Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1097 / 3997
(#) blackdog hozzászólása Dec 20, 2010 /

Sziasztok!

BACP95 diódát mivel lehet helyettesíteni?
(#) Abukodonozo válasza blackdog hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szia!

Itt ezeket találtam:

"Others with the same file for datasheet: BA157, BAAP58, BAAP57, BB104B, BA182"
(#) peter81 válasza blackdog hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Az a dióda 50V és 200mA-es szóval vagy ilyet vagy annál erősebbet.
(#) blackdog válasza peter81 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Nekem csak Schottky diódám van ami ennél nagyobb. Az jó helyette?
(#) peter81 válasza blackdog hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

1N4001-1N4007-ig nincsen.Ezek elég gyakoriak.És jók azhelyett mivel mind 1000V és 1A-tól vannak.
(#) smiler79 válasza blackdog hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Attól függ, mi a funkciója!
(#) csm hozzászólása Dec 20, 2010 /

Nehéz lenne a képen látható áramkört elkészíteni? Alig értek ezekhez, ez viszont fontos lenne.

PS2 VGA.JPG

(#) vikipapa hozzászólása Dec 20, 2010 /

Helló mindenkinek. Valamit nagyon nem értek, és ebben kérném a véleményeteket. Iskolába elektronika elméleten tanultuk a spec. diódákat, és a tanár azt mondta hogy a "köznépnek" nem árulnak Schottky diódákat mert nagyon drága lenne. Akkor az MBR10100 milyen dióda? Vagy a tanár beszélt félre? Én már abban sem vagyok teljesen biztos, amit már gyakorlatban használtam...
(#) coolmsnman válasza vikipapa hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

A tanárod minden bizonnyal téved. / Bővebben: Link árlistánál beírva a Schottky szót nem egyet találsz/

Látható hogy drágább a hasonló paraméterű "sima"
diódákhoz viszonyítva de ugye valamit valamiért.
(#) kendre256 válasza vikipapa hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szerintem nem figyeltél eléggé (vagy a tanár nagyon gyenge..), mert Schottky diódákat tömegével lehet kapni. Sőt szinte minden háztartásban van pár darab (ha van kapcsolóüzemű mobiltelefon töltő a házban, akkor biztosan).
(#) vikipapa válasza coolmsnman hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Helló. Két percig magyarázta, hogy mitől ilyen drágák, én meg vertem a fejem a füzetembe, hogy mit mond. Próbáltam elmagyarázni hogy mennyibe kerül egy shottky, de aztán mondhatom, úgyse érdekli. HEStore-n láttam hogy vaskos 200Ft egy MBR10100, még amikor hővédelmet akartam csinálni és ezért találtam érdekesnek a dolgot.
(#) storm hozzászólása Dec 20, 2010 /

Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne Méghozzá az, hogy szerintetek egy átlagos áramkörben(tranyók, ellenállások) mennyi az a max hőmérséklet ami még elviselhető?
(#) vikipapa válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Helló. Figyelek órán mert érdekel a téma. Az egyik osztálytársammal magyaráztuk a tanárnak hogy mi-merre hány méter, de nem érdekelte. Tanár amikor a fele számolást letörli, mert a rosszul rajzolja fel a kapcsolást, (3szor egymás után) ne is elemezzük.
(#) storm válasza vikipapa hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

[OFF]A tanároknak mindenről megvan a saját véleményük ami szent és sérthetetlen és csak az a jó amit ők mondanak és őka legokosabbak a témában és csak az a tantárgy fontos amit ők tanítanak és még lehetne sorolni. Rájuk kell hagyni és kész ha vitatkozol úgyis te szívsz. Persze van egy igen kis számú kivétel
(#) Leadtek hozzászólása Dec 20, 2010 /

Sziasztok!
Ha van egy szimmetrikus tápegységem és egy LM1036N IC-ét szeretnék rákötni akkor a plusz/mínusz-ra vagy a plusz/GND-re kössem?
(#) storm válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Az attól függ ha +/-12V akkor a +/GND-re javasolt, viszont hogyha a +/- ág között a fesz nem haladja meg a 15-18V-ot a fesz akkor mehet oda is.
(#) dezyy hozzászólása Dec 20, 2010 /

Sziasztok Új vagyok a fórumon,lényegében vikipapa álnéven futó osztálytársam noszogatására regisztráltam Ez a témát amit feldobott pár hozzászólással előttem annyival egészíteném ki,hogy a tanár (úr) az elméletet tökéletesen tudja...Dehát ugyebár aki 30 éven keresztül csak tanít,az megragad a '80as években (táskarádió,csöves erősítő...etc) és a memória frissítés elmaradt.Ezért mi akármennyit magyarázunk neki diákként,szerinte akkor sem lehet kapni boltban shottky diódát... Ilyen világban kell felnőnünk és tanulnunk?
(#) kadarist válasza dezyy hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Shottky-t nem is, annál inkább Schottky-diódát.
(#) dezyy válasza kadarist hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Iskolából jövök...ott tanultam
(#) Leadtek válasza storm hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

GND-hoz képest +- 19 Volt de az IC előtt még van egy 7812-es stabkocka vagyis GND/+ jó lesz ugye?
(#) yohnsee válasza csm hozzászólására (») Dec 21, 2010 / 1

Szia! Maga a kapcsolás nem nehéz, a bonyolultság abban rejlik, hogy a 2. IC (EL1881C) nem tudom, illetve nem hiszem, hogy könnyen beszerezhető volna. Bár ha nagyon kell...
Mindenesetre egy forrasztópáka kell hozzá, ón, a 2 kezed és kb. ennyi.
üdv
(#) spepe válasza csm hozzászólására (») Dec 21, 2010 / 1

Hello!

Elkészíteni szerintem egyáltalán nem nehéz csak az alkatrészek kellenek hozzá lényegében meg egy próba nyák vagy ha tudsz akkor még jobb egy próba panel mivel akkor forrasztani sem kell.
(#) vicsys válasza dezyy hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Mondjuk ez nem igaz így. 7 évente kötelező a "memória frissítés". Persze 1-2 őrült, így is akad... Addig ne ítélkezz, míg tenmagad nem tetted! -szépen fogalmazva.
(#) szendrei anita hozzászólása Dec 21, 2010 /

Sziasztok,
van egy majdnem 7 éves fiam. Erős műszaki érdeklődése van, szerel és robotokat készít mindenből. Milyen kezdő felszerelést vegyek neki, amivel táplálhatom az érdeklődését, és sikert és élményt ad neki. Előre is köszönöm a javaslatokat.
(#) stear hozzászólása Dec 21, 2010 /

Üdvözlet! T2295A ic-hez kénék lábkiosztást. Köszönöm.
(#) jumbo65 hozzászólása Dec 21, 2010 /

hali! segítség kellene mivel lehet helyettesíteni a BC212 -őt?
(#) Moderátor hozzászólása jumbo65 hozzászólására (») Dec 21, 2010

Szerintem meg egy új billentyűzet kellene Neked, mert elromlott a Tiéden a SHIFT gomb...
(#) Frankye válasza szendrei anita hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Kedves Anita!

Egy 7 éves fiúcska számára az elektronika még túl nagy kihívás, és veszélyes is lehet. Ha viszont a kreativitását szeretnéd fejleszteni, akkor a legjobb egy olyan LEGO készlet, amelyben vannak motorok, mechanikus eszközök, stb. Igaz, hogy nem olcsó (nagyon nem!), de hasznos és veszélytelen.
A kissrácnak pedig egy pár év múlva (10-12 éves kor körül) vegyél először elektronikai építő-készletet.
Példa 1.
Példa 2.
Példa 3.
(#) jumbo65 válasza (») Dec 21, 2010 /

Köszönöm a segítséget! De a fia vagyok és telefonon kaptam a kérdést. 8 éves vagyok. Apa diktálta a választ.
(#) Frankye válasza jumbo65 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Az sok mindentől függ. Mire akarjátok használni?
Következő: »»   1097 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem