Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   64 / 189
(#) mex válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Mindkettő beleszól a kondi töltési idejébe (amíg a kondi töltődik, addig a 3-as láb tápfeszültségközeli szintű), de a kisütés ideje csak az1M trimmertől függ.
(#) David.zsombor válasza mex hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Oks köszi
(#) Lalle hozzászólása Dec 30, 2010 /

Hello Az 555 típusú ic -t milyen kütyüben találom?
(#) Lalle válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Hát nem sok hasznosat e téren
(#) kaqkk válasza Lalle hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Elektronikai szaküzlet nevezetű "kütyüben" biztosan találsz kb 50ft os árban
(#) Kotesz válasza Lalle hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

(#) Lalle válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

tele vagyok mások által használhatatlan lommal
szerintem találok olyat ami egyben 50 ft sem ér, csak külön alkatrészenként értékes

szerintem régi monitor lesz a lelőhelye
am köszi az infot tudtam hogy lehet venni de most nem akarok sehova sem autokázni 50 ft-os cuccért, főleg ha itthon felelhető
(#) kadarist válasza Lalle hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Monitorban biztosan nem találsz 555-öt. Viszont régi hálózati kártyán már találkoztam vele.
(#) Inhouse válasza Lalle hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Régi Sonica monitorban láttam 556-ot, meg is lepődtem rajta. Bontottam már párat, a többiben nem volt, szerintem ne monitorral kezdj...sőt bontani nehéz lesz. Hobbis körben elterjedt, de gyári áramkörökben nem igazán találni ilyet...inkább egy kis csipet odapöttyintve...

Üdv
Inhouse
(#) _JANI_ hozzászólása Jan 11, 2011 / 4

Szeretném megosztani veletek egy privát beszélgetés eredményét. Egy lassan kialvó és felgyulladó LED-sor kapcsolását. Mindenki fantáziájára bízom, hogy a LED-ekből mit rak ki. PL: Szív vagy szöveg.
Mivel az órajelet 555-ös állítja elő ezért gondoltam itt jó helyen lesz.
( Az 555-ős része a kapcsolásnak nem lett a valóságban tesztelve! De nem hiszem, hogy gond lenne vele. )
Sikeres után építést kívánok.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Jan 12, 2011 /

Sziasztok!

Egy ilyet szeretnék építeni:
Bővebben: Link

Hogy kezdjek neki, kapcsolási rajzot tudnátok mutatni? Ne legyen túl bonyolult mert még kezdő vagyok.

Köszi!
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Jan 12, 2011 / 2

Vicces kis valami, jópofa. Szerintem megépítheted. Egy astabil oszcillátor, mely egyik tagja a test ellenállása. (Ami változik és ennek függvényében változik az oszcilláció). Valamint egy tranzisztoros végfok, ami a jelet a hangszóróra vezeti.

A videó végén megtalálod a honlap címét, ott pedig megint csak megtalálod a kapcsolási rajzot, nyáktervet.

Üdv.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Jan 12, 2011 /

Köszi!
(#) zimpee hozzászólása Jan 23, 2011 /

Sziasztok,
a honlapon lévő kalkulátorral készítettem kapcsolást. A bekötés stimmel, R=100k, C= 47uF, ezzel ~5 seces időzítő kellene, hogy legyen.
Van is, de csak egyszer.
Ha ráadom a tápot, és megkapja a jelet, elindul a monostabil, és szépen működik, világít egy led.
Viszont minden ezt követő alkalommal a led csak felvillan, tehát az 555 kapcsolt, de csak nagyon rövid időre.
Mi lehet a gond? Több IC-t is kipróbáltam, mindegyik ezt csinálja.
Miért csak egyszer működik rendesen, ha tápot kap? Olyan, mintha nem sütné ki a kondit, de be van kötve az a láb is.
Köszönöm segítségeteket,
zimpee
(#) mex válasza zimpee hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

A 2-es lábat fel kell húzni a pozitív tápfeszre egy ellenálláson keresztül, ami lehet 10k értékű. Így a tápfesz rákapcsolásakor nem indul el, csak ha a 2 lábat egy pillanatra a testre érinted.
(#) zimpee válasza mex hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

félreértesz.
a 2-es tápfeszre van húzva, és nem is indul el az áramkör, ha bekapcsolom.
a gond az, hogy csak azután működik rendesen, hogy ráadom a tápfeszt, és csak egyszer. utána a kimenet nincs magas szinten a beállított időig, csak nagyon töredékéig ( 5 mp világítás helyett egy gyenge villanás, a led ki sem nyit azalatt teljesen, gondolom.)

Ahhoz, hogy újra normálisan működjön, el kell venni a tápot, és visszaadni.
(#) proli007 válasza zimpee hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Hello!
Mex azt írja, hogy a 2-es lábat egy ellenállással kel a tápra húzni, és ennek a lábnak egy pillanatra történő lehúzására indul újra a késleltetés. De miért nem rajzoltad le? Miért kell azt is kitalálnunk, mit szeretnél és mit tettél eddig?
üdv! proli007

Hogyan indítod az időzítést?

A gomb egy kondin keresztül kapcsolódik a triggerre.
Mellékelt ábra a tényleges kapcsolás, itt van előttem próbapanelen.

monostabi.png

(#) zimpee válasza proli007 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Hi,
nem az a gond, hogy nem indul a késleltetés, hanem, hogy a kimenet az első alkalom kivételével sokkal rövidebb ideig van magas szinten, mint kéne. Ha a trigger nem kapna jól jelet, akkor eleve nem működne, nem?
Most viszont a LED világít 5 mp-et, ha bekapcsolás után először megnyomom a gombot, és bármelyik másik utána következő alkalommal csak villan.
zimpee

A kapcsolás ok.. Más kérdés, hogy nagyon nem illik korlátozó ellenállás nélkül kisütni 47µF kapacitást. Tegyél a 6-7 lábak közé 1k értéket, és cserélj ic-t. Sima 555, vagy c-mos változat?

Hi,
betettem az ellenállást, kicseréltem az ic-t, a probléma továbbra is fennáll.
Az ic sima NE555N (ST) (Ami rajta van pontosan: CHN NE555N K09025 meg egy ST logo.
A tünetekről csináltam egy videót, feltettem Youtubera:

Nem működő monostabil

A szemléltetéshez a led után kötöttem egy bd137-et és egy powerledet, a kispiros nem látszott a kamerán (így is néhányszor nem látszik, hogy villan a led, noha én láttam, a kamerának ez már nem maradt meg.)

Cserekondi megvolt?
A tápfesz mennyi?

Igen,
maradt a helyzet. Mindent átnéztem már.
Ellenállások jók, a feszültségeket mértem, jók, elkötve nincs semmi, ez már a 4. ic, amit próbálok. Még a gombot is kicseréltem.
tápfesz 12 V.

Egy szkóp (ágyúval verébre) rögtön kiderítené a miértet. Addigis beírhatnád a rajzra az alkatrészértékeket, már amit nem tudunk. Cserélj kondit különböző értékekre, és figyeld megmarad-e az aránytalanság? A töltőellenállást is lehetne tág határok közt változtatni, csak az 1.1xRxC szorzat legyen megfelelő, vagyis szemmel nyomonkövethető.

Megyek is HE-be szkópot venni.
no de a lényeg, hogy működik a kapcsolás, köszönöm szépen mindenkinek.
Tanulság lehetne Gibbs ügynök egyik szabálya is (Never assume anything).
Igaz, hogy mindent kicseréltem már, de egy dolgot nem: a próbapanelt...
Köszönöm mégegyszer,
zimpee
(#) zimpee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Hi,
Azzal az a gond, hogy akkor, ha túl sokáig tartod nyomva a gombot, akkor a monostabil kimenete magas marad (ha tovább tartod nyomva, mint a "t"). Ez pedig nem megengedhető.
zimpee

Idézet:
„a próbapanelt...”

Na most már csak a magyarázattal vagy adós... Hogyan idéz ilyen jelenséget elő a próbapanel???

De őszintén nem tudom.
Amit tudok, hogy összeraktam egy másikon, _minden_ ugyanúgy lerakva, ugyanazok az alkatrészek, és azóta nincs gond.
Arra is kéne akkor magyarázat, hogy miért csak 5.-re tudtam felvenni róla a videót:
Lehúztam, visszadugtam a tápot, videó indít, és hiába, már elsőre is csak villanás volt. Leteszem a telefont, széthúz-összedug, működik. Na most, felvétel lesz, széthúz-összedug, felvétel indít: megint semmi.
Ha viszont megnyomom a felvétel gombot a telefonon, leteszem a készüléket, lehúz-visszadug, telefon kézbevesz, szintén nem megy.
Ezért van rajta a videón, hogy bedugom a tápot. Telefon egyik kézben, másikkal táp ráad, és működik.
23 éves létemre öreg vagyok már ilyeneket firtatni.
Talán kőművesnek kéne mennem inkább.
(#) bekesizo hozzászólása Jan 26, 2011 /

Sziasztok,

555-ös időzítőt építettem mozgásérzékelős autóriasztóhoz, ami annyit tud, hogy mozgásra 2-3 mp-ig ad +12 voltot a kimenetén. Nos, a szirénát mozgás érzékelése esetén ennél hosszabb ideig működtetném, ezért is építettem az időzítőt, aztán rájöttem, hogy ahhoz egy impulzusra átbillenő 555 kapcsolás kéne, ami folyamatosan tápfesz alatt van, de a kimenet csak akkor éled, ha kap egy jelet. További elvárás, hogy az újabb érkező impulzusok ne állítsák le a kimenetet, max nullázzák, és kezdje elölről a számolást.
A kapcsolás mellékelve.

Köszönöm előre is!

DSC00484.jpg

Következő: »»   64 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem