban) szerintem. Persze ha otthon van elfekvőben, akkor annál olcsóbb nincs, és el lehet gondolkozni a felszerelésen.
Én úgy oldanám meg, hogy az állandómágneses generátor áramától függően kapcsolódna be a gerjesztett generátor. Valahogy úgy, hogy amíg az állandómágneses generátor a névleges árama alatt dolgozik, addig a gerjeszett pihen, ha az árama fölémenne a névelges pontnak, akkor a többletet viné a gerjesztett generátor (kis áram, kis gerjesztés kis veszteség).
Magyarul amíg nincs kihasználva teljesen az állandómágneses generátor addig nem dolgozik a gerjesztett.
A két generátoros megoldást átgondolnám a helyedben.A VW generátornak sokkal nagyobb fordulat kell hogy valamit is tegyen.mint az Ikarus generátornak.800 as fordulaton vigan nyomja a 24V-ot amig a VW nek kell majd a dupla fordulat 12V-hoz.
Igen én is valami bolygóműves megoldást képzeltem el, csak éppen nem tudom honnan akasszak le valamit ami után le tudom gyártattni.
Gőzborotvákban van olajban futó golygóműves áttétel.
ez nyerő, most már csak eg rosszat kéne szereznem. nincs két éve, hogy eldobtam egyet mert belefagyott a víz
Nekem van valahol egy jó kis videóm, oszlop állításról.
Amerikaiak csinálták, de nagyon tetszik, és szerintem neked tökéletesen megfelelne.A lényeget lerajzoltam, de majd holnap megkeresem a linket.
Valójában ez egy egyszerű és praktikus megoldás is egyben. Azért egy dologra mindenképpen figyelni kell, az oszlop és a csőrlesi pont közti távolság nagyobb kell legyen a távtartó szerkezet hosszánál, ha csak nem járművel emeled, ami emelés közben távolodik.
Nem a felállítás a problémás, hanem a stabilizálás! Az a csap amit berajzoltál egyszerű dolog papíron, de egy 4 tonnás, 14 m hosszú betonoszlopot kellene megtartani, aztán felállítás után leszerelni róla, és beengedni a 2 - 3 m-es gödörbe....
Ugyan ezt rajzolotam le én is,Ezt úgy lehet kivitelezni,hogy a beton alapzatot előre elkészíteni.
Billenthetős kivitelre,amely szerves részét képezi a toronynak.Nem 8-as köracélra gondolok a csap anyagánál.Ha a segéd "rúd" ami csak nevében rúd elég hosszú,akkor a csapra jutó súly DÖNTŐ többségét átveszi! Ez működő kivitelezhető megoldás. Ha a rúd hossza eléri az elméleti megfelelő méretet,akkor a csapra csak lefelé mutató erő jelentkezik.A rúd hossza határozza meg a csap átmérőjét.Rövid rúdnál sokkal erősebb csapszeg kell.
Húú 4 tonna az már nem gyerekjáték .
Ahogyan én gondolom traktorral odahúzod a felálítás helyére az oszlopot. De már úgy hogy a gödröt mellé fogod kiásni lejtősre ott lesz a legmélyebb 2-3 méter ahol az oszlop vége van.És az oszlopon 1/4-et görgetve pont a gödör felé fog kerülni. Na ekkor kezdődik a bebillentés: Az oszlop másik vége alá ásol egy kicsi gödröt beleraksz egy fa vagy acéllapot és olajemelővel felemeled az oszlopot kb 1 méter magasra persze stabilan alápóckolva fával földdel vagy ami van. A csúcsára rákötsz 3 drótkötelet és a gépeket(traktorokat) beállítod úgy hogy 2 huzza belefelé az oszlopot a gödörbe 1 pedig lassan az ellenkező oldalt engedi az oszlopot . A gödör minél pászosabb legyen így nem tud az oszlop oldalra kidőlni belőlle csak a felállítás irányába dőlhet el.Elképzelhető hogy ha ügyes vagy 1 traki is bebillenti csak akkor olyan magasra kell olajemelőzni amilyen magasra csak tudod. A két traki azért biztonságosabb ha V alakban húzza befelé.
Nekem is ez a terv a nyerő, így lesz kivitelezve valahogy. A forgócsap is jó lenne, de inkább a bebillentés, az masszívabbnak látszik, ha bebetonozom az egészet. Amint kitavaszodik, elkezdem a felállítást. Fotókat csinálok, mert nem lesz kis mutatvány
Sziasztok
Szélgenerátor építésébe kezdtem Első lépésként azt szeretném megtudni hogy milyen oszlopot használtok fa vagy beton villanyoszlop esetleg acélcső?
Acélcső a legjobb 3-4 ponton kikötve,ha magas.
gondolom az acélcsövet be is kell betonozni 1m*1m*1 es beton kockába?
Bármely megoldásnak megvannak az elönyei,és hátrányai,A fa oszlop korhad,a betonoszlopot nehézkes felállitani,az acélcsöves viszonylag drága,Az acélcsövet nem szabad betonozni,csak a jól kihorgonyzott billenötalpas megoldás jó,mivel szükség esetén,viszonylag könnyen leereszthető,és ami nagyon fontos,nem rozsdásodik az alsó része,föleg a csö belseje.(ami a betonba kerülne)
Ha gondolod az oszlop aljára T alakban köthetsz még egy betonágost vagy fagerendát keresztbe mert úgy nem fog bírni kidőlni semilyen orkánban sem inkább derékba fog törni.
Megvan a megoldás a acél kandellábel 10 m es ez vágható és jó kis öntött vasból van üreges a belseje és ajtó is van rajta.
Milyen generátort használtok nekem kb 3000wat kellene fűtésre és még 2000 világításra azaz 5000 watt teljesítményt miből lehetne kiszedni ?
5000W-ot agregátorból tudsz kiszedni, abból is valami normálisabból.....szélből ezt nem szeded ki.....
dede csak még gondolkodni kell egy kicsit
Én ,,,sziget,,, rendszerben, 4,5 Kwattos inverterrel normál háztartási fogyasztásban,sem tudom használni fütésre,ahhoz nagyon nagy szgenerátorra lenne szükséged(min. 10Kwatt) és természetesen ekkora teljesitményhez már nagyon tekintélyes akkupakk is jár,na meg ezt még kombinálni kéne megfelelö méretü napelemekkel is(azokat is legalább 8-10 Kwatra kéne méretezni),ami már nagyon megijesztené a zsebet.
Nekem van egy ötletem, én már megépítettem.
Egy Kinetic Magnum kismotor hátsó kerekéből szedtem ki a kerék agyat.Ez a Babettához hasonló motor, variátoros szíjhajtással. Az áttétel a kerékben található Ez egy 1:10 áttétel, amelyben a dobfék is benne van. A féket biztonsági rögzítésként tudod használni.
Romulos!
volt egy hozzászolásod 845105 trafoval kapcsolatban.Légyszi kicsit részletezd(trafó tipusa mérete stb).Köszi.
Ok, szólj ha jutottál vele valamire. A gyakorlati tapasztalataim alapján magyarországon magánemberként ez nem fog összejönni.
Ez egy gyári 380V/24V tápegység trafó. TYP NG382412 Prim 380V/3PH+-5% Sek 24V 12A
Egyedi kicsapolásokat készítettem rá. A 380V prim. tekercset nem használom, habár próbaként a 230V- os izzót kivilágította. Bocs ,de vizsgákra készülök és csak ritkán nézek ide.
Egy ehhez hasonlót alakítottam át.
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |