Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   338 / 731
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Persze, ilyen átmérőkülönbségeknél még nagy változást nem okoz (más volna a helyzet, ha drasztikusan megváltozna a kilépő keresztmetszet). Bár máshova kerül a cső félhullámú rezonanciája, de ez többnyire nem szempont egy 300mm-es hangszórónál.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Köszönöm a pontos válaszokat Akkor ezek szerint ekkora és ennél kisebb hangszóróknál -mint én, kezdő- "játszhatok" még kicsit a csövek méreteivel ugyanakkora frekvenciára való méretezéskor hobbi célra amellett, hogy elfogadható hangzás megmarad. Mégegyszer köszönöm. Jelen esetben 2 dobozon dolgozok hobbi célra, hogy legyek egészen pontos. Egy dobozt egy 20-as és egy dobozt egy 30-as hangszórónak. Nem tudom eldönteni, hogy a 20-as hangszóró dobozát 60mm-es vagy 75mm-es csővel tervezzem és melyikkel számoljam a frekvenciát. A 30-asnál meg 120mm-es csővel vagy 100mm-essel dolgozzak. Nem akarom, hogy suhogást halljak de ugyanakkor nem akarok lemondani az alacsonyabb frekvenciákról sem. 120mm-eshez tartozó hossz is simán elfér a dobozban amúgy. Mi a véleményed mindkettőről?
(#) tzsolt87 hozzászólása Dec 24, 2010 /

Hello
Szeretném segítségeteket kérni egy Pioneer TS-W383f hangszórónak szeretnék ládát készíteni ,de nem találok hozzá semmit,hogy milyen legyen(zárt,reflex.. stb.) és mekkora(méretek)???
Elöre is köszönöm!
(#) edison14 válasza tzsolt87 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Hali.

Egyszer készítettem egy hasonlóhoz ládát. Attól függ hogy milyen hangokra tervezed a ládát. Ha mély hangokra akarsz építeni akkor mindenképpen reflex láda fog kelleni ha pedig magas és közepes hangokra akkor nem kell nyílás. Lehet oda is tenni nyílást de csak nagyon kicsi. A méreteket szerintem pontosan egy programmal tudnád megállapítani. Én a WinISD hangfaltervező progit szokom használni ilyenekre. Remélem tudtam segíteni.
(#) tzsolt87 válasza edison14 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Hello

Inkább mélyre szeretném használni
A winIsd progihoz fin...om sincs sajna, ebben kérném a segítségeteket
(#) tzsolt87 válasza edison14 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

egy kis plusz info a mélyhez:

Frekvencia tartomány: 18 - 1500 Hz
érzékenység: 95dB,
terhelhetősége: 200/600W
mérete: 38mm
Vas: 198,8 l
Fs: 32 Hz
Qts: 0,77
(#) szamóca válasza tzsolt87 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Ez free air-es autós mélynyomó. Minél nagyobb ládába teszed (ésszerű határok közt) annál mélyebbre megy.
(#) shalafi.66 válasza szamóca hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Jó lesz annak a 80-100 literes zárt is, mielőtt még túlzásokba esne a gazdája.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Már írtam, mi a vélemény. Mindig a legnagyobb behangolható ármérőt választjuk, hacsak nincsenek különleges igények, pl. relfexcső jóságának csökkentése, félhullámú rezonancia kevésbé zavaró frekvenciára hangolása.
(#) tzsolt87 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Hello

Most egy 80*44*56-as(197 l) ládába van de kicsinyíteni szeretném, reflex-be mekora jöhet szoba???
(#) shalafi.66 válasza tzsolt87 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Az egyáltalán nem jöhet szóba.
(#) tzsolt87 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

és te mekkorát(ládát) ajánlanál hozzá?
(#) Piszkos hozzászólása Dec 26, 2010 /

Sziasztok!

Van egy kis 13 centis valószínűleg házimozis mélyhangszóróm, csináltam neki egy 10 literes ládát, szerintem reális. Ilyesmi hangszórót régebbi hozzászólásokban 65Hz körüli hangolással ajánlottátok.Az 5 centi átmérőjű reflexcsőből milyen hosszú kéne?

A doboz hangolása csak a doboztól és a reflexcsőtől függ?( nem az ideális, csak hogy hova kerül) Ki lehet ezt számolni csak a doboz és a cső adataiból?
(#) shalafi.66 válasza tzsolt87 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_872870.html#872870

Attól függ a pontos érték, hogy mi fontosabb, a terhelhetőség, vagy az alsó határfrekvencia.
(#) tzsolt87 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Hello

Mind a kettő jó lenne de inkább a tisztaság érdekel
(#) shalafi.66 válasza tzsolt87 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Tisztaság, mint pontos mélytartomány? Abból a szempontból mindegy.
(#) tzsolt87 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

igen,de ha mindegy akkor anyira nem érdekes
végül is azt szeretném elérni hogy szép mély hangok legyenek és aránylag normál(nem nagy) ládába kerüljön szállítás céljából
(#) frissadam hozzászólása Dec 26, 2010 /

Hi!

Az lenne a kérdés hogy 2x12" egyszerű hifi hangszóróból, lehet e olyan szubládát csinálni aminek még használható hangja is van. Kb 92-95db érzékenység elég 2-300 w terhelhetőség és 150hz alatt üzemeljen. Hangszórónak h2000 vagy régi orion szóró lenne kiszemelve. Olcsóság és beszerezhetőség miatt. Elég ha házibuli kategóriában megállja a helyét a cucc, csak ne legyen torz a hangja és ne szarjon be egy buli után. Valakinek ötlete rajza, "okossága" a témához? Csinált már valaki hasonlót?
(#) hangszoros válasza frissadam hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Harry Potter biztos nem tudja, mert Ö csak varázsló tanonc.
Szub tartományba 12"-al, 300 Wattra 95dB oda igazi varázsló kell.
Szerintem az is belebukna
(#) frissadam válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

2x12" Arról volt szó! És elég 200W is! Ha két h2000 12"-ost párhuzamosítok az bőven tud 93db-t és 200wattot . De itt az a kérdés mit tudok használni 150hz alatt és milyen formációban.
(#) shalafi.66 válasza frissadam hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Szoktak ilyet elkövetni, hogy duplázzák a HA31-et, hiszen úgy már nagyjából 95dB@1W-nál jár az érzékenység. Az orion által használt bolgár hangszórók mondjuk elég esélytelenek ilyen célra.

Kérdés még, mielőtt mélyebben belemennél, hogy milyen alsó határra vágysz, és mekkora dobozban? Bár a terhelhetőség az utóbbit eléggé behatárolja.
(#) frissadam válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

A doboz természetesen minél kisebb annál jobb. Az alsó határral ugyan ez a helyzet, minél kisebb annál jobb. Nem tudom mit lehetne egy ilyen összeállításból kihozni. Lehet befirkálom winisd progiba. De nem tudom honnét induljak. Bandpass ? Vagy milyen opciót lehetne egyáltalán alkalmazni?

Sima b-reflex. 64 liternél és 30Hz-es hangolásnál 40Hz-es alsó határ.
Esetleg másik megoldás, a kisebb, HA25-451, az valamivel jobban tolerálja a nagy mechanikai kitéréseket.
(#) frissadam válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

És sima breflexet hogy csináljak meg 2x12"-al? Akkor 120l doboz kellene hozzá?

Mindenképpen jól merevítve, különben mélyben nem lehet sokat várni tőle.
Hát nagyjából 120l igen, a kettőhöz.
(#) tzsolt87 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Akkor most mekkora és milyen láda legyen???
(#) csabacsaba hozzászólása Dec 27, 2010 /

Sziasztok van egy tiszta vadonat új hangszórom.
Domotec Ms 800
Méret: 8
POWER: 380 W
Impedancia: 4 ohm
Frekvencia: 40Hz / 28HZ - 500 HZ
Érzékenység: 90 dB
Valaki ismeri vagy valaki valami ötletet vagy rajzot mert kéne csináljak egy mélyládát.
Üdv.Csaba

hangszoro.jpg

(#) csabacsaba hozzászólása Dec 27, 2010 /

Ja és reflexcsővel kellene csináljam?
(#) shalafi.66 válasza tzsolt87 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Jó, akkor nézzük pontosan. hol használnád, autó, szoba, ha utóbbi, mekkora helyiség, milyen erősítő van előtte, mekkora a max. elvárt terhelhetőség?
(#) frissadam válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 28, 2010 /

Megterveztem bandpass kivitel 2 szóró/láda vidiből és orionból. Mennyire lehet reális?
Következő: »»   338 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem