Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   202 / 609
(#) hangszoros válasza ODU hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Le kellene rajzolni, a bloksémáját, hogy erösiti fel a táp búgófeszültségét, a helytelen kábelezés. Meghaladja a PC-és ismeretem. Legfeljebb, papiron, és lefényképez, de nem most.
Hasonló hiba mint a 853646hsz nál a kép
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 7, 2010 /

Bővebben: Link
Ebben a kapcsolásban a negativ visszacsatolás hol van megoldva? Mert egy másik kapcsolást és leirást nézve a visszacsatolás 680Ohm és 47K. Bővebben: Link
Erről mi a véleményetek? Az alkatrészeket ehhez rendeltem, de az előbbi sem különbözik sokban.
(#) Hurkafej1 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

680 helyett 1.5Kohm-ot akartam irni
(#) ptesza válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Bocs tényleg elnéztem... De a válasz még jó.

Bele van építve és a visszacsatoló ellenállás értékével lehet szabályozni az erősítést. A 22k ohm os ellenállás éppen optimális ,CD- PC jelforrásokkal ki lehet vezérelni fullra .
(#) ptesza válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Ez az.

7294hid.jpg

(#) Hurkafej1 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Köszi
(#) ODU válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Már megoldódott a probléma, az volt a gond hogy a mono modulba is sztereó jacj aljzat volt beforrasztva, és a nem használt egyik oldali bemenetet egy 100ohmos ellenállással a földre húztam. Ez megoldotta a problémát
(#) ptesza válasza ODU hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Erre ,hogy jöttel rá?
(#) ODU válasza ptesza hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Törtem a fejemet, és rájöttem hogyha közösítem akkor a 2 jack-jack kábel antennaként gyűjti össze a zajokat, ami felerősítve már jelentős zaj sajnos . Továbbá csináltam 1-2 változtatást az erősítőn amit mindenkinek tudok ajánlani
1. a bemeneten a jobb és bal bemenetet egy 100 Ohm-os ellenállással a földre húztam. Nagyon hatásos, amikor nincs bedugva semmibe az erősítő bemenete akkor nem búg iszonyatosan és nem pattog, teljesen csendes, ezzel kímélem magát az erősítőt és nem utolsó sorban a hangszórókat amikre ezek a pattogások nagyon rossz hatással vannak.

2. Valamint rájöttem arra hogy szükség van kicsatoló kondenzátorra az erősítőben. Nagyon nagy mértékben csillapítja a búgást, és valamelyest védelmet nyújt a DC ellen.

Bocs mindenkitől ha hülyeséget mondtam, de nekem ezek beválltak
(#) ptesza válasza ODU hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Kicsatoló kondira csak szimpla tápos meghajtásnál van szükség , de akkor minden esetben.
(#) ODU válasza ptesza hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

és most hogy raktam bele? rossznak nem rossz igaz? Működtethetem, nem lesz semmi gond?
(#) Lacko12 hozzászólása Dec 10, 2010 /

Sziasztok!
Szerintetek a sima vagy a dupla greatzes egyenirányítás lenne jobb a tápegységben!?
(#) lapose válasza Lacko12 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Szia!

Jó mind a kettő. Viszont, ha olyan trafód van ahol a közép kivezetést nem lehet bontani, csak az egy diódahidas verzió használható.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 10, 2010 /

A stand by és a mute funkció hogyan üzemel? Hidalt verzióról van szó.
Ahol a beültetési rajzon a Stby/mute van ott nem világos, hogy mi az a jelölés
Valamint az 1n4148 dióda melletti 30K-s diódát nem kaptam.. 27 és 33 volt csak. melyiket tegyem bele? Vagy kössek sorba egy 10 és egy 20k-s ellenállást?
(#) Lacko12 válasza lapose hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Szia!
A trafót úgy tekertetem 8x 29v-osat 1200 wa-osat!
Csak ha dupla greatzest csinálok akkor csak egy stereo erősítőhöz lenne jó de viszont ha sima 1 greatzeset akkor 4 panelt is meg tudna hajtani azért gondolkodtam a sima megoldáson mellesleg a sztereó erősítőnek elég erős lenne a trafó!csak még azt nem tudom hogy szimpla greatzes megoldásnál hogyan alakítsam ki a gnd-t a pufferelésnél!
(#) Lacko12 válasza Lacko12 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Sziasztok!
Utánanéztem kicsit a témának és az megoldható hogy egy sima greatz után a két soros kondiknak közösíteném az egyik lábukat a bal oldalinak a jobbat a jobb oldalinak a balt és az menne egy külön vezetősávon?

Idézet:
„hogyan alakítsam ki a gnd-t a pufferelésnél!”

A pufferek közös pontját célszerű kialakítani csillagpontnak.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 10, 2010 /

a 330nF és 220nF kondik a hidalt verziónál fóliakondenzátorok legyenek, vagy jó a kerámia kondi is?
(#) Lacko12 válasza lapose hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Értem minden végfok modulnak külön tápegysége lesz ezért lehet hogy külön külön kapja majd mindegyik a gnd-t de majd meglátom hogy lesz-e valami probléma vele!
Elkészítettem egy röpke nyáktervet az 1 greatzes tápról kérlek ellenőrizd le hogy jól végeztem el a közösítést!

tápver1.png

Igen.
(#) agressiv válasza Lacko12 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

A lehető legkissebb brumm érdekében érdemes minél hamarabb közösíteni a tápot, ha ugyanarról a trafóról megy mind a kettő végfok. Ha full duálmono a rendszer akkor pedig csak az RCA-nál legyen közösítve a kettő GND-je.
Rengeteget reppeltem ilyesmivel mostanában és ezek a megoldások lettek a legjobbak
És rajzoltam egy kicsit a nyáktervedbe, szerintem így jobb lenne brumm szempontjából.

tápver1.JPG

(#) Lacko12 válasza agressiv hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Köszönöm a tippet!
4 végfokmodul lesz az erősítőben és akkor az általad kiegészített rajzzal fogom megépíteni a tápot!
Ahol kivágtad a vezetősávot annak akkora befolyása van a brummal szemben hogy csak egy ilyen egyszerű lépés hogy kis vezetősávon futtatom a közösítést vagyis a gnd-t?!
(#) ptesza válasza Lacko12 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Egyszóval mondjam?

Akkor már inkább egy tényleges csillag kialakítás.

táp.png

(#) Lacko12 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Köszönöm azt hittem hogy az összes trafó közt alakítsak ki ugyanígy egy csillagpontot de így már tiszta minden eddig is így csináltam volna de hogy agressiv mondta és mutatta is hogy inkább vágjam ki a nagy vezetősáv közepét és így biztos jobb lesz brumm szempontból ezért úgy is csinálom!
És köszönöm szépen a részletes magyarázatot!
(#) Alkotó válasza Lacko12 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Mielőtt döntesz, javaslok egy próbát, hátha nincs igaza annak aki tanácsot ad neked. (saját véleményem szerint sokkal jobb egy " tömör földsziget", mint egy "önmagába záródó földsáv", hiszen ez is egy "csillagpont" csak nem pontszerű, hanem felfűzött)
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 11, 2010 /

Ma vettem volna 220 és 330n-es fóliakondenzátort, de a bolt valamiért nem tartotta a munkanapot..
Ha "befejezem" a beültetéseket, akkor addig ameddig kipróbálom, hogy jó-e, beültethetek ezek helyére kisebb kerámia kondit, vagy nagyobb elko-t? kerámiából 100nF-esem van, elkoból a legkisebb az 2.2uF

Valamint a kapcsolásba kell 22uF, 50V-os elkó. Nekem itthon 22µF-ből csak 35V van itthon. Ezt tegyem bele, vagy tegyek nagyobbat ami 50v-os? 47uF?
(#) hangszoros válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Igazából nincs tuti megoldás, mert főleg a 3polusú bemenet, illetve meghajtás miatt. ( Penek, hankártyák stb) miatt nem lehet a jelföldet, a táp földtől különválasztani.
Nem véletlenül használják a szimmetrikus jelvezetést, földfügetlenitést, gyakran trafóval, de ez nem mükszi 3 polússal.
A duál monónak is ez az egyik elönye.
(#) Alkotó válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Igen, a földhurok valóban okozhat problémákat. Különböző kapcsolások eltérően érzékenyek erre.
A jelen esetben viszont elég egyértelmű a felállás, hiszen egy széles vezetősávot butaság lenne kiváltani egy ugyanolyan LYUKAS felülettel, illetve egy szintén hasonló méretű POK-kal.
(#) ptesza válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Ha a kondikat sorosan kötöd az eredőjüket úgy kell számolni ,mint az ellenállásoknál de a párhuzamos kapcsolást figyelembe véve.

Ha ragaszkodsz a 22 µF -hez akkor inkább 2db 47µF sorosan abból nem lesz baj biztosan ,amig veszel bele ,és kb 22 µF is lesz.

A 220n és a 330n párhuzamosan van kötve a bemeneten a jel útjában. Ha ezeknek az eredőjét nézzük akkor 550n . Azaz kb 0.5uF. Korábban viszont épp ebben a topikban lett kivesézve , hogy a bemeneten 1µF -el jobb a hangja ill mélyebbre megy. Ha van kedved keress vissza. Én 1µF es jó minőségű fólia kondikat vennék. Vagy 470n -t 4db -ot aztán meghallgatnám 2 vel és 4 el is.
(#) Hurkafej1 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Majd a gyári értékeket, és a "tuningolt" 1µF fóliakondikat is megveszem, és megnézem, hogy mit produkál
A 22µF helyett 47µF-et raktam be, a nagyobb kapacitás miatt baj lehet?
Következő: »»   202 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem