Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   204 / 608
(#) Bassmester válasza sved002 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Benne van minden (értékhelyes, hibátlan) alkatrész? Minden átkötést beforrasztottál? Össze van zárva a mute/stdby kivezetés?
Mértél áramfelvételt? Van róla fotód?
Dobjál hamar egy éles képet az alkatrész és a fólia oldalról, ha igyekszel akkor lehet hogy még ma válaszolok
(#) sved002 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Sztem márnem kel továb mondani mert mikozbe mértem megcsuszott a mérő hegy vége! Akkor szikrát dobott hogy fél percig nem láttam!

Szoval szerintem ennyit az egészről!
De megjegyzem amikor eloszor porbáltam akkor sem szólt!

Amúgy IC-t hogy tudom mérni hogy jó e vagy sem?
(#) Bassmester válasza sved002 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Na ezért kell 2A-es lomha bizti, vagy áramkorlátozó izzó mindkét tápágba, az élesztés idejére.
Nem tudom hogy milyen értékeket kell mérni egy hibátlan ícén, de egyszerű a dolog:
ha nem szól, akkor rossz persze ehez ki kell zárni minden más hibalehetőséget.
Attól hogy kisütöttél valamit a mérőcsúccsal, még nem biztos hogy elszállt.
(#) sved002 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

IC-t tudom mérni hogy jo e vagy sem?
(#) saraha válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Idézet:
„Na ezért kell 2A-es lomha bizti, vagy áramkorlátozó izzó mindkét tápágba, az élesztés idejére.”

Na,igen vagy egy 10 Ohm-os ellenállás is megtette volna a biztik helyén...késő bánat.
(#) zsa válasza saraha hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Hello!

A biztosítékot a +/- -os táp, + és - ágába egyaránt kell tenni? Gondolom a Grnd az fix kötés marad. És 2A bitzti Jó belle végleges felhasználásnál is. Sajnos bizti nincs az enyémnél még benne , irtátok az ic adatlapján rajta van mennyit vesz fel , De ha nem tudom mit kell nézni, nem mindenki szaki itt a fórumon?
Köszönöm előre is.
(#) djgombi válasza zsa hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szia! A + és - ágba is kell bizti!
(#) ptesza válasza zsa hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Ehhez nem kell szakinak lenni.

Ki kell számolni.

Tegyük fel , hogy van egy 1000w-os trafód. Rákötsz egy 70W -os végfokot. A veszteségekkel együtt nem fogyaszthat többet mint 100 W. Ezt meg kellene növelni pl 20-30%-al ,nehogy teljes kivezérlésen kioldjon.

Mivel most a kimeneti feszültséget nem ismerjük ,de azt tudjuk , hogy 4 vagy 8 ohm terheléssel lesz -e használva.

I=sqrt(P/R)

Azaz 4 ohm terhelésnél 5.7A , 8 ohm nál 4A lehet az összes max áramfelvétel.
(#) zsa válasza ptesza hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Köszönöm

200W-os trafó 2xtda7294 végfok-ot hajt 8ohm hangsugárzóval. Igy pótlom most már a biztit is,hogy a jövőben gubanc lenne, nehogy füstgép legyen az erősítőből.
(#) fidelcastro válasza zsa hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Ha kimegy a biztosíték akkor már úgyis mindegy, persze a füstgép effektustól megvéd. A biztosítékot általában a transzformátor primer körébe teszik, így mindegy hogy hol a hiba, a biztosíték kiolvad (pl.: a transzformátor zárlata esetén is kiolvad).
(#) fidelcastro válasza sved002 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Jól megépített kapcsolás nélkül nem fogod tudni kimérni hogy jó-é vagy nem. Attól még hogy akkora szikrát dobott a kapcsolás hogy fél percig nem is láttál, még nem biztos hogy tönkre is ment, lehet hogy csak a tápot zártad rövidre (sőt ez a valószínű). Ha nem robbant szét a tok akkor még reménykedhetsz.
(#) hangszoros válasza ptesza hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Én másképp számolnák: Táp osztva a terhelés R-jével, de min a fél tápfesz R-el.
Ez is csak közelitő, mert a hangszoró mint terhelés negativ ellenálású is szokott lenni. Freki, doboz, adotság fügvényében.
Ha HP azt irja egy tanulmányában, hogy nem tudja valósan lemodelezni a hangszorót, mint terhelést, akkor ellehet képzelni mennyire bonyolult
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 20, 2010 /

A mute részt igy kell összekötni, hogy szóljon?
És ha már úgyis téma az élesztés, akkor érdekelne, hogy hogyan tudom korlátozni az áramot, hogy még véletlenülse süljön el az IC. A tápom primerénél van egy biztositék, 1A-es volt, csak ezt el is sütöttem, és amikor rendeltem egy rakás alkatrészt véletlenül 10A-set vettem, szóval a kinti hálózati biztositék hamarabb old szerintem
(#) CIROKL hozzászólása Dec 20, 2010 /

Ma jártam egy Budapesti elektronikai üzletben és mit látok . TDA7294 készre szerelve és eladó de nem is ez az érdekes . Csöves meghajtás 6N2P oldalanként 1-1 darab csővel srp-ben 180Volt anód feszültséggel .
Valaki nem gondolkodott még ilyen irányban ?
(#) sved002 hozzászólása Dec 20, 2010 /

Szijasztok!

Szerintetek melyiked érdemesebb?
(#) ptesza válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

A HP a nyomtatókhoz ért.
(#) Zosi hozzászólása Dec 22, 2010 /

Sziasztok megépítettem a hidalt TDA7294-est és olyan problémám van vele hogy kb hangerő negyed állásánál recseg a hangszóró mind két oldal ezt csinálja a táp 300VA egyenirányítás után +-38V negyed állásnál kb 2V esik a tápon! 20000uf szűrés van. Légyszi segítsetek hogy mi lehet a gond vagy mitől csinálja! 200VA trafóval is teszteltem ott is ugyan ez a probléma!

TDA7294b.pdf

(#) Bassmester válasza Zosi hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

A durva recsegés, tortyogás inkább a hővédelem működésére utaló jelenség. Normálisan kell megcsinálni a hűtést. Az ícé alá betett, pasztával összekent csillám, vagy szilikon lap ide nem elégséges. Alkalmazd a már oly sokszor leírt hűtőtönkös hőelvezetést, tehát szereld a tokot egy minimum 6mm vastagságú Al, vagy Cu lemezre (hűtőtönk) szigetelő lapka nélkül és a hütőtönk hűtőborda felöli oldalára tedd a pasztás szigetelőlapkát.
A hidalt TDA csak így lesz használható, hiába kínlódsz egyéb megoldásokkal.
(#) Zosi válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Értem de már bekapcsolásnál is ezt csinálja kinti hőmérsékletnél mikor még hideg az ic akkor még csak nem a hővédelem okozza a problémát vagy tévedek?

Igen, valószínűleg tévedsz...
Az ícében lévő lapka a másodperc töredéke alatt képes kritikusan felhevülni, ha nem távozik elég gyorsan a keletkező hő. Csináld meg úgy a hűtést ahogy leírtam. Majd ha ez meglesz és netán továbbra is fennáll az anomália, akkor kizárhatod a hővédelem kellemetlenkedését és keresheted máshol a hibát, de addig ez legyen az elsőszámú gyanusított

Rendben nem tudtam hogy ez így működik szal tudom hogy azt írtad hogy minimum 6mm lap kell de nekem csak 4es van kéznél azzal megpróbáljam vagy 6 alatt nemérdemes?

Elég lehet a 4-es is, de szerintem túl vékony ahoz hogy rendesen rá tudd csavarozni az ícét.
Nézd meg Alkotó koléga megoldását!
Valami ilyesmit próbálj meg csinálni, lényeg hogy az ícé alatt ne legyen szigetelőlap, hanem a hűtőbordát szigeteld el a hűtőtönktől.
(#) Zosi hozzászólása Dec 22, 2010 /

Értem megpróbálok keresni valami ilyesmit köszi a segítséget később vagy holnap írok hogy sikerült e megcsinálni és hogy megjavult e!

Jelenleg így néz ki sajna nem találtam semmi ilyen vastag lemezt

DSC_0049.jpg

(#) Zosi válasza Zosi hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Ez így nem vezeti el a hőt hátán 2 ventivel bocsi az akadékoskodásért de nem értem azzal a vastag kis lappal mért lenne jobb a hővezetés
(#) djgombi válasza Zosi hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Szia! Hány ohm-os a hangfal?

És milyen fajta?

Azért mert így van! Most hadd ne kelljen hőtanilag megindokolnom.
Próbálkozz csak
(#) Zosi válasza djgombi hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

próbáltam 4 illetve 8 ohmos hangszóróval is mindkettőn így viselkedik
(#) djgombi válasza Zosi hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Mekkorákon? Milyeneken?
(#) Zosi válasza djgombi hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Ground Zero 25cm 250W
Következő: »»   204 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem