Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APX 100
Lapozás: OK   12 / 43
(#) bakos13gab válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Gábor kiszámolta, és az APX kimenője 1,6K körül van. Az nagyon sovány lenne, ha a Te Ra = 3,5kOhm-od rendben van.
Az már tényleg nem APX 100... se a csövek, se a kimenő, se a táp, egyeseknél se a doboz...
A vége az lesz a topicnak, hogy jó ez az erősítő, nagyon jó, de ha egy másik erősítő, akkor még sokkal jobb... (mert hogy alapból kaki)
(#) Gubán_Gábor válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Pentódás is jó lehet, de pl egy 6N6P-s kettőstrióda párhuzamosan is teljesen jó lehet, lényeg, hogy alacsony belsőellenállású legyen, hogy jóbban terhelhető legyen, mert ugye, ha egy nagy belső ellenállású csövet minél jobban terhelsz akkor az anódról kicsatolt jel torzítása annál jobban növekszik, mert ugye a fázisfordítóban az anódoldalról lecsatolt jel kevésbé terhelhető, mint a katódoldali.
(#) Bassmester válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Hali!
Igen, annyit változtattam, hogy a 6E5P G1-eire raktam 4k7 soros ellenállásokat és 4700u helyett 1000-rel van hidegítve a katód. Ez most jól szól, rendesen kihajtja a végcsöveket. Lehet hogy kisebb Raa-val nagyobb teljesítményt is elérhettem volna, de elég lesz ez az 50W szinusz is, mivel 103 dB-es Eminence-et fog hajtani
(#) Gubán_Gábor válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Igen, 1,6K az Raa-ja a PL509 eknek.

Amúgy egyetértek, hogy ne fajuljunk el más irányokba, maradjunk az eredeti APX-et alkotó alkatrészeknél, és ezeket próbáljuk meg úgy összekapcsolni, hogy minél szebb hangot kapjunk a PL509-es végcsövekből, az eredeti és visszaillesztett vagy az áttekercselt 4 (és) vagy 8 ohmos TK206-(A) vagy 4, vagy 8 jelzésű trafó szekunder oldalán.

Vagy neveztessük át a topikot PL509 Push Pull erősítő építésére
(#) Bassmester válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Vannak nekem is egy Beag vasaim amit talán érdemes volna megcsinálnom... tudnál adni egy 1,6k/8 Ohm trafótervet?
(#) Gubán_Gábor válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Hello

20 Hz alsó határfrekire méretezve a teljes primer 2067 menet, anódtól anódig, tehát 2x1034 menet 0,4-es huzalból, 23 cm2-es tehát az eredeti magra, és a szekunder 162 menet 1,2-es huzalból. Ezt lehet osztogatni ahány részre akarod. Lényeg, hogy az osztáskor a primereket fázishelyesen sorba, a szekundereket, pedig fázishelyesen párhuzamosan kell kapcsolni. A szekunderek 1 menetnyi pontossággal kell hogy készüljenek.

Az eredeti trafó kb 50Hz alsó határfrekire készült a 2x440 menetes primerrel és a (3x209 menetes gyári), vagy az áttekercselt 3x58 menetes szekunderrel.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

A változtatások kritikája nem feltétlen negatív értelmű ebben a hozzászólásomban.
Az a 6E5P azért birizgál. Mindegy, januárig ráérek agyalni a dolgon. A 6N6P is jól hangzik (mert hogy van itthon belőle).

Nem is tünik nehéznek. A vasam az 17,5 cm2-es, valami 807-es Beagból bontottam, a másik is ugyanilyen, de azt nem szedtem még szét.
A 6KD6 csövekhez hogyan terveznéd meg meg a 17,5-es trafót? Mekkora Raa-t választanál az adott 420V-os táphoz? A jelenlegi 3,5k-s toroid kimenőt Fleta csinálta, ami jó is, de szeretnék egy kicsit kisérletezni a 6KD6-okkal, mivel van még egy pár új és néhány bontott darab belőle (CB végfokból) és még nem csináltam saját kimenőt.
Az alsó határfreki nekem bőven jó lenne 50 Hz-re is, mivel csak gitárerősítőben gondolkodom. A továbbiakban nem akarom az APX-es topikot offolni, csak a véleményedre lennék kiváncsi.
(#) Gubán_Gábor válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 14, 2010 / 1

Hello

Én ekkora feszültségen maradnék a 3,5kOhm-os Raa-nál. (A cső gyári adatlapján 150V-os anódfeszhez A osztályban ír 6kOhm-ot). Ez 17,5 cm2-es M vasra és mint írtad 50Hz alsó határfrekire 100W kimenő teljesítményre számolva: Primer 1608 menet 0,26-os huzalból, és a Szekunder 85 menet 1,13-as huzalból.
Én a primert 4, a szekundert 3 részre osztanám, ami a következő lenne:
4x402 menet primer fázishelyesen sorba, középpontja a + tápfesz, és 3x85 menet szekunder fázishelyesen párhuzamba kötve.

De érdemes lehet kipróbálni az 1,6kOhm Raa-t is, ami a te 17,5 cm2-es vasadra, 50Hz alsó határfrekire, 100W kimenőteljesítményre számolva anódtól-anódig 1087 menet primer 0,3-as huzalból, és 85 menet 1,13-as huzalból, ezt szintén tetszés szerint lehet. osztogatni.

Oké, köszi szépen
Csak kiváncsiságból kérdeztem, nem hinném hogy neki fogok állni tuningolni mert örülök hogy végre jól szól és lead 50W-ot. A Beag vasakat meg félre rakom egy-két majdani erősítőhöz, hátha egyszer én is megtanulok kimenőt méretezni
(#) Ricsi89 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

Most jutott eszembe. Nekem úgyis 6P45SZ csövekkel lesz az erősítő, így esetleg ha mégis a 260W-os trafó van bent ,akkor elvileg el kell bírnia a sztereó erősítő anódfeszültségének ellátást. Mivel ha már lesz másik trafó a fűtésnek, akkor minden fűtés arról menne, előfokcsövek, végcsövek. Sikerült közben beszereznem még 2db 6P45SZ csövet, az egyik 91 év végi gyártású. Még elég fiatal.
(#) Gubán_Gábor válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Hello
Anódfeszültséget sztereóban minden további nélkül elviszi a 260W os eredeti táptrafó is, és, ahogy mondod, célszerű egy másik kis (akár toroid trafó) is az előfeszültségeknek, és a 6,3V-os nagy csövek fűtésére.

6,3V/2,5A csövenként az 4x2,5=10A kb, és 6,3V-on az 63W, plusz az előfesz az kb 50V nál nem több 50mA-es terhelésen 2,5W. Még maradt a 4 kis cső fűtése 6,3V-on összesen 1,2A, ami kb 7W. Ősszesen kb kis túlméretezéssel 80W-os kis toroid bőven elegendő
Méretben a fél tenyered kb
(#) Ricsi89 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Jan 2, 2011 /

Helló!
Köszi a megerősítést, valahogy így képzeltem el én is.
(#) rockersrac válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Csak a 2db 6p45c fűtésére elég egy 50-es toroid?
(#) Gubán_Gábor válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

2 cső felvesz 5A-t 6,3V-on, az = kis túlméretezéssel 35W

Mire számítottál, nem olyan vadállatok ezek a csövek, nemúgy, mint a GU81M, és a GU88P

GU81M: 12Vx10A=120W
GU88P: 26Vx720A= 18,72kW
(#) bakos13gab válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Csak nem az utóbbiból is áll pár a garázsodban PéPésítésre várva?
Kéne hozzá valami erőmű is. A kimenő meg vetekedne egy traktorgumival, nem...

gu88a.jpg

(#) Gubán_Gábor válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Hehe, sajnos nem áll, mert darabja 1,5 milla.
Viszont Solton ezek a végcsövek szolgáltatják PP-ben az 500kW hangfrekis moduláló teljesítményt, és 6x párhuzamba anódmodulációval a 2 MW RF kimenő teljesítményt
A csatolt képeken a végcsövek, a fényképező kéz én vagyok, a hálózati tápellátás a 120kV-os 63MW-os "trafócska" és végül az 500kW-os hangkimenő, aminek a szekunderéről vezérlik a 2 db 1MW-os RF végfokot
(#) rockersrac válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Ennek örülök, mert akkor így minimális módosítást kell csak az apx-ben eszközölnöm! (pl509 helyett 6p45c kerül bele, kettő egész cső )
(#) Gubán_Gábor válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 4, 2011 /

Két egész cső?
Te ismersz fél csöveket is?
Jólvan na, csak hülyülök.

Én is majd tervezek 6P45SZ PP-t csinálni, minden megvan hozzá, csak össze kell rakni.

De előtte a legfontosabbak: APX modding, OS51PP befejezése, és GU50SE teljesítményemelése.
(#) marci91 hozzászólása Jan 5, 2011 /

Üdvözletem a cső párti uraknak!
Hamarosan fogok venni egy eredeti állapotú APX-100-asat 100V-os kimenővel. Az átalakításról találtam nagyon jó leírást, azzal nem lesz gondom:

http://bartech.webuda.com/pages/elektronika/kapcsrajz/apx100_atalakitas.rar

Azonban én az erősítőt gitárerősítőnek szeretném használni és szeretném kiegészíteni egy egyszerű hangszínszabályzóval (mély, közép, magas) és szeretnék szabályozható torzítást is elérni. Kérdezném, hogy az erősítőt hogyan lehet áthangolni gitárhoz (passzív gitárról van szó), illetve hogyan lehetne egy gain-el bőven dúsított igazi csöves torzítást elérni? A legjobb az lenne, hogyha nem kellene külön előfokot használnom hozzá. Nem szeretnék némi tranyós módszert alkalmazni, mert ha valami csöves, akkor már legyen teljesen csöves
Köszönöm a segítséget előre is!
(#) Ricsi89 válasza marci91 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Lehet ám csöves gitár előfokot is csinálni.
(#) bakos13gab válasza marci91 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

CIROKL JCM 800-as után építésével találkoztál már?
JMC800
(#) marci91 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Ez jól hangzik, de én szeretném inkább az APX részeit használni ilyen célokra (pontosabban az ECC808-akat).
(#) CIROKL válasza marci91 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Ha ragaszkodsz az APX alkatrészeihez akkor nehéz ügy lesz.
Sajnos ez a dolog ezen túlmutat!
(#) marci91 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Miért? A Beagban 2 db ECC808-as üzemel meghajtásként.
(#) Ricsi89 válasza marci91 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

És ha azt kiveszed, akkor mi hajtja meg a végcsöveket?
(#) bakos13gab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Esküszöm, hogy egy cső is meghajtja magas jelszintről, a gitárhoz meg úgy is kell valamilyen előfok. De ennek ellenére szerintem nem fogod tudni rendesen belerakni. Túl magas az anódfeszültség, a fele meg szerintem túl kevés (de erről majd egy szakember majd nyilatkozik). Ha jól rémlik szűrések után az első fokozat olyan 380Voltot kap, az jó lehet ehhez is. Plusz csőre meg szerintem szükség lesz úgy is. Nyugodtan ajánlom a 6n2p-ev-t (bár az ecc808 biztosan jobb, de a végcsövek meghajtására mondjuk a 6n2p-ev-t használod, az előfoknak meg az ECC808-akat a marshall klónba, ez jó kompromisszumnak tűnik és nem fogod szerintem a különbséget észrevenni).
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Természetesen a válasz inkább marci91-nek szólt.
(#) marci91 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Értem. És esetleg a két adott ECC808-ast nem tudom valahogyan áthangolni gitárhoz? Gondolok itt olyasmire, hogy érzékenyebb legyen a bemeneti szintje, de a kimeneti megmaradjon a PL509-ek felé.
(#) bakos13gab válasza marci91 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Szerintem nem lesz elég a bemeneti fokozat. Ugyan Gubán Gábor azért javasolta az első fokozat kivételét, mert túl sokat erősít, de gitárról szerintem nem tudod az alapkapcsolást meghajtani (775mV kéne a maximumhoz).
Nem igazán tőlem kell ebben tanácsot várni, mert sose volt dolgom gitárral (azt se tudom, az mekkora jelet ad ki magából). Ha megmahinálod valahogy az eredeti kapcsolást és növeled az erősítését, akkor iszonyú zajos lesz, az újrakábelezést így sem úszod meg szerintem. Nálam rengeteget jelentett alapzaj terén. Én a helyedben építenék egy teljesen különálló előerősítő blokkot és azt kötném elé, vagy a dobozában elhelyezve, de ebben semmi tapasztalatom nincs.
Én ott még nem tartok, hogy önállóan tervezzek előfokozatot, de szerintem a meglévőt mindenképpen érdemes kihajítani belőle. Majd valaki ajánl egy jót.
Következő: »»   12 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem