Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések

Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   21 / 135
(#) Hegejoe1974 válasza klimás56 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Köszönöm a választ!

Elég rosszul hangzik a dolog!
(#) Mate78 válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Nem vagyok kémikus, de ha nagyobb a fajhő akkor az azt jelenti, hogy több energia kell a felfűtéshez, de többet is tárol.Amit meg visszanyerünk.Tehát ez nem okozhat jelentős többlet fogyasztást.

Az összes befektetett energia a rendszeren belül marad, fajhő ide fajhő oda.
(#) zolika60 válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Nem tudod jól. A víz fajhője nagyobb. Nagyon kevés anyag fajhője nagyobb a víznél. A vízáramlás csökkenés viszont igaz.
(#) gulyi88 válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Igazadvan, ez tényleg fura. Langyos víz lesz a vízkőben tárolt hőből, ami a következő ciklus energiaigényében jelentkezik negatívan, szóval benttmarad.
A belső térfogat eredő fajhője nem változik jelentősen, ezért a fűtéshez szükséges energia sem válzothatna.
Csak abban az esetben fogyaszthat többet, ha valahol kijön valamennyi, de ha ki is jön az a helységet fűti (ha a padláson van az veszteség!). Most akkor mivan? kamu lenne?
(#) Mate78 válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szerintem egy vízköves bojler annyival fogaszthat többet, amennyi a magasabb hőmérsékletű fűtőszál okozta többlet hőleadás a fűtőszálat tartó alaplemez felé.
Ez nem lehet jelentős, nem magyarázhatja a sokak által emlegetett komoly többletfogyasztást.

Szerintem.
Várom a további érveket pro és kontra.

üdv
(#) gulyi88 válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Még annyi veszteség sem lehet szerintem. A vízkő darabos víz van körülöte, a hő meg felfelé terjed, az alap felé nem vezetheti le a hőt.
(#) kadarist hozzászólása Dec 20, 2010 /

Van itt egy hozzászólás: Bővebben: Link. Egyébként nagyon tanulságos elolvasni a fórum régebbi hozzászólásait is.
(#) Mate78 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Azzal kezdtem, hogy végigolvastam. A linkelt magyarázat rendben van, valahol itt lesz az igazság,de a nagyságrend megint nem ok.Ha annyi lenne a hőveszteség hogy 2-3X annyi ideig kell fűtsön a bojler a maga 1-3kW-os fűtőszálával, akkor ott elégne minden, ami a bojler aljára van szerelve.
(#) gik válasza erbe hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Megcseréltem a nullát és a fázist, most már minden szabályos.
Megnéztem az izzóval is: a jó bojlernél világít, ha a fűtőszálon keresztül adom a fázist, a rossz bojleremnél viszont két próbát tettem és először csak az életvédelmi relét vágta le, aztán a relét is és a megszakítót is.
Ezek után azt gondolom, hogy igazad lesz, a fűtőszál a hibás. Nem megszakadt, hanem zárlatos, vagy itt ez ugyan azt jelenti?
Azt mondjuk nem értem, hogy akkor eddig miért nem csapódott le sem a relé, sem a kismegszakító - csak egyszerűen nem fűtött.
Szóval? Cseréljek fűtőszálat?
És kösz, vigyázok magamra!

(Én az Excelben rajzolok a legkönnyebben.)
(#) zoli_varga válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szerintem azt már elfogadhatod hogy a vízkő lesz a ludas.
Az hogy milyen formában az már szerintem lényegtelen. Az biztos hogy nem a kültér felé adja le a veszteséget mert akkor nem kéne fűteni a fürdőben.
(#) wpetya válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Egyszerű. A beáramló hidegvíz lehűti a vízkövet is a benne levő vízzel együtt. Így nem csak a vizet kell visszafűteni, hanem a vízkövet is.
Ha kitakarítod a vízkövet, csak a vizet kell visszafűteni. Ezért fogyaszt többet a vízköves bojler.
(#) potyo válasza wpetya hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Miközben a beáramló hideg víz lehűti a vízkövet, közben a víz fel is melegszik, vagyis ugyanazt a vizet nem kell annyira melegíteni, mintha nem melegedett volna már előre a vízkőtől. Én sem értem, honnan van ez, hogy a vízköves bojler sokkal többet fogyaszt?
(#) Mate78 válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Idézet:
„Az biztos hogy nem a kültér felé adja le a veszteséget”

Tehát bent marad a hő.Bent marad a zárt rendszerben, és semmi másra nem tud fordítódni mint a víz melegítésére.
(#) Gafly hozzászólása Dec 21, 2010 /

Akkor röviden:
Ha vizköves a melegitő, akkor több áramot fogyaszt.
Kevesebb meleg viz jön ki belőle, több áram felhasználásával...
Ugyanakkor a lakás sem melegebb, számla sem kevesebb...
Erre nem tudunk csomót kötni igazából
(#) Mate78 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

szia,

Energiamegmaradás törvénye miatt kétséges amit írsz.
Több energia megy be egy zárt rendszerbe, de kevesebb jön ki?

üdv
(#) Gafly válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Csak próbáltam összefoglalni három sorban a vita lényegét
(#) Mate78 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Én nem vitának szántam, ha valaki úgy értette akkor elnézést kérek tőle.
De nem tudom megérteni hogy miért állítja mindenki, hogy a vízköves bojler többet fogyaszt , és ez nagyon zavar.
Elfogadható magyarázat (legalábbis számommra) még nem született, hanem egymásnak ellentmondóak.

üdv
(#) Mate78 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Szia Zoli,

és a hatásfokromlás miatt hova lesz a veszteség?
(#) Gafly válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Hová tűnik el a többlet energia ami miatt az áramfogyasztás megnövekszik, a melegviz pedig kevesebb...
(#) potyo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

De olyan nincs, hogy a hatásfok romlik, viszont nincs veszteség. Fizikai lehetetlenség, energiamegmaradás törvényének ellentmond.
(#) szitko válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Próbáltam már bojlerekkel kisérletezni az olcsóbb melegvízért, és amire jutottam leírom hátha valamejest magyarázat lesz. :
Tehát, ha vízköves a fűtőszál több energia kell a víz melegítéséhez ez biztos mert lemértem a fogyasztást, tisztítás elött és után. A bojlerekben lévö höérzékelö (ami bekapcsolja a fütést) az álltalában a fűtőszál fölé nyúlik, így a bojler alsó részén mindig hidegebb a víz mint a tetején, ezt le is mértem és akkor lepődtem meg. A 120l hajdú bojler 75C fokra beállítav kb. úgy néz ki, a mérések szerint, hogy az alsó 1/4 rész 48C fok, 2/4 63C fok, 3/4 68C fok 4/4 75C fok. A mérések, teljesen felfűtött, és 2 órán át lezárt bojlerrel mértem (a lezárást úgy értem, hogy nem ment bele víz, mert ha megy bele víz akkor jobban keveredik). Ebből adódik, hogyha vízköves a bojler több energia kell, mivel az alsó rész mindig hidegebb és a vízkő nem tud energiát tárolni. Kipróbáltam még azt is, hogy lehúztam a hőérzékelőt a bojler legaljára, hogy ott is 70C legyen a víz, az eredmény, elolvadt tömítések, és forró vezetékek, zárlat, stb.
Röviden ennyi a saját tapasztalatom.
(#) gulyi88 válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Addig eljutottunk akkor, hogy a fűtőszálra lerakódik a vízkő, ennek vastagságtól (+egyéb től) föggően lesz valamilyen hőellenállása (szóval eredőben nagyobb hőellenállás lesz a fűtőszál (cekásza) és a víz között, kisebb biztos nem lehet).
A fűtőszál attól, hogy melegebb nem fog több teljesítményt felvenni (mivel PTK-s így még kevesebbet is eszik).
Kizárásos alapon a többlet energiának a fűtőszál és a víz között kell elemésztődnie (mert a víz kb ugyanannyi energiát kell felvegyen).
A vízkő hőellenálásának átfűtéséhz kell xW, így a felvett teljesítményből ennyivel kevesebb fordul arra, hogy a vizet fűtse. Ez azzal jár, hogy a fűtési idő nől meg (t2) (de a felvett teljesítmény közel ugyanannyi)
P*t2 energiát vesz fel, ebből xW*t2 nem hasznosul vízfűtésre (arra megy el, hogy a hővezetési ellenállásokat átfűtse)
A fűtőszál hőmérsékletét a termikus rendszer határozza majd meg, ha nagyra adódik, akkor elég.
(#) potyo válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Idézet:
„A vízkő hőellenálásának átfűtéséhz kell xW, így a felvett teljesítményből ennyivel kevesebb fordul arra, hogy a vizet fűtse.”

Az a baj, hogy nem tudunk elrugaszkodni attól, hogy a vízkő átmelegítésére felhasznált energia elveszik. Márpedig nem veszik el, mert visszakapjuk, pl. miután a fűtőszál kikapcsolt. A vízkő átmelegítésére nem x W kell, mert az teljesítmény, hanem x J (Joule), vagy villamos körökben x kWh. És ahogy lejjebb említették, ha a bojler alja nem melegszik túl, akkor egyszerűen nem tud hová elmenni az energia a bojlerből, tehát amit a fogyasztásmérő lemér, az mind megjelenik melegvízként. Az egy másik dolog, hogy mondjuk csak 40 liter melegvíz lesz 80 helyett egyszerre a bojlerben, de energia is csak annyi lesz elhasználva, ami ennek a 40 liternek a felmelegítésére kell, nem pedig 80 literhez való.
(#) gulyi88 válasza potyo hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Érem én hogy ez elég paranormális, mert a boylerben elfűtődött teljesítmény (időszorzattal energia lett belőle), és a kültérfelé eső veszteségektől (energia) eltekintve az bentmarad. De, akkor hol van?
Ha mérésekkel alá van támasztva, hogy több energia megy be, akkor annak meg kell lennie valahol.
Visszafelé keresve csak a fűtőszál és a víz között lehet a hiányzó energia, de ez az energiamennyiség nem lehet eltárolt energia, különben nem nőlne a felvett energia.
(átkerül egy másik dimenzióba/térbe, és a kulcs a vízkő)
(#) potyo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Idézet:
„Vegyük ugyanezt a bojlert / a feltételek maradnak /, csak tegyünk a fűtőszálra vastagon szigetelő réteget / 2 cm /, és kapcsoljuk be..ennyit az energiamegmaradás törvényéről.”

Na de akkor hol van az az energia, ami a szigetelésben (vízkőben) marad? Mert ha ott a fűtőszálba bemegy 2kW, viszont a vízhez csak 1kW ér el, akkor 1kW ott marad a vízkőben és a fűtőszálban. Na ez égeti el a fűtőszálat végső esetben, mert ha az energia nem vezetődik el, akkor emelkedik a hőmérséklet. De amíg nem ég el a fűtőszál, addig ez az energia is végül a vízbe kerül, mert olyan nincs, hogy ott mindig fogy az energia, de sehol sem jelenik meg.
(#) kadarist válasza potyo hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

A víz forrásban tartásához több energia kell, mint a forráspont alatti víz melegítéséhet. A vízköves fűtőszál felületén állandóan forr a víz, amit hallani is lehet. Ez is veszteség. A gőzbuborékok szétrobbanásakor keletkezik a hang, ami megint plusz energiaveszteség. Persze a veszteség mértékéről lehet vitatkozni. A termosztát szondacsövének vízkövesedése külön gond, mert itt ugyanúgy van egy hőszigetelési gond, ami lassítja a szonda reakcióidejét. Ráadásul a sok vízkő még az áramlási viszonyokat is rontja. Persze egy fizikus biztosan szakszerűbben tudná elemezni ezt a speciális helyzetet.
(#) Mate78 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Igen, ahhoz hogy a víz gőzzé alakuljon, jóval nagyobb energia kell, de az is a zárt rendszeren belül marad.

De amiről Te írsz az nem zárt rendszer! A bojler viszont az.
(#) Mate78 válasza szitko hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Természetes, hogy felül van a meleg, alul a hideg víz, mivel a meleg felfelé áramlik.
Azt írod,lemérted a fogyasztást, tisztítás elött és után.
Mennyit mértél?

Maradjunk a szobás példánál.Ha az egészet kívülről körbevennéd egy újabb-kíválóan szigetelt- fallal (ami az összehasonlításban a bojler külső szigetelését jelképezi) akkor lenne zárt a rendszered.

Belátható,hogy a szobád felfűtésére szigetelés nélkül is és szigetelve is ugyanaz az energiamennyiség kell.

A papírlapos példánál a "veszteség hő" ami nem adódik át a kockának a környezetet melegíti ugye?

üdv
Következő: »»   21 / 135
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem