Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Persze, ilyen átmérőkülönbségeknél még nagy változást nem okoz (más volna a helyzet, ha drasztikusan megváltozna a kilépő keresztmetszet). Bár máshova kerül a cső félhullámú rezonanciája, de ez többnyire nem szempont egy 300mm-es hangszórónál.
Köszönöm a pontos válaszokat Akkor ezek szerint ekkora és ennél kisebb hangszóróknál -mint én, kezdő- "játszhatok" még kicsit a csövek méreteivel ugyanakkora frekvenciára való méretezéskor hobbi célra amellett, hogy elfogadható hangzás megmarad. Mégegyszer köszönöm. Jelen esetben 2 dobozon dolgozok hobbi célra, hogy legyek egészen pontos. Egy dobozt egy 20-as és egy dobozt egy 30-as hangszórónak. Nem tudom eldönteni, hogy a 20-as hangszóró dobozát 60mm-es vagy 75mm-es csővel tervezzem és melyikkel számoljam a frekvenciát. A 30-asnál meg 120mm-es csővel vagy 100mm-essel dolgozzak. Nem akarom, hogy suhogást halljak de ugyanakkor nem akarok lemondani az alacsonyabb frekvenciákról sem. 120mm-eshez tartozó hossz is simán elfér a dobozban amúgy. Mi a véleményed mindkettőről?
Hello
Szeretném segítségeteket kérni egy Pioneer TS-W383f hangszórónak szeretnék ládát készíteni ,de nem találok hozzá semmit,hogy milyen legyen(zárt,reflex.. stb.) és mekkora(méretek)??? Elöre is köszönöm!
Hali.
Egyszer készítettem egy hasonlóhoz ládát. Attól függ hogy milyen hangokra tervezed a ládát. Ha mély hangokra akarsz építeni akkor mindenképpen reflex láda fog kelleni ha pedig magas és közepes hangokra akkor nem kell nyílás. Lehet oda is tenni nyílást de csak nagyon kicsi. A méreteket szerintem pontosan egy programmal tudnád megállapítani. Én a WinISD hangfaltervező progit szokom használni ilyenekre. Remélem tudtam segíteni.
Hello
Inkább mélyre szeretném használni A winIsd progihoz fin...om sincs sajna, ebben kérném a segítségeteket
egy kis plusz info a mélyhez:
Frekvencia tartomány: 18 - 1500 Hz érzékenység: 95dB, terhelhetősége: 200/600W mérete: 38mm Vas: 198,8 l Fs: 32 Hz Qts: 0,77
Ez free air-es autós mélynyomó. Minél nagyobb ládába teszed (ésszerű határok közt) annál mélyebbre megy.
Jó lesz annak a 80-100 literes zárt is, mielőtt még túlzásokba esne a gazdája.
Már írtam, mi a vélemény. Mindig a legnagyobb behangolható ármérőt választjuk, hacsak nincsenek különleges igények, pl. relfexcső jóságának csökkentése, félhullámú rezonancia kevésbé zavaró frekvenciára hangolása.
Hello
Most egy 80*44*56-as(197 l) ládába van de kicsinyíteni szeretném, reflex-be mekora jöhet szoba???
Az egyáltalán nem jöhet szóba.
és te mekkorát(ládát) ajánlanál hozzá?
Sziasztok!
Van egy kis 13 centis valószínűleg házimozis mélyhangszóróm, csináltam neki egy 10 literes ládát, szerintem reális. Ilyesmi hangszórót régebbi hozzászólásokban 65Hz körüli hangolással ajánlottátok.Az 5 centi átmérőjű reflexcsőből milyen hosszú kéne? A doboz hangolása csak a doboztól és a reflexcsőtől függ?( nem az ideális, csak hogy hova kerül) Ki lehet ezt számolni csak a doboz és a cső adataiból?
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_872870.html#872870
Attól függ a pontos érték, hogy mi fontosabb, a terhelhetőség, vagy az alsó határfrekvencia.
Hello
Mind a kettő jó lenne de inkább a tisztaság érdekel
Tisztaság, mint pontos mélytartomány? Abból a szempontból mindegy.
igen,de ha mindegy akkor anyira nem érdekes
végül is azt szeretném elérni hogy szép mély hangok legyenek és aránylag normál(nem nagy) ládába kerüljön szállítás céljából
Hi!
Az lenne a kérdés hogy 2x12" egyszerű hifi hangszóróból, lehet e olyan szubládát csinálni aminek még használható hangja is van. Kb 92-95db érzékenység elég 2-300 w terhelhetőség és 150hz alatt üzemeljen. Hangszórónak h2000 vagy régi orion szóró lenne kiszemelve. Olcsóság és beszerezhetőség miatt. Elég ha házibuli kategóriában megállja a helyét a cucc, csak ne legyen torz a hangja és ne szarjon be egy buli után. Valakinek ötlete rajza, "okossága" a témához? Csinált már valaki hasonlót?
Harry Potter biztos nem tudja, mert Ö csak varázsló tanonc.
Szub tartományba 12"-al, 300 Wattra 95dB oda igazi varázsló kell. Szerintem az is belebukna
2x12" Arról volt szó! És elég 200W is! Ha két h2000 12"-ost párhuzamosítok az bőven tud 93db-t és 200wattot . De itt az a kérdés mit tudok használni 150hz alatt és milyen formációban.
Szoktak ilyet elkövetni, hogy duplázzák a HA31-et, hiszen úgy már nagyjából 95dB@1W-nál jár az érzékenység. Az orion által használt bolgár hangszórók mondjuk elég esélytelenek ilyen célra.
Kérdés még, mielőtt mélyebben belemennél, hogy milyen alsó határra vágysz, és mekkora dobozban? Bár a terhelhetőség az utóbbit eléggé behatárolja.
A doboz természetesen minél kisebb annál jobb. Az alsó határral ugyan ez a helyzet, minél kisebb annál jobb. Nem tudom mit lehetne egy ilyen összeállításból kihozni. Lehet befirkálom winisd progiba. De nem tudom honnét induljak. Bandpass ? Vagy milyen opciót lehetne egyáltalán alkalmazni?
Sima b-reflex. 64 liternél és 30Hz-es hangolásnál 40Hz-es alsó határ.
Esetleg másik megoldás, a kisebb, HA25-451, az valamivel jobban tolerálja a nagy mechanikai kitéréseket.
És sima breflexet hogy csináljak meg 2x12"-al? Akkor 120l doboz kellene hozzá?
Mindenképpen jól merevítve, különben mélyben nem lehet sokat várni tőle.
Hát nagyjából 120l igen, a kettőhöz.
Akkor most mekkora és milyen láda legyen???
Sziasztok van egy tiszta vadonat új hangszórom.
Domotec Ms 800 Méret: 8 POWER: 380 W Impedancia: 4 ohm Frekvencia: 40Hz / 28HZ - 500 HZ Érzékenység: 90 dB Valaki ismeri vagy valaki valami ötletet vagy rajzot mert kéne csináljak egy mélyládát. Üdv.Csaba
Ja és reflexcsővel kellene csináljam?
Jó, akkor nézzük pontosan. hol használnád, autó, szoba, ha utóbbi, mekkora helyiség, milyen erősítő van előtte, mekkora a max. elvárt terhelhetőség?
Megterveztem bandpass kivitel 2 szóró/láda vidiből és orionból. Mennyire lehet reális?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |