Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1098 / 3997
(#) jumbo65 válasza Frankye hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Köszi! Valóban rossz a gomb.Autó belső világítás késleltetéshez. Már én vagyok a gépnél.
(#) jumbo65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Köszönöm!!!
(#) kadarist válasza jumbo65 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Szia!
Egy másik kombinációban: Bővebben: Link
(#) vilmosd válasza yohnsee hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Idézet:
„(EL1881C) nem tudom, illetve nem hiszem, hogy könnyen beszerezhető volna”
LM1881
(#) yohnsee válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Ok, visszavonom
(#) storm válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 21, 2010 / 1

Igen úgy jó lesz
(#) Belthar hozzászólása Dec 21, 2010 /

Sziasztok!!
Lehet hogy felmerült már a kérdés,de sehol sem találtam.
A NYÁK-ba ültethető és a toroid trafó közt milyen lényegi különbség van, mert azt láttam hogy árban olcsóbb a nyákba ültethető, de áramköri szempontokra lennék kiváncsi.
Előre is köszönöm a választ.
(#) vikipapa válasza Belthar hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Helló. A nyákba ültethető trafó általában EI vagy M vasmagos trafó, műgyantával kiöntve. A nyákba ültethetőből kb. 50W-os ig van, toroid akár 1600W is lehet. Egyébként a sima, kiöntetlen EI vagy M vasmagos trafókhoz képes drágábbak a nyák-trafók, toroid trafóra pedig nagy teljesítménynél éri meg jobban beruházni.
(#) fari14 hozzászólása Dec 21, 2010 /

Sziasztok! Kapcsolási rajzra lenne szükségem. Van egy kondenzátortöltő áramköröcske, egy kondenzátor melyről két azonos minőségű fogyasztó üzemel, de nem egyszerre. A kapcsolás lényege: Ha a kondenzátor feszültsége eléri a 12,4V-ot akkor a 2. számú fogyasztó üzemeljen, ha a kondenzátor feszültsége 12,4V alá esik (alapeset) akkor az 1. számú fogyasztó üzemeljen. Segítségetek előre köszönöm.
(#) Belthar válasza vikipapa hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Köszönöm a gyors választ, nekem elég jelenleg a kissebb teljesítmény.
(#) rolandi350 hozzászólása Dec 21, 2010 /

Hali.
Kellene nekem egy állítható feszültségszabályozó.
Adok neki be DC 12V vagy valamikor 24V és ki legyen 0-12V(-24V) és bírjon ki legalább 2 A-t.
Ilyesmi kapcsolásra gondoltam, csak esetleg más értékekkel.
Milyen feszültségszabályozó IC-t ajánlotok?
(#) vikipapa válasza Belthar hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Szívesen Kis teljesítménynél tökéletesen jó a nyáktrafó (az új lab.tápegységembe a segédtápot egy nyáktrafóról fogom hajtani), nincs "drótmalac", könnyebben szerelhető. Sok sikert!
(#) Balaa16 válasza rolandi350 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Szia!
Találtam egy kapcsolást, én is ezt akarom a jövőben megépíteni.
Bővebben: Link
Üdv: Balázs
(#) storm válasza rolandi350 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Hali!
0V-ig nemtudod levinni a feszt esetleg 1,2V-ig. Ilyen esetben neked teljesen megfelelne mondjuk egy LM350-es IC.Esetleg ha elég 1,5A-is akkor lm317t sok helyen használják jól bevált darab. Kapcsolást pedig adatlap alapján érdemes építeni mert az tuti jó.
(#) rolandi350 válasza Balaa16 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

És ha ennek nem 30-at hanem 12V-ot adok akkor kifelé fogom tudni szabályozni 1-12V?
És ha 24V be akkor ki esetleg 2-24V?
A lényeg az, hogy én 12V-ot adnák neki be számítógépes tápegységről. Ha meg szükség van nagyobb feszre akkor a 24V-os ágra kötöm viszont az nem bír sok A-t de ott nem is kéne.
(#) rolandi350 válasza storm hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Aha és akkor ezzel megtehetem azt, hogy be valamikor 12-t valamikor 24-et adok? És akkor az 1,2-12vagy 24V érték között fog mozogni?

Pont annyit amennyit rákötsz annyit tuti nemfog visszadni mert valamenyi esik rajta kb 1-2V.
(#) peter81 hozzászólása Dec 21, 2010 /

Hello.Egy 500w-os reflektor villogtatása lehetséges kb 0,25-0,5 Hz-n?esetleg egy 555-ös multivibrátor és egy erős relé?Vagy 500w már úgy ráncigálja a hálózatot hogy pl az erősítők már megéreznék.
(#) rolandi350 válasza storm hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Az nemgond. Na akkor ez az LM350 jó lesz.
Mind a ketten azt adtátok ezért mindkettőtöknek köszönöm.
(#) slave557 hozzászólása Dec 21, 2010 /

Üdv!
Van egy laptop és erősítőn keresztül hangfalhoz van kötve, a problémám, hogy van egy alapzaj, valaki tudna egy egyszerű zajszűrő "receptet" adni?
Olyat keresek, amit egyszerű megépíteni, és nem olyan drága.
Előre is köszönöm

Szivesen. Valami nagyobbacska hűtőbordát azért nem ártana beszerezni
(#) zolika60 válasza slave557 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Nehéz megítélni innen, hogy mit hallasz ott. De ha a hálózati 50Hz-et akkor egy árnyékolt kábel segíthet.
(#) slave557 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

mindenre változik a zaj mértéke akár merevlemez olvasása közben, akár csak ha az usb-s egeret megmozdítom, vagy a touchpadhoz hozzáérek.
Egy ilyen segítene?
(#) zolika60 válasza slave557 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Talán igen. Sajnos nem tudom mit hallasz.
(#) brato válasza slave557 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Az alaplapod működési zaját veszi át, különböző frekvenciák rohangálnak és ez beszűrődik a hangkártyába
Talán egy külső hangkártya megoldás lehet.
(#) slave557 válasza brato hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Most olvastam egy külföldi fórumon, hogy lehet, hogy a töltő zavarhat, majd megpróbálom akkuról megnézni, úgy is van e zaj

Ha az egérmozgatást is meghallod rajta akkor az az egér működésétől ered nem a töltőtől, bár lehet, hogy a töltő szedi a zajt és az viszi be.
(#) slave557 válasza brato hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Ja azt elfelejtettem írni, lehet, hogy előrébb jutunk a dologban, hogy a zaj akkor is ugyanolyan hangos, ha a laptopról megy valami zene, vagy amikor nem, és amikor lehúzom a keverőpulton a csatornát, akkor a laptopból a zene nem hallatszik, viszont a zaj hallatszik.

Persze, mert a kábel a laptopból bele van dugva a keverőpultba.
Vizsgáld át a kábelt nincs -e leszakadva valami árnyékolása.
(#) Tomi44 hozzászólása Dec 21, 2010 /

Üdv!

Olyan kérdésem lenne hogy van egy kivezérlés jelzőm és úgy szeretném megoldani hogy mikrofonos legyen. Milyen kapcsolást kéne hozzá építeni amivel megy tudnám oldani? Előre is köszi.
Következő: »»   1098 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem