Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   50 / 248
(#) lacusska válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Sziasztok! A Delon kapcsolásra vonatkozóan: emlékezetből mondom: de ha szükséges utánakotrok valahol az egyori iskolai jegyzetekből: tehár a trafó egyik végére megy egy kondi , a másik vége a test, a kondi másik vége egy dióda a test felé, és ugyanerről a pontról egy másik dióda egy elkóra meg és a z elkó másik vége a test, az elkó és a dióda közöse a kérdéses -350V. fejből nem emlélkszem a diódák irányára meg a kondik értékére, de nagyfeszültségü elkók 450/500 V os ak ha akarod utánanézek. me megnézhetem a kapcsolást is hopgy ott mi van.

http://www.noise.physx.u-szeged.hu/Education/ELabor/IIILab/A26_GYAK.pdf

a fenti linken megtalálod a pontos kapcsolását, ők másképen nevezik a dolgot , villard kapcsolás Üdv lacusska
(#) lacusska válasza lacusska hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

http://pcb.bplaced.net/alapok/egyeniranyitas/oldal-2

Ezen a linken már delon kapcslásként emlegetik az előző téma egyenirányitóját. üdv: lacusska
(#) blackdog válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Na kíváncsi vagyok, hogy mire jutsz mert az én szkópom is hasonlókat mutat. Tök mást feszültségeket mérek mint ami a rajzokon van. Csak azt nem tudom, hogy a rajzon megadott feszültségek milyen kapcsoló és potméter állásra vonatkoznak.
Esetleg tudja valaki, hogy ezeket milyen állásra adják meg?
(#) BarnaPili válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

A szkópoknál eléggé meg tudják variálni a feszültségek "talppontját".Jól nézd meg mihez képest kell a -350V-ot mérni.Engem is szívatott már meg egy két gép.Legutóbb egy elkó robbant a képembe,mert elmértem a feszültséget,Jobb minőségű rajzot találtál a neten?Ezek amiket én nézek elég vackok.
(#) lacusska válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Kedves Suncorgó! az én ismereteim szerint a kapcsolási rajzokon bejelölt feszültségeket a testhez képest szokták megadni, illetve abban a kivételes esetben ha a feszültség nem a testhez képest értendő, akkor azt külön jelölni szokták. A képcső katódjának feszültségét egyébként szokták egy kis inverterrel előállitani, ami viszonylag egyszerü, de a benne alkalmazott trafó r endkivül kényes, gyakori a primer-szekunder közötti átütés, akkor pedig jön a tekercselés, nekem a tekercselés sajnos csak második-harmadik próbálkozásra jött össze az első rendszerint átütött, a szigetelés rendkivül kényes. Az oszcilloszkóp javitások esetében általában nekem csak a csővoltmérők használata jvált be , a digitális multiméterek NEKEm nem váltak be, bár abból is van kb 3-4 db az asztalomon.
(#) blackdog válasza lacusska hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Idézet:
„Az oszcilloszkóp javitások esetében általában nekem csak a csővoltmérők használata jvált be , a digitális multiméterek NEKEm nem váltak be,”

Igen.
Digit mutiméter bizonyos pontokon zavart "visz" a szkópba és fals értéket mérhetsz. Ja és nem elég gyors.
Bár az én multiméterem méréseit számítógépen rögzítem. Így vissza tudom nézni, hogy mi történt.

Nekem ez a tapasztalatom. :yes:
(#) dB_Thunder válasza blackdog hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Én is elővettem az Univeka 147-emet az oszcim javításához.
Minden műszernek megvannak a előnyei / hátrányai, ezeket tudni kell kihasználni / elkerülni.
(#) moti80 hozzászólása Dec 7, 2010 /

Sziasztok!

Nemrég vettem egy Grundig MO20-20MHz típusú oszcilloszkópot. Az a bajom vele, hogy a 2 csatorna jele mindig alulkompenzált. Ha tekergetem a fejen a trimmer kondit, akkor változik, de mindig alul marad. A szkóp kalibráló négyszögjelét használtam. Az 1 csatornát be lehet állítani, ugyan ezzel a mérőfejjel.
A neten semmilyen doksit nem találtam róla, csak annyit derítettem ki, hogy ez a típus megegyezik a Siemens D 1010-es szkóppal. Találkozott már valaki ilyen szkóppal?

Van a szkópban arra lehetőség, hogy ezen állítsak, vagy ez valami hiba? Belenéztem a műszerben és ahol a két csatorna előerősítője van, van olyan trimmer kondi (C-EIN felirattal), ami a két csatornánál egészen máshogy áll. Rajz nélkül nem akartam hozzányúlni, mert akkor biztos, hogy nagyobb gondot okozok.

Készítettem pár képet róla. Amúgy valaki már javította, ahogy láttam.

Előre is köszönöm a segítséget!
Tamás
(#) Peti.Janka hozzászólása Dec 8, 2010 /

Üdv! hozzá jutottam egy tektronix 2465 DMS szkóphoz, amin se kép se hang. Tudna ehhez valaki valami kapcsrajzot adni? Előre is köszi a választ!
(#) kadarist válasza Peti.Janka hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Szia!
Rajz: Get Manual
(#) Peti.Janka válasza kadarist hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Köszönöm a választ! Rá kellett jönnöm, kevés vagyok a szkóp javításhoz
(#) valmola válasza kadarist hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Az Urbán elektronikai boltban beszerezhető a TR-4655/2 oszcilloszkóp melléklete (kapcsolási rajzok, nyákrajzok, minden!). Én is ott vásároltam meg 2.000Ft-ért.
Valmola.
(#) kadarist válasza valmola hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Szia! Ezt írd meg Gé-nek is.
(#) válasza kadarist hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Szia!
Nekem 'Gkari' révén már sikerült megszereznem a mellékleteket, vagy legalábbis a számomra szükséges részeit; az alább hivatkozott RTÉK lapszámokban ugyanis leközlik mind a vonatkozó kapcsolási rajzokat, mind a hozzájuk tartozó nyákterveket. Bővebben: Link
(#) gkari válasza moti80 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Az 1.képen szerintem tökéletes a kompenzáció,ez azt sugallja, hogy a belső cal.jó lehet; nem derül ki, hogy a többin miért nem jó.A két csatorna trimmerkondijai nem kell, hogy egyformán álljanak
(#) moti80 válasza gkari hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Az 1 kép az 1. csatorna, ami tökéletes. A 2 kép a 2. csatornát mutatja, ami nem jó szerintem. A mérőkábel ugyan az. Bocs, ha zavarosan fogalmaztam!
Amikor a 2. csatornán állítom a mérőfej kondenzátorát változik ugyan a jel, de így is mindig jóval alulkompenzált marad. Arra gondoltam, hogy valamiért talán nem 25 pF itt a bemeneti kapacitása, hanem nagyobb és ezért nem tudom azt kompenzálni.
(#) kadarist válasza moti80 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Szia!
Mindenképpen a szkóp 2-es csatornájának a belső kompenzációján kellene állítani. Tekerj azon C-EIN trimmerkondin.
(#) moti80 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Nem oldódott meg a probléma sajnos. Hiába tekertem a kondit, semmin nem változtatott, még egy hangyányit sem. Az a kompenzált osztó nem ehhez az V/Div álláshoz tartozik. De az a baj, hogy nincs is benne más kompenzáló tag. Elkezdtem visszafejteni a kapcsolást. Közben sikerült megszereznem egy hasonló Grundig szkóp kapcsolási rajzát, de ez nem olyan mint az enyém, csak nagyjából egyezik meg a bemeneti része. Látszik is a különbség az én rajzomhoz képest, nekem csak egy kompenzált osztóm van. Hogyan lehet a műveleti erősítőt kompenzálni?
(#) kadarist válasza moti80 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Jó lenne egy másik szkóppal áttapogatni a 2-es csatornát, vagy a saját szkópod 1-es csatornájával úgy, hogy a kettesre adod a négyszögjelet.
(#) gkari válasza kadarist hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

A fesz.osztó felső tagján is ott van a komp.kondi(ha jól látom C303)-lehet,hogy ott a bibi?; vagy hibás(netán csak koszos?)a C-EIN?
(#) HERC hozzászólása Dec 14, 2010 /

Sziasztok!
Van egy 7633 tektronix szkópom.
Mikor vettem sem volt jó rajta a read-out.
De most már akár egy 4 Mhz-es szinuszjelet
sem lehet vele befogni sem auto sem kézi üzemmódban.A négyszögjelek is futnak valamelyik irányban rajta.Gondolván a trigger-el volna itt a baj
de hiába van hozzá manuálom( meg a fiókokhoz)
se másik szkópom se techinkai felkészültésgem ehez.
Vagy keresnék valakit aki megjavítja vagy olcsón megvenné..Elég volna nekem egy usb előtét is ahoz hogy 1 évben 1x elővegyem és müködjön is.
Lehet felteszem majd igy az adok-veszekbe ha nem jelentkezik senki....
Kösz.
(#) moti80 válasza gkari hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Sziasztok!

A C-EIN 20mV-os osztásban nincs a bemeneten, ezért nem is változott semmit a jel mikor tekertem. 5-10-20-50-mV és 0,1V-0,2 V-on direktben (felül) megy a jel a műveleti erősítőre. Míg 0,5-1-2-5-10-20V-on az osztón keresztül (alul). Viszont nem értem, ha nincs az osztás ebben az állásban, miért gerjed be, ha hozzáérek a C303 trimmer kondihoz?
Sajnos csak egy mérőzsinórom van és az is fix 1:10-es, úgyhogy ez eléggé megnehezítette a dolgomat.
Nemsokára hoz az egyik ismerősöm egy mérőzsinórt. Ennek több előnye is van:
-Nem kell kifizetnem, mégis az enyém lesz
-Átkapcsolható 1:1-1:10-es
-Így már kettő lesz
Majd valamikor januárban lesz időm vele újra foglalkozni. Átnézem az 1-es csatornával a 2-est. Addig is nagyon köszönöm a segítségeteket!
Boldog Karácsonyt mindenkinek!
(#) HERC válasza HERC hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Hát mostmár nem teszem fel mivel
el is vitték..
(#) blackdog hozzászólása Dec 24, 2010 /

Sziasztok!

Tudom bugyuta kérdés, de én nem tudom a választ.
Hogyan kell szkópot szkóppal mérni?

A rossz szkópom kapcsolási rajzán bizonyos pontok megvannak számozva. Ez a pont a valóságban is ki van emelve a panelen.
A számhoz tartozik egy kép is, hogy mit kell látni.
Én próbáltam, de nem láttam semmit. Hogyan kell a másik szkópot rákötni?
(egyik rajz mellékelve)
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Úgy kell oszcilloszkópot vizsgálni, mint akármilyen más áramkört. De ahhoz, hogy láss valamilyen jelalakot, ahhoz jelet kell kötni a vizsgált szkóp függőleges bemenetére.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Éreztem, hogy ez a gond.
Tehát a vizsgálandó szkópot mondjuk rákötöm a saját kalibráló pontjára és máris tudok a vizsgáló szkóppal mérni?
A vizsgálandó szkóp V/cm és TIME/cm beállításai nem lényegesek ekkor?
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Ha a függőleges erősítőt vizsgálod, akkor a jelamplitúdó (jelnagyság) V/div osztó állától függően változni fog. Ha az X-erősítőt vizsgálod, akkor a Time/div állítására a mérendő jel frekvenciája fog változni. Itt egyébként fűrészjelet fogsz látni. A kalibráló jel jó bemeneti jelnek.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Szerintem te úgy is tudod, hogy mivel küzdök és miért kérdezem ezt.
Holnap kipróbálom.
[off]
nem bírom feladni.
(#) blackdog hozzászólása Dec 25, 2010 /

Sziasztok!

A mellékelt rajzon látható T103-T104 vagy T101-T102 tranzisztort meghűtve (spray) instabillá válik az egyes csatorna eltérítése.
Ez lehet tranzisztor hiba? Ha vissza melegszik akkor minden vissza tér az eredeti állapotba.
A közelben van pár csillám kondi és ellenállás. Próbáltam a hideget minél jobban a tranyókra irányítani.
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Kipróbáltam meleggel is és ua. a jelenség.
Következő: »»   50 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem