Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   20 / 62
(#) balazs90 válasza KTobi hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Okés, igazad van, köszönöm szépen.
(#) doktor válasza csikben hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Lehetséges, hogy egyes erősítők érzékenyek a zajokra?

Szia!

Igen, sok múlik a vezetékelésen, alkatrész elhelyzés, nyák kialakitás is beleszól,valamint a tápellátás, szűrés is lényeges, valamint az sem mindegy, hogy a hangszoró vezetékek anyaga,illeszkedés, hossza milyen.

Üdv doktor
(#) golyo01 hozzászólása Nov 17, 2010 /
 
Egyszer úgy jártam, hogy egy erősítőt építettem, mindent megvettem és húgot. Pedig nem először építettem meg ugyanazt az erősítőt. A hiba egy új poti kontakt hibája, mégpedig nem is a csúszka résznél hanem amit a földre kötöttem fix lábnál, belül a potiban bizonytalan volt a gyári forrasztás, préselés, összeszerelés. Igaz eddigi pályafutás alatt 1x találkoztam gyári hibás potival.
(#) teddysnow hozzászólása Nov 17, 2010 /
 
Sziasztok.
Mutatok egy gyakorlati példát földhurok mentes vezetékezésre. Az egyszerűség és az átláthatóság kedvéért a tone stack -et nem a potira raktam. (csak, hogy a haladók ne szóljanak meg)
(#) Tomi94 hozzászólása Nov 20, 2010 /
 
Üdv mindenkinek! Nem tudom, ide való-e, de kifejezetten ilyen témát nem találtam... furcsa dolgot tapasztaltam. A múlt héten kicseréltem egy kábelt a HiFi-toronyban, és hogy könnyebben hozzáférjek, a toronyból kivettem a kazettás magnót is. A kábelcsere megvolt, visszatettem a magnót. És ma vettem észre, hogy mintha sokkal kevésbé búgna, mint eddig (eddig mindig búgott kissé, mert a CD-játszó trafója elég közel van hozzá, és kissé zavarta a magnót). A kábelt nem ezért cseréltem, hanem mert ide feleslegesen hosszú volt, máshová viszont kellett volna. Mindenesetre érdekelt, hogy lehet-e ilyen különbség kábelek közt, ezért (most a magnó kivétele nélkül) visszakötöttem a régit. Búgás: most ezzel a kábellel sincs. Na, visszakötöttem a kábeleket, és gondolkodtam tovább, hogy mi változhatott még. Végül, mivel más ötletem nem volt, arra jutottam, hogy megfordítom a konnektorban a villásdugót. És rögtön visszatért a már szinte megszokott búgás! Ha megint visszafordítom, akkor újra abbamarad. Nem igazán értem a dolgot, mindenesetre úgy hagyom, ahogy kisebb a zaj, mert rontani nem ronthat semmilyen jellemzőjén.
(#) Imre hozzászólása Nov 23, 2010 /
 
Sziasztok!

Olyan eszközre lenne szükségem, ami a kompozit videojelen leválasztja a földhurkot. Azaz két RCA csatlakozó közé tudom beiktatni, és ezzel megszűnik a problémám.

Elolvastam a"Földhurok, avagy mit csináljunk mikor minden zúg" című cikket, és ott szó van róla, hogy ebben az esetben videó jel leválasztóra elsősorban a bolti vásárlás javasolt. Tulajdonképpen, hol és mit?
(#) Libus hozzászólása Nov 23, 2010 /
 
Célszerű biztonságtechnikai boltokban szétnézni, ott biztos van ilyen. Földhurok leválasztónak hivják 4e forint környékén kapható...

Bővebben: Link
(#) Imre hozzászólása Nov 23, 2010 /
 
Az odáig rendben van, hogy földhurok leválasztó. Vettem is egyet, ami koax kábelhez való. Ez azonban a két RCA dugó közé illesztve nem működött. Ezért kérdem, hogy ennél a videojelnél konkrétan mi lenne megfelelő?
(#) kadarist válasza Imre hozzászólására (») Nov 23, 2010 /
 
De ne koaxkábelhez (antenna, kábeltévé) való vegyél, hanem videokábelhez valót. Libus linkjét nézd meg.
(#) Imre hozzászólása Nov 23, 2010 /
 
Rendben!

Ez esetben ez az eszköz működne nálam? Ennek a csatlakozónak mi a neve? RCA kábelt ilyenre átalakítva, majd csatlakoztatva tehát jó lenne nekem? Azért kérdem, mert nem szeretnék feleslegesen ennyi pénzt kidobni.
(#) moele válasza Imre hozzászólására (») Nov 23, 2010 /
 
Ez a csatlakozó "BNC ". Lehet adaptert kapni és közvetlen a RCA-hoz lehet csatlakoztatni. Szerintem, hogy ne kell alakítsál nézd meg ezt FGA-40 -típust . http://www.blacktronic.hu/autohifi/kiegeszitok/index.html
(#) Imre válasza moele hozzászólására (») Nov 23, 2010 /
 
Értem! Ez azonban audióhoz való. A videóhoz jó a HQ?
(#) kadarist válasza Imre hozzászólására (») Nov 23, 2010 /
 
Ezzel az a bökkenő, hogy nem videó célra való. Bővebben: Link
(#) Dániel X hozzászólása Nov 26, 2010 /
 
Hali!

Végigolvasgattam Topi cikkét meg a fórumot de nem jövök rá mi a megoldás. egy szobán belül van egy pc és egy gyári Hifi. A pc be be van dugva egy 3.5 ös jack csatis vezeték aminek a vége 2 rca oszlik ez meg a hifi aux bemenetére van bedugva. kettő külön földelt fali aljzatba csatlakozik. Hogy csináljam hogy ne búgjon? A két kondenzátoros megoldás csak tv és antennáknál jó? Nekem azért kéne hogy megmaradjon a basszus mert a "hifi tudja akkor nem akarom elveszíteni"!

Köszi!
(#) Imre válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Szia!

Szerintem neked innen az FGA-40-es kellene.
(#) proba válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Csak az eggyel előtted lévő hozzászólást nem olvastad.Az a megoldás.
(#) Gyu válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
(#) Dániel X válasza proba hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Tényleg! Mindenkinek köszönöm! Házilag hogyan tudnám megalkotni ?
(#) proba válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Úgy hívják hogy transzformátor.Próbálkozhatsz olyanokkal aminek két egyforma szekundere van,és nincsenek közösítve .Egyik a bemenet a másik a kimenet.Túl jó átvitelt nem kell tőlük várni de lehet a célodnak megfelelnek.(mindkét csatornára kell egy egy transzformátor.)
(#) Dániel X válasza proba hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
HA a boltit veszem akkor az jó minőségű? Jó átvitelűek?
(#) kadarist válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Jó, bizony! Bővebben: Link
(#) Directors hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
Sziasztok!

Ez nem tudom földhurok e de mintha beakarna venni egy rádiót olyan a hangja.
Ez a bekötés így jó?

Ha a ventilátoros rész a rossz akkor azt ti hogyan oldanátok meg?
(#) Gyu válasza Directors hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Jó így a bekötés!
A bemeneteken van potméter?
(#) moele válasza Directors hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Szia !
Próbáld meg ezt a megoldást - Sokszor elegendő az is, ha az erősítő hálózati kábelét közvetlenül a készülék dobozánál többször körbecsavarjuk egy toroid ferritmagon. ( A hálózati kábel valamennyi erében indukálódó azonos fázisú nagyfrekvenciás feszültség számára a toroid így fojtótekercsként működik. A hálózati áram viszont a két vezetékben ellenirányban folyik, ezek mágneses hatása kiegyenlíti egymást, a hálózati frekvenciás áramok számára ezért a tekercs hatástalan.)
Vagy egy másik megoldás - A hangfrekvenciás interferencia elleni védekezés fő eszköze a készülékek be- és kimeneteinek hidegítése. Elsősorban a kisszintű jelbemenetek „hidegítéséről” célszerű gondoskodni, illetve aluláteresztő jellegű szűrőt beiktatni .Szükség lehet a stabilizált tápfeszültség hidegítésére is.
Üdv.: moele
(#) Directors válasza moele hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Gyu
Igen van poti a bemenetnél.
mole
Rendben kipróbálom köszi.
(#) Szebence hozzászólása Dec 26, 2010 /
 
Sziasztok!

A quad erősítős témából jövök, erősítőt építek és füldhurok gyanús.

Egy 2.1-es erősítőről lenne szó Quad 405-ös típusú, 200W. Mind a három végfokpanelem tökéletesen működik. A mélynek építettem egy Sub filter-t, (képek az áramkörről)
Külön-külön az erősítő és a sávszűrő is tökéletesen működik, de ahogy összekötöm őket, csak búg a hangszóró. Akkor is búg a hangszóró, ha a szűrő bemenetére nem kötök semmilyen vezetéket. Több féle kötésit is kipróbáltam, alapvetően csillagpontos elrendezésbe próbálom építeni az erősítőt. A csillagpont a puffer kondik kivezetésein vannak.
Majd 5 csatornás jackly-s bemenetválasztót szeretnék használni, de egyelőre amíg búg, minden "felesleges" elemet kiiktatok a rendszerből.
Legutóbb így volt / van bekötve:

A hifi hangfal kimenetét kötöm a készülő erősítőm 1. bemenetére. Az RCA "jel" része megy a sub filterre, onnan pedig a végfok bemenetére. Jelenleg a test az RCA-ról szintén a sub filterre megy, onnan a végfokra. Tisztában vagyok vele, hogy ez így földhurok, hisz a sub filter GND-ja a csillag pontból van elhozva.

Próbáltam úgy is, hogy a jelet azt a fentebb leírt módn kötöm be, a testet pedig az RCA-ról közvetlen a végfokra kötöttem, úgy sem volt jó.

Csatolok pár képet és videót. (A videó alatt a háttérben megy zene, az nem az épülő erősítőre kötött hangszóróból jön, egyszerűen csak én hallgattam )

Szerk.: A szub szűrő jelenleg külön van hozzárakva, mert a jobb odali nagy panelen lévő nem akart működni, azóta kijavítottam az abban lévő hibát, de tesztelni továbbra is azzal tesztelek, ami 100% hogy működött.

Szerk2: A bal oldalon az RCA-k testjei nem érnek hozzá a fém hátlaphoz, bakelit alátét van köztük, mert az erősítő házán védőföldelés van.
(#) CIROKL válasza Szebence hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Idézet:
„A hifi hangfal kimenetét kötöm a készülő erősítőm 1. bemenetére. Az RCA "jel" része megy a sub filterre,”

Ezt kapásból felejtsd el , ez így egészen biztos 100% zajforrás meg brumm semmi más !
Az összes leírásod elolvastam de még azt nem tudni a sub szűrőd az milyen tápról megy ?
Idézet:
„A bal oldalon az RCA-k testjei nem érnek hozzá a fém hátlaphoz, bakelit alátét van köztük”

Miért csak a bal oldalin ez szintén nem jó , az RCA csatlakozók azok nem érhetnek sehol a fém dobozhoz , magyarul a jelföldet elszeparálva kell vezetni .
(#) Szebence válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Jajj, rosszul írtam. Az rca csatlakozók a bal oldalon, mármint a kép bal oldalán... ( Nem mintha nem lehetne beazonosítani az RCA csatlakozókat... )
Tehát a lényeg, hogy az összes el van szigetelve a hátlaptól.

Próbálkoztam a hifi mikrofon kimentével is, de akkor is búgott.

A sávszűrő tápja:

A sztereó quad 2db trafó soros összekötésével van megoldva, így lesz 2x36V
Ugyanennek a két trafónak van egy-egy másik szekunder tekercse is, amiket összekötve, egyenirányítás után +/-14,7V lesz, de van benne egy 7812 és egy 7912 mert a sávszűrőnek +/-12V tápfesz szükséges.
(#) Gyozo92 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Szerencsére csak alapjaiban foglalkoztam a föld hurokkal, mivel egy erősítőmnél se volt jelen Hála Istennek!

Próbáld meg egy másik trafóról hajtani, de a Quadoké másik sekunderéről. Egy sima 2x12 voltos külső tápról, és ha úgy jó, akkor az a hibás. Ha nem, akkor legalább tudod, hogy a táp jó...
(#) Szebence válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
Nem értem, a trafó, egyeniránítás után, miért okozhat ilyen problémát?
Következő: »»   20 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem