Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Nem kinn olcsó, hanem a kereskedő extra nagy árréssel dolgozik az alkalmi beszerzés miatt, és van aki megfizeti.
E-bay -en is létezik garancia, de mint az köztudott mindent hamisítanak.
No épp az esetleges hamisítás miatt támadtak kétségeim. Merjem, e megrendelni Ebay-en, vagy inkább itthon válasszak egy olcsóbb típust. (Amit sargarigo fórumtárs ajánlott, ezt az IC-t)
Üdv!
Létezik olyan kapcsolás ami olyat tud hogy: van 2 léptetőmotor és amennyit fordul az egyik mármint külső erő hatására annyit forduljon a másik is és az irány is stimmeljen??
A mechanikusan forgatott motor helyett inkább enkódert használva egy mikrovezérlővel könnyen megoldható.
Az előző hsz.-om csak azt akarta jelenteni, hogy bárhol veszed meg belefuthatsz hamisítványba. A magyar kereskedő sem a gyártósorról rendel... az olcsóbbat kell venni.
Létezik igen. Ebben az esetben a motor tengelye mint impulzusadó működik. A lényege, hogy ami a tekercsben indukálódik, azt dolgozod fel egy áramkörrel. Most hirtelen nem tudom hol, de már láttam ilyet valamelyik hobbielektronikában.
Viszont a jel nagyban függ a motor sebességétől, és szerintem mástól is. Ha megoldható, akkor biztosabbnak tűnik egy optós jeladó, amit akár a motorodra is szerelhetsz.
Remélem, hogy pozitív tapasztalatom lesz. kb 2 hét, mire ideér az IC. Ez annyira egyszerű vezérlő, hogy ennek csak órajel, meg forgás irány kell és már működik is. Rém egyszerű áramkört lehet vele építeni. A nyákmarató kézi készülékhez kell majd.
![]() ![]()
Honnan veszed a két hetet? Milyen mechanikára rakod?
Megnéztem az adatlapot, a tb6560 többet tud ennél, és olcsóbb is itthon is lehet kapni és ugyan ennyi az áramkör.
![]()
Köszönöm, bár nekem unipoláris motorjaim vannak. De igen igaz, ez is egész jó vezérlő IC.
Nekem rendszerint kb 2hét mire az ebay-ről megérkezik a rendelés.
Unipoláris motorokat is lehet bipolárisan hajtani, ha minimum 6 kivezetésűek (nincs közösítve a két tekercspár).
Hi!
Marató készüléket hajt majd a motor. Rendkívül könnyen mozgatható sínrendszert mozgat majd meg alternáló formában, oda-vissza.
Üdv mindenki
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy volna egy adott bi-poláris motor 17HD0013-15 12v-os 1,8 fokot fordul.Ehez a motorhoz szeretnék egy olyan vezérlést ami egy bizonyos idő múlva fordul egyet idő elteltével mégegyt és így tovább.Az iránya az igazából mindegy.Az időt lehetne egy trimmerrel állítani az jó lenne. Ha volnátok szívesek segíteni. ![]() Üdv Norbi
Szia.
Szerintem ezt úgy lehet megoldani, hogy egy bistabil multivibrátor vezérli az órajel generátort, ami ugye megy a vezérlő elektronikához. Tehát ha kap órajelet, akkor forog a motor, ha nem kap órajelet, akkor nem forog a motor. Ezt az órajelet pedig a bistabillal lehetne vezérelni. Legalábbis nekem ez jutott eszembe.
Üdv
Jól hangzik.Volna erről valami rajzod? Üdv Norbi ![]()
Egy tömbvázlatot rajzoltam ide, az egyes áramköröket kapcsolást, már be lehet helyettesíteni.
Üdv
Ehez a motorhoz milyen vezérlést ajánlasz?Jól jönne egy rajz is ha van. Üdv Norbi ![]()
Szerintem ez nem lesz egészen jó...
Először is a bistabilnak kell bemeneti jel, mert különben nem billen... A relé azért sem jó megoldás, mert az átkapcsoláskor prellezhet, vagyis tévesen bevisz jónéhány lépést (amire a motor vagy lép, vagy nem, de semmiképpen sem korrekt megoldás) A relének pontosan annyi ideig kell kapcsolnia, amíg 200 lépést tesz a motor, különben nem fog pontosan egyet fordulni, hanem vagy kevesebbet lép, vagy többet. Ezt nem olyan könnyű csak úgy beállítani. Számolni kellene azokat a lépéseket, és amikor eléri a 200-at (200 x 1.8 fok = 360 fok -> ennyi kell egy körülforduláshoz), leállítja magát. Motorvezérléshez pedig ebben a topicban találsz néhány kapcsolást, csak választanod kell.
Sima DC motorban nem gondolkodtál még?
Egyszerű végálláskapcsolóval kivitelezhető lenne a mechanikai körbefordulás. Rengeteg alkatrészt megspórolnál DC motor alkalmazásával.
Jajj, bocs, nem bi, hanem astabilra gondoltam.
A relés megoldás helyett meg lehet csinálni persze másképp is. Opto, vagy csak egyszerű magas, vagy alacsony szintű tiltás a clk generátornál. A téma kérdezője nem emelte ki, hogy lépésre pontosan egyet forduljon. Ha ez így van, opto kapus érzékelő a legpontosabb.
Üdv
Na valami ilyesmire gondoltam.Bocs hogy nem fejtettem ki magam rendesen.Optokapus megoldásra volna valakinek rajza ami megvalósítható?Nagyon megköszönném. ![]() ![]() Üdv Norbi
Üdv
Ez jól hangzik nagyon.Volna erről valami rajzod?Nagyon megköszönném neked. ![]() Üdv Norbi
Rajzot sajna nem tudok eszközölni, még csak ötlet, de nem olyan vészes:
Az időzítés, és indítás lehetne egy egygombos ki-bekapcsoló-kapcsolás. Ezt pl egy 555 indítaná, és a végálláskapcsoló állítaná le. A másik fele pedig többpólusú relé, ezáltal a motor forgásirányát határozná meg. Minden leállításnál váltani. Sajna nincs sok időm, és mikrovezérlővel hamarabb oldanám meg, így csak mint ötletet vetettem fel.
Azért köszi
![]()
Sziasztok
Segítségeteket szeretném kérni...Van egy már nem használatos cd- olvasóm és az érdekelne, hogy hogyan tudnám ezt vezérelni?Elég lenne a legalapvetőbb dolog kiindulásnak, hogyan tudnám ezt kinyitni és bezárni?Először azt hittem ha az ide kábelen keresztül megkapja az elegendő feszültséget elég lesz...De rájöttem h. tévedtem...Segítségeteket megköszönném...
Szia! Csak tápfeszt kell adnod neki (a 4 pólusú cstlakozó ai IDE mellett) és az előlapi gombbal nyithatod, zárhatod. Ennek mondjuk nem sok köze van a léptetőmotorokhoz, kis DC motor felel a tálcanyitásért.
Üdv Mindenki
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok hogy szeretnék egy 12V-os bipoláris motort ami 1,8fokot fordul úgy vezérelni hogy egy forog egy irányba majd egy végállás mikrokapcsoló megállítja.Egy bizonyos idő után elindul és megint megáll.És így tovább.Ha valaki volna kedves segítene egy rajzal azt megköszönném. ![]() Üdv Norbi
Sziasztok! A szekrény aljában találtam VEXTA PK569AHW típusú léptetőmotort és ezt szeretném vezérelni a PC párhuzamos portján keresztül. 5 szál vezeték lóg ki a motorból. 0.72°-os lépésköz. 5 fázisú. Tudna valaki abban segíteni, hogy miként lehetne összekötni a PC-vel?
Teljesen kezdő vagyok elektronikában, és nem nagyon tudom miként fogjak hozzá. Ha valakinek volna egy használható kapcsolási rajza, ill. egy olyan rajz, ami egy nyákterv lenne, az nagyon sokat segítene vele. Előre is köszönöm a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |