Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   98 / 211
(#) Hp41C válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Szia!

A képen az látszik, hogy a program és az adat memória is védett: All Protect.

A védelemmen ellátott pic tartalmát nem tudod kiolvasni, az minden területen 0 -t ad...
(#) Norberto válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
A névtelen.JPG képen szerintem az látszik, amikor a PICKit2 kiolvasná a prog. memóriából annak tartalmát. A felső vajszínű rész szerint sikeres volt a művelet, a vége is Done, a Source után is a PIC van, nem a HEX fájl. Mégsem 0000-át ad vissza minden területen, legalábbis valami kotyvasz adat (vagy valami program) van visszaolvasva, a prog. memória ablakban láthatóan. Szóval akkor mégsincs védve vagy hogy lehet ez?
(#) patexati válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Szia! A VPP feszültség mekkora?? Megvan rendesen? Ha kevés nem tud törölni..
(#) Hp41C válasza Norberto hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Szia!

A hex állomány, amit betöltöttél, olyan konfigurációt tartalmaz, amiben a program és az adat memória védelme be van állítva.

Mi volt előbb, a programozás vagy a kiolvasás?
(#) pinternorbert82 válasza patexati hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Rájöttem mi a katyvasz==> Fel programoztam a 18f2550-et beletettem a pickit2-be, azért nem tudott égetni mert valami gond volt a hex-el vagy fel kellett frissiteni a firmwiret. Rá léptem a download pickit2 operating system-re és láss csodát meeeeeeeeeeeegy 2óra szívás és méregetés után
(#) Hp41C válasza Báddzsó hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Szia!

Nem olyan egyszerű a pipát kivenni a védelemből. A PIC -ben beállított védelmeket csak az Erase törli ki. A hex állományt betöltés előtt kell egy kicsit módositani (config szavak átírása), hogy ne tartalmazzon védelmet. ((Már kétszer leírtam, hogyan kell..))
(#) Hp41C válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Az is elképzelhető, hogy az USB csatlakoztatásakor a gomb le volt nyomva (rövidzár a nyomógombnál), ekkor a bootloader aktivizálódik.
(#) pinternorbert82 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Most meg olyabt csináll hogy égetni akarok vele másik ic-t ugyan azt irja ki (névtelen4) aztán rá lépek uygan oda -download os- betölti a pickit2 systemet aztán ki irja hogy jo a mondat vége meg hogy reset aztán se kép se hang programozhatom ujra a 18f-et
(#) patexati válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Átmostad a nyákot forrasztás után? Nézd meg tüzetesen.. Kevés forrasztómaradvány érdekes dolgokat tud művelni főleg a feteknél..
(#) pinternorbert82 válasza patexati hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Még egy kép , ez utn már a következö kép az hogy nem látja a pickitet
(#) patexati válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Ellenőrizd még az adapter csatlakozótüskék forrasztásait is.. Az adaptert is mosd le ha nem volt.. Keress egyéb forrasztási és kontakthibákat..
(#) pinternorbert82 hozzászólása Dec 11, 2010 /
 
találtam eggyet az usb csati alja ami rá van hajtva a panel lukjára le lettyent a forrasztásról. elvileg az forraszthato anyag nem?
(#) Hp41C válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Az a nyomógomb jó? Ha mindig zárt, akkor minden USB csatlakoztatásnál eljátsza, hogy nincs benne a firmware...
(#) zenetom válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Hali!
A 18F2550 jól bennevan a PICKit2-ben (mármnt a foglalatban)? Engem egy párszor megviccelt, hogy nem volt elég jól belenyomva a foglalatba.
(#) solti_imre válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
USB kábel milyen hosszú?
(#) szilva válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
A troubleshoot-ot végigmérted? Minden rendben volt?
(#) pinternorbert82 hozzászólása Dec 12, 2010 /
 
A probléma a következő -Nem bökte ki a szememet hogy elösször amikor csatlakoztattam egy led világitott download pickit2 os és, sikeres égetés után szét húztam , következő pic égetésnél amikor rá dugtam fel lépett egy olyan kontakt hiba hogy az usb dugó foglalat háza amit szintén oda kellett forrasztani nem fogta rendessen a forrasztás valoszinüleg nem futott rendessen végig rajta az ón és elengedte , ugyj öttem rá hogy amikor meg mozgattam a dugót elkezdett villogni a led elég érdekessen
(#) shield válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Kíváncsi vagyok, hogy nekem milyen szívatás lesz amikor elkészül a kütyüm.

Most rendben van az égetőd?
(#) pinternorbert82 válasza shield hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Ugy meg szivatott mindt az állat Az ART2003 98%beégetés után hibát jelzett de be tettem a pickit2-be felismerte felfrissitette aztán meg nem müködött mert kontakt hiba volt a dugón(azt hittem) aztán lemosás után láb ellenörzés müanyag szerelö pálcával és a müködési led lábánál is kontakt hiba volt most ugy néz ki jó
(#) szilva válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Ha ART2003-mal égetsz, akkor lehet, hogy nem is lesz tökéletes. Az ugyanis LVP módban dolgozik, és LVP módban a configban lévő LVP bitet nem fogja tudni átírni. Pedig a PGM láb (ami az LVP programozást engedélyezi) a PICkit2-ben pont a nyomógomb érzékelésére van felhasználva.

Azt tudod tenni, hogy egy 2550-et beprogramozol az ART2003-mal, majd az így már valamennyire elinduló PK2-vel egy másik 2550-et felprogramozol normálisan. Az utóbb programozott 2550-et ezután átteszed a PK2-be, az ART2003-mal programozott pedig felszabadul. Sajnos ehhez a műveletsorhoz 2 PIC kell, de ha előrelátó voltál, akkor talán eleve nem egyet vettél
(#) gyulank hozzászólása Dec 12, 2010 /
 
Sziasztok!

Végül is házilag hogy tudok építeni PIC programozó áramkört?

Úgy olvastam, hogy a PICKit2 klón kapcsolás nem működik, ha a PIC-re nincs felrakva a PICKit2 firmware.

Hogy tegyem rá? A PICKit2-vel tudnám rá rakni nem?

Ha kész az áramkör, és rá kerül a firmware, akkor hogy kell használni? Ha jól veszem ki, a PICKit2-be lévő PIC benne is marad. Akkor marad a 6 PIN-es ICSP csatlakozó.
Erre mit kell kötni, és hogy? Egy másik áramkör, amin van 1 soklábú foglalat, és abba kell berakni a PIC-et?

Az elején írtatok változtatásokról... Végül is melyik kapcsolást találtátok legjobbnak?
(#) shield válasza szilva hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Nem pinternorbert82 az első aki a ART2003-mal programozta fel a 2550-et. Másoknak akkor hogy hogy sikerült?
Nekem is ezt ajánlották akik már használták,csak nekem még nem készült el a panelem.
(#) _JANI_ válasza gyulank hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Szia!
1: Próbakapcsolásban össze kell dobni egy olyan égetőt amivel azután PICkit2 programját fel kell tölteni. Ha ez sikerül akkor mehet a PK2-klón tesztelése és használata. Ha te magad nem tudod a felprogramozást elvégezni, akkor keresni kell valakit aki ebben tud neked segíteni...
2: Igen azt jól tudod!
3: A tyúk és a tojás esete... Válasz az első pontban.
4: " Ha kész... " Akkor legelsőnek érdemes a PICKit2 (PC-s) programjában a hardver beállításokat és teszteket elvégezni. Ha minden rendben van akkor használatba lehet venni a KLÓNT. Több lehetőség van a tényleges munkára. Vagy áramkörön belül, a helyén ( ICSP ) programozol. Vagy adaptert készítesz és azzal csatlakoztatod a PIC-et az égetőhöz. Mindkét programozási módnak megvan az előnye. ( Pró és kontra... A válaszokat visszább olvashatod. )
5: "Ha jól veszem ki,.." A PICKit2 a vezérlő IC-je nélkül használhatatlan! Így az, az égető szerves részét képezi a felprogramozás után.
6: "Akkor marad...? " _IGEN_ :yes:
7-8-9-STB: " Erre...? " Sok kérdésre meg lesz a válasz ha PL: _EZT_ a leírást átolvasod! De sok hasznos infó van még az _oldalon_! Érdemes átlapoznod Pl az "ICSP_röviden"-t. A _PIC_kezdőknek_ is jó olvasmány. De a _Mi_az_a_PIC?_ is jó...
Utolsó: "Végül is... ?" A huzal kivezetésest könnyebb összerakni. Az SMD-s építéshez kell egy kis gyakorlat s a javítás is nehezebb..
Üdv.: _jani_
(#) szilva válasza shield hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Mint írtam, az ART2003 LVP-ben programoz, és mivel a gyárból engedélyezett LPV-el kerülnek ki a 2550-ek, így felprogramozni fel lehet vele. Viszont az LVP tiltást jelentő bitet a configba nem fogja tudni LVP-n keresztül beírni (adatlap szerint ez nem működik).

Ez pedig azért gond a PK2 esetén, mert pont arra a lábra van kötve a nyomógomb, amelyiken a programozási módot kapcsoló PGM jel van engedélyezett LVP esetén. Az egyik következménye ennek az lehet, hogy bedugáskor nyomott állapotúnak érzékeli a gombot, és így bootloader módban fog indulni; ennek lesz az eredménye a sárga "PICkit2 has no operating system" üzenet a PICkit2 progiban. A másik, súlyosabb következmény, hogy a levegőben lógó PGM lábon akármilyen logikai szint is kialakulhat, mivel nincs sehová fel- vagy lehúzva, ha éppen magas logikai szint kerül oda, akkor viszont átkapcsol programozási üzemmódba, megszakad a firmware futása, elveszik a programozóval az USB kapcsolat. Ez jelentkezhet olyanban is, hogy például azt hallod a Windowsban, mintha az eszközbe ki-be dugdosnák az USB kábelt.

Ha a Microchip tervezői kicsit figyeltek volna az LVP-re, akkor tehették volna másik lábra a nyomógombot, és nem lenne semmiféle gond az LVP-ben felprogramozott 2550-nel az áramkörben. Viszont mivel nem így van, hanem pont a PGM lábon van a nyomógomb is, így csak azt tudom javasolni, amit korábban már leírtam: az ART2003-mal programozott PIC-kel így-úgy el lehet indítani a PK2-t, de utána magával a PK2-vel kellene egy teljes értékű firmware-t írni (aminek a configjában az LVP tiltott) egy másik PIC-be, majd ezt a másodikat betenni véglegesre a PK2-be.
(#) shield válasza szilva hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Köszönöm a részletes felvilágosítást. Jól kicsesznek az emberrel, erre azért oda figyelhettek volna. Vegyünk még egy 2550-et közel két ezerért és lehet hogy többé nem is lesz rá szükségünk. Majd csak találok egy másik kapcsolást ahova felhasználhatom.
(#) watt válasza shield hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Pár alkatrésszel fel lehet programozni, nézz körül az oldalamon is...
(#) icserny válasza szilva hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Az igaz, hogy LVP módban történő programozáskor nem tiltható le az LVP mód, de utána bootloderrel elvileg rátölthető olyan firmware, ami a kívánt értékre állítja (törli) a megfelelő CONFIG bitet.
(#) trudnai válasza shield hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Idézet:
„Jól kicsesznek az emberrel, erre azért oda figyelhettek volna.”


Igen, pont azert csinaltak igy, hogy jol kics***nek velunk. Konspiracios elmeletek helyett inkabb a megoldasokat kellene eresni, nem?
(#) szilva válasza icserny hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Látod, ebben nem vagyok biztos, hogy a config biteket írja-e a bootloader, illetve hogy egyáltalán tudja-e írni. Én anno építettem 12MHz-es kvarccal klónt, amihez ugye más config kell, mint az eredeti, 20MHz-es kvarchoz, a config-ot kézzel módosítottam beégetés előtt. Úgy emlékszem, a működő klónra később töltöttem rá az eredeti fw-t a bootloaderrel, és nem romlott el, tehát az oszci confighoz nem nyúlt. Ennek utána kellene nézni, mert régen volt, és már csak halvány emlékeim vannak róla.
(#) shield válasza watt hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Köszi, megnéztem. Akkor ez lesz a megoldás.
Csak az a bosszantó, hogy a ART2003-nak megterveztem a paneljét és megvettem az alkatrészeket is. Igaz csak pár száz forint, de bekaphatják
Kimondottan a 18F250 és 2550-hez készült.
Érdekes...
Következő: »»   98 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem