Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1099 / 3996
(#) proli007 válasza Tomi44 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Hello!
Persze! Régen azt mondták, "cipőt, a cipőboltban". Tehát mikrofon erősítőt kell elé tenni..
üdv! proli007
(#) Action2K válasza slave557 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Nem tudsz ezzel semmit csinálni. Ez az integrált Crystal Media hangkeltő eszköz full szoftveres. mindenféle interrupt (megszakításkérelem) kvantálási zajt okoz. Kiszűrhetetlen. Ez a bóvli kategóriás "Tadaaam", meg ilyen rendszerhanghoz, meg skypézni, msn-ezni jó, de Hi-Fi célra alkalmatlan!
(#) hamoripeter hozzászólása Dec 22, 2010 /

Sziasztok!

A napokban hozzájutottam egy szintetizátorhoz, persze adapter, tápegység mindenn nélkül.
Az van ráirva, hogy 15VAC (ezzel nem is lenne gond)
és 1,25A. Sehol se találtam ilyen konvertert.
Mit tudtok tanácsolni?
Köszi
(#) Action2K válasza hamoripeter hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Szia!
Vagy egy ilyen kell, vagy egy ilyen kell hozzá.
(#) nikolatesla válasza Action2K hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Eddig jó is de utána mondjuk egy 15V-os stabilizátorral stabilizálni is kel mert 15V AC egyenirányítva szűrve lesz vagy 17-18V.
(#) vilmosd válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

A pontossag kedveert kb 20 volt.Terheles alatt.
(#) Action2K válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Ez így igaz is lenne, de Péter egyértelműen leírta, hogy:
Idézet:
„Az van ráirva, hogy 15VAC”
Ez egyértelműsíti azt, hogy az egyenirányítás, szűrés, stabilizálás a készüléken belül történik.
(#) Moderátor hozzászólása nikolatesla hozzászólására (») Dec 22, 2010

Egyszer írtam már Neked, hogy: "Olvass a sorok között..." Ezzel arra céloztam, hogy ne csak felületesen fuss át egy hozzászólást, hanem azt átgondolva értelmezd is. Elhiszem, hogy segíteni szeretnél, de ezzel a kapkodós hozzáállásoddal csak megzavarod a Nálad még kevesebb ismeretekkel rendelkező kérdezőt. Harmadszor már nem leszek ilyen megértő.
(#) vilmosd válasza (») Dec 22, 2010 /

Vak vezet vilagtalant.
Bocs Vili
(#) yohnsee válasza slave557 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Szia! Nekem ugyanez volt a problémám. Én a laptopról (is) diszkóztam. Ha a töltőd hálózat felőli része földelt, akkor *** (illetve biztos vagyok benne, hogy akksiról hangtalan), amennyiben nem vagy olyan vakmerő mint én, akkor vegyél egy stereo passzív DI-BOX-ot, az megszűri neked a jelet (de csak passzívat)
Kérdezz bátran, ha van még kérdésed.
üdv

Törölve. Action2K
(#) lala71 hozzászólása Dec 22, 2010 /

Sziasztok. IRG4BC20FD-S elnevezésű tranzisztort,hogy lehet kimérni mérőmüszerrel.Elöre köszönöm segitségeteket'
(#) kadarist válasza lala71 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Szia!
A G-t kösd össze az E-vel. Így az E és a C között egy diódát kell mérned. A G és az E között pedig mindig szakadást. Ezen kívül még bekötheted egy tesztkapcsolásba is, ahol dinamikusan is tesztelheted. Itt egy MOSFET van a tesztáramkörben, de az IGBT tesztelésére is jó ez a kapcsolás. Az "M" helyére egy izzólámpát köthetsz. Jó tranzisztornál ha megnyomod a gombot, akkor világít a lámpa, ha elengeded, akkor kialszik.
(#) lala71 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Hálásan köszönöm,a hiba megkerült.
(#) yohnsee válasza yohnsee hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Nem érdekel, ha kötekedésnek veszitek, de a laptop töltők nem véletlenül műanyag dobozolásúak. És amelyiket a kedves gyártó úgy készítette, hogy beledugta a földelést is, ahhoz a töltőn belül csak 1 vagy 2 X vagy Y típusú kondi van kötve a fázison és a nullán keresztül. Ezt több helyen is leírták, utánaolvastam, hogy több kárt csinál, mint hasznot, és csak zajt termel vissza a hálózatra, illetve jelen esetben a laptop fele is. Villám, illetve hálózati zavarok ellen semmit sem tud csinálni, kíváncsi vagyok, mennyivel jobb egy ilyen töltő, mint azok, amik gyárilag vannak csak fázis-nullára rakva, kihagyva a földelést. Akkor azok már eleve életveszélyesre vannak gyártva? Úgyhogy tisztelettel kérem, Action2K, vegye le a csíkot a fejem fölül. (Egy moderátorral szemben tudom, hogy nincs esélyem, de legalább megpróbáltam)
(#) slave557 válasza yohnsee hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Köszi a válaszodat, bár a táp megbontása nélkül is meg lehet csinálni, az elosztó megbontásával, én már jártam úgy, hogy nem földelt konnektorba csatlakoztattam a laptopot, és villámláskor se esett baja, amúgy múltkor kaptam egy ilyen rossz tápegységet szétszedtem, és a nagy hírű földelés sehova se vezetett, csak rá volt forrasztva a nyákra, hogy "nekünk ilyen is van".
Azért ilyet NE alkalmazzon senki, maximum próbálja ki, hogy az-e a baj, és utána vegyek egy passzív DI-BOX -ot.
(#) yohnsee válasza slave557 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Nézd meg akkor először, hogy a földelés felől szedi-e össze a zajt, és igen, a passzív di-box a legjobb megoldás, így ráadásul szimmetrikus jelet kapsz, amit messzebb tudsz vinni zavarmentesen.
Üdv
(#) kendre256 válasza yohnsee hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Egyes töltőkre nem dísznek rakják a földelt dugót!
Azokat földelt aljzatba kell bedugni! Mindenféle buherálás nélkül is, ha ilyen adaptert földeletlen aljzatba dugsz, minimum csíphet a töltő kisfeszültségű kimenete (tapasztalok ilyet, mikor egyes ügyfeleknél nincs védőföldelés...), ha meg netán zárlatos lenne ilyen esetben a zavarszűrő kondi, a fázis is megjelenhetne a 15-20V-os egyenfeszültségű kimeneten!
Ez azért van, mert a védőföldet sokszor a DC kimenet egyik ágával összekötik, a fázisvezeték és a nullavezeték pedig a zavarszűrő kondikkal a védőföldre van hidegítve.
Ilyen töltő földelésének buherálása, vagy földeletlen aljzatba dugása életveszélyes lehet!
(A zavarszűrő kondenzátorok pedig nem azért vannak, hogy villám, meg hálózat felől jövő zavarok ellen védjenek, hanem hogy a kapcsolóüzemű táp által okozott zavarból minél kevesebb jusson ki a hálózatra (és a többi berendezésbe).)
(#) yohnsee válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Ok, jobban értetek hozzá. Majd megpróbálok nem életveszélyes tanácsokat osztogatni.
Üdv
(#) Moderátor hozzászólása yohnsee hozzászólására (») Dec 22, 2010

Nem az a baj, hogy a gyártási túlkombinálás csak árt, mert azt megszüntetve (amellett, hogy a biztonságosság is megmarad) elmúlnak a zavarok, hanem:
Ez egy nyílt fórum, olyan is olvassa, aki szinte semmit sem ért a dolgokhoz, s látja, hogy: "Jé, Neki ettől elment a brumja. Akkor ezt az én asztali PC-men is kipróbálom." Ugye így már érthető, hogy az ilyen sekélyes vizeken való evezéses témákat nem ajánlgatjuk. Köszi a megértést.
(#) yohnsee válasza (») Dec 22, 2010 /

Ok, legközelebb én is óvatos leszek, ígérem.
Üdv
(#) morzsa15 hozzászólása Dec 22, 2010 /

Üdv . olyan kérdésem lenne hogy ezek ic-k közül melyik alkalmas egy winyó motor meghajtására ??kép csatolva

100_0545.JPG

(#) yohnsee válasza morzsa15 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Szia! Keress rá az IC-k adatlapjára, ha jól tudom, akkor a winyó motorja egy gyorsan forgó léptetőmotor, annak is tudni kellene a típusát (unipolár vagy sem) és ahhoz keresni IC-t, aminek az adatlapjában többnyire szerepelni szokott egy ajánlott alapkapcsolás.
Üdv
(#) morzsa15 válasza yohnsee hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Motor tipusa : sankyo f2jgl07
(#) yohnsee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Érdekes, mert elég sok helyen találkoztam ezzel a problémával (laptop rákötve végfokra, erősítőre, keverőre, majd erősítőre, és hoppá valami zúg). A profibb végfokokon van Ground Lift kapcsoló, amivel földfüggetlenné tesszük úgymond a végfokot, ez is csak akkor ér valamit, ha a laptop közvetlen a végfokra van kötve, mert ha már átmegy a jel teszem azt egy keverőn, akkor azt már se di-box se semmi nem veszi ki belőle. És érdekes módon, eddig mindig segített a laptop töltő "földfüggetlenítésével" megoldani a helyzetet.
(#) zotya94 hozzászólása Dec 22, 2010 /

Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem hozátok, hogy pl egy TDA IC-nek az adatlapjában van egy(vagy kettő) kapcsolás "test circuit" néven. Ezt én nyugottan megépíthetem és működni fog, vagy ez szorul valami féle áttervezésre?

Előre is köszönöm szépen ea válaszokat! Üdv.: Zotya

Nem akarok vitázni, de az lehet, hogy a környező dolgokat jobban zavarja, ha nincs rajta, de ha lehetőséged van rá, hallgass meg egy laptopot, ami zavart küld ki egy végfokra földelt táppal, utána keress egy földeletlen tápot hozzá, és hallgasd meg úgy is, illetve akksiról. Lesz különbség. Szerintem. Mérésekkel nem tudom alátámasztani, mert nincs szkópom, de hallom, amiről beszélek.
Üdv

Még valami eszembe jutott: az én laptopom (ezen találkoztam először a problémával) már lassan 6 éves. Úgy gondoltam, hogy ez csak a régebbi típusokra jellemző dolog, biztos jelezte ezt valaki a gyártók felé, és ők kiküszöbölték a problémát. Nos, meglepő, de nem.
Párom 1 éves laptopjához ugyanúgy földelt tápegységet kapott, neki szüksége volt egy vetítéshez, hogy hangfalat kössön a gépéhez (egy 2x25w aktív hangfalról van szó) és az is zúgott először, a föld leválasztásával itt is megoldódott a probléma. Néhány zenekarnak is volt hasonló gondja, habár ott a laptop csak felvételre volt beállítva, a keverőbe csak be kellett legyen dugva, ott is zúgás volt. A két laptop nem egy márkájú és nem egy idős.
Üdv
(#) yohnsee válasza zotya94 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Szia! Ha belinkeled az adatlapot, amit olvasol, akkor meg is tudjuk neked mondani, hogy mi a különbség a 2 kapcsolás között. Így látatlanban azt mondanám, hogy mindkettőnek működnie kell, az adatlapban nem szoktak sületlenségeket írni.
Üdv
(#) zotya94 válasza yohnsee hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Hú tényleg ez elmaradt
Ez lenne az:
TDA2050

Üdv!
(#) yohnsee válasza zotya94 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Szia! Ahogy látom, a két rajz abban különbözik, hogy az egyik +/- (szimmetrikus) táppal van csinálva, a másik táp csak egy + és egy föld. Azt a megoldást építsd meg, amelyikhez való a tápod.
Üdv
Következő: »»   1099 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem