Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   47 / 97
(#) nikolatesla válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Elég egyszerű módszer. Fénycső inverteren állítható a frekvencia 1KHz-től 30KHz-ig.
És az ki adja a gyújt feszt kb 1kV-ot illetve olyan12-14V-körül. Ezt rá raktam és hangtalan az ív.
(#) nikolatesla válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Pár kép a mostani konstrukcióról. A nagy fekete az inverter vagyis freki generátor a 3db kondival ellátott a táp.
Most velemi kis 60kV-os trafó van rajta ami 230v 28KHz-en ment anno valamiben. Méreteihez képest elég szépen megy. Bár azt sem kétlem,hogy házi...
(#) Hodinka válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Ha már így variálsz próbáld inkább valami négyszöggenerátorral meghajtani a tranyót,így nagyobb ívet kaphatsz és a frekit is olyanra állíthatod amilyenre csak épp kedved szottyan,persze a meghajtandó trafó függvényében.Nemtudom milyen az a trafó amiről beszélsz,de szerintem használj inkább sorkimenőt,az a legtutibb.
(#) nikolatesla válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Azt a kis piros trafót ki ütöttem. 30KHz-re fel tekertem a levegőbe csak úgy koronázott. Aztán húztam kb 15cm-es ívet ami kb 5cm-ről át húzott. De azután csak nagy fekete füstöt csinált. A sorkimenőt is rá tettem most 20menet primer 1mm vastag huzalból kb 5cm-es az ív de mikor 40menet van rajta akkor kb 10cm-re nő meg.
DE most picit abba hagyom mert már fáj a fejem a sok ózontól.
Arra a kis trafóra még az éjjel rá tettem egy sokszorozót és kb 15-20cm-es pattogó világos kék szikrái voltak. Miután kész a sorkimenő végleges primer arra is rá teszem,hogy milyen.
(#) alfa007 válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Idézet:
„Arra a kis trafóra még az éjjel rá tettem egy sokszorozót és kb 15-20cm-es pattogó világos kék szikrái voltak.”

Csak szólok, ha 12-14kV-al többet nyomsz bele, tuti elromlik de fel is robbanhat. Én már köldtem másvilágra sokszorozót.
(#) nikolatesla válasza alfa007 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

már nem is megy.
Majd még kísérletezek vele csak Hétfőn kel venni új feteket.

A sokszorozó nem megy, mivel gajra vágtad, vagy csak meguntad.
Tönkrement a meghajtás FET-jei?

Gajra vágtam.
Igen a meghajtás fetjei megunták. Kicsi volt a hűtés nekik. Egyébként IRF540 mindkettő. Elég durva dolgokat lehet kihozni egy jó sorkimenőből.

Én is gyilkoltam le 540-s feteket, most 740-s használok amik elég jól bírják.
Itt az adatlapja.

Nekem eddig 8db szált el. Mivel ha véletlen a meghajtóra rá kerül a nagyfesz azonnal el szaladnak a fetek.
(#) alfa007 hozzászólása Dec 5, 2010 /

Na ez ám az ív, csak nem az elektródákon alakult ki.Bővebben: Link
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 15, 2010 /

Üdvözletem!
Van nekem egy sorkimenőm,valamilyen orosz TV-ből bontottam.Kedvet kaptam egy kis nagyfeszültséghez,csak nem igazán tudom hogyan kezdjek hozzá.Kezdetnek ezt a kapcsolást gondolnám.Vélemények?A másik pedig,nem igazán tudom hova kellene adnom a feszültséget,hogy legyen delej.Képeket mellékelek,remélem tudtok segíteni! Apropó,van még egy Videoton is.Melyiket használjam inkább?
Köszönettel:Máté.
U.I.:Képek
(#) B.I válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Szia. Ha van másik sorkimenőd ezeken kívül akkor inkább használd azt mert ezek csak kb. 9kV-ra vannak tekercselve, mivel egy sokszorozót hajtottak meg. De azért lerajzolom, hogy én melyik kivezetésekkel használtam. Visszacsatolót szerintem érdemesebb sajátkezüleg rátekerni.

S6304653.JPG

(#) MaTe193 válasza B.I hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Hali!
Köszönöm! Én is sejtettem,de nem voltam biztos.Van még egy monitor sorkimenőm.Ennyi.No majd kísérletezek!
Még egyszer köszönöm:Máté.

A monitor sorkimenővel sokkal hosszabb ívet tudsz majd elérni. És a 2N3055 tranzisztor helyett jobb lenne egy BU tipusú, vagy valamilyen nagyobb fesz. tűrésü tranzisztor mert a 2N3055 elég hamar kinyúlik majd.
(#) MaTe193 válasza B.I hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Van BU208 és BU326A tipusú tranyóm.Azokkal is ugyan így nézne ki a kapcsolás?Nem sokára kitermelem a monitorét és rakok fel képeket.
(#) gaben62 válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Kezdetben mindenki ezt a kapcsolást választja, pedig ennek igen rossz a hatásfoka, instabil a frekvenciája amikor berezeg.
Javaslom inkább az 555ös kapcsolást +Bd139, valamint But18A,But12A, kapcsoló tranzisztorral, ezek gyorsak nem melegednek annyira, villanypásztorokban, ionizátorban sokan használják évek óta.
Azt tudni kell, mint már leírták előzőleg, ezek a vasmagok Tv.sorfrekvenciára vannak méretve, ezért 14KHz-16Khz en működnek hatékonyan, de 18,5KHz-en még jól teljesítenek, és nem sípolnak,15-18V tápfeszültségről sem.
A But 40%os kitöltési tényezőjű +négyszög impulzussal a legjobb használni,ekkor nem melegszik annyira.
Ezek a régi orosz színes tv.nf.tekercsek, csupán 5-6KV-ot tudnak leadni, annak idején volt szerencsém a tv-ben megmérni.
Viszont fel lehet tekerni őket, 0,16mm.Cu-z-ból 7-8KV-ra, mivel a vasmag járomtávolsága 4-4,5cm. így elég sok hely van.
Én már próbálkoztam tekercseléssel dupla szigetelésű 0,16ossal 4500T. fért rá, mégpedig úgy hogy a 10-ik sortól két réteg szigetelő papírt 0,10/ kapott minden
feletti réteg, átütés kizárva.
Az egyes sorok kezdete, vagyis jobb bal peremein 3-4mm. szig.távolságot hagytam, mint a gyáriaknál, az átütés kizárva, a vasmagra.
Akár bekapcsolt állapotban megérinthetem, párás közegben is, nem húz át, nem pattog.
A tekercselési munka kézzel történt, kb.1,5napig tartott, a menetek szorosan egymás mellé kerültek.
(#) MaTe193 válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Köszönöm válaszod!
Egyelőre valami egyszerűbbet szeretnék,hogy ráérezzek az 'ízére'.Aztán ha tetszik,akkor komolyabban foglalkoznék vele.Meg tudnád mutatni a kapcsolást 555-el?
Máté.
(#) gaben62 válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Amennyiben sikerül olyan sortrafót találni, vagy kreálnod ami alapból tud 7-8KV.ot, azt már könnyedén ötszörözni lehet, 5diódás kaszkád sokszorozóval, már csak a nf. diódák és a nf. kondik feszültség tűrése, no meg a türelmed szab határt.
Mármint hogyan tudod kiszigetelni egymástól egy bakelitlapon az alkatrészeket.
Nekem 30Kv-ig sikerült, barna textilbakelit, kompozit műgyanta ragasztó segítségével.

A BU326A tranzisztort ajánlanám. A kapcsolás helyett inkább Hodinka kapcsolását ajánlanám mert az tuti, hogy jól fog müködni. Ha elsőre nem fog elindulni akkor a visszacsatoló tekercs kivezetéseit meg kell cserélni.
(#) MaTe193 válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Csak 7-8KV -nál lehet alkalmazni a sokszorozót?A mostaninál ne is próbálkozzak ilyennel?
B.I.:Köszönöm! Diódának,illetve tekercsnek milyet használjak(L1)?Illetve az ellenállásokon mik azok a vonalkák?
Máté.

A sokszorozóval nagyobb feszt. is lehet sokszorozni de akkor nagyobb fesztürésü kondik és diódák kellenek bele.
(#) alfa007 válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Mielőtt hozzá kezednél, javaslom hogy tudj meg egy kicsit többet a nagy feszültségről, valamint nyálazd át ezt a topicot.
Jah ha véletlenül az, szét is éghet az ujjad, vagy rosszabb.
(#) Hodinka válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Idézet:
„Ezek a régi orosz színes tv.nf.tekercsek, csupán 5-6KV-ot tudnak leadni, annak idején volt szerencsém a tv-ben megmérni.”

Miért vagy ebben ennyire biztos.Az említett „TBC-110ПЦ15” típusu sorkimenők köztudottan 9kV-ra voltak tervezve anno,amelyek az ”УН9/27-1,3”-as sokszorozók meghajtására szolgáltak.Ha esetleg nekem nemhiszel,akkor van itthon egy könyvespolcnyi elektronikával és TV szereléssel foglalkozó orosz szakkönyv amelyekben többekközt erről is szó esik. A mért értéknek és a tervezett értéknek nem feltétlen ugyanazt kell jelentenie,olykor lehetnek eltérések is.Szekunderköri feszültségesés például a meghajtó áramkör miatt is könnyedén előfordulhatott.Egyébként mivel mérted meg?Mert ma már vannak kizárólag erre a célra kifejlesztett nagyfeszültségű mérőfejek multiméterekhez és szkópokhoz egyaránt.
Üdv!
(#) Hodinka válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Idézet:
„Kezdetnek ezt a kapcsolást gondolnám.Vélemények?”

Ha beéred egy nyekergő valamivel,amiből legjobb esetben is néhányszor tíz μA-es ívet is csak kínok kínjával kell majd kipréselj,akkor építsd meg,de ha netán ettől valamivel látványosabb eredményt szeretnél,akkor kezd el mindjárt a zvs-t.
(#) MaTe193 válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Köszönöm a választ! Mint írtam volt,ez csak egy első próbának számítana,megnézném működik-e stb.Az említett sokszorozót is kimentettem a TV-ből.Esetleg tudnám ezt hasznosítani?Apropó, a ferritre a tekercset mindenképpen rézből készítsem?Mert van itthon bontott PC tápból sodrott,szigetelt, ezüstös színű kábel.Ha már itt tartunk:Egy eres vagy sodrott vezetéket használjak?
Köszönettel:Máté.
U.I.:Egy zvs rajzot tudnál mutatni?
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Az a sodrott, szigetelt vezeték is rézből van, csak ónozott szálakból áll és ezért van ezüstös színe.
(#) MaTe193 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2010 /

Köszönöm! A végein tényleg látszik a réz.Akkor használhatom ezt?
(#) alfa007 válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Lényegében igen, az ónozott, sodort rézvezeték annyiban, jó hogy külsején lévő szigetelés 3-4 száz voltos ütésvédelemmel van ellátva. A PC táp vezetékek az egyik kedvencem, mert 10-15 A-t is elbír.
Itt egy ZVS kapcsolás. Csak neked.
Javaslom hogy nézd át a FET-ről szóló szakirodalmat, mert egy kicsit más tulajdonságúak, mint a tranzisztorok.
Ja, a FET-s cuccok nem igazán szeretik a "búgós" tápokat, ugye érted mire gondolok.
(#) gaben62 válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Lehet sokszorozót használni 1-2KV-ra is, de nem hagyományos By133, vagy 1N....sorozatú diódákkal.
Hanem nf. un.HV.diódákkal, a használt bontott mikróból kinyert diódák a legjobbak, /szinte sosem megy tönkre/ de teljesen jók a régi orosz, színes Tv-sokszorozókból kinyert hosszúkás szelén ceruzák,5db.van egy pakkban.
Ezek 15-18KV-os diódák darabonként.
Én jelenleg 1SK 30, jelűt használok, ezt még a MEV gyártotta 87-ben, 10KV/30mA, tud, sárga csíkos fekete,12mm.hosszú.
100db.ot a vaterán vettem, valami öreg, elhunyt szerelő örökségéből maradt vissza.
Sajnos ezeket mivel kísérleti jelleggel korlátozott számban gyártották, már nem lehet beszerezni sehol.
Az 555-ös rajz több helyen fent van a fórumon, azt hiszem az ionizátor topic-ban, valahol az elején.
Következő: »»   47 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem