Fórum témák
» Több friss téma |
A 12 pf -es kondi helyett rakhatsz be trimmert. Amúgy BC tranyókkal nem lehet sajna előre megmondani ,hogy tuti működni fog. Nagy a kapacitív szórásuk egymáshoz képest. Nekem volt olyan adóm ami nem működött ,aztán kicseréltem az egyik bc 548 -ast (pedig a benne lévő is jó volt) és máris befogtam az adását. Jómagam is megépítettem már az általad fölrakott adót, és elég elfogadható kis kütyü.
Itt az én példányom ,trimer kondival hangolható. Az ellenálások nálam a fóliázott oldalra kerültek mert smd -ket használtam.
Szóval ezen a képen a jobb oldali tranyó alatt kell a 12p-os kondit kicserélni?És hogy működik(minőség,távolság)?Leírnál pár kondit,hogy melyikkel mekkora lesz a freki?Amúgy én is smd-ben csinálom.Te melyik nyákot használod?Ezt amit most feltettem?Nem te raktál fel egy már eladott pont ilyet vaterán?
Megterveztem a 3tranyós poloska smd változatát ha kell valakinek.
Még soha nem értékesítettem semmit ,legfeljebb ajándékoztam de nem fm adót . Több féle adót építettem már kísérlet képen és a szóbanforgó meglepően jól szuperált. Párszáz m -ig kitünően ad. Csak úgy "találomra" raktam bele a trimer kondit de szerencsém volt és bevált (mivel nem ismertem a trimer értékét) erre azért volt szükség ,hogy véletlenül se zavarjak be más adókba. Nálam csak az elenálások lettek smd-k és az általad is betett nyáktervet használtam. Amúgy mikrofon helyett raktam rá mp3 játszót egy csatoló kondival és elég jó minőségben sugározta azt is és nem vezérelte túl a lejátszó.
És ha mp3-at kötök rá kell plusz alkatrész?És a tekercsel párhuzamosan kötött kondit kell kicserélni trimerre?Csináltam egy új nyákot,ezen már zsúfoltabb az elrendezés és a tekercsel párhuzamosan kötött kondinál kicseréltem a 1206-os lábakat furatszerelt forrpontra.
Pár száz méterig kitűnően ad"
Na persze, vagy inkább 50-60m-ig, a házak közt. Ne írj hülyeséget, a 3tranzisztorból, csak 1rf. erősítő, de az is Bc,hf.tranzisztorral. Amit én építettem annak idején, ott 1.oszci BFR92-vel,2fok.elválasztó fok.BFR91A.3.fok.rf.erősítő BFR91A,volt, na az tudott 200-350m.re adni,drótantennával, 3uV érzékenységű vevővel mérve 163MHz-en. Azt még hozzáteszem az adópanel precízen be volt hangolva műszeresen,antenna illesztve tekercsel trimmer kondival, és nemcsak találomra,a sokadik felharmonikusra.
Nekem jó az az 50-60 méter is.Én csak érdekességként csinálom,és elvileg használni sem lehetne FM CCIR sávban
Bent hagytam a készüléket a nappaliban és egy kis hordozható vevővel kimentem úgy 200 m -nyit az utcára és fogtam az adást. Örülök a műszerezetségednek ,bár nekem is rendelkezésemre áll pár dolog (még ha nem is minden otthon) igyekeztem az optimális oszcillátor frekeire hangolni elméletileg ha jól emlékszem96 Mhz körüli ,de már nem éppen tegnap volt. A "precizitásodon" lehet ,hogy csiszolni kellene és akkor nem hülyéznél mást.
Nem akarlak elkeseríteni, de skero abszolút nem írt hülyeségeket a te szavaiddal élve.
Én is építettem jópár darab ilyen FM adót, BC817-40-es tranzisztorokkal, lényegében hasonló kapcsolás mint ez (egyetlen rezgőkör+leválasztó fokozat), és nyílt területen egy rádiós walkmannal én is több, mint 200 méteres hatótávot értem el. 9V-os elemről táplálva, 13 mA-es fogyasztás mellett, és 80 cm-es drótdarabbal antennaként. Szóval attól, hogy nem BFR meg BF tranyó, és nem tartalmaz 2-3-4 hangolt kört, attól még nevetve tudja teljesíteni a többszáz métert...
Igen, alátámasztom ezeket a tapasztalatokat.
Egyébként házak között is teljesíti a 100 métert, minden gond nélkül. Családi házas környezetben próbáltam, 80 méterre van a velünk párhuzamos utca, ott is végig, tisztán befogható a jele.
Arról nem is beszélve, hogy tényleg hatalmas előnye ezeknek a BC-s tranzisztorokkal felépített adóknak, hogy mivel 1-200 MHz a határfrekvenciájuk, ezért felharmónikust sem termelnek annyit (mert nem tudnak), mint pl egy 2-3 GHz-ig működő rádiófrekvenciás tranzisztor. De ez azt hiszem, már csak részletkérdés. Hétvégén egy BF982-es fettel épített kis adót teszteltem. 3V-ról, 10 mA-es áram mellett 420 métert teljesített! Antenna a szokásos vezetékdarab volt. A konstrukció egyébként a Skori féle mikrofon, némi átalakítással. BF961 helyett BF982, illetve ennek a drain körében a rezgőkör tekercsét megváltoztattam. Az eredeti kis átmérőjű, vékony huzalos induktivitás helyett egy nagyobb, ferrit maggal hangolhatót építettem be, a jobb jósági tényező miatt. Mindenféle RF műszer nélkül, egy multiméterrel állítottam be (áramerősséget mértem). A tesztnél az adót a padláson helyeztem el, és a rálátás sem volt tiszta, házak között mértem a 420 métert. Nagyjából 250-300 méterig volt tisztán vehető a jel, utána már hol bejött-hol elhalkult. De 3 V-ról, ilyen egyszerű konstrukcióval ez is szép eredménynek számít szerintem. Kíváncsiságból egy dipóllal is ki fogom próbálni. Lélekben pedig felkészülök, gaben62 véleményére
Remélem nekem is működni fog 100 méterig.De annak is örülni fogok ha működik egyáltalán
Igen, annak idején én is sok rádiós mikit építettem elektret kapszulával. Mindegyikben BC-tranzisztorok voltak. Nagyon szépen muzsikáltak és erősek voltak. Egytranzisztoros adók voltak egy hangfrekis előerősítővel kiegészítve. Az antenavezeték kicsatolása az oszcillátortekercs föld felől számított egyharmadánál volt.
Na igen 20évvel ezelőtt én is építettem, ehhez hasonlót.
Jó zajos volt az biztos, az oszci túlgerjesztése, a felharmonikusok sokasága miatt, rendesen zavarta az M1-et a 10Ch.még a szomszédban is. Átvitt 30-50m.kisrádióval próbáltam venni a jelet, a kondimikrofon ellenére sem volt valami érzékeny, közelről vette a beszélgetést csupán. Hangolt felharmonikus szűrő persze nem volt, csak 1tekercs a tranzisztor kollektorán.
Nekem ez a kapcsolás vált be a legjobban. A rajzon szereplő értékekkel rendkívül érzékeny a mikrofonja, még a leghalkabb suttogást is hallhatóvá teszi, akár több méter távolságból is.
A hatótáv szabad rálátás esetén 200 méter fölött van! Gyári induktivitást használtam, így kézbe is lehet venni, tapogatni, akkor sem állítódik el a frekvencia, végig stabil marad. Van egy régi, fekete-fehér kis hordozható TVm, analóg hangolású, 2 méterre az adótól már sehol sem tudtam vele zavaró jeleket befogni, sem VHF, sem UHF sávon.
Biztosan írtad már, de a teljesség kedvéért a tranzisztortípusok ( és csoportok: A,B,C ) is ide kívánkoznak.
L-re nekem legfeljebb 100 nH jött ki ( CCIR sávközép + 27 pF ).
Nálam tökéletes volt az adás és a vétel is. Jó minőségű hangátvitelt lehetett megvalósítani. Persze ügyelni kellett arra, hogy alapfrekire hangoljunk és ne felharmonikusra.
Nagyon szép nyákotcsa.Jó kicsinek nézem a mikihez képest.
A tranzisztorok típusa, ahogyan a rajzon is látható, BC817-40. Abból is a C-s változat. De régebben BC547-esekkel is megépítettem, teljesen hasonló eredményeket elérve.
Az induktivitásra a Thomson képlet szerint valóban 100 nH jön ki, de az egyéb kapacitások miatt (nyák, tranzisztor) ez módosul. 100 nH-s induktivitással legfeljebb 1-2 pF-os párhuzamos kondenzátort kellene bekötni, hogy az FM rádión befogható legyen. A 27 pF-od én 47 nH-s tekercsek mellé használom.
Na, ez a szelektív vakság. A transztorok mellett kerestem a típusukat. Köszi.
Akkor mindegy milyen a kapcsolás,ha tudjuk az LC kört akkor abból lehet tudni kb a frekit?Ezen a nyákon nem tudnád megmondani a tekercs induktivitását kb?
Viszont ha kicsi mikrofon szeretnél akkor mobil telóból vagy rossz headset -ből egész kicsiket lehet kiműteni és beszédtovábbításra király. A legtöbb mikim nekem is ilyenekből lett bontva. A képen is látható pár méretben.
Köszi és,hogy érzékenyebb legyen a mikrofon milyen miki erősítőt készítsek ha nem lesz elég érzékeny?Amúgy a második képen a tekercs bal oldalán lévő az a trimmered(barnás)?
Igen az a trimer ,de ez itt egy másik kapcsolás volt. Elég érzékeny lesz. Nekem Még a suttogást is érzékelte jópár méterről. Ha mégsem lenne elég érzékeny akkor a kollektor - bázis lábak közti 1 M Ohm -os ellenálás értékét növeld ,ha viszont túl érzékeny akkor az ellenálás értékét csökkentsd.
Köszi.Azt nem értem,hogy ha pár méterről érzékeli a suttogást akkor kiabálásnál mit csinál?Mert az 20-tól 90 dB-ig is lehet(kb).
Akkor piszokul betorzít a rádiód a túlmodulálás miatt. Érdemes dinamikakompresszorral vagy limiterrel kiegészíteni a mikrofonerősítőt.
Multiméterrel le tudom mérni a tekercs induktivitását?
Egy snassz multival nem .Volt olyan adóm ami a túl nagy hangerőre úgy reagált ,hogy egyszerűen megszűnt az adás arra az időre ameddig nagy volt a hangerő. Amúgy úgy van ahogy Kadarist írja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |