Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   51 / 248
(#) Libus hozzászólása Dec 25, 2010 /

De mi is a hibajelenség? Miért küzdünk?
(#) Libus hozzászólása Dec 25, 2010 /

Jah megvan elmászik az alapvonal.

A bemeneti fokozat tranyóit jó esetben összeválogatják és termikusan is össze vannak "kötve" azaz vagy egy közös búrában vagy egy pici alutömbben "laknak" ezáltal egyformán hűlnek/melegedben igy kevésbé változik különbözőképp a paramétereik. Nem láttam még ilyen szkópot belülről, de van ilyesmi megoldás a kérdéses tranyók körül?
(#) blackdog válasza Libus hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Igen.
Közös hűtő felületen vannak. T101-T102 és T103-T104
Csak zavar mert pl. bekapcsolás után is sok idő kell míg nyugiba lesz a vonal és ez nagy függ a garázs hőmérsékletétől. Másik szkópom (hasonló korú) nyugiba van bekapcsolás után is.
(#) Libus válasza blackdog hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

A tápfesz nem mászkál?
(#) blackdog válasza Libus hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Nem. Ezzel kezdtem. Táp oldalon semmi extra.
(#) Libus válasza blackdog hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Esetleg a 47µF kondikat nézném még meg, ami a +-15V tápokat szűri, hidegíti, hátha....

Poti kontakthiba nem lehet még?
(#) Ballage válasza blackdog hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Szia!

Meg kéne nézni, hogy amikor elmászott a vonal, akkor a fetek gate és source kivezetései között vagy a két drain között mekkora a feszültség. Ha a munkapontjuk aszimmetrikusan mászik el, akkor a fetek eltérnek egymástól (halódik valamelyik). Ha a feteknél nincs különbség, akkor ugyanezt meg kéne nézni a másik két tranyónál is.

Ha van egy ugyanilyen másik gép,akkor ahhoz is lehet viszonyítani a mért értékeket.

Érdekes, hogy mindkét tranyópárt meghűtve ugyanaz a jelenség. Ez szerintem inkább a második kettő hibájára utal, mert ha azok nem szimmetrikusak, akkor az egyensúly akkor is megborul, ha a fetek amúgy szimmetrikusan mozdítják el a munkapontot.
(#) Ballage válasza Ballage hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Még az jutott eszembe, hogy mielőtt a második két tranyót méred, kösd össze egy rövidzárral a két fet source-át, mert akkor biztosan egyforma feltételekkel üzemel majd a két tranyó. Előtte azért nem árt gnd-re kapcsolni a bemenetet és a Pr101-el kiegyensúlyozni a munkapontot, hogy mindkettőn 0,36V-ot mérj.
(#) blackdog válasza Ballage hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Na itt kezdődnek a gondjaim. 0,36V helyett 0,18V-t mérek mind két tranyón és nem tudom feljebb vinni.
A többi feszültség megvan. 6,5V, 10,1V, 4V
(#) blackdog válasza Libus hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Idézet:
„Esetleg a 47ľF kondikat nézném még meg, ami a +-15V tápokat szűri, hidegíti, hátha....

Poti kontakthiba nem lehet még?”

Az összes elkó cserélve lett.
A PR101 poti furcsán viselkedik. Ha hozzá érek csavarhúzóval, hogy állítsak rajta az ernyőn a vonal fel-le remeg és baromi nehéz állítani.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Műanyag csavarhúzóval állítsd, akkor nem zavarja a brumm.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Próbáltam. Ez nem brumm. Szerintem kontakthibás a poti. Elkezdem tekerni a potit elindul a vonal felfele majd egyszer csak leugrik.
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Tegnap 1 órát állítgattam mire sikerült stabillá tenni a vonalat.
Most bekapcsolom és ez fogad: Bővebben: Link
A feszültségek nem másztak el jelentősen sőt mostanra be is álltak úgy ahogy tegnap voltak.

A kapcsolgatástól valószínűleg azért mászkál a volnal, mert ha megnézed, akkor a Pk103c kapcsoló a differősítő két ága között kapcsolgatja az ellenállásokat (meghatározva az erősítést) azonban ez elmozdíthatja az egyensúlyi pontot, ha nem pontosan egyforma feszültség van a két ágon.

Én kicserélném a Pr101-et, ha ennyire nem lehet vele beállítani a munkapontot. Lehet, hogy ez a mászkálás is megszűnik majd ha pontosan tudod állítani.
(#) Libus válasza blackdog hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Esetleg mérd meg most a poti állását és tegyél be kisebbet/több fordulatút, persze úgy, hogy az osztó teljes ellenállása ne változzon, azaz növelni kell a másik 2,4 és 2,7k-s ellenállást, mondjuk ha a poti középen volt kb, akkor 470 ohm poti, 3k és 2,7k legyen a másik két tag.

Kicseréltem próba képen a potit és beállítottam mind a két csatornát úgy, hogy meg sem rebbent a vonal, ha átkapcsoltam.
Most megint bekapcsoltam a szkópot és megint ugrál a két vonal. (most hideg van a garázsban)
Arra gyanakszom, hogy a FET-ek szívatnak engem.

Igen, erre van esély, de azért leellenőrizném a második tranyópárt is, mert gyanús, hogy azokat hűtve is előjön a probléma. A rövidzáras tesztet próbáltad már?

Őszintén szólva nem mert annak sokkal durvább jelei lennének.
Megnéztem és a feszültségek mindenhol stimmelnek hidegen is.
Most ,hogy 5 perce be van kapcsolva egyre kevésbé ugrál.

Annyi van, hogy a FET-eknél +0,36V helyett csak 0,21V tudtam beállítani a CH2-n pedig +0,36V helyett 0,41V.
És CH2 T203 és T204 kollektoránál 6,5V helyett 7,3V van és nem bírtam lejjebb vinni.
(CH1 és CH2 rajza lényegében egyforma csak CH2 esetén az alkatrészek számozása 2-vel kezdődik)

Akkor nem ugrál esetleg, ha kézzel megnyomkodod vagy csavarhúzó nyelével megkocogtatod a panelt a tranyók körül?

Ez nem jutott volna eszembe.
FET-eket addig feszegettem míg helyére mászott a vonal és most stabi
Tranyókat megfogva is felmászott a vonal, de elengedve vissza tért a helyére.
FET-ek mozgatásával határozottam megy fel-le a vonal 2-3-4 millimétert.

Szerintem forraszd be őket újra és ellenőrizd le hogy a hűtőfelülettel hogyan érintkeznek.

Remélem látható a kép.
A T101 FET egyik lába a levegőben van össze forrasztva az ellenállással. Nem én csináltam!

DSCF4042.JPG

ja, így már más, azt hittem, hogy fémtokosak. Ilyet még nem is láttam. Akkor csak az újraforrasztás marad. A nyákon a forrszemek néha elengednek. De az ellenállással is újra összeforraszthatod, biztos, ami biztos.

Megint elmászott.
Most csak rátettem a ujjam a T101-re és szépen vissza ment a vonal a helyére. Majd 'kihűlve' megint elmászott.

És ha valami szigetelt dologgal mozgatod? (Tehát nem melegíted az ujjaddal, csak mechanikai nyomást fejtesz ki).

Mozog a vonal.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Testeld le azt a réz összekötőt!
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Dec 26, 2010 /

Ugyan úgy mozog és kacsolásra sétál.

Akkor ez mégiscsak valami kontakthiba lesz. Szerintem az újraforrasztás nem ártana. Legalább a forrszemek hibáit kizárhatnánk.

Nekem maga a FET azért is gyanús mert a rajzon BFW10 van.
A valóságban viszont nem és nem is tudom beazonosítani.
A leírásban az van, hogy a BFW10 helyettesíthető BF245B vagy 2N3819 -el. Na ami benne van azt nem tudom, hogy mi csak azt, hogy TO92 tokozású viszont a BFW10 TO72 volt.
Ez a réz hűtő/összekötő pedig TO72-re jó szerintem.
Következő: »»   51 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem