Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Szia!
A képen az látszik, hogy a program és az adat memória is védett: All Protect. A védelemmen ellátott pic tartalmát nem tudod kiolvasni, az minden területen 0 -t ad...
A névtelen.JPG képen szerintem az látszik, amikor a PICKit2 kiolvasná a prog. memóriából annak tartalmát. A felső vajszínű rész szerint sikeres volt a művelet, a vége is Done, a Source után is a PIC van, nem a HEX fájl. Mégsem 0000-át ad vissza minden területen, legalábbis valami kotyvasz adat (vagy valami program) van visszaolvasva, a prog. memória ablakban láthatóan. Szóval akkor mégsincs védve vagy hogy lehet ez?
Szia! A VPP feszültség mekkora?? Megvan rendesen? Ha kevés nem tud törölni..
Szia!
A hex állomány, amit betöltöttél, olyan konfigurációt tartalmaz, amiben a program és az adat memória védelme be van állítva. Mi volt előbb, a programozás vagy a kiolvasás?
Rájöttem mi a katyvasz==> Fel programoztam a 18f2550-et beletettem a pickit2-be, azért nem tudott égetni mert valami gond volt a hex-el vagy fel kellett frissiteni a firmwiret. Rá léptem a download pickit2 operating system-re és láss csodát meeeeeeeeeeeegy 2óra szívás és méregetés után
Szia!
Nem olyan egyszerű a pipát kivenni a védelemből. A PIC -ben beállított védelmeket csak az Erase törli ki. A hex állományt betöltés előtt kell egy kicsit módositani (config szavak átírása), hogy ne tartalmazzon védelmet. ((Már kétszer leírtam, hogyan kell..))
Az is elképzelhető, hogy az USB csatlakoztatásakor a gomb le volt nyomva (rövidzár a nyomógombnál), ekkor a bootloader aktivizálódik.
Most meg olyabt csináll hogy égetni akarok vele másik ic-t ugyan azt irja ki (névtelen4) aztán rá lépek uygan oda -download os- betölti a pickit2 systemet aztán ki irja hogy jo a mondat vége meg hogy reset aztán se kép se hang programozhatom ujra a 18f-et
Átmostad a nyákot forrasztás után? Nézd meg tüzetesen.. Kevés forrasztómaradvány érdekes dolgokat tud művelni főleg a feteknél..
Még egy kép , ez utn már a következö kép az hogy nem látja a pickitet
Ellenőrizd még az adapter csatlakozótüskék forrasztásait is.. Az adaptert is mosd le ha nem volt.. Keress egyéb forrasztási és kontakthibákat..
találtam eggyet az usb csati alja ami rá van hajtva a panel lukjára le lettyent a forrasztásról. elvileg az forraszthato anyag nem?
Az a nyomógomb jó? Ha mindig zárt, akkor minden USB csatlakoztatásnál eljátsza, hogy nincs benne a firmware...
Hali!
A 18F2550 jól bennevan a PICKit2-ben (mármnt a foglalatban)? Engem egy párszor megviccelt, hogy nem volt elég jól belenyomva a foglalatba.
USB kábel milyen hosszú?
A troubleshoot-ot végigmérted? Minden rendben volt?
A probléma a következő -Nem bökte ki a szememet hogy elösször amikor csatlakoztattam egy led világitott download pickit2 os és, sikeres égetés után szét húztam , következő pic égetésnél amikor rá dugtam fel lépett egy olyan kontakt hiba hogy az usb dugó foglalat háza amit szintén oda kellett forrasztani nem fogta rendessen a forrasztás valoszinüleg nem futott rendessen végig rajta az ón és elengedte , ugyj öttem rá hogy amikor meg mozgattam a dugót elkezdett villogni a led elég érdekessen
Kíváncsi vagyok, hogy nekem milyen szívatás lesz amikor elkészül a kütyüm.
Most rendben van az égetőd?
Ugy meg szivatott mindt az állat Az ART2003 98%beégetés után hibát jelzett de be tettem a pickit2-be felismerte felfrissitette aztán meg nem müködött mert kontakt hiba volt a dugón(azt hittem) aztán lemosás után láb ellenörzés müanyag szerelö pálcával és a müködési led lábánál is kontakt hiba volt most ugy néz ki jó
Ha ART2003-mal égetsz, akkor lehet, hogy nem is lesz tökéletes. Az ugyanis LVP módban dolgozik, és LVP módban a configban lévő LVP bitet nem fogja tudni átírni. Pedig a PGM láb (ami az LVP programozást engedélyezi) a PICkit2-ben pont a nyomógomb érzékelésére van felhasználva.
Azt tudod tenni, hogy egy 2550-et beprogramozol az ART2003-mal, majd az így már valamennyire elinduló PK2-vel egy másik 2550-et felprogramozol normálisan. Az utóbb programozott 2550-et ezután átteszed a PK2-be, az ART2003-mal programozott pedig felszabadul. Sajnos ehhez a műveletsorhoz 2 PIC kell, de ha előrelátó voltál, akkor talán eleve nem egyet vettél
Sziasztok!
Végül is házilag hogy tudok építeni PIC programozó áramkört? Úgy olvastam, hogy a PICKit2 klón kapcsolás nem működik, ha a PIC-re nincs felrakva a PICKit2 firmware. Hogy tegyem rá? A PICKit2-vel tudnám rá rakni nem? Ha kész az áramkör, és rá kerül a firmware, akkor hogy kell használni? Ha jól veszem ki, a PICKit2-be lévő PIC benne is marad. Akkor marad a 6 PIN-es ICSP csatlakozó. Erre mit kell kötni, és hogy? Egy másik áramkör, amin van 1 soklábú foglalat, és abba kell berakni a PIC-et? Az elején írtatok változtatásokról... Végül is melyik kapcsolást találtátok legjobbnak?
Nem pinternorbert82 az első aki a ART2003-mal programozta fel a 2550-et. Másoknak akkor hogy hogy sikerült?
Nekem is ezt ajánlották akik már használták,csak nekem még nem készült el a panelem.
Szia!
1: Próbakapcsolásban össze kell dobni egy olyan égetőt amivel azután PICkit2 programját fel kell tölteni. Ha ez sikerül akkor mehet a PK2-klón tesztelése és használata. Ha te magad nem tudod a felprogramozást elvégezni, akkor keresni kell valakit aki ebben tud neked segíteni... 2: Igen azt jól tudod! 3: A tyúk és a tojás esete... Válasz az első pontban. 4: " Ha kész... " Akkor legelsőnek érdemes a PICKit2 (PC-s) programjában a hardver beállításokat és teszteket elvégezni. Ha minden rendben van akkor használatba lehet venni a KLÓNT. Több lehetőség van a tényleges munkára. Vagy áramkörön belül, a helyén ( ICSP ) programozol. Vagy adaptert készítesz és azzal csatlakoztatod a PIC-et az égetőhöz. Mindkét programozási módnak megvan az előnye. ( Pró és kontra... A válaszokat visszább olvashatod. ) 5: "Ha jól veszem ki,.." A PICKit2 a vezérlő IC-je nélkül használhatatlan! Így az, az égető szerves részét képezi a felprogramozás után. 6: "Akkor marad...? " _IGEN_ :yes: 7-8-9-STB: " Erre...? " Sok kérdésre meg lesz a válasz ha PL: _EZT_ a leírást átolvasod! De sok hasznos infó van még az _oldalon_! Érdemes átlapoznod Pl az "ICSP_röviden"-t. A _PIC_kezdőknek_ is jó olvasmány. De a _Mi_az_a_PIC?_ is jó... Utolsó: "Végül is... ?" A huzal kivezetésest könnyebb összerakni. Az SMD-s építéshez kell egy kis gyakorlat s a javítás is nehezebb.. Üdv.: _jani_
Mint írtam, az ART2003 LVP-ben programoz, és mivel a gyárból engedélyezett LPV-el kerülnek ki a 2550-ek, így felprogramozni fel lehet vele. Viszont az LVP tiltást jelentő bitet a configba nem fogja tudni LVP-n keresztül beírni (adatlap szerint ez nem működik).
Ez pedig azért gond a PK2 esetén, mert pont arra a lábra van kötve a nyomógomb, amelyiken a programozási módot kapcsoló PGM jel van engedélyezett LVP esetén. Az egyik következménye ennek az lehet, hogy bedugáskor nyomott állapotúnak érzékeli a gombot, és így bootloader módban fog indulni; ennek lesz az eredménye a sárga "PICkit2 has no operating system" üzenet a PICkit2 progiban. A másik, súlyosabb következmény, hogy a levegőben lógó PGM lábon akármilyen logikai szint is kialakulhat, mivel nincs sehová fel- vagy lehúzva, ha éppen magas logikai szint kerül oda, akkor viszont átkapcsol programozási üzemmódba, megszakad a firmware futása, elveszik a programozóval az USB kapcsolat. Ez jelentkezhet olyanban is, hogy például azt hallod a Windowsban, mintha az eszközbe ki-be dugdosnák az USB kábelt. Ha a Microchip tervezői kicsit figyeltek volna az LVP-re, akkor tehették volna másik lábra a nyomógombot, és nem lenne semmiféle gond az LVP-ben felprogramozott 2550-nel az áramkörben. Viszont mivel nem így van, hanem pont a PGM lábon van a nyomógomb is, így csak azt tudom javasolni, amit korábban már leírtam: az ART2003-mal programozott PIC-kel így-úgy el lehet indítani a PK2-t, de utána magával a PK2-vel kellene egy teljes értékű firmware-t írni (aminek a configjában az LVP tiltott) egy másik PIC-be, majd ezt a másodikat betenni véglegesre a PK2-be.
Köszönöm a részletes felvilágosítást. Jól kicsesznek az emberrel, erre azért oda figyelhettek volna. Vegyünk még egy 2550-et közel két ezerért és lehet hogy többé nem is lesz rá szükségünk. Majd csak találok egy másik kapcsolást ahova felhasználhatom.
Pár alkatrésszel fel lehet programozni, nézz körül az oldalamon is...
Az igaz, hogy LVP módban történő programozáskor nem tiltható le az LVP mód, de utána bootloderrel elvileg rátölthető olyan firmware, ami a kívánt értékre állítja (törli) a megfelelő CONFIG bitet.
Idézet: „Jól kicsesznek az emberrel, erre azért oda figyelhettek volna.” Igen, pont azert csinaltak igy, hogy jol kics***nek velunk. Konspiracios elmeletek helyett inkabb a megoldasokat kellene eresni, nem?
Látod, ebben nem vagyok biztos, hogy a config biteket írja-e a bootloader, illetve hogy egyáltalán tudja-e írni. Én anno építettem 12MHz-es kvarccal klónt, amihez ugye más config kell, mint az eredeti, 20MHz-es kvarchoz, a config-ot kézzel módosítottam beégetés előtt. Úgy emlékszem, a működő klónra később töltöttem rá az eredeti fw-t a bootloaderrel, és nem romlott el, tehát az oszci confighoz nem nyúlt. Ennek utána kellene nézni, mert régen volt, és már csak halvány emlékeim vannak róla.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |