Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   54 / 200
(#) mugab válasza peter81 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

A 40 voltra 12 voltos izzót kötni érdekes kisérlet, de ezzel kapcsolatban felmerült bennem, hogy a 40 volton te mekkora áramot remélsz? Mert ideális esetben is a 12 voltos ág negyede a max...
A stabilitás a 14-es lábra menő ellenállás csökkentésével lehetséges.
Eszembe jutott még valami. A trafót a lehető legrövidebb kábellel kéne bekötni...
(#) peter81 válasza mugab hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Aha akkor az is lehet hogy túl hosszú a vezeték.Én a 40V hoz 2,5A szeretnék kivenni.
(#) JOCO10 hozzászólása Dec 23, 2010 /

Helló.
Az alábbi linken Bővebben: Link lévő átalakitást elvégeztem a pctápomon. Minden jól müködik, de most szeretném átalakitani digitális vezérlésre. AVR-rel PWM jelből állitanák elő 0-5v feszültséget ezzel vezérelném a táp kimmenő feszültségét. A Tl494 2-es lábán lévő feszosztóra kötném az 5v-os táp helyett ,a fesz szabályzó poti rövizár. A tl494 bemenete mekkora feszt bir el? A táp inulásakor mi történik amig nincs Pwm jel? Szerintetek ez igy müködne? Vagy van valakinek más javaslata? Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdv joco10
(#) proli007 válasza JOCO10 hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Hello!
Ez a feszültségszabályzó, úgy működik, hogy a 14-es lábon lévő 5V-os referencia feszültséget a 4740/1220 osztó 1V-ra osztja le. Ha a szabályozás működik, akkor ez az 1V mérhető, mindig a 658ohm-os ellenálláson. A kimeneti feszültség, pedig akkora, amekkora osztása van a 10kohm-os potinak, és a 658ohm-nak.
Vagy is Uki=((Rpot/658)+1)*Uref Ahol Uref jelenleg 1V. Így a poti maximális véghelyzetében ((10kohm/658ohm)+1)*1V=16,19V. (A poti minimális állásában természetesen 1V)
Az AVR integrált PWM jelét (0..5V), akár be is vezetheted a 2-es lábra. (Természetesen egy ellenálláson keresztül, mert különben a 3-as láb felől érkező visszacsatolás nem fog hatni.)
De ha a potit ekkor rövidre zárod, akkor a kimeneti feszültség, 0..5V között fog csak változni. Tehát a 10kohm-os poti helyett, akkora ellenállást kell tenni, amekkora kimenőfeszültséget szeretnél. (az értékét a fenti képlet alapján kiszámolhatod, csak éppen az Uref értéke most már 5V lesz.)
De le is oszthatod az AVR felől érkező jelet a felére, akkor a referencia feszültséged 0..2,5V között változik majd. (Persze ha az AVR tápfeszültsége 5V és levonva az AVR kimenetének maradék feszültségét, ha van olyan.)
üdv! proli007
ATX tápnál, nem gond ha nincs PWM jel (mert a 494 tápfeszültségét a készenléti táp állítja elő), mert annak integrált értéke 0V lesz. Tehát a kimenő feszültség is nulla lesz. (elméletileg)
üdv! proli007
(#) JOCO10 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Köszönöm a válaszod .
Idézet:
„Az AVR integrált PWM jelét (0..5V), akár be is vezetheted a 2-es lábra. (Természetesen egy ellenálláson keresztül, mert különben a 3-as láb felől érkező visszacsatolás nem fog hatni.)”

ide mekkora ellenálást rakjak?
(#) peter1995 hozzászólása Dec 24, 2010 /

Hello.Kellene valami olyan rajz ami egy ATX átalakítását mutatja be amibe 2003as!!! IC van.A feszültség az szabályozható legyen minél tovább áram szabályozás nem kell.Az változzon a fesszel ellentétesen.Csak a teljesítmény legyen állandó.
Előre is kösz.
(#) mugab válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 24, 2010 / 1

Átalakított rajzzal nem tudok szolgálni, de ha lefelé akarsz szabályozni akkor a 14-es láb és az eddig arra menő 13 k ellenállás közé teszel egy 50k ohm -os potit és kisérletezel ...
(2003-as rajzú táp van ebben a topikban is , nézz szét a képek között a topikcím alatt balra kis fényképező ábra.)
(#) peter1995 válasza mugab hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Jaja.Van rajzom.Sendi kolega kb 2 hónapja végig vezetett egy Tl494es Ic-t tartalmazó táp átalakításán.A vezetés tökéletes volt a trafó áttekerése nélkül sikerült megoldania.Én is próbálkoztam de nem jártam akkor sikerrel(rosszul kötöttem sorba a trfaó tekercseit).Ő 50V-ig is fel tudta vinni az új ágat.
Viszont most van egy 450w-os 2003-as IC-s tápom aminek már sorba kötöttem a tekercseit.A Tl ic-nél az 1-es láb és az új kimenet közé raktunk potit.Viszont én most az átalakított trafóval csak a régi 12V-os ágnak adok feszt.Az 5 voltos ág ki van iktatva.viszont szerintem ha én a régi 12V-os égba bekötött új trafóval indítani próbálnám nem menne mivel a 2003 figyeli az 5v-ot(a készenléti rész maradt.).Viszont az már nincs.Adja egy külső tápről 5V-ot az Ic nek és az új ágat kössem x K ohm? ellenálláson a 14-es lábra?
(#) ha1drp válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Sajnos ez az az IC típus, amivel nem egyszerű a tág határok között való szabályozás. Az IC 3-as lábán 3.3v; a 4-es lábán 5v, a 6-os lábán 12 voltnak kell lennie. Ha bármelyik is hiányzik, illetve a megengedettnél jobban eltér az oszcillátor leáll. A készenléti feszültségből természetesen kinyerhető az 5 és a 3.3 volt. A teljesítmény szabályozás az 5-ös lábon eleve kiépített, de néha ide kötik a negatív 5 voltot is. Ez utóbbi hiánya is tilthatja az áramkört.

Ezek mellett szerintem (és pár ember szerint is), messze nem olyan jó szabályozó mint a 494 + 339 párosa.
(#) mugab válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Sajnos az én kisérleteim szerint az 5 volthoz nem nagyon lehet nyúlni.
Legalább is próbáltam művi 5 és 3.3 voltot előállítani zénerrel, ellenállással, de sajna nem sikerült átverni..
Olyan mintha nem lenne mindegy hogy kapja a feszültséget, s mivel szkópom nincs itt meg is álltam.
Nálam egy diódányi hamisítást engedett de azt is néha csak úgy ha a 3.3 egyik diódáját kikötöttem.
A 12 voltos ágat így 15 voltig sikerült felvinnem. Lefelé könnyebb a helyzet .
És az 5-ös lábon is van figyelés...
(#) peter1995 válasza ha1drp hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Hát sajnos most csak ilyen tápom van.És egy egy minden feszt kiadó tápról adom az átalakított táp IC-jének a 3,3 az 5 és a 12v-ot hogy azt higgye hogy megvan és az új ágat plusszba rákötöm a figyelésre hogy azt is lehessen terheli úgy nem működhet?
(#) peter1995 válasza mugab hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Lejarzoltam hogy hogyan gondolom így biztos érthetőbb.Megnéztem a rajzot és az IC-nek 3,3V 12V és 5V kell.Ezeket vezetném bele a gyári tápból.Plusszba figyelné az új ágat hogy azt is lehessen terhelni.
Mind a kettő 2003-as IC-s táp.Annyi hogy az átalakított 450W-os a gyári pedig 300W-os.HA így vissza kötöm az átalakítpttnak akkor kapni fogja a feszeket és így szerintem működni fog.Persze a gyári le kell majd valamelyest terhelni.
(#) mugab válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Ha mindegyik feszt a másikról viszed akkor érdekes lenne a szabályozás.
Kisérletezni nem árt (főleg ha van a hálózaton sorbakötve egy max 100 wattos izzó ) Bár szerintem a külső feszt nem fogja értékelni, de veszteni valód nincs.
(#) peter1995 válasza mugab hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Az átbuherált táphoz bekötöttem a 60W-os izzót sorba.Mikor ráadom a feszt fillan egyet majd elalszik.A gyári táp az elindul adja a feszeket de a másik nem indul be.Az átalakítottnak adtam +5V,+12V,-5V,3,3V-ot.Mindent oda ahova kellett de nem indul vele.
Valami ötlet?
póbáljam meg azt hogy a gyári nagy trafójának a szekunderéről vezessem oda az áramot ahol az átalakítottnak volt az 5V-ja.(ez 4 pont)mert 2 a 12V-é ami áttekeret.A két táp ugyan az annyi különbséggel hogy más a feszültségektől menő ellenállások értéke ami az IC-hez megy.Még a fólia rajz is ugyan az.
OFF
És ha boltba a 300W-os meg a 450w-os között elkérnek legalább 4-5000ft-ot míg belül csak egy 2ft-os ellenállás az eltérés.
ON.
Az átalakítottból nem szedtem ki semmit így egyszerűen rá lehet adni a trafóról a váltófeszt.Próbálkozzak így?Persze a 60W-os izzóval.HA az bennt van akkor elméletileg nem halhat ki semmi.
(#) neocska válasza mugab hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Értem, köszönöm a segitséget.
Következö problémám az lenne, hogy mennyire nehéz egy ujj tápot vagy a régit átalakitani, hogy egy erösitöt hajtson meg? Az erösitö az egy TDA7294 hidba kötve
(#) peter1995 válasza neocska hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Vagyis legalább 200w és 2x40V kell neked.Hasonló cipőben járunk.De nekem csak 100W az erősítő.
(#) mugab válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Az hogy villan egyet az a hálózati kondik töltődése.
Az hogy a külső feszek nem jók neki nem lep meg. Nálam a saját 12 voltból leosztott 5 voltot sem akarta elfogadni...
(#) mugab válasza neocska hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Úgy tűnik minél profibb egy táp annál nehezebb...
Én a 2003, 2005-ös ic-kkel felépítetteket buherálgatom, de néhány jelenség előtt értetlenül állok.
Még két egyforma táp sem egyforma viselkedésű az átalakításkor. Nyilván van olyan rész amit szkóppal 3 mp alatt lehetne tisztázni, de nekem sajna nincs...
(#) peter1995 válasza neocska hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Neocska:HA van TL494-es IC-s tápod akkor olvass vissza kb 2 hónapot.Sendi és én egy Tl494-es tápon alakítottunk át.Elértük az 50v-ot.Minden szépen le van vezetve képekkel mutatva.
(#) MrZls válasza Sendi hozzászólására (») Dec 28, 2010 /

Sendi Mester!
Eltökéltem, hogy átalakítok egy tápot szabályozhatóra az iránymutatásod alapján. Azonban mielőtt belekezdenék, lenne egy kérdésem.
Egy régi asztali CD-lejátszó dobozában képzelem el a tápomat, de ennek méretei miatt nem fér el benne a hűtőborda (túl magas). Okoz-e gondot, ha a hűtőbordákra szerelt alkatrészeket a panelből kiforrasztva, attól kb. 6-10 cm-re, kivezetékelve helyezem el?
Köszönöm a segítséged!

BUÉK mindenkinek, így előre is!
(#) neocska válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Nekikezdek az olvasásnak (ha valami nem világos akkor ujra irok )
Köszönöm a segitséget.
B.Ú.É.K
(#) peter1995 válasza MrZls hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Nem hiszem hogy gond lenne.Csak minél kevesebb legyen a szigeteletlen rész és a a diódák fetek és tranyók lábára toljál zsugorcsövet.Viszont a primer résznek a dolgai minél rövidebb vezetéken menjenek.
(#) peter1995 válasza neocska hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Nyugodtan írj és megpróbálunk segíteni.
(#) MrZls válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Köszi, így gondoltam pont, akkor nemsokára nekilátok.
(#) rajmon.k hozzászólása Dec 29, 2010 /

Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni, hogy milyen formában tudom megoldani:
5db Power LEDet, 2db lézert (16xos lg íróból)
és 3 db 26W-os izzót szeretnék üzemeltetni egy pc tápról.
A 15W Power LED-ek nyitófeszültsége:
3x 7 V piros,
2x 10,5 V kék
21+21v = 42 V 1400mA
Ezek a ledek, elméletileg egy ilyen táppal müködtetném normális esetben:
LPC-60-1400 1400mA 9-42V ~max 50W állandó áramú LED-tápegység,
de el akarom kerülni ennek a megvételét és keresni külön a lézerhez is.

Youtubon láttam videot ahol a srác a ledeket sz.g.tápról müködteti (30W 50W 100W -osakat egyenként), és külön amin másvalaki lézert táplált meg vele. Ezért gondoltam, hogy valahogy lehetséges lehet egy ilyen tápról megoldani mindent.
Egy másik topikban már érdeklődtem, azt mondták áramgenerátor kell a lézerekhez is meg a p.ledekhez is, az izzók mennek anélkül.
Egyáltalán az áramgenerátor az az esetemben ugyan az mint egy állandó áramú LED-tápegység, vagy csak ugyan azt a funkcót tölti be mint pl 1 pctápra kötve áramgenerátor(egyenletes áram erősség)?
Esetleg ha különbözik a 2 dolog, akkor lehet csináltatni hozzáértő személlyel párszáz forintért olyant amit közbe tudok iktatni a ledek, lézerek és a pc táp közé, hogy frankón müködjön minden?
pl ez csak számomra megfelelő paraméterekkel: áramgenerátor hirdetés

KÖSZI!
(#) rajmon.k hozzászólása Dec 29, 2010 /

Ilyesmire gondoltam, csak más paraméterekkel.

Bővebben: Link

Elképzelhető, hogy beviszem egy müszaki boltba és össze tudnak nekem dobni valami hasonlót rá?
(#) brazdas hozzászólása Dec 29, 2010 /

Sziasztok!
Szeretnék egy labortápot készíteni magamnak, egy ATX tápból. Végig olvastam már a fórumot, de ugy látom leginkább a TL494-es vezérlőre alapulnak az átalakítások. Nekem sajnos egy CHIEFTEC HPC-360-202 típusu tápot sikerült találnom (igazából két egyformát akartam,de nem sikerült, mind más vezérlővel volt megoldva) Ennek a vezérlője SG6105. Attól kérnék segítséget aki esetleg ismeri ezt a vezérlőt. Két kérdésem lenne első nekifutásra:
-1. az adatlapot átrágva, úgy látom, a fesz szabályozást meg tudom oldani az "IN" lábra a kimenetről megfelelően leosztott feszültséggel. Ez viszont azt jelenti, hogy nem tudok feszt szabályozni úgy hogy külső referenciát állítgatok (mint a 494-nél) a hibajel erősítő másik bemenetén mert az fixen a referenciára van kötve. Vagy ezen a lábon is lehetne szabályozni? (ez az "SS" láb)
-2. hogyan lehetne megoldani az áram szabályozást? Úgy látom, hogy a beápített túláram védelem a meghajtó transzformátorra vonatkozik, és nem igazán alkalmas a kimenet áramgenerátoros működtetésére. VAgy csak az lenne a megoldás, hogy egy külső műveleti erősítővel, az "IN" lábra közösítsem a túláram jelét?
-3. Vagy esetleg NVP, vagy 5V,12V OV,UV protektor lábon keresztűl vezéreljem a túláram védelmet? Úgy gondolom a ha szabályozni nem is, (áramgenerátor mód), de talán egy tállítható túláram védelmet meg lehetne oldani vele.
Ha valakinek van már tapasztalata ezzel kapcsolatban, kérem segítsen.
üdv
brs
(#) szlaci001 válasza rajmon.k hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Itt próbáld meg!Bővebben: Link
(#) rajmon.k válasza szlaci001 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Köszi!
(#) proli007 válasza JOCO10 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Hello!
Láthatod, hogy jelenleg a 2-es lábra menő osztó 1,2kohm és 4,7kohm-ból áll. Ennek párhuzamos eredője, kb. 1kohm. Ha a szabályozás visszacsatolása jelenleg osztóval megfelelő, akkor egy 1kohm-os soros ellenállásnak is jónak kell lenni.
üdv! proli007
Következő: »»   54 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem